Αντί να καθοδηγούν, καθοδηγούνται

Αντί να καθοδηγούν, καθοδηγούνται

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*


Όταν ο Νέλσον Μαντέλα κέρδισε τις εκλογές και αναδείχτηκε πρόεδρος της Νότιας Αφρικής μετά την πτώση του απαρτχάιντ, βρέθηκε αντιμέτωπος με τις ρεβανσιστικές διαθέσεις των συμπατριωτών του εναντίον της λευκής (κυριαρχούσας μέχρι τότε) μειοψηφίας. Ο πρόεδρος Μαντέλα διαχώρισε τη θέση του και ρητά αρνήθηκε να συμπράξει στη διαιώνιση των φυλετικών διακρίσεων. «Με εκλέξατε ηγέτη σας. Επιτρέψτε μου να ηγηθώ» τους είπε. Ο λαός υπάκουσε, το ηθικό κύρος του Μαντέλα ήταν τεράστιο. Η Νότια Αφρική ωφελήθηκε. Ο φαύλος κύκλος του μίσους άρχισε να εξασθενεί. 

     Ο «φρόνιμος» ηγέτης ακούει, επεξεργάζεται και μεταποιεί ορθολογικά τα λαϊκά αισθήματα χάριν του κοινού καλού, δεν τα αναπαράγει. Με άλλα λόγια ο πολιτικός ηγέτης υπηρετεί τη χώρα του, όχι μιμούμενος τους εκλογείς, αλλά ασκώντας την ευθυκρισία του. Εφόσον βέβαια έχει το ανάλογο εκτόπισμα να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης των συμπολιτών του και συνάμα διακρίνεται για το κύρος και την αυτοπεποίθησή του, ώστε να πείσει το λαό για την ορθότητα των αποφάσεων του και την δι’ αυτών έμπρακτη εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.   

     Ο Θουκυδίδης γνώριζε άριστα όλες αυτές τις διαχρονικές αλήθειες. Αναφερόμενος στον μεγάλο Περικλή γράφει : «επειδή υπήρξε αδωροδόκητος κρατούσε τον λαό με τρόπο ελεύθερο και δεν παρασυρόταν από αυτόν, αλλά μόνον τον καθοδηγούσε, γιατί δεν επιδίωκε με αθέμιτα μέσα να αποκτήσει δύναμη και δεν έλεγε κάτι για να θωπεύσει τον δήμο, αλλά στηριγμένος στο προσωπικό του κύρος αποτολμούσε και αντιλογία προς αυτόν έστω και μέχρι να τον εξοργίσει». 

     Συνδέοντας τα παραπάνω με το παρόν οφείλουμε να διαπιστώσουμε ότι είναι ίσως από τις ελάχιστες ιστορικά συγκυρίες που η μεγάλη πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού της χώρας μας εμφανίζει μια χαρακτηριστική σύμπνοια απόψεων σε ένα τόσο κρίσιμο και εθνικά ευαίσθητο ζήτημα όπως το Σκοπιανό. Επιδιώκουν κατά βάση τη θεσμοθέτηση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι πάντων, αποδεχόμενοι εμμέσως πλην σαφώς την παρουσία του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου αυτής. 

     Το Σκοπιανό ανασύρθηκε από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας εντελώς ξαφνικά και επιδιώχθηκε να διευθετηθεί με συνθήκες κατεπείγοντος, όπως μας έχει πλέον συνηθίσει η ελληνική βουλή τα τελευταία χρόνια, να νομοθετεί τα δρακόντεια μέτρα της μνημονιακής καταιγίδας φτωχοποιώντας τους πολίτες και αναγκάζοντάς τους να αναζητούν τρόπους δραπέτευσης από την Πατρίδας τους για να ζήσουν αξιοπρεπώς. 

     Το βροντώδες και παλλαϊκό συλλαλητήριο που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας είναι αλήθεια ότι κατατρόμαξε τους πάντες εντός και εκτός Ελλάδος και έστειλε πολλαπλά μηνύματα, για τα οποία κανείς δεν δικαιούται να αδιαφορεί. Σε μια ειρηνική συγκέντρωση, που οι πάσης φύσεως κρατούντες προσπάθησαν με διάφορους ευρηματικούς τρόπους να αποτρέψουν θέτοντας πληθώρα προσκομμάτων και διατρανώνοντας δημοσίως την αντίθεσή τους, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες απέδειξαν ότι δεν είναι πιόνια των ισχυρών της γης αλλά ισότιμοι συνομιλητές και συνδιαμορφωτές της Ιστορίας. 

     Πήραν από το χέρι τους ηγέτες και τους έθεσαν με εκκωφαντικό τρόπο προ των εθνικών και ιστορικών ευθυνών τους, υποδεικνύοντάς τους ότι δεν χωρούν ιδιοτέλειες και υποτιθέμενες ρεαλιστικές πολιτικές μπροστά στα ιερά και τα όσια του Έθνους. Όλα έχουν ένα όριο ! Η αδάμαστη ψυχή του Έλληνα διαχρονικά έθετε κόκκινες γραμμές που με πίστη και άσβεστο πάθος παρέμεναν αρραγείς και σταθερές κερδίζοντας εντέλει τον σεβασμό και την εκτίμηση των ισχυρών.     

     Το συλλαλητήριο της Πλατείας Συντάγματος ήρθε να ενισχύσει και να επιστεγάσει ό,τι ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη. Με μια αξιοθαύμαστη αυτοοργάνωση χωρίς καπελώματα και εξαρτήσεις ο απανταχού ελληνισμός ξεκίνησε ήδη τη διαδικασία να ξανακάνει την Πατρίδα του Μεγάλη, να την αναγεννήσει από τις στάχτες της, να της ξαναδώσει την αίγλη του ένδοξου παρελθόντος της. 


Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

Υπ. Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Α.Π.Θ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός   στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο...

Θεμελιώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη...

«Πραγματική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση  από τον Κ. Μητσοτάκη»

«Πραγματική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση από τον Κ....

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Ο πρόεδρος της Νέας...

Eγγραφές για νέες ειδικότητες στην ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. Βέροιας

Eγγραφές για νέες ειδικότητες στην ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του...

Από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού...

Κέντρο Υποστήριξης Ενηλίκων   για την ψυχική υγεία, θα λειτουργήσει   για πρώτη φορά στην Ημαθία από τον ΣΟΦΨΥ

Κέντρο Υποστήριξης Ενηλίκων για την ψυχική υγεία, θα...

- Από τον ερχόμενο Δεκέμβριο- Ο πρόεδρος Γιώργος...

Διάλογος και συναντήσεις  του Τάσου Μπαρτζώκα με τους Εμπορικούς Συλλόγους της Ημαθίας

Διάλογος και συναντήσεις του Τάσου Μπαρτζώκα με τους...

Θέλοντας να ενημερωθεί για τα θέματα του εμπορικού...

Σύλληψη 41χρονου για απόπειρα κλοπής

Σύλληψη 41χρονου για απόπειρα κλοπής

Συνελήφθη στις 19 Σεπτεμβρίου, τα ξημερώματα, από...

Όπως ανακοινώνουν Γονείς και Κηδεμόνες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας για τα μαθητικά δρομολόγια…  Θα εξαντλήσουν πρώτα   τον διάλογο και την πίεση προς τους εμπλεκόμενους φορείς και μετά θα   στραφούν σε κινητοποιήσεις

Όπως ανακοινώνουν Γονείς και Κηδεμόνες του Μουσικού...

-Ζητούν συνάντηση με τον κ. ΑντιπεριφερειάρχηΟ...

"ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ" (Μια Ιστορία .....μικρού...

Το 2010 είχε εγκριθεί από την Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θεμελιώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη, ο νέος τερματικός σταθμός. Πρόκειται για ένα έργο που θα επεκτείνει τη δυναμικότητα του υφιστάμενου αεροδρομίου, τη «ναυαρχίδα» των 14 περιφερειακών...

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 83ης ΔΕΘ εξήγγειλε τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους. Αυτό ασφαλώς δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τη δέσμευσή...

Από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοινώνεται ότι, για το σχολικό έτος 2018-2019  εγκρίθηκε η εισαγωγή 6.260 μαθητών και μαθητριών στις ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ.Από την ΕΠΑΣ Μαθητείας Βέροιας...

- Από τον ερχόμενο Δεκέμβριο- Ο πρόεδρος Γιώργος Σαλιάγκας, μιλάει για τον σύλλογο στον ΑΚΟΥ 99.6Εδώ και τρία χρόνια από την ίδρυσή του, και με πολλές προσπάθειες και οικονομικές δυσκολίες, ο Σύλλογος ...