Ξεκίνησε η διαβούλευση για την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση

Ξεκίνησε η διαβούλευση για την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση

Ολοκληρώθηκε προχθες το απόγευμα η πρώτη συνάντηση διαβούλευσης για την κατάρτιση της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση, η οποία έλαβε χώρα σε παράλληλες συνεδριάσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οργανώθηκε με βάση τον οδικό χάρτη που είχε ανακοινωθεί στις 18 Απριλίου 2018, στην πρώτη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων.


Στη συνάντηση αυτή προσκλήθηκαν φορείς από όλο το φάσμα των ενδιαφερόμενων μερών σε σχέση με τα δασικά οικοσυστήματα, με στόχο μια πολυσυμμετοχική, πλουραλιστική και δημοκρατική διαδικασία. Η συζήτηση στη συνάντηση διαβούλευσης ήταν βασισμένη σε διαδραστική μεθοδολογία, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κάνουν απευθείας δομημένο διάλογο, χωρισμένοι αντίστοιχα με τους θεματικούς άξονες της στρατηγικής, όπως αυτοί ανακοινώθηκαν στις 18 Απριλίου. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στον θεματικό άξονα της οικονομίας του δάσους, αφού ως απώτερος στόχος της Εθνικής Στρατηγικής για τα δάση έχει τεθεί το να φτάσει στο 1% η συμβολή των δασών στο ΑΕΠ της χώρας.

Την έναρξη της διαδικασίας έκανε η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ιγγλέζη, ευχαριστώντας τους φορείς για τη μαζική συμμετοχή τους και καλώντας τους να συμβάλουν με τις απόψεις τους σε έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο. Η κ. Ιγγλέζη τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που η χώρα θέλει να διαμορφώσει Στρατηγική και ανοίγει τον διάλογο με την κοινωνία μέσα και από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Είναι μια πρωτοβουλία που αντιμετωπίστηκε πολύ θετικά από όλες τις κοινοβουλευτικές παρατάξεις, αλλά και από την κοινωνία γενικότερα. Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι πολλές. Η μεγαλύτερη όμως είναι η δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδιασμού που θα είναι υλοποιήσιμος και θα έχει απτά αποτελέσματα για το περιβάλλον, την κοινωνία, την οικονομία και την εργασία».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε στην ομιλία του: «Όλοι όσοι συμμετέχουμε στη σύνταξη της στρατηγικής πρέπει να την κάνουμε ουσία και πράξη. Δύο είναι τα στοιχεία που πρέπει να τη διατρέχουν. Το πρώτο είναι η παραγωγή οικονομικού προϊόντος και η εργασία, γιατί αυτό είναι και το ζητούμενο για τη χώρα. Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε εργασία, μακροπρόθεσμη, στοχευμένη και με επιστημονική υπεραξία. Χρειάζεται λοιπόν να συντάξουμε μια εθνική στρατηγική η οποία να περιέχει όλα τα πεδία στα οποία μπορεί βιώσιμα και αειφόρα να αναπτυχθεί η οικονομική λειτουργία στα δάση, να επιστρέψει ο πολίτης στο δάσος και τα προϊόντα που θα παράγονται σε αυτό να είναι ποικίλα. Το δεύτερο στοιχείο που θα πρέπει να διατρέχει τη δασική στρατηγική δεν είναι άλλο από την κλιματική αλλαγή. Έχουμε πολύ καινούργια και διαφορετικά πλέον φαινόμενα στη ζωή μας. Η έκφραση των ακραίων κλιματικών φαινομένων είναι διαφορετική τη φετινή χρονιά. Φέτος ξεκινήσαμε πολύ νωρίς με πυρκαγιές, με θερμούς νότιους ανέμους, με χαμηλή υγρασία στα δάση, αλλά και με ακραία πλημμυρικά και με μεγάλη ραγδαιότητα φαινόμενα όπως το σημερινό στη Θεσσαλονίκη. Η κλιματική αλλαγή λοιπόν είναι εδώ. Και η δασική πολιτική μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό των εκπομπών και να λάβει υπόψη τις αλλαγές και να προσαρμοστεί σε αυτές. Για όλους τους παραπάνω λόγους η χώρα στηρίζει πάρα πολλά στη διατύπωση της δασικής στρατηγικής. Πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η Εθνική Δασική Στρατηγική να αναρτηθεί για διαβούλευση σε δύο μήνες».

Στη συνάντηση διαβούλευσης παραβρέθηκαν: η Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δασικού Ινστιτούτου Φοίβη Κουντούρη, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ακριώτης και Ν. Παπαδόπουλος, η εκπρόσωπος του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Σκρέκα, οι Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, και Αιγαίου, εκπρόσωποι του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Νίκου Μαυραγάνη, καθώς και εκπρόσωποι των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εργασίας, Τουρισμού, Οικονομίας και Ανάπτυξης, του Πυροσβεστικού Σώματος, Διευθύνσεων και Φορέων του ΥΠΕΝ και του ΥΠΑΑΤ, εκπρόσωποι του Συνήγορου του Πολίτη, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, του ΓΕΩΤΕΕ, των συνδικαλιστικών φορέων των δασικών υπαλλήλων, των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, των περιβαλλοντικών ΜΚΟ, της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και ορειβατικών συλλόγων.

Η δημόσια διαβούλευση θα συνεχιστεί στη Θεσσαλονίκη με παρόμοια δομή και θεματολογία, ενώ ενδιάμεσα οι εμπλεκόμενοι φορείς μπορούν να στέλνουν τις απόψεις τους για όλους τους θεματικούς άξονες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (nfs@prv.ypeka.gr). 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το πρόστιμο για όσους δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες του σκύλου από τους δρόμους και τα πάρκα

Το πρόστιμο για όσους δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες του...

Ποια όργανα είναι αρμόδια για την τήρηση του...

Aνοίγει το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων στέβια στην Ελλάδα

Aνοίγει το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων...

Μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες αναμένεται να...

Σε μαζική συμμετοχή των πολιτών στο συλλαλητήριο της Κυριακής καλούν οι δήμοι της Κ.Μακεδονίας

Σε μαζική συμμετοχή των πολιτών στο συλλαλητήριο της...

Την απόλυτη αντίθεση τους στη συμφωνία των Πρεσπών,...

Το Άγιο Όρος ζητά δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το Άγιο Όρος ζητά δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των...

Την διενέργεια για την Συμφωνία των Πρεσπών ζητά η...

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ξεκινάει η υποβολή στο taxisnet

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ξεκινάει η υποβολή στο taxisnet

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία θα ανοίξει το...

Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Τρύφων Καρατζάς

Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Τρύφων Καρατζάς

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο και όχι μόνο, με τον...

Άνδρας εγκλωβίστηκε στη βάρκα του στον Αλιάκμονα

Άνδρας εγκλωβίστηκε στη βάρκα του στον Αλιάκμονα

Άνδρας εγκλωβίστηκε νωρίτερα στην βάρκα του, στην...

Ξεχωριστή υποβολή δήλωσης για συζύγους: Πότε συμφέρει και πότε όχι

Ξεχωριστή υποβολή δήλωσης για συζύγους: Πότε συμφέρει...

Όσα πρέπει να ξέρουν τα ζευγάρια πριν επιλέξουν -...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

Ποια όργανα είναι αρμόδια για την τήρηση του νόμουΠολλά είναι τα πρόστιμα για όσους ιδιοκτήτες ζώων που παραβιάζουν τις νέες υποχρεώσεις τους, όπως ορίζονται από το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς αλλά και...

Μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες αναμένεται να ανάψει το φουγάρο του πρώτου εργοστασίου παραγωγής γλυκαντικών και προϊόντων στέβιας επί ελληνικού εδάφους, όπως επισήμανε  ο πρόεδρος του Αγροτικού...

Την απόλυτη αντίθεση τους στη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς την επιζήμια και εθνικά επικίνδυνη, εξέφρασαν ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), Δήμαρχος...