Επί τη εορτή της μητέρας -Οι Γιαγιές μας! «Ας ανάψουμε γι’ αυτές ένα κεράκι…»

Επί τη εορτή της μητέρας -Οι Γιαγιές μας! «Ας ανάψουμε γι’ αυτές ένα κεράκι…»

Του Ιερέως:

Παναγιώτου Σ. Χαλκιά


Ως μνημόσυνο, φίλοι αναγνώστες, ας ανάψουμε ένα κεράκι στη μνήμη κάποιων προσώπων σεβαστών, αγίων και ιερών, που έχουν ταξιδέψει από καιρό στον ολόδροσο κήπο του Θεού, μα ουδέποτε απομακρύνθηκαν απ’ το ζεστότερο μέρος της καρδιάς μας.

Πρόκειται για τις γιαγιές μας, τις άσαρκες, τις σκελετωμένες, τις κυρούλες με το γλυκό μα κι αυστηρό, αν χρειαζόταν, πρόσωπο.

Ολόιδιες Παναγίες, λες και ξεκόλλησαν από κάποιο βυζαντινό εικονοστάσι κι ήρθαν για να σταθούνε δίπλα μας, σαν ήμασταν μικρούλια, για να μας οδηγήσουν στη ζωή.

Είναι εκείνες οι ψυχούλες που έζησαν σαν είλωτες του καθήκοντος, μα στάθηκαν βασίλισσες του φτωχικού τους. Γι’ αυτό και τις τοποθετήσαμε στο ψηλότερο θρόνο της καρδιάς μας.

Οι άγιες μορφές τους ήταν η ενσάρκωση της απέραντης αγάπης, τις αστείρευτης προσφοράς, της απαράμιλλης θυσίας. Ήταν οι ηρωίδες της ζωής μας και οι μάρτυρές της. Ήρθανε τα βάσανα, έζησαν με λαχτάρες κι αγωνίες κι έφυγαν ευτυχισμένες μέσα στη δυστυχία τους, γιατί επιτέλεσαν στο ακέραιο το σκοπό που τους έταξε ο Θεός.

Ευλογούμε τις ιερές μορφές τους. Υποκλινόμαστε μπροστά στα σκεβρωμένα κορμιά, που ο χρόνος και ο κόπος τα έκαμε να μη δύνανται «να ανακύψουν εις το παντελές». Στο βαθιά ρυτιδωμένο πρόσωπό τους ακτινοβολούσε η αγάπη και η ικανοποίηση, γιατί γίνονταν ωφέλιμες. Τα μαραμένα χείλη τους ήταν πηγή ευχών και ευλογιών. Στη θολωμένη ματιά τους διέκρινε κανείς την προθυμία και τη θέληση για θυσία.

Τα ροζιασμένα χέρια τους, απ’ την πολύχρονη βιοπάλη, απλώνονταν να αγκαλιάσουν, να προστατέψουν και να βοηθήσουν, ποτέ για να ζητήσουν ή να αδικήσουν. Το χιλιομπαλωμένο φουστάνι τους ήταν στήριγμα και καταφυγή μας. Στην τσέπη της ποδιάς τους κάτι θα έκρυβαν να μας «ξεγελάσουν». Κι όταν άνοιγαν την κασέλα τους, το μοναδικό προσωπικό τους αντικείμενο μέσα στο σπίτι, τις τριγυρίζαμε, γιατί γνωρίζαμε πως κάτι θα έκρυβαν σ’ αυτή να μας γλυκάνουν!

Έζησαν δίσεκτους καιρούς. Πολέμους, Κατοχή, Εμφύλιο, εκπατρισμούς. Αγώνας και αγωνία τους η επιβίωση, όχι των εαυτών τους μα των παιδιών τους και των παιδιών των παιδιών τους. Μας μάζευαν σαν τα κλωσόπουλα κάτω απ’ τις στοργικές φτερούγες τους, γιατί οι μανάδες και οι πατεράδες μας έτρεχαν για να εξοικονομήσουν τα προς το ζην. Κι αυτές, πέρα από το να μας φροντίζουν, μας δασκάλευαν, μας ορμήνευαν πώς πρέπει να φερόμαστε στην κοινωνία.

Εκεί, πλάϊ στη φωτιά και στον ίσκιο της κληματαριάς, σαν άριστοι νηπιαγωγοί, στάλαζαν στην καρδιά μας τις αιώνιες αξίες της ζωής και σμίλευαν αγάλι-αγάλι τον χαρακτήρα μας. Κι όλα αυτά με τον ιδανικότερο τρόπο, με το παραμύθι, με το παιχνίδι, με το τραγούδι, μα πάνω απ’ όλα με το παράδειγμα και την αγάπη τους. Η αγάπη, η αφοσίωση και το ένστικτο τις έκαναν, αν και αγράμματες γριούλες, άριστους δασκάλους και παιδαγωγούς.

Κι αναρωτιέμαι: Αλήθεια, από τούτα τα σημερινά παιδιά, που ζουν μέσα στον πλούτο και την ξεγνοιασιά, που έχουν για γιαγιά τους την τηλεόραση, η οποία δεν έχει να διδάξει τίποτα πάρε από φόνους, πολέμους, αρπαγές, ληστείες, ξετσιπωσιά και για γονιούς κάποια αδιάφορη αλλοδαπή, τί κόσμος θα προκύψει; Τα σημάδια του, δυστυχώς, άρχισαν να προβάλλουν στον ορίζοντα.

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς σ’ εκείνες τις γερόντισσες!

Την αντοχή στα ανελέητα χτυπήματα της μοίρας και της εποχής ή την ανεξάντλητη ενέργεια; Πού βρισκόταν, αλήθεια, τόση δύναμη σε τόσο ετοιμόρροπα κορμιά; Τόση θέληση, τόση υπομονή, τόση επιμονή για προσφορά; Πρόσφεραν αγόγγυστα τα πάντα, και τη ζωή τους, αν χρειαζόταν, δίχως να ζητάνε τίποτα, χωρίς να αποβλέπουν σε κάτι. Μοναδική τους επιδίωξη η ευτυχία μας.

Κι όταν πια κουρασμένες έγειραν τα κορμιά τους ν’ αναπαυθούν κι έκλεισαν ευτυχισμένες τα μάτια τους, γιατί έφεραν εις πέρας το σκοπό για τον οποίο ήρθαν στη γη, αντίκρισαν -πρέπει ν’ αντίκρισαν- το ιλαρό, τ’ ανέσπερο το φως της άγιας δόξας τ’ Ουράνιου Πατέρα.

Αιωνία τους η μνήμη.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποψήφιος για τον Δήμο Αλεξάνδρειας  ο Κώστας Ναλμπάντης

Υποψήφιος για τον Δήμο Αλεξάνδρειας ο Κώστας...

-«Η μόνη μας ΔΕΣΜΕΥΣΗ είναι το Ανθρωποκεντρικό μας...

Για τη στάση του Δικηγορικού  Συλλόγου Βέροιας στο συλλαλητήριο της Ημαθίας για τη Μακεδονία

Για τη στάση του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας στο...

Μια πρόταση – άποψη μέσα από κάποια ερωτήματα,...

Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου Η ΝΟΔΕ Ημαθίας  και οι ΔΗΜΤΟ Βέροιας, Νάουσας  και Αλεξάνδρειας  κόβουν βασιλόπιτα -Κεντρικός ομιλητής ο Κωστής Χατζηδάκης

Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου Η ΝΟΔΕ Ημαθίας και οι ΔΗΜΤΟ...

 Ο Πρόεδρος και τα μέλη της ΝΟΔΕ Ημαθίας , όπως επίσης...

Μην κυρώσετε  την Συμφωνία των  Πρεσπών -Μην παραδώσετε την ιστορία της Μακεδονίας

Μην κυρώσετε την Συμφωνία των Πρεσπών -Μην...

Αναμφισβήτητα τεκμήρια 2300 χρόνων διατρανώνουν ότι  η...

Επιτροπή Αγώνα Ημαθίας προς Φορείς, Συλλόγους και Σωματεία Ημαθίας:  «Σας ζητούμε  συμπαράσταση,  ψηφίσματα,  κλείσιμο καταστημάτων και δυναμικό παρόν  για τη Μακεδονία»

Επιτροπή Αγώνα Ημαθίας προς Φορείς, Συλλόγους και...

-Για το συλλαλητήριο της Τρίτης στη ΒέροιαΤην  ηθική...

Το χρέος μας

Το χρέος μας

  Της Νίκης Καρατζιούλα*Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα...

Αναβαθμίζονται ενεργειακά  τα Δημοτικά Σχολεία, 16ο, 6ο - 13ο και 2ο του Δήμου Βέροιας

Αναβαθμίζονται ενεργειακά τα Δημοτικά Σχολεία, 16ο, 6ο...

-Εγκρίθηκε η ένταξη του έργου ύψους  1.646.000 ευρώ στο ...

Ομιλία του υποψήφιου του ΚΚΕ  Θωμά  Τσουκαλά  στη Νάουσα

Ομιλία του υποψήφιου του ΚΚΕ Θωμά Τσουκαλά στη...

Την Τετάρτη  23 Ιανουαρίου  2019 , στις 18:00 , στο κτίριο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

-«Η μόνη μας ΔΕΣΜΕΥΣΗ είναι το Ανθρωποκεντρικό μας Πρόγραμμα», δηλώνειΤη συμμετοχή του στις δημοτικές εκλογές για τον Δήμο Αλεξάνδρειας ανακοίνωσε επίσημα χθες με δήλωσή του στα τοπικά ΜΜΕ ο Κώστας...

Μια πρόταση – άποψη μέσα από κάποια ερωτήματα, καταθέτει  προς  τον  Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, με επιστολή του, ο δικηγόρος και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης...