ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ - Ψηφίδες τόμος 6ος ΙΣΤΟΡΙΚΑ Μανώλη Βαλσαμίδη Νάουσα 2017

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ - Ψηφίδες τόμος 6ος ΙΣΤΟΡΙΚΑ Μανώλη Βαλσαμίδη Νάουσα 2017

Ευχαριστώ τον αγαπητό φίλο κ. Μανώλη Βαλσαμίδη για το βιβλίο που μου χάρισε με τον ανωτέρω τίτλο.

Σήμερα θα τολμήσω να το παρουσιάσω.

Αποτελείται από δύο μέρη και 319 σελίδες. Το πρώτο μέρος περιέχει 80 ψηφίδες και φθάνει έως τη σελίδα 214, ενώ το δεύτερο μέρος το «Ιστορικό υπόβαθρο του σεναρίου ντοκιμαντέρ για την επανάσταση της Νάουσας του 1822» φθάνει έως τη σελίδα 306.

Ο θαυμάσιος κατατοπιστικός πρόλογος του κ. Κώστα Βαϊνανίδη (σ.σ. 9-10) το αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα της Νάουσας, Καταστροφές και στα πέριξ του συγγραφέα (σ.σ. 11-13), η εμπεριστατωμένη βιβλιογραφία (σ.σ 307-308) και ο πίνακας ονομάτων (309-319), προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην εργασία του κ. Μανώλη Βαλσαμίδη.

Στο πρώτο μέρος όπως γράφει ο κ. Κώστας Βαϊνανίδης στον πρόλογό του, έχουμε «Μία εκπληκτική σειρά από υπέροχες μικρές ψηφίδες, οι περισσότερες άμεσα ή έμμεσα σχετικές με τη Νάουσα, την ηρωϊκή της ιστορία και το χάλασμά της, διανθισμένες με ιστορικές φωτογραφίες αλλά και με έκτακτες αναφορές σε ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα που άφησαν το αποτύπωμά τους στην γη της Μακεδονίας. Ψηφίδες, που η καθεμιά από μόνη της προσφέρει φως και γνώση, αλλά και που συνδέονται η μια με την άλλη συνθέτοντας ένα εξαιρετικό σύνολο ιστορικής πληροφόρησης.

Ο κ. Μανώλης Βαλσαμίδης με την εξαιρετική μόρφωσή του, πλησιάζει με πολλή προσοχή και σεβασμό τα θέματα των ψηφίδων (ιστορικά, εκπαιδευτικά, εκκλησιαστικά, κοινωνικά, πολιτιστικά κ.ά.) και τα παρουσιάζει κατά τέτοιο τρόπο που αποπνέουν την πραγματική ιστορική πραγματικότητα.

Οι ψηφίδες είναι επισημάνσεις, συμπληρώσεις, διευκρινίσεις ιστορικών γεγονότων που αφορούν την ηρωική Νάουσα, Βέροια και όχι μόνο.

Το περιεχόμενο των ψηφίδων δεν είναι μόνο ιστορικό, αλλά και θρησκευτικό, λαογραφικό, κοινωνικό και με άλλα θέματα: βιβλιοπαρουσιάσεις, μονογραφίες, τον εκχριστιανισμό των Σλάβων από τους Μακεδόνες Κύριλλο και Μεθόδιο, με μεγάλες ιστορικές ενότητες, όπως το ολοκαύτωμα και την κάθοδο των Μακεδόνων οπλαρχηγών Καρατάσου και Γάτσου στο νότο κ.ά.

Ακόμη, λύνουν χρόνια ιστορικά θέματα (περίπτωση, στη  σελ. 57 «Βέροια και Ειρηνούπολη»).

Αυτά και πολλά άλλα, καλύπτουν την πλούσια ύλη του α΄ μέρους του 6ου τόμου των ψηφίδων του κ. Μανώλη Βαλσαμίδη.

Στο β΄ μέρος, ο κ. Μανώλης Βαλσαμίδης, ο ακούραστος εργάτης του πνεύματος πολυγραφότατος συγγραφέας συγκέντρωσε το σχετικό υλικό με το ολοκαύτωμα και της Νάουσας και έγραψε κείμενο, που αποδίδει με πιστότητα και αντικειμενικότητα τα γεγονότα, αμερόληπτο, αληθινό, απαλλαγμένο από σκοπιμότητες, συγκαλύψεις, ιδιοτελείς θέσεις και λάθη, με σκοπό να στηθεί το ιστορικό σχεδίασμα του κ. Μανώλη Βαλσαμίδη, πάνω στο οποίο γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθεί, με σύγχρονα μέσα και εν είδει ντοκιμαντέρ, η επανάσταση της Νάουσας το 1822. Αυτό οφείλεται στην ευρυμάθεια και συγγραφική πείρα και ικανότητα του κ. Μανώλη Βαλσαμίδη.

Εύχομαι στον κ. Μανώλη Βαλσαμίδη, τον «Χαλκέντερο» κατά τον Γ.Χ. Χιονίδη και «Πνευματικό Πλάτανο», κατά τον γράφοντα, που τόσα πολλά πρόσφερε και έγραψε, προσφέρει και γράφει, σε τόμους πολλούς (22) σχετικά με ό,τι αφορά τη Νάουσα και την περιοχή της και όχι μόνο, να συνεχίσει το έργο του αυτό για την προαγωγή της Ημαθιώτικης ιστορίας.

Του αξίζει δημόσιος έπαινος και η ευγνωμοσύνη των Ημαθιωτών και ιδιαίτερα των Ναουσαίων.

Παύλος Δ. Πυρινός


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού...

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...