Σε 184 Δήμους της χώρας αρχίζει η διετής  υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση

Σε 184 Δήμους της χώρας αρχίζει η διετής υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση

Mετά τη διαφωνία του Δήμου Βέροιας, στην Ημαθία, εντάσσονται μόνο οι Δήμοι Νάουσας και Αλεξάνδρειας


Ως επιτυχία του Δήμου Βέροιας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η «εξαίρεση», για την επόμενη σχολική χρονιά, του Δήμου από την υποχρεωτική διετή προσχολική εκπαίδευση στην οποία εντάσσονται 184 Δήμοι της χώρας, μεταξύ αυτών και οι Δήμοι Νάουσας και Αλεξάνδρειας.Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, από το σχολικό έτος 2018-2019 σε 184 δήμους της χώρας αρχίζει η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων που θα συμπληρώσουν την 31η Δεκεμβρίου του 2018 την ηλικία των 4 ετών. 

Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα γίνει, σε βάθος τριετίας, υποχρεωτική σε όλους τους δήμους και θα ενταχθεί στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ενιαίας 14χρονης εκπαίδευσης, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των εκπαιδευτικών, των παιδαγωγών και των γονέων.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπεγράφη από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, μετά από ομόφωνη θετική εισήγηση των Τριμερών Επιτροπών και των Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης σε εφαρμογή  του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018.

 Σύμφωνα με τον νόμο, η φοίτηση των νηπίων, που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής την ηλικία των 4 ετών, γίνεται υποχρεωτική σταδιακά από το ερχόμενο σχολικό έτος και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με  κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών και ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η σχετική εισήγηση διατυπώνεται μετά από γνώμη της τριμερούς Επιτροπής. Η Τριμερής  Επιτροπή αποτελείται από τους οικείους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως Προέδρους, τους οικείους Δημάρχους  και τους Προέδρους των οικείων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως μέλη.


Εξαιρείται για την επόμενη χρονιά ο Δήμος Βέροιας

Στο Νομό Ημαθίας η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων αφορά τους Δήμους Νάουσας και Αλεξάνδρειας, ενώ ο Δήμος Βέροιας που δεν συμφώνησε στη άμεση έναρξη, «εξαιρείται» ώστε να προχωρήσει σταδιακά στην προσχολική φοίτηση των νηπίων. 

Συγκεκριμένα, στην συνεδρίαση της τριμελούς επιτροπής, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Κ. Βοργιαζίδη, του Προϊστάμενου Α/θμιας Εκπ/σης Δ. Διαμαντόπουλου και του Προέδρου του συνδικαλιστικού οργάνου δασκάλων - νηπιαγωγών Δημ. Πυρινού, ο δήμαρχος Βέροιας διαφώνησε κάθετα με την επιλογή αυτή, διότι, αφ’ ενός, όπως ισχυρίστηκε, θα χρειαστεί να απολυθούν δεκάδες εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι μάλιστα δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό αφού πληρώνονται από το ΕΣΠΑ και αφ’ ετέρου, αναφέρθηκε στο «οξύμωρο» να νοικιάζει ο Δήμος χώρους νηπιαγωγείων, που δεν επαρκούν, και από την άλλη, αυτοί να προσμετρώνται στους διαθέσιμους χώρους για τη φοίτηση παιδιών.

Υπήρξαν προφανώς συγκρούσεις, αλλά όπως δήλωσε ο δήμαρχος στο ΛΑΟ, «θέλω να πιστεύω ότι εισακουστήκαμε». Οπότε η υποχρεωτική εγγραφή προσχολικής εκπαίδευσης, θα γίνει σταδιακά, με χρονοδιάγραμμα που θα διευκολύνει την προσαρμογή όλων στα νέα δεδομένα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΑΠΑ κ. Στέργιος Διαμάντης, εκτίμησε ότι πρόκειται για μια «δικαίωση», τόσο για το Δήμο όσο και για τη διοίκηση του ΚΑΠΑ,  τους εργαζόμενους και τις υπάρχουσες  υπηρεσίες στις συγκεκριμένες δομές του Δήμου Βέροιας.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρέμβαση του Δημήτρη Μούρνου στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το Τελωνείο Ημαθίας

Παρέμβαση του Δημήτρη Μούρνου στο Περιφερειακό...

Η αξιοποίηση της Αγοράς Κουλούρας, κατά το ένα μέρος με...

SIMPARTS.GR -  Η τεχνογνωσία, η συνέπεια και οι άριστες επιλογές αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για την υψηλή ποιότητα

SIMPARTS.GR - Η τεχνογνωσία, η συνέπεια και οι άριστες...

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η επιχείρηση Γαβριηλίδης Κ....

«...Θα τις ξηλώσεις και θα πεις και ένα τραγούδι»

«...Θα τις ξηλώσεις και θα πεις και ένα τραγούδι»

Είδα χθες στην τηλεόραση τον Περιφερειάρχη Κεντρικής...

Δήλωση-απάντηση του ανεξάρτητου  Δημοτικού Συμβούλου Δημήτρη Τραπεζανλή

Δήλωση-απάντηση του ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου...

Σχετικά με τα όσα ψευδή και χυδαία εγράφησαν για την...

Συλλυπητήρια   από το σχολείο   του Χρήστου Πετρίδη

Συλλυπητήρια από το σχολείο του Χρήστου Πετρίδη

Για τον απροσδόκητο χαμό του αγαπημένου μας μαθητή της...

Φρόσω Καρασαρλίδου και Χρήστος Αντωνίου συναντήθηκαν με την Υπουργό Πολιτισμού

Φρόσω Καρασαρλίδου και Χρήστος Αντωνίου συναντήθηκαν...

Συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά ,...

Για το  Τελωνείο Ημαθίας στην Κουλούρα συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη Βέροια (φωτο)

Για το Τελωνείο Ημαθίας στην Κουλούρα συνεδρίασε το...

Προεκλογικό ενδιαφέρον στα προ ημερησίας διάταξηςΜε...

Ξεκινά πρόγραμμα συλλογής   βιοαποβλήτων και οικιακής   κομποστοποίησης στο Δήμο Βέροιας -  Προϋποθέσεις για να λάβετε τους ειδικούς κάδους

Ξεκινά πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων και οικιακής ...

Η Δ/νση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας – Πολ. Προστασίας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Η αξιοποίηση της Αγοράς Κουλούρας, κατά το ένα μέρος με τη δημιουργία του Τελωνείου, η ολοκλήρωση του Κάθετου Άξονα,  η ανέγερση Διοικητηρίου, η πραγματική εξυγίανση της Τάφρου 66, η επέκταση του Αρδευτικού ...

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η επιχείρηση Γαβριηλίδης Κ. Συμεών αποτελεί συνέχεια των εμπορικών δραστηριοτήτων της επιχειρηματικής οικογένειας Γαβριηλίδης Κωνσταντίνος  με αντικείμενο εργασιών την εισαγωγή,...