Σε 184 Δήμους της χώρας αρχίζει η διετής  υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση

Σε 184 Δήμους της χώρας αρχίζει η διετής υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση

Mετά τη διαφωνία του Δήμου Βέροιας, στην Ημαθία, εντάσσονται μόνο οι Δήμοι Νάουσας και Αλεξάνδρειας


Ως επιτυχία του Δήμου Βέροιας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η «εξαίρεση», για την επόμενη σχολική χρονιά, του Δήμου από την υποχρεωτική διετή προσχολική εκπαίδευση στην οποία εντάσσονται 184 Δήμοι της χώρας, μεταξύ αυτών και οι Δήμοι Νάουσας και Αλεξάνδρειας.Συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, από το σχολικό έτος 2018-2019 σε 184 δήμους της χώρας αρχίζει η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων που θα συμπληρώσουν την 31η Δεκεμβρίου του 2018 την ηλικία των 4 ετών. 

Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα γίνει, σε βάθος τριετίας, υποχρεωτική σε όλους τους δήμους και θα ενταχθεί στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ενιαίας 14χρονης εκπαίδευσης, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των εκπαιδευτικών, των παιδαγωγών και των γονέων.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπεγράφη από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, μετά από ομόφωνη θετική εισήγηση των Τριμερών Επιτροπών και των Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης σε εφαρμογή  του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018.

 Σύμφωνα με τον νόμο, η φοίτηση των νηπίων, που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής την ηλικία των 4 ετών, γίνεται υποχρεωτική σταδιακά από το ερχόμενο σχολικό έτος και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με  κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών και ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η σχετική εισήγηση διατυπώνεται μετά από γνώμη της τριμερούς Επιτροπής. Η Τριμερής  Επιτροπή αποτελείται από τους οικείους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως Προέδρους, τους οικείους Δημάρχους  και τους Προέδρους των οικείων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως μέλη.


Εξαιρείται για την επόμενη χρονιά ο Δήμος Βέροιας

Στο Νομό Ημαθίας η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων αφορά τους Δήμους Νάουσας και Αλεξάνδρειας, ενώ ο Δήμος Βέροιας που δεν συμφώνησε στη άμεση έναρξη, «εξαιρείται» ώστε να προχωρήσει σταδιακά στην προσχολική φοίτηση των νηπίων. 

Συγκεκριμένα, στην συνεδρίαση της τριμελούς επιτροπής, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Κ. Βοργιαζίδη, του Προϊστάμενου Α/θμιας Εκπ/σης Δ. Διαμαντόπουλου και του Προέδρου του συνδικαλιστικού οργάνου δασκάλων - νηπιαγωγών Δημ. Πυρινού, ο δήμαρχος Βέροιας διαφώνησε κάθετα με την επιλογή αυτή, διότι, αφ’ ενός, όπως ισχυρίστηκε, θα χρειαστεί να απολυθούν δεκάδες εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι μάλιστα δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό αφού πληρώνονται από το ΕΣΠΑ και αφ’ ετέρου, αναφέρθηκε στο «οξύμωρο» να νοικιάζει ο Δήμος χώρους νηπιαγωγείων, που δεν επαρκούν, και από την άλλη, αυτοί να προσμετρώνται στους διαθέσιμους χώρους για τη φοίτηση παιδιών.

Υπήρξαν προφανώς συγκρούσεις, αλλά όπως δήλωσε ο δήμαρχος στο ΛΑΟ, «θέλω να πιστεύω ότι εισακουστήκαμε». Οπότε η υποχρεωτική εγγραφή προσχολικής εκπαίδευσης, θα γίνει σταδιακά, με χρονοδιάγραμμα που θα διευκολύνει την προσαρμογή όλων στα νέα δεδομένα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΑΠΑ κ. Στέργιος Διαμάντης, εκτίμησε ότι πρόκειται για μια «δικαίωση», τόσο για το Δήμο όσο και για τη διοίκηση του ΚΑΠΑ,  τους εργαζόμενους και τις υπάρχουσες  υπηρεσίες στις συγκεκριμένες δομές του Δήμου Βέροιας.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός   στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο...

Θεμελιώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη...

«Πραγματική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση  από τον Κ. Μητσοτάκη»

«Πραγματική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση από τον Κ....

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Ο πρόεδρος της Νέας...

Eγγραφές για νέες ειδικότητες στην ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. Βέροιας

Eγγραφές για νέες ειδικότητες στην ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του...

Από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού...

Κέντρο Υποστήριξης Ενηλίκων   για την ψυχική υγεία, θα λειτουργήσει   για πρώτη φορά στην Ημαθία από τον ΣΟΦΨΥ

Κέντρο Υποστήριξης Ενηλίκων για την ψυχική υγεία, θα...

- Από τον ερχόμενο Δεκέμβριο- Ο πρόεδρος Γιώργος...

Διάλογος και συναντήσεις  του Τάσου Μπαρτζώκα με τους Εμπορικούς Συλλόγους της Ημαθίας

Διάλογος και συναντήσεις του Τάσου Μπαρτζώκα με τους...

Θέλοντας να ενημερωθεί για τα θέματα του εμπορικού...

Σύλληψη 41χρονου για απόπειρα κλοπής

Σύλληψη 41χρονου για απόπειρα κλοπής

Συνελήφθη στις 19 Σεπτεμβρίου, τα ξημερώματα, από...

Όπως ανακοινώνουν Γονείς και Κηδεμόνες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας για τα μαθητικά δρομολόγια…  Θα εξαντλήσουν πρώτα   τον διάλογο και την πίεση προς τους εμπλεκόμενους φορείς και μετά θα   στραφούν σε κινητοποιήσεις

Όπως ανακοινώνουν Γονείς και Κηδεμόνες του Μουσικού...

-Ζητούν συνάντηση με τον κ. ΑντιπεριφερειάρχηΟ...

"ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ" (Μια Ιστορία .....μικρού...

Το 2010 είχε εγκριθεί από την Περιφέρεια Κ.Μακεδονίας η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θεμελιώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη, ο νέος τερματικός σταθμός. Πρόκειται για ένα έργο που θα επεκτείνει τη δυναμικότητα του υφιστάμενου αεροδρομίου, τη «ναυαρχίδα» των 14 περιφερειακών...

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 83ης ΔΕΘ εξήγγειλε τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους. Αυτό ασφαλώς δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τη δέσμευσή...

Από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοινώνεται ότι, για το σχολικό έτος 2018-2019  εγκρίθηκε η εισαγωγή 6.260 μαθητών και μαθητριών στις ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ.Από την ΕΠΑΣ Μαθητείας Βέροιας...

- Από τον ερχόμενο Δεκέμβριο- Ο πρόεδρος Γιώργος Σαλιάγκας, μιλάει για τον σύλλογο στον ΑΚΟΥ 99.6Εδώ και τρία χρόνια από την ίδρυσή του, και με πολλές προσπάθειες και οικονομικές δυσκολίες, ο Σύλλογος ...