Παρέμβαση του Δημήτρη Μούρνου στο Περιφερειακό Συμβούλιο  Κεντρικής Μακεδονίας

Παρέμβαση του Δημήτρη Μούρνου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

Για ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και που μπορεί να έχει ευνοϊκές επιπτώσεις σε όλη την περιφέρεια, συζήτησε και αποφάσισε το περιφερειακό συμβούλιο στην προχθεσινή συνεδρίαση. Στόχος, σύμφωνα με τον εισηγητή, είναι η δημιουργία ενός παραλιακού μετώπου, μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων, από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι, που θα γίνει πόλος ανάπτυξης και οικονομικής δραστηριότητας και θα αναβαθμίσει το επίπεδο ζωής των πολιτών.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο Δημήτρης Μούρνος, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

 «Είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, που αν υλοποιηθεί, ανατρέπει πολλά δεδομένα και ανοίγει τεράστιες προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη.

 Συγχρόνως είναι ένα μεγάλο έργο που θα συναντήσει πολλά εμπόδια και δυσκολίες μέχρι την υλοποίησή του. Που θα απαιτήσει συναίνεση, χρόνο και χρήμα.

 Και η πρώτη από αυτές τις προϋποθέσεις, δηλαδή η συναίνεση, ίσως σταθεί ένα μεγάλο εμπόδιο γιατί είναι πολλοί οι εμπλεκόμενοι και συγκρουόμενες οι φιλοδοξίες. Επειδή καταλαβαίνουμε δεν έχουν αρθεί οι αντιρρήσεις αρκετών για την πατρότητα του έργου.

 Εμείς ως παράταξη, θα ξεκαθαρίσουμε από την αρχή, ότι υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας, να έχει την κεντρική ευθύνη στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου,  πάντα βέβαια σε στενή συνεργασία με τους Δήμους και τους Φορείς.  Με αποφάσεις που θα υπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον και τη νομιμότητα και παράλληλα θα στοχεύουν στην ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον. Γιατί αυτό το έργο θα είναι κατεξοχήν αναπτυξιακό.

Για ένα έργο αυτής της κλίμακας, που υπερβαίνει τα όρια πολλών Δήμων, ο ενιαίος σχεδιασμός και η ενιαία υλοποίηση είναι όρος επιτυχίας. Ο κατακερματισμός θα προκαλέσει αλληλοεπικαλύψεις, ασυνέχεια του έργου, διαφορές ταχυτήτων υλοποίησης, υποβαθμισμένη ποιότητα.

 Το επόμενο εμπόδιο  που  έχει να ξεπεράσει το έργο, θα είναι οι αντιδράσεις συμφερόντων που θίγονται ή προσδοκιών που ματαιώνονται. Και εννοούμε  με αυτό παράνομες εγκαταστάσεις που υπάρχουν σήμερα ή βλέψεις για αξιοποίηση χώρων προς ίδιον συμφέρον. Οι σχεδιασμοί και τα έργα, με τα κριτήρια που αναφέραμε πιο πάνω, είναι βέβαιο ότι θα ξεβολέψουν πολλούς και θα απογοητεύσουν ακόμη περισσότερους.

 Θα υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση να αντισταθεί ο φορέας υλοποίησης σε όλες αυτές τις πιέσεις με γνώμονα το γενικό συμφέρον και μόνον;

 Για το κόστος του έργου και τις πηγές χρηματοδότησης δεν υπάρχει καμία, ούτε κατά προσέγγιση, εκτίμηση στην εισήγηση. Γενικές μόνο αναφορές για κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα και επενδυτικά ενδιαφέροντα. Δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας και της πιθανότητας το κόστος να είναι ιδιαίτερα υψηλό έως και απαγορευτικό, πιθανόν  αυτό να αποτελέσει μία ακόμη δυσκολία για το έργο.

Ο χρόνος υλοποίησης που ούτως ή άλλως προβλέπεται μεγάλος, το ΤΕΕ τον υπολογίζει  πάνω από 10 χρόνια, μπορεί να λειτουργήσει επίσης αρνητικά. Και αυτό γιατί η μακροχρονια κατασκευή  ενός έργου καταλήγει συχνά στην ατελή ολοκλήρωσή του ή  και στην εγκατάλειψή του.  Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα.

Ακόμη μη ξεχνάμε, ότι η προβλεπόμενη διάρκεια υλοποίησης του έργου υπερβαίνει κατά πολύ θητείες προσώπων και συλλογικών οργάνων. Είναι βέβαιο, ότι άλλοι,  έξω από εμάς, θα είναι αυτοί που θα εγκαινιάσουν το έργο. Οι σχεδιασμοί μας επομένως  και οι αποφάσεις μας, πρέπει να δεσμεύουν αλλά και να εμπνέουν και τους επόμενους.

 Απαιτείται λοιπόν σοβαρότητα και σταθερότητα στους στόχους και προπαντός  συναίνεση. Για να μην αποδειχθεί και αυτό, ένα μεγάλο σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά ή, στη χειρότερη περίπτωση, ένα προεκλογικό πυροτέχνημα.»

 

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο...

 Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 η λογοτεχνική συντροφιά του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...