Τα “καθρεφτάκια”  έχουν χάσει τη λάμψη τους

Τα “καθρεφτάκια” έχουν χάσει τη λάμψη τους

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*


Διαχρονικά το ελληνικό πολιτικό προσωπικό, προκειμένου να διατηρήσει τα κεκτημένα, όλως συνειδητά και αρκούντως στοχευμένα φρόντιζε να ανακοινώνει στο δρόμο προς τις κάλπες μία σειρά από δώρα και παροχές αποσκοπώντας στην ψήφο πολυπληθών κοινωνικών ομάδων, κατά προτίμηση από τα χαμηλότερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα. Και αυτό είναι απολύτως λογικό ενόψει του γεγονότος ότι αυτές οι κατηγορίες ψηφοφόρων είναι πιο ευάλωτες και ευκολοδιαχειρίσιμες. 

Σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου, όταν αντιλαμβάνονταν ότι ο χρόνος στην κλεψύδρα τείνει να ολοκληρωθεί έβγαζαν από την φαρέτρα τους συνήθως δημοσιονομικής φύσεως υποσχέσεις, τις οποία περιέβαλαν με έξυπνα περιτυλίγματα επικοινωνιακού χαρακτήρα, που ηχούσαν εξαιρετικά ευχάριστα στα αυτιά των πολιτών. Έτσι γίναμε μάρτυρες της θεσμοθέτησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, της διανομής του κοινωνικού μερίσματος σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, της προοπτικής μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και των φορολογικών συντελεστών με συνδυαστική αύξηση του αφορολόγητου ορίου και ακόμη της διανομής του λεγόμενου υπερπλεονάσματος στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες σε συνδυασμό με την προκήρυξη θέσεων εργασίας για ολιγόμηνη απασχόληση ανέργων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και φυσικά της όλο και με διάφορες προφάσεις επανερχόμενης στην επικαιρότητα μείωσης ή κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, που έχει χαραχτεί στο κοινωνικό υποσυνείδητο με τον δυσάρεστο όρο «χαράτσι».      

Στο βωμό του μικροκομματικού οφέλους και της συνέχισης της νομής της εξουσίας έχει δυστυχώς κατ’ επανάληψη επιβεβαιωθεί στην πράξη ότι οι πολιτικοί αδιαφορούν πλήρως για τους όποιους κινδύνους εγκυμονεί η στρατηγική των παροχών. Άλλωστε, εκείνο που προτάσσουν και δείχνει κατά κυρίαρχο λόγο να τους απασχολεί είναι το πρόσκαιρο κέρδος και η με όποιο κόστος πολιτική επιβίωση, έστω και μέσω μιας διαχειρίσιμης ήττας που θα τους επιτρέψει να παραμείνουν στο προσκήνιο και να ανασυνταχθούν με αποκλειστική στόχευση την επιστροφή στην πρώτη θέση στις επόμενες εκλογές, τη διενέργεια των οποίων με επιμονή απαιτούν σχεδόν αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προηγούμενων. 

Στην πολιτική όμως έχει αποδειχτεί ότι συχνά η πραγματικότητα κάνει πλάκα με τα όνειρα των ηγετών. Προς επίρρωση αυτού οφείλουμε να καταγράψουμε ότι στη χώρα μας έχει ευχερώς αποτυπωθεί σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές και απέχουσες μεταξύ τους χρονικά περιπτώσεις η αδιαφορία που επιδεικνύει ο κόσμος απέναντι στην αποδεδειγμένη υπερβολή, που ενίοτε προσεγγίζει τα όρια του εμπαιγμού. Έτσι, παραμονές των βουλευτικών εκλογών του 1981 ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης μοίραζε επιταγές στους αγρότες. Οι δικαιούχοι εμφανίζονταν ικανοποιημένοι, παραλάμβαναν τις επιταγές, εισέπρατταν το ποσό που τους αναλογούσε και λίγες ημέρες μετά προσήλθαν στις κάλπες δίνοντας στο ΠΑΣΟΚ μια άνετη αυτοδυναμία. 

Ανάλογη συμπεριφορά επέδειξαν οι πολίτες και την άνοιξη του 2004 όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να εξαγγείλει και να υλοποιήσει μέσω του Υπουργείου Οικονομικών ένα ευρύτατο πρόγραμμα παροχών. Αποτέλεσμα η ήττα και η μη επανεκλογή ως βουλευτή ούτε και του τότε Υπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη. 

Η ιστορία έχει το θράσος να επαναλαμβάνεται, ενίοτε ως φάρσα, σίγουρα όμως ως μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, την οποία παρότι οι πολιτικοί υποψιάζονται, εντούτοις πάντοτε κάνουν το λάθος να την παραβλέπουν και να τολμούν να νομίζουν ότι θα την ξεγελάσουν ή τουλάχιστον να την πείσουν να γραφτεί διαφορετικά.   

Σε κάθε περίπτωση την τελική ευθύνη έχει ο ψηφοφόρος, στον οποίο το θυμικό κυριαρχεί της λογικής και αναγκαστικά καθορίζει την κρίση του. 


Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω 

Υπ. Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Α.Π.Θ  


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λήστεψαν γυναίκα ταχυδρόμο στην Ημαθία

Λήστεψαν γυναίκα ταχυδρόμο στην Ημαθία

Θύμα ληστείας έπεσε στις 12.00 το μεσημέρι  γυναίκα...

Πασχαλινές ευχές του   υπ. Δημάρχου Βέροιας Αντώνη Μαρκούλη και των υποψηφίων συμβούλων του συνδυασμού «Προτεραιότητα στον Πολίτη»

Πασχαλινές ευχές του υπ. Δημάρχου Βέροιας Αντώνη...

Το μήνυμα του Πάσχα είναι ένα μήνυμα επιστροφής στην...

Ενώπιος   ενωπίω

Ενώπιος ενωπίω

Είμαστε πλέον λίγες μέρες πριν την ημέρα που οι...

Αλεξάνδρα   Ανανιάδου – Βαφείδου - Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Δράση με γνώση»

Αλεξάνδρα Ανανιάδου – Βαφείδου - Υποψήφια δημοτική...

Γεννήθηκα στην Κοζάνη το 1962 και κατοικώ στη Βέροια από...

Η στελέχωση   του ψηφοδελτίου   συνεχίζεται στο συνδυασμό “Ώρας Ευθύνης”

Η στελέχωση του ψηφοδελτίου συνεχίζεται στο...

Από τον συνδυασμό “Ώρας Ευθύνης”, ανακοινώνονται τα...

Αντώνης Μαρκούλης: «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια»

Αντώνης Μαρκούλης: «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια»

Σε απάντηση της ανακοίνωσης του Κ. Βοργιαζίδη με τίτλο...

Ο Νίκος Μωυσιάδης,   νέος πρόεδρος στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας

Ο Νίκος Μωυσιάδης, νέος πρόεδρος στο δημοτικό...

Με 28 ψήφους και 6 λευκά ψηφοδέλτια, εκλέχθηκε πρόεδρος...

Περιοδεία του Κώστα Βοργιαζίδη σε οικισμούς της Δ.Ε. Δοβρά

Περιοδεία του Κώστα Βοργιαζίδη σε οικισμούς της Δ.Ε....

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των επισκέψεων του υπ....

ΑΚΟΥ 99.6FM
ins data-revive-zoneid="204" data-revive-id="3e6dd13b7a3f0f934b4d37369eea331d">
ΑΚΟΥ 99.6FM

Αγγελίες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Θύμα ληστείας έπεσε στις 12.00 το μεσημέρι  γυναίκα ταχυδρόμος στην Ημαθία.Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις κουκουλοφόροι την σταμάτησαν με την απειλή όπλων της άρπαξαν το ποσό των 15.000 ευρώ. Το περιστατικό έγινε...

Το μήνυμα του Πάσχα είναι ένα μήνυμα επιστροφής στην ελπίδα, στην αισιοδοξία και στην αλληλεγγύη. Ευχόμαστε σε όλες και σε όλους χρόνια πολλά, καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση.Ο υπ. Δήμαρχος Δ. Βέροιας Αντώνης...