Οι Λαζαρίνες της Βεργίνας γιορτάζουν τον ερχομό της Άνοιξης και της Ανάστασης

Οι Λαζαρίνες της Βεργίνας γιορτάζουν τον ερχομό της Άνοιξης και της Ανάστασης

 Το πρωί του Σαββάτου του Λαζάρου τα κορίτσια του Πολιτιστικού Συλλόγου Βεργίνας  στολισμένα με όμορφα λουλούδια και κρατώντας πολύχρωμα καλαθάκια, αφού πρώτα πάρουν την ευχή του ιερέα, θα γυρίσουν από σπίτι σε σπίτι αναγγέλλοντας «ήρθε Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια, ήρθ’ η Κυριακή που τρων τα ψάρια».

Πρόκειται για ένα έθιμο της άνοιξης που προέρχεται από την εκκλησιαστική μας παράδοση, καθώς αναφέρεται στο γεγονός της ανάστασης του Λαζάρου, το οποίο τελούνταν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, όπως και στο Ρουμλούκι. Το έθιμο των Λαζαρίνων έκτος από το ότι αναγγέλλει την ανάσταση του Λαζάρου,  αναγγέλλει και το ξύπνημα, την ανάσταση της φύσης με τον ερχομό της άνοιξης. Το έθιμο αυτό έχει προφανώς αρχαίες ρίζες και σχετίζεται με τη γιορτή των αρχαίων Ανθεστηρίων, αλλά και με τους μύθους του Άδωνη και της Περσεφόνης.

Οι Λαζαρίνες είναι ομάδες νεαρών κοριτσιών που επισκέπτονται όλα τα σπίτια του χωριού τους, τραγουδώντας ένα είδος καλάντων, τα «Λαζαρ’κά», που αναφέρονται στο Λάζαρο, την κάθοδό του στον Άδη και την ανάστασή του από τον Ιησού.
Στο Ρουμλούκι το έθιμο των Λαζαρίνων διαρκούσε από το απόγευμα της Παρασκευής, παραμονή του Σαββάτου του Λαζάρου, μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων. Στο έθιμο αυτό συμμετείχαν νεαρές ελεύθερες κοπέλες ηλικίας 13-19 ετών που είχαν εισέλθει σε ηλικία γάμου, δηλαδή είχαν φορέσει τον άσπρο σαγιά και το τσεμπέρι στο κεφάλι. Το μπουλούκι, όπως ονομαζόταν μία ομάδα Λαζαρίνων, αποτελούνταν συνήθως από 4 κοπέλες και ένα κοριτσάκι έως 12 ετών, την «καλάθαρο», που ακολουθούσε την ομάδα και συγκέντρωνε με ένα καλάθι τις προσφορές (αυγά και χρήματα) που τους έδιναν σε κάθε σπίτι που επισκέπτονταν. Όλη τη Μεγάλη Σαρακοστή, οι Λαζαρίνες προετοιμάζονταν μαθαίνοντας τους χορούς και τα τραγούδια που θα τους ήταν αναγκαία για την επιτυχή τέλεση αυτού του εθίμου. Ως ενδυμασία τους φορούσαν «τα λαζαργιάτ’κα»  που αποτελούνταν από τον άσπρο σαγιά, το τσεμπέρι στο κεφάλι στολισμένο με λουλούδια και μαντίλες πολύχρωμες που κρεμούσαν στα ζωνάρια τους. Στα χέρια τους κρατούσαν μια μαντίλα και φορούσαν κοσμήματα, δανεισμένα από παντρεμένες γυναίκες. Οι Λαζαρίνες ξεκινούσαν την περιήγηση τους το απόγευμα της Παρασκευής κάνοντας το σταυρό τους και λέγοντας το εξής τραγούδι:

«Κίνησαν οι Λαζαρίνες την Παρασκιουβή

κι ως την Κυριακή του γιόμα τα ιστόλιζαν
κι την Κυριακή του βράδυ τα προυβόδιζαν».

Στο δρόμο βάδιζαν ανά ζεύγη και από πίσω τους ακολουθούσε η «καλαθάρος». Πρώτα, επισκέπτονταν το κονάκι του μπέη για να πάρουν άδεια, κατόπιν το σπίτι του ιερέα, του μουχτάρη (προέδρου) και του δασκάλου. Απέφευγαν τα σπίτια με πένθος.
Εισερχόμενες στην αυλή ενός σπιτιού φιλούσαν το χέρι της νοικοκυράς και άρχιζαν να χορεύουν τραγουδώντας ταυτόχρονα το τραγούδι του Λαζάρου:

«Ήρθιν η Λάζαρους, ήρθαν τα Βάϊα,
ήρθιν η Κυριακή, που τρών’ τα ψάρια.
Πού ’σι Λάζαρι σαβανουμένους κι μι του κιρί ζουμένους;
Σήκου Λάζαρι κι μην κοιμάσι,
ήρθι η μάνα σου απού την Πόλη,
σού φιρι χαρτί κι κουμπουλόϊ.
Γράφτι Θόδουρι, γράφτι Δημήτρη,
γράφτι Λιμουνιά κι Κυπαρίσσι.
Τώρα λάλησιν κι χιλιδόνι,
κι τ’ χρόν’».


Μόλις τέλειωναν, η νοικοκυρά τους φιλοδωρούσε με χρήματα και με αυγά που τα έπαιρνε η «καλαθάρος» και τα τοποθετούσε στο καλάθι που κρατούσε. Το πρωί του Σαββάτου του Λαζάρου, αφού ασπάζονταν τις εικόνες του σπιτιού και έκαναν το σταυρό τους, οι Λαζαρίνες ξεκινούσαν για τη συνέχεια της περιοδείας τους τραγουδώντας:


«Σ’κώστι τα παπλώματα,
τα διπλά τα στρώματα,
φέρτι να προυέψουμι,
κι ύστερα να κουσέψουμι».


Το πρωί της Κυριακής των Βαΐων φορούσαν γεράνιο σαγιά (σκούρο μπλε) και
ξεκινώντας τη μέρα τους τραγουδούσαν:


«Σ’κώθ’κα Κυριακή ταχνίτσα κι ήταν κατιχνιά
κι μι δρόσισαν τα τσ’λούφια, τα σγουρά μαλλιά
κι μι δρόσισαν τ’ς σιρβέτις τις μεταξουτές.
Μόν’ του δρόμου, δρόμου πάνου, δρόμου γκιζιρώ,
βρίσκου μια μηλιά στου δρόμου, μήλα φουρτουμέν’,
έσκυψα να πάρου ένα κι μι μάλουσιν:
- Μη μι παίρνιτι τα μήλα, τα τραντάφυλλα,
τα ’χου αγάζουμ’ μιτρημένα κι η κυρά μ’ λουγαριασμένα,
δρόμουν γκιζιρώ, δρόμουν γκιζιρώ».

Μετά το πέρας της λειτουργίας της Κυριακής των Βαΐων στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας οι Λαζαρίνες χόρευαν, ανά ομάδες 4 χορούς. Στη συνέχεια, κάθε μπουλούκι πήγαινε στα σπίτια του χωριού που δεν είχε προλάβει να επισκεφτεί. Το μεσημέρι, κάθε μπουλούκι Λαζαρίνων έτρωγε στο σπίτι της μεγαλύτερης σε ηλικία από αυτές, ψάρια ταβά στο φούρνο με κρεμμυδάκια και το απόγευμα πήγαιναν να χορέψουν στο χοροστάσι του χωριού.
Με τη δύση του ήλιου κάθε μπουλούκι Λαζαρίνων μαζευόταν στο σπίτι της μεγαλύτερης από αυτές, όπου μοίραζαν μεταξύ τους τα όσα είχαν συγκεντρώσει (αυγά και χρήματα). 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Τετάρτη 8 Μαΐου  στον Χώρο Τεχνών Βέροιας εκδήλωση αφιερωμένη στη Μάνα, από τους  Μικρασιάτες,  τους Πολύτεκνους,  την Μητρόπολη  και την ΚΕΠΑ

Την Τετάρτη 8 Μαΐου στον Χώρο Τεχνών Βέροιας εκδήλωση...

 Τη Γιορτή της Μητέρας, θα τιμήσουν από κοινού, την...

Συναυλία σήμερα στον πεζόδρομο της Βέροιας από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας

Συναυλία σήμερα στον πεζόδρομο της Βέροιας από το...

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου...

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Βέροια (ΒΙΝΤΕΟ)

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και του...

Την Τετάρτη 24 Απριλίου το βράδυ στον Χώρο Τεχνών του...

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of Music» της καθηγήτριας Πόπης Φιρτινίδου

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of...

Το Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας παρουσιάζει για 18η...

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του...

Οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, των...

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη  Βέροιας

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa...

Το Σάββατο 27 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα...

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο...

Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 η πόλη της...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...