Το «Σοχούμ» της Γιώτας Ιωαννίδου παρουσιάστηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Το «Σοχούμ» της Γιώτας Ιωαννίδου παρουσιάστηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Το πρώτο μυθιστόρημα της Γιώτας Ιωαννίδου με τίτλο «Σοχούμ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αιώρα», παρουσιάσθηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.

Η Γιώτα Ιωαννίδου απόφοιτος του Ιστορικού – Αρχαιολογικού Τμήματος του ΑΠΘ και της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδος, επιχειρεί την πρώτη λογοτεχνική παρέμβαση, μ’ ένα βιβλίο εμπνευσμένο από την ιστορία και τα βιώματα της οικογένειάς της, του παππού και της γιαγιάς της που ήρθαν αρχή του 20ου αιώνα από το Σοχούμ, κατατρεγμένοι από τους Τούρκους, βασανισμένοι από τα χτυπήματα της ζωής, αλλά δυνατοί κι αγαπημένοι πιστεύοντας πρωτίστως στην αξία της οικογένειας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκ μέρους των συνδιοργανωτών ο κ. Αντώνης Καγκελίδης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς», τονίζοντας πως σκοπός των προσφυγικών σωματείων και συλλόγων είναι η διατήρηση της μνήμης και η διάσωση της ιστορικής αλήθειας και ο εκπρόσωπος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας κ. Χαράλαμπος Καπουρτίδης που σημείωσε  πως το συγκεκριμένο βιβλίο υπηρετεί την ιστορική αλήθεια.

Μιλώντας για το βιβλίο ο δημοσιογράφος Ζήσης Πατσίκας είπε μεταξύ άλλων πως η συγγραφέας εξιστορεί μια ιστορία ανάλογη με αυτές που εξιστορούν και άλλοι πρόσφυγες αλησμόνητων πατρίδων.

«Στο «Σοχούμ» η συγγραφέας δεν εξιστορεί απλά μια ιστορία, αλλά τη συνδέει με ιστορικά γεγονότα κει με γλαφυρό και ταυτόχρονα και ρομαντικό τρόπο, δίνει ζωή στις εικόνες στην περιγραφή της, μιλώντας για τη ζωή και τις συνήθειες των Ελλήνων του Πόντου, την κουλτούρα τους, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μέχρι να ορθοποδήσουν στη μητέρα Ελλάδα. Διαβάζοντας το βιβλίο ένιωσα τον έμμετρο λόγο της συγγραφέως να ζωντανεύει το κείμενο, να κάνει ακόμα πιο εύκολη την ανάγνωσή του.

Η Γιώτα Ιωαννίδου κατάφερε και έδωσε σάρκα και οστά στους ήρωες του βιβλίου της, ένα ερωτευμένο ζευγάρι που κατάφερε παρά τα χτυπήματα της μοίρας να παραμείνει ενωμένο, πιστεύοντας στη δύναμη και στην αξία της οικογένειας…».

Ο Ζήσης Πατσίκας επιβεβαίωσε τη γλαφυρή γραφή και τις γεμάτες ένταση εικόνες του βιβλίου, δυνατά σημεία της συγγραφέως, διαβάζοντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου, με την ποντιακή λύρα και το ρυθμό των ποντιακών τραγουδιών, να συνοδεύουν και να συγκινούν το ακροατήριο.

Αξίζει μάλιστα ν’ αναφερθεί η συμβολή δύο νέων παιδιών της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, του Νίκου Κωστογλίδη (λύρα) και της Μαρίας Δεμερτζίδου (τραγούδι) που φόρτισαν με το ταλέντο τους συγκινησιακά την ατμόσφαιρα.

Στη δύναμη της οικογένειας και στη στήριξη που προσφέρει στα μέλη της αναφέρθηκε στη συνέχεια η συγγραφέας και μιλώντας για τους ήρωες του βιβλίου της, τον παππού και την γιαγιά της είπε ανάμεσα σε άλλα: «Για μένα υπήρξαν δύο μορφές πολύ σημαντικές, έζησαν ένα δυνατό έρωτα, ξεριζώθηκαν, ταλαιπωρήθηκαν μέχρι να δημιουργήσουν στην πατρίδα, βίωσαν μια απώλεια αλλά συνέχισαν ενωμένοι να ζούνε παρέα με το πένθος. Κι εμείς οι Πόντιοι έχουμε αυτή την αντίθεση, χορεύουμε, τραγουδάμε και παράλληλα δείχνουμε σεβασμό στο πένθος. Συνεχίζεις να ζεις και μετά το πένθος, προχωράς τη ζωή γιατί αυτό πρέπει να κάνεις, να σταθείς δυνατός για όλη την οικογένεια…».

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση η Γιώτα Ιωαννίδου δήλωσε συγκλονισμένη για την προσφυγιά που συνεχίζεται σήμερα, τονίζοντας ότι όλοι έχουν μέσα στην καρδιά τους το δικό τους «Σοχούμ», έναν τόπο αθωότητας όπου κάποια στιγμή θέλουν να επιστρέψουν…

Μετά την παρουσίαση η συγγραφέας υπέγραψε βιβλία της – συνδιοργανωτής της εκδήλωσης ήταν και το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ – ενώ προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους ποντιακά εδέσματα που παρασκεύασαν οι γυναίκες – μέλη του Συλλόγου Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεόφιλος Τεληγιαννίδης  και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To νέο βιβλίο της   Φιλομήλας Λαπατά «Ο Διχασμός» παρουσιάζεται στη Βέροια

To νέο βιβλίο της Φιλομήλας Λαπατά «Ο Διχασμός»...

Το νέο βιβλίο της Φιλομήλας Λαπατά «Ο Διχασμός» από...

Αύριο Παρασκευή 16 Νοεμβρίου  «Ο Αττίκ στο Παρίσι… κι άλλες   ιστορίες» με τον   Γιώργη Χριστοδούλου, στη Βέροια

Αύριο Παρασκευή 16 Νοεμβρίου «Ο Αττίκ στο Παρίσι… κι...

Η  Μικρή Άρκτος  παρουσιάζει την  παράσταση  «Ο Αττίκ...

Το νέο πρόγραμμα του κινηματοΘέατρου ΣΤΑΡ από Πέμπτη 15/11/18 έως 21/11/18

Το νέο πρόγραμμα του κινηματοΘέατρου ΣΤΑΡ από Πέμπτη...

Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ...

ΚΚΕ: Προβολή της ταινίας «Παιδαγωγικό Ποίημα»  στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

ΚΚΕ: Προβολή της ταινίας «Παιδαγωγικό Ποίημα» στην...

Η ΚΟΒ εκπαιδευτικών της Τ.Ο Ημαθίας του ΚΚΕ, με αφορμή...

Πανηγυρική εκδήλωση  της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για τον  Μακεδονικό Αγώνα

Πανηγυρική εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών...

Εικονίζονται από αριστερά: Δρ Βασίλειος Ν. Πάππας...

 Παρουσιάζεται το παραμύθι τη Μαρίας Ποπκιώση    «Η μάγισσα Φαφούτα   και τα γλυκά της φίλτρα»

Παρουσιάζεται το παραμύθι τη Μαρίας Ποπκιώση «Η...

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ΑλεξάνδρειαςΗ Δημοτική...

Το προσκλητήριο των Προσκόπων

Το προσκλητήριο των Προσκόπων

Όλοι οι Βεροιώτες – Βεροιώτισσες και όχι μόνο, που...

Στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας το Κέντρο Συμβουλευτικής Δήμου Βέροιας

Στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας...

Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Συμβουλευτικής...

ΑΚΟΥ 99.6FM
ΑΚΟΥ 99.6FM

Αγγελίες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

Το νέο βιβλίο της Φιλομήλας Λαπατά «Ο Διχασμός» από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, παρουσιάζεται στη Βέροια, την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, στο Art  - Gallery book and Cofee «Εκτός χάρτη», στις 7.00 μ.μ.Για το βιβλίο θα μιλήσει ο...

Η  Μικρή Άρκτος  παρουσιάζει την  παράσταση  «Ο Αττίκ στο Παρίσι… κι άλλες ιστορίες» με τον Γιώργη Χριστοδούλου, την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στη  Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Βέροιας, στις 9.00 μ.μ.Μία...

Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ (ΜΕΤΑΓΛ.)Προβολές : Παρασκευή 16/11 – Σάββατο 17/11 – Κυριακή 18/11  στις 17.30 Σκηνοθεσία:    ΛΑΣΕ ΧΑΛΣΤΡΟΜΣενάριο:          ΣΑΪΜΟΝ ΜΠΟΥΦΟΪΗθοποιοί:        ΜΟΡΓΚΑΝ ΦΡΙΜΑΝ,...