Σημειώματα -  Η Ερατεινή Ημαθία, γράφει…

Σημειώματα - Η Ερατεινή Ημαθία, γράφει…

Αθόρυβος σχεδόν, ο συμπολίτης μας καθηγητής Δρ. Αντώνιος Κολτσίδας, φιλόλογος και ιστορικός διακεκριμένος, μας ξάφνιασε για μίαν ακόμη φορά με μία θαυμάσια και πλούσια σε επιστημονικά περιεχόμενο έκδοση. Ένα περιοδικό που εντυπωσιάζει με την ποιότητα και το επίπεδό του.

Τις σελίδες του πλαισιώνουν οι εργασίες πλειάδας εκλεκτών Βεροιέων λογίων και επιστημόνων. Ταλαντούχοι και πολυδιάστατοι, προσφέρουν το πνευματικό τους νέκταρ που απολαμβάνει ο αναγνώστης, αντλώντας το από την κυψέλη, προσφορά του ρέκτη εκδότη.

Τίτλος του εντύπου: «ΕΡΑΤΕΙΝΗ ΗΜΑΘΙΑ»

«Περιοδικό σύγγραμμα έρευνας και λόγου»

Στο ίδιο εξώφυλλο προβάλλονται με σεμνότητα οι συγγραφείς των κειμένων και καταγράφονται οι τίτλοι τους οποίους επαξίως φέρουν. Θεματικές αναφορές που θα δημιουργούσαν τις απαραίτητες εντυπώσεις, απουσιάζουν. Ήδη όμως το ενδιαφέρον του αναγνώστη έχει κορυφωθεί από την παρουσία και μόνο των ονομάτων όλων των συνεργατών, που η αξία τους (κοινωνική, επιστημονική, πολιτισμική, συγγραφική) τυγχάνει δεδομένη και αναμφισβήτητη.

Εμείς τώρα, θα προσπαθήσουμε απλώς να κάνουμε μνεία των εργασιών που αποτελούν κείμενα ιστορικής αξίας και ξεχωριστού ενδιαφέροντος. Η εξειδικευμένη άλλωστε θεματολογία, μας υποχρεώνει σε διστακτική ψηλάφηση της περιεχόμενης ύλης. Στον αναγνώστη εναπόκειται να εντρυφήσει στις σελίδες και να εκτιμήσει κατά πόσον το περιεχόμενό τους ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντά του.

Τιμής ένεκεν, θα αρχίσουμε από τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνίδη, κορυφαίο επιστήμονα και καθηγητή στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μασσαχουσέτης, που δραστηριοποιείται στη νέα του πατρίδα περίλαμπρα, τιμώντας τον τόπο του και τη γενέθλια πόλη. Δε θα επιχειρήσουμε να αναφερθούμε σε ορολογίες της εργασίας του, άγνωστες σχεδόν στον γράφοντα, προσφιλείς και χρήσιμες όμως στους εξειδικευμένους επιστήμονες.

Προχωρώντας, θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τα επί μέρους θέματα των εκλεκτών συνεργατών, προσεγγίζοντας την εργασία του καθ’ ενός με τον οφειλόμενο σεβασμό και με δέος.

Ενδιαφέρουσες και κατανοητές για ευρύτερο κοινό χαρακτηρίζουμε τις καταγραφές στοιχείων και σχολίων που περιλαμβάνονται στην εργασία του εκπαιδευτικού Κωνσταντίνου Ζώκου για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Ο φίλτατος καθηγητής, μπαίνει ερευνητικά στην πορεία της βαθμολογικής επίδοσης των υποψηφίων. Μία πορεία που έχει ενδιαφέρουσες αυξομειώσεις κατά τις διάφορες χρονικές περιόδους.

Ο επισκοπικός κατάλογος του Κολτσίδα, η αναφορά του Παναγιώτη Παπαδόπουλου στις δυσκολίες εγκατάστασης των παλαιών προσφύγων, η έρευνα του Παύλου Πυρινού στις βιβλιοθήκες του εθνικού εξατάξιου γυμνασίου και το χρονολόγιο της Ημαθιακής αυτοδιοικητικής ανάπτυξης του Απόστολου Ιωσηφίδη, έχουν οπωσδήποτε την ιστορική τους αξία και αποτελούν ενδιαφέρουσες πηγές πληροφοριών.

«ΟΙ πτυχές της πολιτιστικής, κοινωνικής και επιχειρηματικής ζωής στη Βέροια του 1929» είναι ο τίτλος της δημοσιογραφικής εργασίας του Δημήτρη Καρασάββα. Ο συμπαθής λογοτέχνης, μέσα από τα περιεχόμενα παλαιοτέρων εντύπων, αναζητά και ανακαλύπτει θέματα παρεμφερή με αυτά που έζησε κα επεξεργάστηκε στο παρελθόν ως εκδότης εφημερίδας («Καιροί» 1993-2012) και ως ιστορικός ερευνητής.

Στον Σταγειρήτη φιλόσοφο Αριστοτέλη εστιάζουν τις εργασίες τους ο καθηγητής Αστρονομίας του Α.Π.Θ. Δρ. Σταύρος Αυγολούπης και ο Ημαθιώτης μηχανικός Γεώργιος Προβατάς που διαπρέπει στον Πανεπιστημιακό χώρο της Γερμανίας.

Σε κάποιες σελίδες πλούσιες σε φωτογραφικό υλικό, ο εν αποστρατεία υποστράτηγος Αλέξανδρος Τρομπούκης, παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία του Μακεδονικού αγώνα στην περιοχή μας.

Χαριτωμένη αναφορά κάνει ο εκδότης-καθηγητής Γεράσιμος Καλλιγάς στο ετυμολογικό πρόβλημα του ονόματος της Μπαρμπούτας. Ένα πρόβλημα που στο παρελθόν, είχε διχάσει τους διανοούμενους της Βέροιας και οδήγησε (τότε) σε φιλολογικό… καυγά.

Ξεκινήσαμε την αναφορά μας με τον Ερωτόκριτο Κατσαβουνιδη. Με την εργασία της Γαρυφαλιάς Κατσαβουνίδου θα κλείσουμε. Υπό τον τίτλο «Η Βέροια από την οπτική των παιδιών» και με τις αναμνήσεις της από τα παιδικά της χρόνια, μας γυρίζει στο απώτερο παρελθόν. Τότε που χαλούσαμε τα παπούτσια μας και ματώναμε τα γόνατά μας στους χωματόδρομους και τα καλντερίμια της Βεροιώτικης γειτονιάς.

Ορ. Σιδηρόπουλος


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προβολή ταινίας -ντοκιμαντέρ  από ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ Ημαθίας

Προβολή ταινίας -ντοκιμαντέρ από ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ...

Η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ Ημαθίας σας προσκαλούν στην ανοιχτή...

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΝΑΟΥΣΑΣ Πρόσκληση για τον εορτασμό 20 χρόνων από την ίδρυσή του

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΝΑΟΥΣΑΣ Πρόσκληση για τον εορτασμό 20 χρόνων...

Εκδήλωση εορτασμού για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την...

ΓΕΛ Πλατέος Κορυφής:  Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας,  στο Πνευματικό  Κέντρο Αλεξάνδρειας

ΓΕΛ Πλατέος Κορυφής: Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας, στο...

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στις 09.00 π.μ. στο Πνευματικό...

«Ερχόμενος ο Κύριος»: Μουσική παράσταση από τον Ερυθρό  Σταυρό Βέροιας

«Ερχόμενος ο Κύριος»: Μουσική παράσταση από τον Ερυθρό...

Το Περιφερειακό Τμήμα  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού...

Την Δευτέρα 22 Απριλίου:  Ομιλία  του π. Γεώργιου Σχοινά στον  Ι. Ναό   Αγίου Αντωνίου

Την Δευτέρα 22 Απριλίου: Ομιλία του π. Γεώργιου Σχοινά...

Η Ένωση Θεολόγων Νομού Ημαθίας σε συνεργασία με την...

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό: Παρουσιάζεται «Το βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό: Παρουσιάζεται...

Το παραμύθι της ΜΑμΑ «Το βάζο με τα μοναχικά...

Η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χ. Χιονίδη  «Ιστορία της Βέροιας: της πόλεως και της περιοχής»,  παρουσιάζεται αύριο Σάββατο στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χ. Χιονίδη ...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας σας...

 26, 27 και 28 Απριλίου στο Χώρο Τεχνών- Veria Dance για 7η χρονιά, με τη συμμετοχή  άνω των 400 χορευτών

26, 27 και 28 Απριλίου στο Χώρο Τεχνών- Veria Dance για 7η...

Για 7η χρονιά η Βέροια διοργανώνει το Veria Dance. Πρόκειται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...