ΕΛΛΑΔΑ

Κατατέθηκε χθες το Πολυνομοσχέδιο με αλλαγές φορολογικού χαρακτήρα

Κατατέθηκε χθες το Πολυνομοσχέδιο με αλλαγές φορολογικού χαρακτήρα

Χωρίς τις διατάξεις που αλλάζουν τον ΕΝΦΙΑ (θα υπάρξει ξεχωριστή τροπολογία τις επόμενες ημέρες) κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής το πολυνομοσχέδιο.

Ωστόσο, μπαίνει οριστικό τέλος στο φόρο υπεραξίας ακινήτων ο οποίος καθιερώθηκε το 2014 αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη. Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα σε όσους προχωρούν σε έναρξη εργασιών να υπαχθούν απευθείας στο καθεστώς απαλλαγής από ΦΠΑ το οποίο αφορά σήμερα πολύ μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 10.000 ευρώ.

Με την νέα διάταξη προβλέπεται ότι ο επιτηδευματίας θα υπάγεται απευθείας στο καθεστώς ΦΠΑ κατά τη στιγμή που θα γίνει η υπέρβαση του ορίου. Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει σωρεία διατάξεων φορολογικού χαρακτήρα, διευθετώντας οριστικά και το θέμα που ανακύπτει κάθε χρονιά κατά την περίοδο υποβολής φορολογικών δηλώσεων όταν απειλούνται περιστασιακά απασχολούμενοι ή φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα να πιαστούν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων. Η διάταξη η οποία προβλέπει ότι για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους ισχύει το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων εφόσον το πραγματικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ αποκτά μόνιμο χαρακτήρα.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η διάταξη με την οποία προβλέπεται έκπτωση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων στην περίπτωση δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης.

Οι βασικότερες φορολογικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου προβλέπουν:

Καπνικά: Αποζημίωση θα πληρώνουν στο ελληνικό δημόσιο οι εταιρίες παραγωγής καπνικών προϊόντων καθώς θα θεωρείται ότι έχουν αντικειμενική ευθύνη σε κάθε περίπτωση που κατάσχονται γνήσια βιομηχανοποιημένα καπνά τους, 50.000 τεμαχίων και άνω.

Το δημόσιο θα θεωρεί αυταπόδεκτο στοιχείο τη συμμετοχή τους στο λαθρεμπόριο. Η αποζημίωση προς το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε 100% των φόρων και δασμών που θα βεβαιώνονταν εάν τα λαθραία βιομηχανοποιημένα καπνά της επιχείρησης καπνικών προϊόντων είχαν διατεθεί νόμιμα προς ανάλωση.

Κίνητρα για απασχόληση: Οι εργοδοτικές εισφορές για τη δημιουργία νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων προσαυξημένες κατά ποσοστό 50% και μέχρι το 14πλάσιο του κατώτατου μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών ανά θέση εργασίας…

Εναρξη εργασιών: Υπάγονται στο ειδικό καθεστώς της απαλλαγής από το ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων (τζίρος έως 10.000 ευρώ) και όσοι για πρώτη φορά κάνουν έναρξη εργασιών. Επίσης παύει να είναι υποχρεωτική η διετής παραμονή στο καθεστώς των απαλλασσόμενων επιχειρήσεων και οι υποκείμενοι μπορούν να μεταταχθούν στο κανονικό καθεστώς από το επόμενο έτος.

Περιστασιακά απασχολούμενοι: Αποκτά μόνιμο χαρακτήρα, η διάταξη με την οποία δικαιούνται την έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο εισοδήματος οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.) εφόσον αυτοί δεν είναι επιτηδευματίες και εφόσον το πραγματικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.

Η διάταξη αυτή ισχύει και για τους φορολογούμενους που διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, για το εισόδημα που απέκτησαν μετά τη διακοπή της.

Επενδυτικά συμβόλαια: Αποτελεί τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων η δαπάνη για ασφαλιστικά επενδυτικά συμβόλαια.

Πληρωμή φόρου: Σε δυο ίσες διμηνιαίες δόσεις θα καταβάλλουν το φόρο εισοδήματος που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση οι φορολογούμενοι που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και η δεύτερη μέχρι την τέλος Νοεμβρίου κάθε έτους.

Προκαταβολή φόρου: Η μείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με την απόκτηση για πρώτη φορά εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα ανεξαρτήτως υποχρέωσης έναρξης εργασιών και όχι σε άλλες κατηγορίες.

Φόρος υπεραξίας: Καταργείται από το 2019 ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Εγγύηση για έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας: Η Φορολογική Διοίκηση θα απαιτεί την καταβολή εγγύησης από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο όταν πρόκειται να ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον, την τελευταία πενταετία έχει προηγηθεί πτώχευση ή ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία άνω των 100.000 ευρώ. Το ύψος της εγγύησης προσδιορίζεται σε συνάρτηση με το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Εγγυήσεις και για μπλοκαρισμένα ΑΦΜ. Για τα φυσικά πρόσωπα, που προβαίνουν σε νέα έναρξη εργασιών, και κατά την άσκηση προηγούμενης δραστηριότητας επιχειρηματικού περιεχομένου ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου τους είχε ανασταλεί ή πληρούνται οι προϋποθέσεις αναστολής , απαιτείται η κατάθεση εγγύησης το ύψος της οποίας συναρτάται με το ύψος της φοροδιαφυγής, το λόγο της αναστολής και την τυχόν υποτροπή, με ελάχιστο ποσό εγγύησης 15.000 ευρώ.

Η εν λόγω εγγύηση καταπίπτει αυτοδικαίως σε περίπτωση νέας αναστολής χρήσης του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου.

Ξεναγοί: Στις καθαρές αμοιβές που καταβάλλονται σε αμειβόμενους με ημερομίσθιο, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες ορισμένου χρόνου αλλά διάρκειας μικρότερης από ένα έτος καθώς και σε ξεναγούς που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 37 του ν.1545/1985, διενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 5%.

Κινηματογραφικές παραγωγές: Παρέχονται φορολογικά κίνητρα για την παραγωγή στην Ελλάδα κινηματογραφικών και τηλεοπτικών έργων. Προβλέπεται έκπτωση 30% των επιλέξιμων δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού ή νομικού προσώπου που χρηματοδοτεί το έργο και είναι υποκείμενο φόρου στην Ελλάδα για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται στη χώρα. Οι δαπάνες αυτές δεν μπορούν να ξεπερνούν το 50% του κόστους παραγωγής.

Πηγή: in.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop” στην Κοπεγχάγη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and...

Στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop”, στην Κοπεγχάγη της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της ...

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών -Εκλογές με διεθνείς παρατηρητές, ζητάει ο Κασσελάκης  - Για προσπάθεια αποσταθεροποίησης, κάνει λόγο η κυβέρνηση

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, από ΠΑΣΟΚ,...

Σε νέες «αναταράξεις» το πολιτικό σκηνικό της χώρας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...