Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Πάψε να είσαι το ποτήρι…   Γίνε η λίμνη!»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Πάψε να είσαι το ποτήρι… Γίνε η λίμνη!»

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας

«Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ένας σοφός γέροντας δάσκαλος. Είχε βαρεθεί να ακούει τον μαθητή του να παραπονιέται συνεχώς έτσι μια μέρα αποφάσισε να τον στείλει να του φέρει λίγο αλάτι.

Όταν εκείνος γύρισε πίσω, ο δάσκαλός του είπε να ρίξει μια γερή δόση σε ένα ποτήρι και μετά να το πιεί.

«Τι γεύση έχει;» ρώτησε ο δάσκαλος.

«Πικρή» είπε ο μαθητής.

Τότε ο δάσκαλος είπε στο νεαρό να πάρει άλλη μια χούφτα αλάτι και μετά να το ρίξει στην κοντινότερη λίμνη. Ο μαθητής έκανε ότι του είπε. Έπειτα ο δάσκαλος του είπε να το δοκιμάσει πίνοντας από το νερό της λίμνης και τον ξαναρώτησε τι γεύση έχει.

«Γεύση φρεσκάδας» απάντησε ο μαθητής.

«Το αλάτι το ένοιωσες καθόλου;» ρώτησε ο δάσκαλος.

«Όχι» απάντησε ο νέος.

Στο σημείο αυτό ο δάσκαλος έπιασε τα χέρια του μαθητή και του είπε:

«Ο πόνος στη ζωή μας είναι σαν το καθαρό αλάτι. Η ποσότητα του πόνου παραμένει η ίδια. Όμως η ποσότητα της πίκρας που δοκιμάζουμε, εξαρτάται κάθε φορά από το δοχείο μέσα στο οποίο βάζουμε τον πόνο.

Έτσι, το μόνο πράγμα που έχεις να κάνεις όταν υποφέρεις είναι να διευρύνεις την αίσθηση των πραγμάτων…

Πάψε να είσαι το ποτήρι.

Γίνε η λίμνη!…»

«Ιστορίες Ζεν»

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι αυτό που μας συμβαίνει, αυτό που ζούμε δεν είναι τραυματικό. Ο τρόπος που επιλέγουμε να διαχειριστούμε τον πόνο μας είναι εκείνο που χαρακτηρίζει το βίωμα ως τραύμα. Αυτό που κάνει τον πόνο δυσβάστακτο είναι η σημασία που δίνουμε σε αυτόν. Ο πόνος που βιώνουμε φαντάζει ανυπέρβλητος, απλώς, επειδή είναι ο δικός μας πόνος.

Τον νιώθουμε στο κέντρο της ύπαρξής μας και ταυτιζόμαστε σε τέτοιο βαθμό μαζί του που ο πόνος γίνεται ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η ζωή μας.

Τυφλωμένοι από τον εγωκεντρισμό, θεωρούμε ότι οι δυσκολίες μας είναι οι πιο μεγάλες και οι πιο σημαντικές, και ως εκ τούτου, δυσκολευόμαστε να πάρουμε την απαραίτητη απόσταση από τις καταστάσεις που ζούμε, η οποία θα εξασφάλιζε μεγαλύτερη διαύγεια στην οπτική μας. Όπως αισθανόμαστε στην πικρότητα του αλατιού σε ένα μικρό ποτήρι. Και όσο μικρότερο είναι το ποτήρι, τόσο πιο πικρό το αλάτι…

Αν όμως ο πόνος αναπλαισιωθεί, αν τον βυθίσουμε στη λίμνη του πανανθρώπινου πόνου, θα διαπιστώσουμε πως αυτό που μας συμβαίνει, όσο σημαντικό κι αν είναι, δεν είναι μοναδικό φαινόμενο στην ανθρωπότητα. Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που το βίωσαν και επι-βίωσαν μέσα από αυτή την εμπειρία.

Αν πάψουμε να εστιαζόμαστε στα στενά πλαίσια του προσωπικού μας πόνου, θα δούμε τον πόνο να συρρικνώνεται μέσα στην απέραντη λίμνη της ανθρώπινης δυστυχίας. Αν καταφέρουμε να αντιληφθούμε ότι η εμπειρία του πόνου για μια κατάσταση είναι μόνο μια πτυχή της ζωής μας, αν μπορέσουμε να πάρουμε απόσταση από το πρόβλημα που προκαλεί πόνο, θα διαπιστώσουμε πως είμαστε μεγαλύτεροι από τις δυσκολίες μας. 

Όταν μπορούμε να διευρύνουμε την αίσθηση του πόνου και καταφέρουμε να δούμε ότι δεν αυτοπροσδιοριζόμαστε μέσα από τον πόνο αλλά ότι αυτός είναι μόνο ένα κομμάτι της εμπειρίας μας, ίσως μπορέσουμε να συνειδητοποιήσαμε ότι ο πόνος που τόσο φοβόμασταν, είναι απλώς το κίνητρο ή η προειδοποίηση για μια επερχόμενη αλλαγή.

Ο πόνος εκπαιδεύει, κατευθύνει στη διερεύνηση νέων λύσεων, βοηθά να ανακαλύψουμε τις βαθιά κρυμμένες δυνάμεις μας, μας κάνει πιο σοφούς. Ο πόνος είναι σύμμαχος που μας κρατά το χέρι στην αναζήτηση της βελτιωμένης εκδοχής του εαυτού μας.  
Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΦΕΤ: Τα τρόφιμα - κίνδυνος το καλοκαίρι! Τι πρέπει να προσέξουμε

ΕΦΕΤ: Τα τρόφιμα - κίνδυνος το καλοκαίρι! Τι πρέπει να...

Συστάσεις για την προστασία της ασφάλειας των...

Εξετάσεις για άδεια άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού περιόδου Ιουλίου 2019

Εξετάσεις για άδεια άσκησης επαγγέλματος...

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και...

Τα εννέα οφέλη από την κατανάλωση μπύρας

Τα εννέα οφέλη από την κατανάλωση μπύρας

H μπύρα παρασκευάζεται από αγνά υλικά, όπως είναι το...

Πνιγμός: Συμβουλές προστασίας σε θάλασσα και πισίνα

Πνιγμός: Συμβουλές προστασίας σε θάλασσα και πισίνα

Καθημερινότητα είναι πλέον οι πνιγμοί στη θάλασσα και...

Ανακαλείται παρτίδα φαρμάκου για το στομάχι

Ανακαλείται παρτίδα φαρμάκου για το στομάχι

Στην ανάκληση της παρτίδας 18J323 του φαρμακευτικού...

Πώς θα αποφύγετε τη ναυτία στα ταξιδια

Πώς θα αποφύγετε τη ναυτία στα ταξιδια

Πώς θα κάνετε το ταξίδι σας πιο άνετο;Προκειμένου να...

Αντηλιακό: Τι να ψάχνετε πάντα στην ετικέτα του μπουκαλιού

Αντηλιακό: Τι να ψάχνετε πάντα στην ετικέτα του...

Τα όσα αναγράφονται στην ετικέτα του αντηλιακού...

Απάνθισμα στοιχείων   αναφερόμενων στον   σακχαρώδη διαβήτη 2

Απάνθισμα στοιχείων αναφερόμενων στον σακχαρώδη...

Δ.Κ. Στυλιανίδης,  Γεωπόνος, Επ.Δ/ντής Ινστιτούτου...

ΑΚΟΥ 99.6FM
ΑΚΟΥ 99.6FM

Αγγελίες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Συστάσεις για την προστασία της ασφάλειας των τροφίμων το καλοκαίρι δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, «η αύξηση της θερμοκρασίας η οποία...

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής ΜακεδονίαςΑπό το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της...

H μπύρα παρασκευάζεται από αγνά υλικά, όπως είναι το νερό, το κριθάρι, ο λυκίσκος και η μαγιά και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.Η μπύρα περιέχει μαγνήσιο, κάλιο, φωσφόρο, βιταμίνη Β12, φολικό οξύ, διαλυτές...