Ποιοι πρέπει να δώσουν ξανά εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης

Ποιοι πρέπει να δώσουν ξανά εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης

Μεγάλες αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), στον τομέα των ταξί, στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις», που εισήχθη, σε συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Όπως φαίνεται από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής έρχονται σημαντικές αλλαγές και ανατροπές στα διπλώματα οδήγησης και στο όριο ηλικίας.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 65 του νέου ΚΟΚ τονίζεται πως: «Οι κάτοχοι οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 74 ετών υποχρεούνται ανά τρία έτη σε δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς για κάθε κατηγορία που επιθυμούν να ανανεώσουν».

Έτσι είναι ξεκάθαρο ότι πλέον οι ηλικιωμένοι θα πρέπει ουσιαστικά να δώσουν ξανά εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης μόλις συμπληρώσουν το 74ο έτος της ηλικίας τους. Μάλιστα θα πρέπει να μπαίνουν σε δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς (όπως ονομάζονται επίσημα οι εξετάσεις) κάθε τρία έτη, εκτός από τις ιατρικές βεβαιώσεις που προσκομίζουν.

Όσοι είναι πάνω από 80 ετών θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα κάθε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών οι ηλικιωμένοι θα κάνουν έναν κύκλο βασικής οδήγησης και δεν θα δίνουν όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων.

Το σχέδιο νόμου σε ότι αφορά τον ΚΟΚ, προβλέπει μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα, με εξαιρέσεις παραβάσεις, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, τη συμμετοχή σε αυτοσχέδιους αγώνες, την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη αλλά και stop, την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού, η παράνομη προσπέραση, όπου τα πρόστιμα αυξάνονται ενώ παράλληλα εάν ο οδηγός μέσα σε πέντε χρόνια διαπράξει τρεις φορές κάποιες από τις παραπάνω παραβάσεις του αφαιρείται για πάντα το δίπλωμα οδήγησης.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τριπλάσια προσαύξηση, ανάλογα με το εισόδημα του κάθε οδηγού. Παράλληλα καταργείται η διάταξη με την οποία αν το πρόστιμο πληρωθεί εντός 10 ημερών μειώνεται στο μισό. Ο νέος νόμος ταξινομεί τις παραβάσεις του ΚΟΚ σε τρεις κατηγορίες: στις χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας.

Πιο συγκεκριμένα, τα πρόστιμα για την πρώτη κατηγορίας είναι μέχρι 100 ευρώ, για τη δεύτερη από 101 έως 300 ευρώ και για την τρίτη από 301 έως 600 ευρώ. Προβλέπονται επίσης και δύο πρόσθετες κατηγορίες: της πολύ υψηλής συχνότητας και τις αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Και στις δύο θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.

Σε παραβάσεις όπως η χρήση κινητού χωρίς ακουστικά, η ζώνη ασφάλειας, το κράνος, η μεταφορά παιδιών χωρίς ασφάλεια (πλην προσπεράσεων φορτηγών που η ποινή είναι οι 30 μέρες χωρίς αφαίρεση πινακίδων την πρώτη φορά) προβλέπονται διοικητικά μέτρα που είναι η αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για 60 ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε έξι μήνες για τη χρήση κινητού και την ασφαλή μεταφορά παιδιών ο παραβάτης θα πρέπει να επαναλάβει τις εξετάσεις οδήγησης.

Πηγή

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισόβια κάθειρξη στη Ρούλα Πισπιρίγκου

Ισόβια κάθειρξη στη Ρούλα Πισπιρίγκου

Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης αφορά και στις δυο...

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Αύξηση 50 ευρώ που θα συμπαρασύρει τριετίες και επιδόματα

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Αύξηση 50 ευρώ που θα...

Το εξ’ αναβολής υπουργικό συμβούλιο συγκέντρωσε...

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των 38 Δημάρχων ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...