Για τη  “Βόρεια Μακεδονία”...  “Συννεφιασμένη Κυριακή”     η 17η Ιουνίου στο Τριεθνές των Πρεσπών

Για τη “Βόρεια Μακεδονία”... “Συννεφιασμένη Κυριακή” η 17η Ιουνίου στο Τριεθνές των Πρεσπών

«Έπεσαν»  οι υπογραφές  από Τσίπρα - Κοτζιά, Ζάεφ - Ντιμιτρόφ  και Νίμιτς
Προβλέπονται, εκατέρωθεν, πολιτικές εξελίξεις


«Συνεφιασμένη Κυριακή» ήταν η 17η Ιουνίου στις Πρέσπες, όπου υπογράφηκε η συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, στην ειδική τελετή στους Ψαράδες, για τη «Βόρεια Μακεδονία». 

Τις υπογραφές στο κείμενο της συμφωνίας έβαλαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ και διαμεσολαβητής για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς στις Πρέσπες. Λίγο πριν μπουν οι υπογραφές στη συμφωνία, χαιρετισμό απηύθυναν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ενώ τον λόγο πήρε και ο Μάθιου Νίμιτς. Για  «πατριωτικό  καθήκον» έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας για το οποίο «καταλήξαμε με κόπο και ακούραστη προσπάθεια σε μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που σέβεται την ιστορία και τις αξίες των δύο λαών», τόνισε. Ο Ζόραν Ζάεφ είπε οτι πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας, τόνισε «Η Μακεδονική και η Ελληνική κοινωνία, οι πολίτες μας, επιθυμούν την ειρήνη, τη δημοκρατία και την κυριαρχία του δικαίου…Τα κράτη μας έχουν την υποχρέωση να δημιουργούν μια ισότητα μεταξύ των εθνών..»

Ο Μάθιου Νίμιτς έκανε λόγο για μια δίκαιη και έντιμη συμφωνία και τόνισε ότι «η επίλυση του προβλήματος απαίτησε πολιτικό θάρρος και ηγετική ικανότητα».

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι αποβιβάστηκαν  με σκάφη στην απέναντι όχθη της Μ. Πρέσπας στην πλευρά της πΓΔΜ, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Παράλληλα, δεκάδες  πούλμαν με διαδηλωτές από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας έφτασαν το πρωί στο Πισοδέρι και λίγο μετά τις 10:30 έκαναν πορεία προς το χωριό Ψαράδες με στόχο να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σημείο υπογραφής της συμφωνίας, ενώ δεν αποφεύχθηκαν τα επεισόδια μεταξύ των ΜΑΤ και διαδηλωτών, που έκαναν αρνητική αίσθηση κυρίως από τη στάση της κυβέρνησης και της Αστυνομίας, απέναντι στους διαδηλωτές.


Ο απόηχος…

 Η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να χαιρετίστηκε διεθνώς ως μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια, η απόφαση όμως εντός της Ελλάδας άρχισε να δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις.

Σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις για τη συγκυβέρνηση φαίνεται ότι φέρνει  η συμφωνία με τα Σκόπια για το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» που υπεγράφη την Κυριακή στις Πρέσπες.

Το πολιτικό σκηνικό δείχνει δυσκολίες για το κυβερνητικό στρατόπεδο. Η συμφωνία, εφόσον περάσει ομαλά στα Σκόπια θα έρθει τελικά στη Βουλή των Ελλήνων σε αρκετούς μήνες, ωστόσο ήδη υπάρχουν αναταράξεις στους ΑΝΕΛ. Πλέον φαίνεται μια αποδυνάμωση του κόμματος του Πάνου Καμμένου.

Την αρχή έκανε ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος υπερψήφισε την πρόταση μομφής της ΝΔ και διαγράφηκε, ενώ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη  και η αποχώρηση της Μανταλένας Παπαδοπούλου, που ήταν μέχρι πρότινος εκπρόσωπος τύπου και μόλις είχε αναλάβει την ευθύνη της προετοιμασίας του κόμματος για τις εκλογές.


«Δώσαμε το όνομα με ανταλλάγματα»

 Νέες δηλώσεις έκανε ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος σχετικά με το παρασκήνιο της συμφωνίας για το Σκοπιανό. Ο Δημήτρης Καμμένος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι πείστηκαν οι συνάδελφοί τους να μην ψηφίσουν την πρόταση μομφής καθώς μπήκε στη ζυγαριά το θέμα του χρέους, των συντάξεων και τον ΕΝΦΙΑ. «Δώσαμε το όνομα γιατί υπήρχαν ανταλλάγματα στα θέματα της οικονομίας» ανέφερε.

Όπως είπε: «Υπήρξαν διαφωνίες στους ΑΝΕΛ, αλλά μεταπείστηκαν. Ο κ. Παπαχριστόπουλος και μια ακόμη βουλευτίνα μας είπαν ότι είναι μια πολύ καλή συμφωνία. Είχανε και επιχειρήματα σε σχέση με την οικονομία. Ειπώθηκε ότι δεν θα μειωθούν και οι συντάξεις, αλλά και ο ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή η συμφωνία με το Σκοπιανό μπήκε στη ζυγαριά με την οικονομία».

Η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στην ελληνική βουλή προς κύρωση περίπου στα τέλη του χρόνου. 

Το βλέμμα, είναι πλέον στην γειτονική χώρα, καθώς Αθήνα και Σκόπια ετοιμάζονται για την εφαρμογή της συμφωνίας με το βάρος να πέφτει στην πλευρά του Ζόραν Ζάεφ. Οι δύο πρωθυπουργοί βρήκαν την ευκαιρία να έχουν ένα σύντομο τετ α τετ μόλις οι δύο αντιπροσωπείες έφτασαν στην περιοχή Οτέσοβο. Σύμφωνα με πληροφορίες εκείνο που κυριάρχησε στην συζήτηση ήταν το κλίμα που επικρατεί στην γειτονική χώρα, με τον Ζόραν Ζάεφ να είναι ιδιαιτέρως ανήσυχος για τις αντιδράσεις που υπάρχουν, ενώ στα τέλη της εβδομάδας η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί με απλή πλειοψηφία από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας. Επίσης μέσα στα επόμενα 24ωρα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συντάξει υποστηρικτική επιστολή προς το ΝΑΤΟ για την έναρξη των διαπραγματευτικών διαδικασιών της γειτονικής χώρας με την προϋπόθεση πως θα υλοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που γίνουν πράξη τα όσα αναφέρονται στην συμφωνία. Παράλληλα θα γνωστοποιήσει προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντόναλντ Τούσκ ότι υποστηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων.

Αν η απόφαση των γειτόνων είναι αρνητική τότε όπως έχει δηλώσει ο Ζόραν Ζάεφ θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, στην περίπτωση όμως που είναι θετική τότε το «μπαλάκι» έρχεται στην χώρα μας, Παράλληλα όμως τα Σκόπια θα πρέπει να τρέξουν και τις συνταγματικές αλλαγές για τις οποίες απαιτείται διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία την οποία, κατά τις εκτιμήσεις, δεν διαθέτει η κυβέρνηση Ζάεφ.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οδηγίες για το πέταγμα των χαρταετών - Τι να προσέξετε

Οδηγίες για το πέταγμα των χαρταετών - Τι να προσέξετε

Με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα κατά την οποία θα...

Η Κοζάνη στα Ρεκόρ Γκίνες: Ετοίμασαν το μεγαλύτερο κιχί (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Κοζάνη στα Ρεκόρ Γκίνες: Ετοίμασαν το μεγαλύτερο...

Το πάθος και η τύχη είναι τα δύο βασικά «συστατικά» που...

Αποσύρεται από τις Ευρωεκλογές  η Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, μετά τα mail στους αποδήμους

Αποσύρεται από τις Ευρωεκλογές η Άννα - Μισέλ...

Με ανάρτησή της, χθες το απόγευμα, η ευρωβουλευτής της...

Εφορία: Πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες, ηλεκτρονικά πορτοφόλια, για έλεγχο «μαύρου χρήματος»

Εφορία: Πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες,...

Ένα ακόμη όπλο ρίχνει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής η...

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  2η συνάντηση της Περιφερειακής  Ομάδας Υποστήριξης του έργου “MINΕV” για τη διαχείριση απορριμμάτων  σε μεγάλες εκδηλώσεις

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 2η συνάντηση...

Τη 2η συνάντηση της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης...

Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για τον E΄ κύκλο του ειδικού προγράμματος απασχόλησης ρητινεργατών

Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για τον E΄ κύκλο του...

Ξεκινά σήμερα Παρασκευή 15 Μαρτίου το πρωί, η υποβολή...

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2024»

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα...

Ξεκίνησε από χθες Πέμπτη 14 Μαρτίου, η υποβολή αιτήσεων...

Τριεθνής συνεργασία  Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας  για τη δημιουργία  διαδρόμου μεταφορών με  διασυνοριακές σιδηροδρομικές  και οδικές συνδέσεις

Τριεθνής συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας ...

Στην τριμερή συνάντηση εργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας -...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...