Η μίσθωση ακινήτων από την Π.Ε. Ημαθίας  «μήλο έριδας» μεταξύ Αθ. Χειμώνα - Κ. Καλαϊτζίδη

Η μίσθωση ακινήτων από την Π.Ε. Ημαθίας «μήλο έριδας» μεταξύ Αθ. Χειμώνα - Κ. Καλαϊτζίδη

Ερωτήματα για τον διαγωνισμό μίσθωσης ακινήτων Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, έθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ημαθίας, Αθανάσιος Χειμώνας κατά τη διάρκεια της Οικονομικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου της Κεντρικής Μακεδονίας που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα στη Βέροια.

Για το θέμα αυτό ο κ. Χειμώνας απέστειλε στα τοπικά ΜΜΕ επιστολή με τα ερωτήματα που έθεσε (και κάποια που δεν πρόλαβε να θέσει), παράλληλα με τις εκτιμήσεις, τις παρατηρήσεις και τη θέση του.

 Αναφέρει στο κείμενό του:

«Κτήριο που μέχρι σήμερα το χρησιμοποιεί η Περιφερειακή ενότητα Ημαθίας για την στέγαση υπηρεσιών και το πληρώνει για 886 τ.μ. μικτά από το 2001 και με μηνιαίο ενοίκιο 4220 Ευρώ χωρίς να προστεθεί κανένας χώρος, αλλά να τακτοποιηθούν αυθαίρετοι χώροι ή να μετατραπούν τα υπόγεια και τα πατάρια  σε χώρους κύριας χρήσης γραφείων η έκταση του κτηρίου «αυξήθηκε»  σε 1092 τ.μ.  με μετά από πολύ «προσπάθεια» της διοίκησης  της Περιφέρειας για περιστολή των δαπανών πέτυχε για το ίδιο κτήριο να πληρώνει από εδώ και στο εξής  για τα «1092 τ.μ.»  επι 4 Ευρώ το τ.μ. συνολική μηνιαία δαπάνη  4368  ευρώ δηλαδή για το ίδιο κτήριο σε αυτήν την οικονομική συγκυρία δώσαμε αύξηση 148 Ευρώ  . Όλα αυτά αποφασίστηκαν από την οικονομική επιτροπή που συνεδρίασε στις 6 Μαρτίου 2018 στη Βέροια.  Χωρίς ονόματα προς το παρόν…»

Και προσθέτει, απόσπασμα της τοποθέτησής του:

«Πριν από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό είχε προηγηθεί άλλος στον οποίο είχε προσφορές για ένα κτήριο επι της οδού Θεσσαλονίκης στην Βέροια στο οποίο θα πήγαιναν  (χωρούσαν) το 60% τουλάχιστον των υπηρεσιών που στεγάζονται στη  Βέροια, είχε ακυρωθεί με πρόταση της Διοίκησης για να βγει ένας ενιαίος για όλα τα κτήρια ενώ ήταν σε γνώση τους ότι τέτοιο κτήριο δεν υπάρχει στην Βέροια έστω και στις παρυφές, ενώ αντίθετα υπάρχουν κτήρια στα άκρα της πόλης  1000 και 1500 τ.μ. ίσως και παραπάνω (πρέπει να βρούμε από την Γραμματεία του Περιφερειακού τις αποφάσεις)»

Στη συνέχεια παραθέτει τα ερωτήματα που απηύθυνε στο Σώμα:

1) Γιατί η δημοσίευση έγινε μόνο στην Εφημερίδα Βέροια, εβδομαδιαία   του Νομού με Μικρή Κυκλοφορία , ενώ υπάρχουν δύο Εφημερίδες στην Βέροια Λαός και Ημερησία που έχουν πολύ μεγάλη κυκλοφορία ειδικά ο Λαός που είναι και η αρχαιότερη .

διοικούντες εάν θέλουν να κάνουν μία  εκμίσθωση ή αγοροπωλησία για τους ίδιους που θα την έβαζαν την ανακοίνωση ή που θα έψαχναν ΓΙΑ  ανακοινώσεις τέτοιου είδους?

2) ΟΙ υπόλοιποι ιδιοκτήτες , που αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να ενοικιάσουν τα ακίνητα τους στην Περιφέρεια  και στην συνέχεια δεν συμπλήρωσαν τα δικαιολογητικά, μήπως έχουν μισθωμένα ακίνητα στην Περιφέρεια και σε ποια  τιμή και που βρίσκονται αυτά τα ακίνητα ? (Στοιχεία με όδο και αριθμό και έκταση χώρου)

Μήπως αυτοί  είχαν την πληροφορία ( εκ των έσω)  ότι δεν έδωσαν άλλοι προσφορές για ακίνητα και δεν συμπλήρωσαν τον φάκελο ώστε να συνεχίσουν τα μισθώνουν τα ακίνητα τους με την τιμή που έχουν σήμερα  χωρίς να κάνουν καμιά παρέμβαση που ήταν απαραίτητη στα συγκεκριμένα ακίνητα σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας επιτροπής?

3) Τα κτήρια που σήμερα μισθώνει η Περιφέρεια στην Ημαθία (Βέροια) έχουν μειωθεί τα ενοίκια σύμφωνα με τις κατά καιρούς νομοθετικές  ρυθμίσεις για μείωση τουλάχιστον 20% και  για ποιά?

4) Τα ενοικιαστήρια για τα μισθωμένα κτήρια πότε έληξαν, αναλυτικά για κάθε κτήριο, και πόσα χρόνια είναι με παράταση και τι προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις?

5) Ποιοι  είναι οι ιδιοκτήτες των υπόλοιπων κτηρίων που στεγάζονται οι υπηρεσίες στις Δ/νσεις  α)Μητροπόλεως  44 όπου στεγάζονται ο Αντιπεριφερειάρχης, ΔΑΟΚ, Οικονομικές Υπηρεσίες Δ/νση Πρωτοβάθμιας κλπ β)  Λεωφόρος Στρατού 72  όπου είναι οι Τεχνικές Υπηρεσίες Βιομηχανίας και Εμπορίου κλπ (εδώ είναι τόσο απλωμένοι οι υπάλληλοι που νομίζεις ότι το κτήριο είναι άδειο , η δε υπάλληλοι που εργάζονται εδώ θεωρούνται από τους ίδιους και από τους υπολοίπους ότι είναι σε εξορία σε σχέση με αυτούς που είναι στο κέντρο)     γ) Επι της οδού  Βενιζέλου 89 (ΔΕΗ) Τμήμα Συγκοινωνιών   

6) Εάν εφαρμοστεί το  κτηριολογικό πρόγραμμα της συγκεκριμένης διακήρυξης σελίδα  23  της διακήρυξης  σύμφωνα με τις υπάρχουσες οργανικές θέσεις αλλά και τους υπηρετούντες  υπαλλήλους πόσοι  υπάλληλοι και ποιες υπηρεσίες μπορούν να στεγαστούν στο κτήριο της Λεωφόρου Στρατού και σήμερα ποιες υπηρεσίες και πόσοι υπάλληλοι στεγάζονται ?

7) Μπορεί η συγκεκριμένη δημοπρασία να ολοκληρωθεί αφού από το σύνολο των 5.194 τ.μ.  μεικτών χώρων  που ζητούσε προς μίσθωση προσφέρθηκαν μόνο για την κάλυψη των αναγκών  για   τα 745 τ.μ. δηλαδή το  14,34%  και τα υπόλοιπα θα μείνουν ως έχουν, ουσιαστικά όλα θα μείνουν ως έχουν γιατί και στον συγκεκριμένο χώρο στεγάζονται οι αναφερόμενες υπηρεσίες  ?

8) Η μέγιστη τιμή για σύνολο των χώρων, για 5.194 τ.μ.  είναι 28.000 ευρώ   δηλαδή 5,9 ευρώ/ τ.μ. (υπερβολική κατά την άποψη μου  σελίδα 3 της διακήρυξης)  πώς μπορεί η τιμή για το μόνο ακίνητο που κρίθηκε κατάλληλο  και σύμφωνα με την διακήρυξη θα έπρεπε να έχει  έκταση 745 τ.μ.  σύμφωνα με το κτηριολογικό πρόγραμμα. 

Επίσης ρωτάει τι μεσολάβησε από τις  11-9-2017 που η επιτροπή καταλληλότητας υπογράφει το πρακτικό και εμφανίζει το κτήριο με ωφέλιμη επιφάνεια 526 τ.μ. έρχεται η ίδια επιτροπή με ένα διευκρινιστικό σημείωμα  στις 11-12-2017 να αυξήσει την έκταση σε  ουσιαστικά σε 1092 τ.μ.  και όταν σύμφωνα με την ίδιο σημείωμα η οικοδομική άδεια μικτό εμβαδόν 884,16 τ.μ.

Τέλος ο κ. Χειμώνας επεσήμανε ότι την ίδια χρονική περίοδο η κτηματική ΥΠηρεσία για λογαριασμό του Δημοσίου, βρήκε και νοίκιασε κτίρια με 2.95 τ.μ. και 2,65 ευρώ, ο δε ΕΛΓΑ, νεόδμητο με 70 θέσεις πάρκιγκ στην ίδια τιμή.


Τι απαντάει ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης στον Θανάση Χειμώνα

Στην επιστολή του κ Χειμώνα, (περιφερειακός σύμβουλος Ημαθίας, γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου, μέλος  της « Αριστερής Ριζοσπαστικής Ενότητας» στο Περιφερειακό Συμβούλιο) απάντησε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης τονίζοντας  τα εξής:

«Προσπάθησα ιδιαίτερα να κατανοήσω τα όσα, σαφώς αναληθή, αναφέρει στην επιστολή που έστειλε στα ΜΜΕ, στις…11 το βράδυ της Τετάρτης 7ης Μαρτίου, ο κατά τα άλλα συμπαθής συνάδελφος στο περιφερειακό συμβούλιο, Σάκης Χειμώνας, για τα ενοικιαζόμενα κτίρια που στεγάζουν τις υπηρεσίες της Π.Ε Ημαθίας, καθώς και  τις κατά το νόμο προβλεπόμενες δημόσιες υπηρεσίες.

Επηρεαζόμενος, προφανώς, συναισθηματικά από την ιδεολογική του σύγχυση, ως μέλος μιας παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας που βρίσκεται «πολύ αριστερότερα» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ως κομματικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις που τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα, όπως τον εκθέτει το γεγονός ότι, απέστειλε την  πρόσκληση της οικονομικής επιτροπής της ΠΚΜ, η οποία συνεδρίασε στην Βέροια, μέσω της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας!

Ισχυρίζεται λοιπόν ο κ. Χειμώνας  ότι, μολονότι ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ότι δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος στη Βέροια για στέγαση όλων των υπηρεσιών και μολονότι υπήρχε προσφερόμενος χώρος για στέγαση τουλάχιστον του 60% των Υπηρεσιών, εν τούτοις, ακυρώσαμε το διαγωνισμό.

Μήπως θυμάται ΠΟΙΟΣ μας κατηγόρησε τότε ευθέως, ότι έχουμε προσχεδιάσει νέα ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ προκήρυξη υπέρ κάποιου άλλου ιδιοκτήτη και γι’ αυτό ακυρώσαμε την τρέχουσα; Τελικά γνωρίζαμε ή δε γνωρίζαμε την ανυπαρξία κατάλληλου χώρου για στέγαση όλων των Υπηρεσιών; Η δημοσίευση στην Εφημερίδα ΒΕΡΟΙΑ είναι απολύτως σύννομη. Η Π.Ε Ημαθίας . διανέμει τις δημοσιεύσεις κατά νόμο και όχι κατά προτίμηση, χωρίς να τις κατατάσσει ανάλογα με το μέγεθος. Ο κ. Χειμώνας οφείλει να κατανοήσει ότι δεν υπάρχουν εφημερίδες αξιόλογες ή μη.

  Μας κατηγορεί ευθέως ότι διαρρεύσαμε πληροφορίες στους ήδη εκμισθωτές των ακινήτων, πως δεν υπήρχαν άλλες προσφορές, έτσι ώστε να μη δώσουν και οι ίδιοι. Θα ήθελα να ξέρει ότι η διοίκηση του Απόστολου Τζιτζικώστας δεν μετέρχεται μεθοδεύσεων προκειμένου να απολέσει εισοδήματα η ΠΚΜ.

Αν ο κ.Χειμώνας έχει περί του αντιθέτου γνώση τον προκαλώ να μην αρκεστεί σε ανεύθυνη και ανέξοδη κριτική  επιπέδου καφενείου, αλλά να αποταθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, για να βρεθούν  και  να ελεγχθούν οι υπεύθυνοι.

‘Έως σήμερα έχουν τηρηθεί όλες οι νομοθετικές επιταγές για τη μείωση των μισθωμάτων.

Σύμφωνα με τον Ν. 2690/1999 μπορεί ο ίδιος να λάβει   γνώση όλων των 

δημοσίων εγγράφων, μεταξύ των οποίων και οι συμβάσεις, μετά από αίτησή του, η οποία πρέπει να αναφέρει συγκεκριμένα τα έγγραφα που ζητά και όχι γενικώς και αορίστως.

  Ας το πράξει λοιπόν και θα απαντηθεί κάθε ερώτημα του εντός  των νομίμων προθεσμιών.

Είναι αληθές ότι λόγω της κατακόρυφης μειώσεως του προσωπικού από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, λόγω συνταξιοδοτήσεων και απαγόρευσης προσλήψεων, οι χώροι που μισθώνονταν και ήταν απλώς επαρκείς κάποτε, σήμερα περισσεύουν.

ΑΥΤΗ ήταν και η αιτία που επιχειρήσαμε την ανακατανομή των Υπηρεσιών της Π.Ε. Ημαθίας με το κτιριολογικό πρόγραμμα, λόγω του οποίου επαναπροσδιορίστηκαν  στο λιγότερο, οι απαιτούμενοι χώροι για τη στέγαση των διαφόρων υπηρεσιών μας.

  Απατάται ο κ.Χειμώνας αν νομίζει ότι αποκαλύπτει που δεν το γνωρίζουμε ή που το κρύβουμε από τους πολίτες της Ημαθίας.

Η προκήρυξη αφορούσε μίσθωση ενός ή περισσοτέρων χώρων. Κατά συνέπεια, ακόμα και αν δε βρέθηκαν όλοι οι ζητούμενοι χώροι, η διαδικασία θα προχωρήσει μόνο για όσους βρέθηκαν.

Ως Ημαθιώτης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ,τα προσφερόμενα κτίρια είναι περιορισμένα σε αριθμό, οι δε ιδιοκτήτες τους πρέπει πριν τη μίσθωση να προβούν σε συμπληρώσεις, διαρρυθμίσεις και αλλαγές, -κάτι που προφανώς τους αποθαρρύνει- αφού πρέπει να επενδύσουν μαζεμένα χρήματα προτού αρχίσουν να εισπράττουν.

Αυτό, είναι ευνόητο ότι δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την εύρεση ακινήτων που μας χρειάζονται.

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω, για μια ακόμη φορά, ότι η πόρτα του γραφείου μου, την οποία εδώ και τόσα χρόνια δεν… γνωρίζει ο κ. Χειμώνας, είναι ανοικτή για όλους τους πολίτες, πολύ δε περισσότερο για τους περιφερειακούς συμβούλους της Ημαθίας.

  Ας σταματήσει λοιπόν να ενδύεται και απεκδύεται τον «κομματικό του μανδύα», όταν και όποτε τον βολεύει.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πασχαλινές ευχές του   υπ. Δημάρχου Βέροιας Αντώνη Μαρκούλη και των υποψηφίων συμβούλων του συνδυασμού «Προτεραιότητα στον Πολίτη»

Πασχαλινές ευχές του υπ. Δημάρχου Βέροιας Αντώνη...

Το μήνυμα του Πάσχα είναι ένα μήνυμα επιστροφής στην...

Ενώπιος   ενωπίω

Ενώπιος ενωπίω

Είμαστε πλέον λίγες μέρες πριν την ημέρα που οι...

Αλεξάνδρα   Ανανιάδου – Βαφείδου - Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Δράση με γνώση»

Αλεξάνδρα Ανανιάδου – Βαφείδου - Υποψήφια δημοτική...

Γεννήθηκα στην Κοζάνη το 1962 και κατοικώ στη Βέροια από...

Η στελέχωση   του ψηφοδελτίου   συνεχίζεται στο συνδυασμό “Ώρας Ευθύνης”

Η στελέχωση του ψηφοδελτίου συνεχίζεται στο...

Από τον συνδυασμό “Ώρας Ευθύνης”, ανακοινώνονται τα...

Αντώνης Μαρκούλης: «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια»

Αντώνης Μαρκούλης: «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια»

Σε απάντηση της ανακοίνωσης του Κ. Βοργιαζίδη με τίτλο...

Ο Νίκος Μωυσιάδης,   νέος πρόεδρος στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας

Ο Νίκος Μωυσιάδης, νέος πρόεδρος στο δημοτικό...

Με 28 ψήφους και 6 λευκά ψηφοδέλτια, εκλέχθηκε πρόεδρος...

Περιοδεία του Κώστα Βοργιαζίδη σε οικισμούς της Δ.Ε. Δοβρά

Περιοδεία του Κώστα Βοργιαζίδη σε οικισμούς της Δ.Ε....

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των επισκέψεων του υπ....

Κωνσταντίνος  Βοργιαζίδης: «Άξονας 7ος : Βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη»

Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης: «Άξονας 7ος : Βελτιώνουμε...

 Αγωνιζόμαστε για μια πιο φιλική και ανθρώπινη πόλη  Η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Το μήνυμα του Πάσχα είναι ένα μήνυμα επιστροφής στην ελπίδα, στην αισιοδοξία και στην αλληλεγγύη. Ευχόμαστε σε όλες και σε όλους χρόνια πολλά, καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση.Ο υπ. Δήμαρχος Δ. Βέροιας Αντώνης...

Είμαστε πλέον λίγες μέρες πριν την ημέρα που οι συμπολίτες μας θα κληθούν να αποφασίσουν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις τύχες του τόπου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.Νομίζω ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα...