Σημαντική και ανατρεπτική(;)η εβδομάδα που ξεκινάει, για την Αυτοδιοίκηση

Σημαντική και ανατρεπτική(;)η εβδομάδα που ξεκινάει, για την Αυτοδιοίκηση

Ξεκινά σήμερα μια μοναδικής σπουδαιότητας αυτοδιοικητική εβδομάδα, καθώς –μέσα σε ελάχιστο χρόνο- συνεδριάζουν δεκάδες Δημοτικά Συμβούλια σε όλη τη Χώρα, οι Π.Ε.Δ., η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε. και το Κοινό Συνέδριο ΕΝ.ΠΕ. – Κ.Ε.Δ.Ε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του AIRETOS, χθες Κυριακή πριν την εκκίνηση λοιπόν, η Κυβέρνηση –όπως αποδείχθηκε από τα γεγονότα– επιχείρησε να χαλαρώσει την αυτοδιοικητική ένταση και αγανάκτηση, που εκφράζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Αιρετών Α’ και Β’ βαθμού.   Έριξε λοιπόν το πυροτέχνημα περί “2μηνης παράτασης της διαβούλευσης του Κλεισθένη”. 

Μια είδηση που προφανώς θα χαλάρωνε την αίσθηση του κατεπείγοντος, την πολιτική (αλλά και συναισθηματική) ένταση ενώπιον της άμεσης επίθεσης στο θεσμό.  Μια προοπτική που θα μείωνε και την παρουσία των Αιρετών, δημιουργώντας το διάχυτο εφησυχασμό ότι “εντάξει, έχουμε χρόνο, μέχρι τον Ιούλιο βλέπουμε… ”.

To πυροτέχνημα θα έσβηνε μετά το Κοινό Συνέδριο ΕΝ.ΠΕ-Κ.Ε.Δ.Ε., με την ίδια ακριβώς διατύπωση που έσβησε χθες το μεσημέρι.

Μόνο που τα κυβερνητικά σχέδια χρονικά ανέτρεψε μια παρέμβαση της Αντιπολίτευσης, που εξανάγκασε το Υπουργείο να πάρει σαφώς θέση, διαψεύδοντας τάχιστα το πρωτοσέλιδο της φίλα προσκείμενης στην Κυβέρνησης κυριακάτικης Εφημερίδας.

Ο AIRETOS παρουσίασε στο ρεπορτάζ του, τα γεγονότα που εξελίχθηκαν μέσα σε ένα μόλις 24ωρο:

Η Αυγή της Κυριακής φιλοξένησε συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών. 

- Στο πρωτοσέλιδο αναφερόταν:  "ΠΑΡΑΤΑΣΗ 2 ΜΗΝΩΝ στη ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ για τον Κλεισθένη".

-Ο ίδιος υπότιτλος και στην παρουσίαση της συνέντευξης: "ΠΑΡΑΤΑΣΗ 2 ΜΗΝΩΝ στη ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ με την Αυτοδιοίκηση για τον Κλεισθένη"

-   Τα ίδια και επαυξημένα στην εισαγωγή της συνέντευξης: "ο Υπουργός μιλά για το πρόγραμμα «Κλεισθένης I» στην Αυτοδιοίκηση ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΣ ότι θα υπάρχει ΠΑΡΑΤΑΣΗ της ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΛΗΞΗΣ της τυπικής ημερομηνίας τη 14η Μαίου, η οποία θα διαρκέσει 2 μήνες".

-   Είναι άλλωστε γνωστό ότι στην ελληνική γλώσσα "παράταση" σημαίνει ο πρόσθετος, ο επιπλέον χρόνος που προστίθεται σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.  Π.χ. “παράταση” σε έναν αθλητικό αγώνα μετράμε μετά το 90

-  Η "διαβούλευση" στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία λήγει πριν την κατάθεση ενός ν/σ στη Βουλή.  Ο νόμος μάλιστα ορίζει ότι, μετά τη λήξη της διαβούλευσης, συντάσσεται “Έκθεση Διαβούλευσης” που οφείλει αναγκαστικά να συνοδεύει τα ν/στη στιγμή που κατατίθενται στη Βουλή.

 

Την Κυριακή το Υπουργείο Εσωτερικών κυκλοφόρησε δύο Ανακοινώσεις, που ουσιαστικά διέψευδαν το δημοσίευμα της Αυγής.

Κατ’ αρχάς, διενεμήθη η συνέντευξη του Υπουργού, όχι όμως όπως είχε παρουσιαστεί στην Αυγή.

Στη νέα παρουσίασή της είχε εμφιλοχωρήσει η μείζονος σημασίας διαφοροποίηση: « Ο κ. Σκουρλέτης εκτιμά ότι ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΤΥΠΙΚΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ, μέχρι και την εισαγωγή του νομοσχεδίου ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ της Βουλής, ουσιαστικά “εξασφαλίζεται η δίμηνη περίοδος διαβούλευσης…».

Η απόλυτη ανατροπή, καθώς –βάσει αυτού– το 2μηνο δεν αφορά  ούτε “παράταση”ούτε “διαβούλευση”. Η νέα παρουσίαση της ίδιας συνέντευξης πρόσθεσε στο 2μηνο:

·         Και το χρόνο από 27 Απριλίου έως 14 Μαΐου (με απλά λόγια, αν ήταν ντέρμπι, ξεκίνησε να μετρά την παράταση πριν συμπληρωθεί το 90)

·         Και το χρόνο από την κατάθεση στη Βουλή μέχρι την Ολομέλεια (δηλαδή δεν είναι “διαβούλευση”, που ο νόμος ρητά ορίζει πως η “διαβούλευση” λήγει πριν την κατάθεση). 

Εξόφθαλμη κυβίστηση 180 μοιρών ή για να ακριβολογούμε, κατά τον διεθνώς καθιερωθέντα πλέον πολιτικό όρο,“kolotumba”.

Τι είχε όμως μεσολαβήσει ;

Η Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ (συγκεκριμένα του Τομέα Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης), που άδραξε την ευκαιρία της είδησης περί δίμηνης παράτασης (είδηση ήταν και μάλιστα πρωτοσέλιδη και πολλαπλώς επαναλαμβανόμενη, όχι σε οιαδήποτε Εφημερίδα, αλλά στην Αυγή) ως αφορμή να εξαπολύσει έντονη κριτική εναντίον του περιεχομένου του ν/σ. 

Η Ανακοίνωση έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για “κυβερνητική υπαναχώρηση μπροστά στην τεκμηριωμένη κατακραυγή που δέχονται από τους Αιρετούς σε όλη τη Χώρα. “. Ταυτοχρόνως, αποδομούσε την ουσία, τον ίδιο τον πυρήνα του ν/σ,  υπενθυμίζοντας την κριτική της Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, ότι η Κυβέρνηση δυσφημεί και την απλή αναλογική και τον Κλεισθένη.

Η κριτική περί υπαναχώρησης προφανώς έφερε το Υπουργείο σε αμυντική θέση πολιτικά, επιταχύνοντας τις εξελίξεις ανατροπής των σχεδίων καλλιέργειας κλίματος επανάπαυσης των Αιρετών.

Κάπως έτσι, κυκλοφόρησε η νεότερη παρουσίαση της συνέντευξης, με την αποκαλυπτική φράση που σας παρουσιάσαμε ανωτέρω. Βγήκε και “άτυπη ενημέρωση”στην ίδια κατεύθυνση, “προκειμένου να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενη παρανόηση…”.

Και κάπως έτσι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και εισέρχεται στην “καυτή” εβδομάδα αλλεπάλληλων θεσμικών Συνεδριάσεων και Αποφάσεων, απερίσπαστη πλέον από φήμες και επικεντρωμένη στην ουσία, που είναι το περιεχόμενο (ή μάλλον, η έλλειψη περιεχομένου) του ν/σχεδίου.

 

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Βουλή δύο δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου που αφορούν δωροδοκία

Στη Βουλή δύο δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου που...

Δύο δικογραφίες για το αδίκημα της παθητικής...

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η δεύτερη κατανομή θέσεων σε βρεφικούς, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η δεύτερη κατανομή θέσεων σε...

Συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων,  της...

ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Κόντρες» επιχειρηματολογίας με πρώτο χαράκωμα την Αυτοδιοίκηση

ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Κόντρες» επιχειρηματολογίας...

Πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα έχει...

Για κατάργηση της απλής αναλογικής και αυτοδυναμία έκανε λόγο ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ

Για κατάργηση της απλής αναλογικής και αυτοδυναμία...

«Φρένο» σε όσους ελπίζουν στο σενάριο ακυβερνησίας...

Ανακοίνωσε για τους Δήμους: μεταφορά   αρμοδιοτήτων και πρόσθετων πόρων, νέους παιδικούς σταθμούς, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού   και άμεσα 8.500 εργαζομένων στην καθαριότητα

Ανακοίνωσε για τους Δήμους: μεταφορά αρμοδιοτήτων...

Με το Δ.Σ της ΚΕΔΕ χθεςο νέος Υπουργός Εσωτερικών...

Ακύρωση της περικοπής  των συντάξεων ζήτησε από την τρόικα ο Τσακαλώτος

Ακύρωση της περικοπής των συντάξεων ζήτησε από την...

 Το θέμα της μη εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου του...

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας εξετάζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας εξετάζει τη...

Το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ή όχι...

Διπλασιάζονται οι αυτοτελείς πόροι των Περιφερειών για επενδύσεις, από 32 εκατ. σε 64 εκατ. ευρώ

Διπλασιάζονται οι αυτοτελείς πόροι των Περιφερειών...

Τα ανοιχτά ζητήματα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

Δύο δικογραφίες για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, καλείται να αξιολογήσει η Βουλή. Οι δύο υποθέσεις που διαβιβάζονται στην Βουλή από τις...

Συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων,  της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων είχε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, για τη λειτουργία των...

Πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα έχει προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου καταργώντας την απλή αναλογική, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου...