Σε 184 Δήμους της χώρας αρχίζει η διετής  υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση

Σε 184 Δήμους της χώρας αρχίζει η διετής υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση

Mετά τη διαφωνία του Δήμου Βέροιας, στην Ημαθία, εντάσσονται μόνο οι Δήμοι Νάουσας και Αλεξάνδρειας


Ως επιτυχία του Δήμου Βέροιας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η «εξαίρεση», για την επόμενη σχολική χρονιά, του Δήμου από την υποχρεωτική διετή προσχολική εκπαίδευση στην οποία εντάσσονται 184 Δήμοι της χώρας, μεταξύ αυτών και οι Δήμοι Νάουσας και Αλεξάνδρειας.Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, από το σχολικό έτος 2018-2019 σε 184 δήμους της χώρας αρχίζει η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων που θα συμπληρώσουν την 31η Δεκεμβρίου του 2018 την ηλικία των 4 ετών. 

Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα γίνει, σε βάθος τριετίας, υποχρεωτική σε όλους τους δήμους και θα ενταχθεί στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ενιαίας 14χρονης εκπαίδευσης, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των εκπαιδευτικών, των παιδαγωγών και των γονέων.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπεγράφη από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, μετά από ομόφωνη θετική εισήγηση των Τριμερών Επιτροπών και των Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης σε εφαρμογή  του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018.

 Σύμφωνα με τον νόμο, η φοίτηση των νηπίων, που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής την ηλικία των 4 ετών, γίνεται υποχρεωτική σταδιακά από το ερχόμενο σχολικό έτος και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με  κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών και ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η σχετική εισήγηση διατυπώνεται μετά από γνώμη της τριμερούς Επιτροπής. Η Τριμερής  Επιτροπή αποτελείται από τους οικείους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως Προέδρους, τους οικείους Δημάρχους  και τους Προέδρους των οικείων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως μέλη.


Εξαιρείται για την επόμενη χρονιά ο Δήμος Βέροιας

Στο Νομό Ημαθίας η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων αφορά τους Δήμους Νάουσας και Αλεξάνδρειας, ενώ ο Δήμος Βέροιας που δεν συμφώνησε στη άμεση έναρξη, «εξαιρείται» ώστε να προχωρήσει σταδιακά στην προσχολική φοίτηση των νηπίων. 

Συγκεκριμένα, στην συνεδρίαση της τριμελούς επιτροπής, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Κ. Βοργιαζίδη, του Προϊστάμενου Α/θμιας Εκπ/σης Δ. Διαμαντόπουλου και του Προέδρου του συνδικαλιστικού οργάνου δασκάλων - νηπιαγωγών Δημ. Πυρινού, ο δήμαρχος Βέροιας διαφώνησε κάθετα με την επιλογή αυτή, διότι, αφ’ ενός, όπως ισχυρίστηκε, θα χρειαστεί να απολυθούν δεκάδες εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι μάλιστα δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό αφού πληρώνονται από το ΕΣΠΑ και αφ’ ετέρου, αναφέρθηκε στο «οξύμωρο» να νοικιάζει ο Δήμος χώρους νηπιαγωγείων, που δεν επαρκούν, και από την άλλη, αυτοί να προσμετρώνται στους διαθέσιμους χώρους για τη φοίτηση παιδιών.

Υπήρξαν προφανώς συγκρούσεις, αλλά όπως δήλωσε ο δήμαρχος στο ΛΑΟ, «θέλω να πιστεύω ότι εισακουστήκαμε». Οπότε η υποχρεωτική εγγραφή προσχολικής εκπαίδευσης, θα γίνει σταδιακά, με χρονοδιάγραμμα που θα διευκολύνει την προσαρμογή όλων στα νέα δεδομένα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΑΠΑ κ. Στέργιος Διαμάντης, εκτίμησε ότι πρόκειται για μια «δικαίωση», τόσο για το Δήμο όσο και για τη διοίκηση του ΚΑΠΑ,  τους εργαζόμενους και τις υπάρχουσες  υπηρεσίες στις συγκεκριμένες δομές του Δήμου Βέροιας.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με ...

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου...

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν   οι λέξεις

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν οι λέξεις

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν...

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το   Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το Χιονοδρομικό...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών...

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική   Κοινότητα   Βέροιας

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας...

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

17 Νοέμβρη 2018.Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την...

Εκδήλωση με ομιλητή   τον Κωσταντίνο Τσιάρα,   για τις προκλήσεις   του νέου μοντέλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην σημερινή εποχή

Εκδήλωση με ομιλητή τον Κωσταντίνο Τσιάρα, για τις...

ΑΠΟ ΤΗ  ΔΗΜ.ΤΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟ.Δ.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ Την...

Για την 45η επέτειο   από την εξέγερση   του Πολυτεχνείου

Για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Το Πολυτεχνείο ως σύμβολο παραμένει διαχρονικά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με τις πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας και νέων προγραμμάτων,προσφέρει στην κοινωνία της Ημαθίας δυο ταχύρυθμα προγράμματα εκμάθησης Ρωσικών και ...

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νάουσας  διοργανώνει σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό (bulling) -σε συνεργασία με την κα Τασιώνα Αθηνά (επισκέπτρια υγείας) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου-...

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν την πόρτα της καρδιάς και άρχισαν να ανεβαίνουν τον ανήφορο τρέχοντας. Το πρόσωπο έγινε κατακόκκινο από θυμό, το σάλιο στέγνωσε στο στόμα. Και όταν οι...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ανακοινώνει με δελτίο τύπου η Επιτροπή Διοίκησης του φορέα. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την απόκτηση...