ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το «Σοχούμ» της Γιώτας Ιωαννίδου παρουσιάστηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Το «Σοχούμ» της Γιώτας Ιωαννίδου παρουσιάστηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Το πρώτο μυθιστόρημα της Γιώτας Ιωαννίδου με τίτλο «Σοχούμ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αιώρα», παρουσιάσθηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.

Η Γιώτα Ιωαννίδου απόφοιτος του Ιστορικού – Αρχαιολογικού Τμήματος του ΑΠΘ και της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδος, επιχειρεί την πρώτη λογοτεχνική παρέμβαση, μ’ ένα βιβλίο εμπνευσμένο από την ιστορία και τα βιώματα της οικογένειάς της, του παππού και της γιαγιάς της που ήρθαν αρχή του 20ου αιώνα από το Σοχούμ, κατατρεγμένοι από τους Τούρκους, βασανισμένοι από τα χτυπήματα της ζωής, αλλά δυνατοί κι αγαπημένοι πιστεύοντας πρωτίστως στην αξία της οικογένειας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκ μέρους των συνδιοργανωτών ο κ. Αντώνης Καγκελίδης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς», τονίζοντας πως σκοπός των προσφυγικών σωματείων και συλλόγων είναι η διατήρηση της μνήμης και η διάσωση της ιστορικής αλήθειας και ο εκπρόσωπος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας κ. Χαράλαμπος Καπουρτίδης που σημείωσε  πως το συγκεκριμένο βιβλίο υπηρετεί την ιστορική αλήθεια.

Μιλώντας για το βιβλίο ο δημοσιογράφος Ζήσης Πατσίκας είπε μεταξύ άλλων πως η συγγραφέας εξιστορεί μια ιστορία ανάλογη με αυτές που εξιστορούν και άλλοι πρόσφυγες αλησμόνητων πατρίδων.

«Στο «Σοχούμ» η συγγραφέας δεν εξιστορεί απλά μια ιστορία, αλλά τη συνδέει με ιστορικά γεγονότα κει με γλαφυρό και ταυτόχρονα και ρομαντικό τρόπο, δίνει ζωή στις εικόνες στην περιγραφή της, μιλώντας για τη ζωή και τις συνήθειες των Ελλήνων του Πόντου, την κουλτούρα τους, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μέχρι να ορθοποδήσουν στη μητέρα Ελλάδα. Διαβάζοντας το βιβλίο ένιωσα τον έμμετρο λόγο της συγγραφέως να ζωντανεύει το κείμενο, να κάνει ακόμα πιο εύκολη την ανάγνωσή του.

Η Γιώτα Ιωαννίδου κατάφερε και έδωσε σάρκα και οστά στους ήρωες του βιβλίου της, ένα ερωτευμένο ζευγάρι που κατάφερε παρά τα χτυπήματα της μοίρας να παραμείνει ενωμένο, πιστεύοντας στη δύναμη και στην αξία της οικογένειας…».

Ο Ζήσης Πατσίκας επιβεβαίωσε τη γλαφυρή γραφή και τις γεμάτες ένταση εικόνες του βιβλίου, δυνατά σημεία της συγγραφέως, διαβάζοντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου, με την ποντιακή λύρα και το ρυθμό των ποντιακών τραγουδιών, να συνοδεύουν και να συγκινούν το ακροατήριο.

Αξίζει μάλιστα ν’ αναφερθεί η συμβολή δύο νέων παιδιών της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, του Νίκου Κωστογλίδη (λύρα) και της Μαρίας Δεμερτζίδου (τραγούδι) που φόρτισαν με το ταλέντο τους συγκινησιακά την ατμόσφαιρα.

Στη δύναμη της οικογένειας και στη στήριξη που προσφέρει στα μέλη της αναφέρθηκε στη συνέχεια η συγγραφέας και μιλώντας για τους ήρωες του βιβλίου της, τον παππού και την γιαγιά της είπε ανάμεσα σε άλλα: «Για μένα υπήρξαν δύο μορφές πολύ σημαντικές, έζησαν ένα δυνατό έρωτα, ξεριζώθηκαν, ταλαιπωρήθηκαν μέχρι να δημιουργήσουν στην πατρίδα, βίωσαν μια απώλεια αλλά συνέχισαν ενωμένοι να ζούνε παρέα με το πένθος. Κι εμείς οι Πόντιοι έχουμε αυτή την αντίθεση, χορεύουμε, τραγουδάμε και παράλληλα δείχνουμε σεβασμό στο πένθος. Συνεχίζεις να ζεις και μετά το πένθος, προχωράς τη ζωή γιατί αυτό πρέπει να κάνεις, να σταθείς δυνατός για όλη την οικογένεια…».

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση η Γιώτα Ιωαννίδου δήλωσε συγκλονισμένη για την προσφυγιά που συνεχίζεται σήμερα, τονίζοντας ότι όλοι έχουν μέσα στην καρδιά τους το δικό τους «Σοχούμ», έναν τόπο αθωότητας όπου κάποια στιγμή θέλουν να επιστρέψουν…

Μετά την παρουσίαση η συγγραφέας υπέγραψε βιβλία της – συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν και το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ – ενώ προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους ποντιακά εδέσματα που παρασκεύασαν οι γυναίκες – μέλη του Συλλόγου Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεόφιλος Τεληγιαννίδης  και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη  Βέροιας

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa...

Το Σάββατο 27 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα...

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο...

Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 η πόλη της...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο...

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον  Σύλλογο για τη Διάδοση των Εικαστικών Τεχνών

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον Σύλλογο για...

Το βράδυ του Σαββάτου 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν τα...

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με την Χρύσα Παπά στις 24 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με...

«Θα σας διηγηθώ την ιστορία του πατέρα μου…γιατί...

Με επιτυχία το οδοιπορικό στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως

Με επιτυχία το οδοιπορικό στην Αγία και Μεγάλη...

Tη Δευτέρα 22 Απριλίου το απόγευμα στο Μητροπολιτικό...

Με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε το «Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών» από το 3o Γυμνάσιο Βέροιας

Με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε το «Πανηγύρι...

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, το 3o Γυμνάσιο Βέροιας...

Πενήντα χρόνια μετά, επανεκδόθηκε και παρουσιάστηκε η δίτομη «Ιστορία της Βέροιας», του Γιώργου Χιονίδη

Πενήντα χρόνια μετά, επανεκδόθηκε και παρουσιάστηκε η...

Πενήντα  περίπου χρόνια από την εξάντλησή της, η...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...