ΤΟΠΙΚΑ

«Για τη μητέρα γλώσσα μας τα λάβαρα κρατείτε» (Κ. Παλαμάς)

«Για τη μητέρα γλώσσα μας τα λάβαρα κρατείτε» (Κ. Παλαμάς)

Του Ιερέως :ΠαναγιώτουΣ. Χαλκιά

Η ελληνική γλώσσα, φίλοι αναγνώστες, είναι το ανυπέρβλητο αγαθό, το δώρο του Θεού στους Έλληνες. Τους κρατεί ενωμένους 4.000 χρόνια. Τους ανέδειξε πηγή πολιτισμού στην οικουμένη και αποτελεί τη μεγαλύτερη προσφορά στο Γένος.

Είναι η γλώσσα που υπερβαίνει τα όρια του χώρου και του χρόνου. Είναι η γλώσσα της έκφρασης του ανθρώπινου πνεύματος για τα πιο σημαντικά και διαχρονικά θέματα, τις βασικές έννοιες της ανθρώπινης σκέψης και του πολιτισμού και τις ανθρώπινες αξίες.

Είναι η γλώσσα του ρυθμού και του κάλλους της ευφυΐας. Μία σκέψη μπορεί να διατυπωθεί με άνεση και χάρη στην ελληνική γλώσσα, ενώ γίνεται δύσκολη στις άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Είναι, επίσης, ο πλούτος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, γιατί μαζί με την πίστη, έγινε γλώσσα αγία και επομένως είναι μεγάλο αγαθό και θησαυρός για το έθνος μας. Στην ελληνική γλώσσα μεταφράστηκε η Π. Διαθήκη (μετάφραση των Εβδομήκοντα), εγράφη το Ευαγγέλιο και τα άλλα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Διατυπώθηκαν τα δόγματα της πίστεως, οι ιεροί κανόνες, το σύμβολο της πίστεως, οι θείες λειτουργίες και τα σοφότερα και σπουδαιότερα συγγράμματα των πατέρων και διδασκάλων της Εκκλησίας. Δεν μπορεί να νοηθεί μεγάλος ερμηνευτής της Αγίας Γραφής, αν δεν γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, αρχαία και νεοελληνική.

Μεγάλοι ιστορικοί, γλωσσολόγοι, φιλόσοφοι, ξένοι επιστήμονες και πατέρες της Εκκλησίας, στο σύνολό τους, διά μέσου των αιώνων, απεφάνθησαν και έγραψαν στην ενιαία Ελληνόφωνη γλώσσα και έχουν την ίδια σκέψη και το ίδιο φρόνημα.

Οι επόμενοι εξυμνητικοί λόγοι αποδεικνύουν το μεγαλείο και την αξία της αθάνατης ελληνικής γλώσσας:

-Η γλώσσα του Ομήρου, του Πλάτωνος, του Σοφοκλέους, του Αισχύλου, του Ευριπίδου και του Αριστοτέλους. Σε αυτήν γράφτηκαν τα αριστουργήματα της αρχαιότητος επάνω στην οποία στηρίχθηκε ο πολιτισμός.

-Η ελληνιστική (κοινή) γλώσσα του Μ. Αλέξανδρου, έγινε το γλωσσικό όργανο του χριστιανισμού.

-Γεννάδιος σχολάριος: «Είναι αναντικατάστατο το ελληνικό πρότυπο, λόγω του πλούτου του ελληνικού λόγου».

-Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: «Να στερεώνετε τα ελληνικά σχολεία, διότι αυτά λαμπρύνουν και φωτίζουν τον νουν του ανθρώπου. Εκεί μαθαίνουν τί είναι Θεός, τί είναι Άγγελος, τί είναι δαίμονας, τί αρετή και τί κακία. Να κρατείτε την ελληνική γλώσσα, διότι αυτή θα σώσει το έθνος μας. Να γνωρίζετε ότι και η Εκκλησία μας είναι στην Ελληνική. Οι γονείς μας είναι προτιμότερο ν΄ αφήνουν τα παιδιά τους φτωχά και γραμματισμένα, παρά πλούσια και αγράμματα.

-Γέροντας Πορφύριος: «Όσο ξεπέφτει η γλώσσα, τόσο ξεπέφτει ο λαός».

-Ακαδημαϊκός Δεσποτόπουλος: «Το ελληνικό αλφάβητο είναι τόσο πολύτιμο, όσο και ο Παρθενώνας. Είναι το κειμήλιο του παγκόσμιου πολιτισμού».

-Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος: «Ό,τι χάνεται από τη γλώσσα, χάνεται από την πατρίδα μας».

-Κων/νος Παπαρρηγόπουλος: «Τα πάντα έχουν κατασκευαστεί, ώστε δια της ελληνικής γλώσσας να λαλήσει το πνεύμα το Άγιον».

-Διονύσιος Σολωμός: «Άλλο δεν έχω στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα».

-Γ. Χατζηδάκης (επιφανής γλωσσολόγος): «Από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερον ένα έθνος απαρτιζόμενο και μία γλώσσα, την ελληνική, λαλούμεν».

-Γεώργιος Μιστριώτης: «Η ελληνική γλώσσα είναι η ακρόπολη και η έπαλξη για τη σωτηρία του ελληνικού έθνους. Έχει τη διαύγεια του ελληνικού ουρανού και το κάλλος του Ερμού του Πραξιτέλους. Εάν έχεις γλώσσα, έχεις έθνος. Εάν αυτή χαθεί, τα πάντα χάνονται!».

-Ζακ Ντελόρ: «Θα ήταν θαυμάσιο μια γλώσσα 4.000 ετών, όπου έχουν εκφραστεί οι μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας διανόησης και θεμελιωθεί όλες οι επιστήμες, να γίνει επίσημη γλώσσα της Ευρώπης…».

Όλοι οι ευρωπαίοι λαοί είναι ευγνώμονες. Την ονομάζουν Μάνα γλωσσών, όλων των ευρωπαϊκών γλωσσών και την αναγνωρίζουν ως διεθνή γλώσσα. Ακόμη και ξένοι λαοί απορούν όταν διαπιστώνουν ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί μας, έχουν αγγλικές ονομασίες.

Έχετε, μας λένε, την αρχαιότερη γλώσσα της Ευρώπης και όλου του κόσμου και δεν τη σέβεστε…

Σήμερα, σε πολλά κράτη του εξωτερικού διδάσκεται η αρχαία ελληνική γλώσσα, ενώ στην Ελλάδα, δυστυχώς, από την αδιαφορία των Ελλήνων και τη φθορά του ήθους, η γλώσσα φθείρεται, κακοποιείται βάναυσα και ταπεινές εκφράσεις την αντιπροσωπεύουν.

Όσοι δεν γνώρισαν και δεν εβίωσαν την αξία και τον ανεκτίμητο πλούτο των λέξεών της, ως βιαστικοί, ανήσυχοι και ανικανοποίητοι, με ανυποχώρητο πείσμα και αντιπαραδοσιακό μένος, την υπονομεύουν, την πολεμούν, την περιφρονούν και κατά τρόπο προκλητικό την περιθωριοποιούν. Ακόμη και οι νόμοι του κράτους προσπαθούν να την εξαφανίσουν, ενώ κανείς από τους Ευρωπαίους δεν διανοήθηκε να λάβει μέτρα κατά της γλώσσας του, αρχαίας και ομιλουμένης. Εάν ξεριζωθεί η γλώσσα μας, χάνεται ένας λαός, ένας πολιτισμός και κινδυνεύει το έθνος μας. Σε αυτήν οφείλουμε την ύπαρξή μας, μαζί με την ορθοδοξία και την ιστορία μας και δεν πρέπει να μένει ξέφραγο αμπέλι. Εύστοχα ελέχθη: Έθνος είναι η γλώσσα του.

Όντως, η ελληνική γλώσσα είναι θείον δώρον. Είναι η καρδιά του ελληνισμού, ο μεγάλος ευεργέτης και ο ανεκτίμητος πλούτος όλης της ανθρωπότητας. Εξημέρωσε βάρβαρους λαούς. Την ευλαβείται όλη η ανθρωπότητα. Είναι θαύμα θαυμάτων, γλώσσα οικουμενική.

Όλοι οι Έλληνες απανταχού της γης πρέπει να σεμνύνονται για τον μοναδικό και ανεκτίμητο θησαυρό, την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη:  Ερώτηση στη Βουλή για την δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη: Ερώτηση στη...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και...

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Βάναυση προσβολή προς τον Ελληνικό Λαό η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Αντιπολίτευση

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Βάναυση προσβολή προς τον...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Λάζαρου...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...