Έντονο το ενδιαφέρον του κοινού  για την πυρκαγιά του 1917 και  τον μετασχηματισμό της Θεσσαλονίκης

Έντονο το ενδιαφέρον του κοινού για την πυρκαγιά του 1917 και τον μετασχηματισμό της Θεσσαλονίκης

Με μεγάλη επιτυχία, σε μια κατάμεστη αίθουσα, πραγματοποιήθηκε στις 9-5-2018, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, η εκδήλωση για την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης του 1917. Στην εκδήλωση, που οργάνωσαν Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και η Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας, προβλήθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ του κ. Γρηγόρη Βαρδαρινού «Θεσσαλονίκη 1917: η φωτιά που γέννησε μια πόλη».


Ο κ. Βαρδαρινός ανήκει στη νέα γενιά των Ελλήνων σκηνοθετών, έχει κάνει σπουδές σε κορυφαία πανεπιστήμια της αλλοδαπής και παραμένει ιδιαίτερα σεμνός, όπως αποδείχθηκε στη συζήτηση που έγινε μετά την προβολή της ταινίας. 

Το ντοκιμαντέρ αναβιώνει τεκμηριωμένα τα γεγονότα της πιο καταστροφικής πυρκαγιάς στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου και τον τρόπο με τον οποίο η πόλη ξαναγεννήθηκε. Χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό (φωτογραφίες, φιλμ, καρτ ποστάλ, σχέδια, χάρτες), η αφήγηση στηρίζεται σε γραπτές μαρτυρίες της εποχής (εκθέσεις ξένων αποστολών, τηλεγραφήματα ανταποκριτών ελληνικών και ξένων εφημερίδων, συγγραφέων, το αρχείο του Γάλλου αξιωματικού και φωτογράφου Joseph Pigassou, κ.λπ.) που ζωντανεύουν μέσα από ένα συνεκτικό σενάριο. Πολύ σημαντικό ρόλο στην ταινία έχουν οι συνεντεύξεις των κκ. Αλέκας Καραδήμου – Γερόλυμπου, ομ. καθηγήτριας στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, του κ. Βασίλη Κολώνα, καθηγητή στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Παν. Θεσσαλίας, του κ. Γιάννη Επαμεινώνδα, αρχιτέκτονα και Δ/ντή του Πολιτιστικού Κέντρου της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη και του κ. Ευάγγελου Χεκίμογλου, Δρα Οικονομικής Ιστορίας και Δ/ντή του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης. 

Όσοι παρακολουθήσαμε την ταινία αντιληφθήκαμε ότι η ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης, μετά την πυρκαγιά, είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα συνολικής πολεοδομικής παρέμβασης που σχεδιάστηκε από την ομάδα του Ερνέστου Εμπράρ, η οποία χρησιμοποίησε τα πιο σύγχρονα νομικά και πολεοδομικά εργαλεία της εποχής, και υλοποιήθηκε χάριν στη βούληση, αποφασιστικότητα και ταχύτητα των Παπαναστασίου – Βενιζέλου. Οι κεντρικοί κάθετοι άξονες προς τη θάλασσα (Αριστοτέλους, Αγ. Σοφίας, Δημ. Γούναρη), οι αγορές κάθετα στην Αριστοτέλους (Άθωνος, Βλάλη), οι διαγώνιες χαράξεις (Δωδεκανήσου, Διοικητηρίου, Ιασωνίδου, Π. Πατρών Γερμανού), η επιλεκτική ανάδειξη των μνημείων (Ερμού, Π. Μελά, Μητροπ. Ιωσήφ, Αγ. Δημητρίου) η ανάμειξη των λειτουργιών (καταστήματα, γραφεία, κατοικίες) στο κέντρο της πόλης, η διατήρηση της Άνω Πόλης, ως μελλοντικός τουριστικός προορισμός, το περιαστικό δάσος του Σέιχ – Σου, η χωροθέτηση του Πανεπιστημίου εντός των τειχών, η μεταφορά του λιμανιού και των βιομηχανιών δυτικά, για να αποκτήσει η πόλη θαλάσσιο μέτωπο, όλα όσα σήμερα μας γοητεύουν στη Θεσσαλονίκη οφείλονται στην πολεοδομκή οξυδέρκεια του Εμπράρ και της ομάδας του. Προφανώς, δεν εφαρμόσθηκαν όλες οι προβλέψεις του σχεδίου. Όπως αναφέρει στην ταινία η κ. Γερόλυμπου, η κάτοψη στο κέντρο της πόλης των σχεδίων Εμπράρ υλοποιήθηκε σε μεγάλο ποσοστό, δεν τηρήθηκε όμως και αυξήθηκε η καθ’ ύψος επέκταση των κτιρίων (τροποποιητικά διατάγματα 1935 και 1954).

Ας σημειωθεί ότι τα μόνα ανθρώπινα θύματα της πυρκαγιάς που αναφέρθηκαν ήταν μια παρέα 6 μεθυσμένων Γάλλων στρατιωτών που παγιδεύτηκαν σε οινοπωλείο, ενώ υπήρξαν 300 περίπου τραυματίες. 

Ακόμη, οι δύο Ελληνίδες από την υπαίθρια κουζίνα των οποίων ξεκίνησε η πυρκαγιά, οδηγήθηκαν το Νοέμβριο 1917 σε δίκη. Οι έρευνες των Αρχών και οι μαρτυρίες των γειτόνων (χριστιανοί, μουσουλμάνοι, εβραίοι) έδειξαν ότι δεν επρόκειτο για εμπρησμό από δόλο και έτσι αθωώθηκαν. Προφανώς, η διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς έγινε και από τις ξένες στρατιωτικές αρχές που στρατοπέδευαν στην πόλη, καθώς και από τις νομικές υπηρεσίες των ασφαλιστικών εταιρειών.Η καταστροφή δεν αποδόθηκε σε πολεμική ενέργεια ή εκ προθέσεως εμπρησμό και έτσι οι ασφαλιστικές, κυρίως βρετανικές εταιρείες, αποζημίωσαν τις ασφαλισμένες περιουσίες με ένα ποσό που συνολικά πλησιάζει τα 4.000.000 αγγλικές λίρες, ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσό. 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Κωμική όπερα των Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν «Ο μικάδος», το Σάββατο στο ΣΤΑΡ της Βέροιας

Η Κωμική όπερα των Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν «Ο μικάδος»,...

Νέα Παραγωγή / Συμπαραγωγή με την Ομάδα μουσικού...

Από τον Δήμο Βέροιας και την ΚΕΠΑ «Βόλτα στο παλιό τραγούδι»,μια βραδιά αφιερωμένη στην Τρίτη ηλικία

Από τον Δήμο Βέροιας και την ΚΕΠΑ «Βόλτα στο παλιό...

Ο Δήμος Βέροιας και η ΚΕΠΑ τιμούν την  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ...

Η αντιπυρική περιόδος τελειώνει αλλά η Λέσχη Καταδρομέων Ημαθίας παραμένει σε ετοιμότητα

Η αντιπυρική περιόδος τελειώνει αλλά η Λέσχη...

Η Λέσχη Καταδρομέων Ημαθίας ενημερώνει: Αθόρυβα (όπως...

Εγγραφές  στο Ωδείο  της  Ιεράς  Μητροπόλεως

Εγγραφές στο Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως

Συνεχίζονται οι εγγραφές στο Ωδείο της Ιεράς...

Σαββατοκύριακο στο Σφένδαμο  πέρασαν τα παιδιά από το ΥΦΑΔΙ

Σαββατοκύριακο στο Σφένδαμο πέρασαν τα παιδιά από το...

Με τη χαρούμενη παρέα του ΥΦΑΔΙΟΥ, περάσαμε ένα...

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - Dj set party στη Δημόσια  Κεντρική Βιβλιοθήκη  της Βέροιας  για τη διεθνή Ημέρα καφέ

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - Dj set party στη Δημόσια Κεντρική...

Διεθνής ημέρα καφέ η 1η Οκτωβρίου και η Δημόσια...

Έναρξη μαθημάτων στο Χορευτικό Εργαστήρι ‘’Κύκλος Ερατεινός’’

Έναρξη μαθημάτων στο Χορευτικό Εργαστήρι ‘’Κύκλος...

‘’Έφτασε πάλι ο καιρός να ξανανταμωθούμε, μέσα στις...

Έναρξη με αγιασμό στο «Υφάδι»

Έναρξη με αγιασμό στο «Υφάδι»

Με αγιασμό για το καλό της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

Νέα Παραγωγή / Συμπαραγωγή με την Ομάδα μουσικού θεάτρου ΡαφήΜουσική διεύθυνση-ενορχήστρωση: Μιχάλης ΠαπαπέτρουΣκηνοθεσία: Ακύλλας ΚαραζήσηςΚωμική όπεραΚινηματοθέατρο ΣΤΑΡ, ΒέροιαΣάββατο  29  Σεπτεμβρίου...

Ο Δήμος Βέροιας και η ΚΕΠΑ τιμούν την  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ (γιορτάζεται 1Η Οκτώβρη κάθε έτους) με μια συναυλία – αφιέρωμα στο παλιό τραγούδι  μέσα από συνθέτες – σταθμούς , εκ των...

Η Λέσχη Καταδρομέων Ημαθίας ενημερώνει: Αθόρυβα (όπως και ξέρει να κάνει καλύτερα) αλλά ουσιαστικά, υπήρξε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού σε ετοιμότητα να επέμβει για την αντιμετώπιση συμβάντος...