Αυξάνονται και εξελίσσονται τα ναρκωτικά «παγιδεύοντας» εκατομμύρια ανθρώπους

Αυξάνονται και εξελίσσονται τα ναρκωτικά «παγιδεύοντας» εκατομμύρια ανθρώπους

-«Γίνεται καλή δουλειά στον ΟΚΑΝΑ Ημαθίας» τονίστηκε

στη συνέντευξη Τύπου χθες στο Νοσοκομείο Βέροιας


Παγκόσμια ημέρα κατά της χρήσης ναρκωτικών και της διακίνησής τους, χθες, και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής έκθεσης μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Την εικόνα έδωσαν σε συνέντευξη Τύπου, ο υπεύθυνος του γραφείου του ΟΚΑΝΑ Ημαθίας Δημήτρης Τσέκας, ο Ψυχίατρος της Μονάδας Γιώργος Σιδηρόπουλος, ο διοικητής του Νοσοκομείου Βέροιας κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος και η Κατερίνα Μίγκα, απεξαρτημένη εδώ και 13 χρόνια, η οποία μετέφερε τις βιωματικές της εμπειρίες.

«Προσπαθούμε να ενημερώσουμε για τη δουλειά που γίνεται στον ΟΚΑΝΑ και να προφυλάξουμε τους νέους ανθρώπους και τις οικογένειές τους, από το δράμα των ναρκωτικών» είπε ο κ. Μαυρογιώργος τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου στον τρόπο που χειρίζεται το θέμα. Σύμφωνα με τον διοικητή, θα πρέπει ο χρήστης να αντιμετωπίζεται ως ασθενής και να τιμωρείται ο έμπορος που καταστρέφει ανθρώπινες ζωές. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής έκθεσης, έδωσε ο κ. Τσέκας, επισημαίνοντας την αύξηση της διαθεσιμότητας ναρκωτικών, τις εκατομμύρια κατασχέσεις παράνομων ουσιών (2016), τη θεαματική αύξηση της διαθεσιμότητάς τους, αλλά κυρίως την καθαρότητα της κοκαΐνης κατά 60-70%, όπου παρατηρείται πλέον και ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός.

Σύμφωνα με την έκθεση του 2018:

-Περισσότεροι από 92 εκατομμύρια ενήλικες στην ΕΕ (ηλικίας 15-64 ετών) έχουν κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας στη ζωή τους, ενώ εκτιμάται ότι 1,3 εκατομμύρια άτομα υποβλήθηκαν σε θεραπεία για χρήση παράνομων ουσιών το 2016 (ΕΕ-28).

-Σήμερα στην Ευρώπη παρατηρείται υψηλότερη παραγωγή και διαθεσιμότητα ναρκωτικών. Επιπλέον, η αγορά των παράνομων ουσιών είναι ιδιαίτερα δυναμική και ευπροσάρμοστη και συνεπώς ακόμη πιο επικίνδυνη.

-Η κοκαΐνη είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη παράνομη διεγερτική ουσία στην Ευρώπη. Περίπου 2,3 εκατομμύρια νεαροί ενήλικες (ηλικίας 15-34 ετών) έχουν κάνει χρήση της ουσίας κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. Με βάση τις ενδείξεις ότι αυξάνεται η καλλιέργεια κόκας και η παραγωγή κοκαΐνης στη Λατινική Αμερική, η σημερινή ανάλυση επιβεβαιώνει ότι η αγορά κοκαΐνης της Ευρώπης είναι σε άνθηση, ενώ οι δείκτες υποδηλώνουν πλέον ότι αυξάνεται η διαθεσιμότητα της εν λόγω ουσίας σε διάφορες χώρες. Παρότι η τιμή της κοκαΐνης παρέμεινε σταθερή, η καθαρότητά της στο δρόμο ανήλθε το 2016 στο υψηλότερο επίπεδό της σε διάστημα δεκαετίας.

-Η έκθεση αποκαλύπτει ότι αυξήθηκε ο αριθμός των χρηστών κοκαΐνης που ξεκίνησαν ειδική θεραπεία για πρώτη φορά.

- Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι εκτιμώμενοι 8.300 χρήστες κρακ ως κύριας ουσίας χρήσης που ξεκίνησαν θεραπεία το 2016.

-Φαίνεται επίσης να αλλάζουν και οι μέθοδοι και οι οδοί διακίνησης. Η Ιβηρική Χερσόνησος – ανέκαθεν το βασικό σημείο εισόδου για τη θαλάσσια μεταφορά της κοκαΐνης στην Ευρώπη – παρότι παραμένει σημαντική, φαίνεται να χάνει την κυριαρχία της σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016, καθώς οι κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων πλέον καταγράφονται σε βορειότερα εμπορικά λιμάνια. Το 2016 στο Βέλγιο κατασχέθηκαν 30 τόνοι κοκαΐνης (43% της ετήσιας εκτιμώμενης συνολικής ποσότητας κοκαΐνης που κατασχέθηκε στην ΕΕ).

- Η Ευρώπη σήμερα υφίσταται τις συνέπειες της αυξημένης παραγωγής κοκαΐνης στη Λατινική Αμερική.

-Επίσης η Ευρώπη αποτελεί σημαντική αγορά παράνομων ουσιών, οι οποίες διακινούνται από πολλές περιοχές του κόσμου, μεταξύ άλλων από τη Λατινική Αμερική, τη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική.

-Η αύξηση της παραγωγής κάνναβης υψηλής δραστικότητας στην Ευρώπη δείχνει να έχει επηρεάσει τις δραστηριότητες των παραγωγών κάνναβης εκτός της ΕΕ, όπως φαίνεται από την υψηλότερη δραστικότητα της ρητίνης κάνναβης που εισάγεται παράνομα στην Ευρώπη από το Μαρόκο. 

-Η κάνναβη παραμένει η πιο ευρέως διαδεδομένη παράνομη ουσία στην Ευρώπη.

-Περισσότερα από τα τρία τέταρτα (77%) των 800.000 αδικημάτων χρήσης ή κατοχής ναρκωτικών ουσιών που καταγράφηκαν στην ΕΕ το 2016 για τα οποία η κύρια ουσία χρήσης ήταν γνωστή αφορούσαν την κάνναβη.

-Τα νέα συνθετικά κανναβινοειδή, από τα οποία 179 εντοπίστηκαν από το 2008 και μετά, αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη ομάδα χημικών ουσιών που παρακολουθείται από το EMCDDA.Συνεχώς εντοπίζονται ολοένα και περισσότερα νέα συνθετικά οπιοειδή υψηλής δραστικότητας τα οποία μιμούνται την επίδραση των οπιούχων που παράγονται με φυσικό τρόπο (π.χ. ηρωίνη και μορφίνη). Μερικές φορές είναι διαθέσιμα σε νέες μορφές (π.χ. ρινικά σπρέι) ή πωλούνται ως παράνομες ουσίες ή αναμειγνύονται με άλλα ναρκωτικά, όπως ηρωίνη ή κοκαΐνη. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 38 νέα συνθετικά οπιοειδή στην αγορά ναρκωτικών της Ευρώπης από το 2009.

-Παρότι συνολικά, από άποψη όγκου, εξακολουθούν να κυριαρχούν οι παραδοσιακές μη διαδικτυακές αγορές ναρκωτικών, οι διαδικτυακές αγορές φαίνεται να αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη σημασία, θέτοντας μια νέα πρόκληση για τα μέτρα ελέγχου των ναρκωτικών.

-Η έκθεση εγείρει προβληματισμούς ως προς την εμφάνιση, τόσο στο δρόμο όσο και στο διαδίκτυο, νέων βενζοδιαζεπινών, οι οποίες δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας ως φάρμακα στην ΕΕ.  

-Στην έκθεση επισημαίνεται η ανησυχία σχετικά με τον μεγάλο αριθμό θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών στην Ευρώπη, ο οποίος καταγράφει άνοδο τα τελευταία τέσσερα έτη.


«Γίνεται δουλειά στον ΟΚΑΝΑ Ημαθίας»

Ο κ. Σιδηρόπουλος, αναφέρθηκε στη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ στην Ημαθία, δηλώνοντας ικανοποιημένος από τα όποια αποτελέσματα, δεδομένου ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει. «Γίνεται δουλειά στη μονάδα της Βέροιας, νέα μέλη ζητούν βοήθεια και όλο και περισσότεροι περνούν σε επόμενα στάδια με μικρότερες δόσεις σε μεγαλύτερο διάστημα, κατ’ οίκον» τόνισε.

Στη μονάδα της Βέροιας δέχονται αυτή τη στιγμή βοήθεια 150 χρήστες, ενώ γίνονται και νέες εισαγωγές, καθώς οι υπεύθυνοι δεν θέλουν να αφήσουν εκτός λίστας κανέναν, κάνοντας φιλότιμες προσπάθειες να ανταπεξέλθουν, όπως ανέφεραν, παρά τα υπαρκτά προβλήματα.

Ένα από τα προβλήματα είναι και η έλλειψη χώρων φιλοξενίας ανθρώπων που κάνουν χρήση και είναι άστεγοι, και προς αυτή την κατεύθυνση ζήτησαν τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Βίωσε τον εφιάλτη των ναρκωτικών

Απολύτως χρήσιμη αποδεικνύεται η προσωπική εμπειρία ανθρώπων που έχουν απεξαρτηθεί και μπορούν να στηρίξουν τους χρήστες γνωρίζοντας πολύ καλά το πρόβλημα, αφού έχουν βιώσει τον εφιάλτη των ναρκωτικών και κατάφεραν να βγουν στο φως.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Κατερίνα Μίγκα που μίλησε χθες από καρδιάς για την περιπέτειά της, για το πώς μπήκε στην παγίδα των ναρκωτικών αλλά και πώς κατάφερε να καθαρίσει και να ενταχθεί ξανά στην τοπική κοινωνία.

Το πρώτο καμπανάκι που χτύπησε, ήταν προς τους γονείς οι οποίοι θα πρέπει να δίνουν μεγάλη προσοχή στις συμπεριφορές των παιδιών τους και να αφουγκράζονται την καθημερινότητά τους. «Η χαλαρή επιτήρηση και η μεγάλη ελευθερία από πλευράς των γονιών μπορεί να οδηγήσει σε σκοτεινούς δρόμους τα παιδιά», επεσήμανε μιλώντας πλέον ανοιχτά για τη δική της «κόλαση», για την παραβατικότητα που μοιραία ακολουθεί τη χρήση ναρκωτικών, αλλά και την στήριξη που βρήκε από πρώην τοξικομανείς όταν αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή της. «Σήμερα μπορώ να μιλάω για το πριν, αλλά και για το μετά… Γιατί, υπάρχει μετά!» υποστήριξε με πίστη, στέλνοντας το προσωπικό της μήνυμα, σε όσους νομίζουν ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν…



Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου το θερινό ωράριο των καταστημάτων της Βέροιας

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου...

Ξεκινάει από την Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 το θερινό ωράριο...

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...