Αυξάνονται και εξελίσσονται τα ναρκωτικά «παγιδεύοντας» εκατομμύρια ανθρώπους

Αυξάνονται και εξελίσσονται τα ναρκωτικά «παγιδεύοντας» εκατομμύρια ανθρώπους

-«Γίνεται καλή δουλειά στον ΟΚΑΝΑ Ημαθίας» τονίστηκε

στη συνέντευξη Τύπου χθες στο Νοσοκομείο Βέροιας


Παγκόσμια ημέρα κατά της χρήσης ναρκωτικών και της διακίνησής τους, χθες, και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής έκθεσης μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Την εικόνα έδωσαν σε συνέντευξη Τύπου, ο υπεύθυνος του γραφείου του ΟΚΑΝΑ Ημαθίας Δημήτρης Τσέκας, ο Ψυχίατρος της Μονάδας Γιώργος Σιδηρόπουλος, ο διοικητής του Νοσοκομείου Βέροιας κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος και η Κατερίνα Μίγκα, απεξαρτημένη εδώ και 13 χρόνια, η οποία μετέφερε τις βιωματικές της εμπειρίες.

«Προσπαθούμε να ενημερώσουμε για τη δουλειά που γίνεται στον ΟΚΑΝΑ και να προφυλάξουμε τους νέους ανθρώπους και τις οικογένειές τους, από το δράμα των ναρκωτικών» είπε ο κ. Μαυρογιώργος τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου στον τρόπο που χειρίζεται το θέμα. Σύμφωνα με τον διοικητή, θα πρέπει ο χρήστης να αντιμετωπίζεται ως ασθενής και να τιμωρείται ο έμπορος που καταστρέφει ανθρώπινες ζωές. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής έκθεσης, έδωσε ο κ. Τσέκας, επισημαίνοντας την αύξηση της διαθεσιμότητας ναρκωτικών, τις εκατομμύρια κατασχέσεις παράνομων ουσιών (2016), τη θεαματική αύξηση της διαθεσιμότητάς τους, αλλά κυρίως την καθαρότητα της κοκαΐνης κατά 60-70%, όπου παρατηρείται πλέον και ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός.

Σύμφωνα με την έκθεση του 2018:

-Περισσότεροι από 92 εκατομμύρια ενήλικες στην ΕΕ (ηλικίας 15-64 ετών) έχουν κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας στη ζωή τους, ενώ εκτιμάται ότι 1,3 εκατομμύρια άτομα υποβλήθηκαν σε θεραπεία για χρήση παράνομων ουσιών το 2016 (ΕΕ-28).

-Σήμερα στην Ευρώπη παρατηρείται υψηλότερη παραγωγή και διαθεσιμότητα ναρκωτικών. Επιπλέον, η αγορά των παράνομων ουσιών είναι ιδιαίτερα δυναμική και ευπροσάρμοστη και συνεπώς ακόμη πιο επικίνδυνη.

-Η κοκαΐνη είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη παράνομη διεγερτική ουσία στην Ευρώπη. Περίπου 2,3 εκατομμύρια νεαροί ενήλικες (ηλικίας 15-34 ετών) έχουν κάνει χρήση της ουσίας κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. Με βάση τις ενδείξεις ότι αυξάνεται η καλλιέργεια κόκας και η παραγωγή κοκαΐνης στη Λατινική Αμερική, η σημερινή ανάλυση επιβεβαιώνει ότι η αγορά κοκαΐνης της Ευρώπης είναι σε άνθηση, ενώ οι δείκτες υποδηλώνουν πλέον ότι αυξάνεται η διαθεσιμότητα της εν λόγω ουσίας σε διάφορες χώρες. Παρότι η τιμή της κοκαΐνης παρέμεινε σταθερή, η καθαρότητά της στο δρόμο ανήλθε το 2016 στο υψηλότερο επίπεδό της σε διάστημα δεκαετίας.

-Η έκθεση αποκαλύπτει ότι αυξήθηκε ο αριθμός των χρηστών κοκαΐνης που ξεκίνησαν ειδική θεραπεία για πρώτη φορά.

- Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι εκτιμώμενοι 8.300 χρήστες κρακ ως κύριας ουσίας χρήσης που ξεκίνησαν θεραπεία το 2016.

-Φαίνεται επίσης να αλλάζουν και οι μέθοδοι και οι οδοί διακίνησης. Η Ιβηρική Χερσόνησος – ανέκαθεν το βασικό σημείο εισόδου για τη θαλάσσια μεταφορά της κοκαΐνης στην Ευρώπη – παρότι παραμένει σημαντική, φαίνεται να χάνει την κυριαρχία της σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016, καθώς οι κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων πλέον καταγράφονται σε βορειότερα εμπορικά λιμάνια. Το 2016 στο Βέλγιο κατασχέθηκαν 30 τόνοι κοκαΐνης (43% της ετήσιας εκτιμώμενης συνολικής ποσότητας κοκαΐνης που κατασχέθηκε στην ΕΕ).

- Η Ευρώπη σήμερα υφίσταται τις συνέπειες της αυξημένης παραγωγής κοκαΐνης στη Λατινική Αμερική.

-Επίσης η Ευρώπη αποτελεί σημαντική αγορά παράνομων ουσιών, οι οποίες διακινούνται από πολλές περιοχές του κόσμου, μεταξύ άλλων από τη Λατινική Αμερική, τη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική.

-Η αύξηση της παραγωγής κάνναβης υψηλής δραστικότητας στην Ευρώπη δείχνει να έχει επηρεάσει τις δραστηριότητες των παραγωγών κάνναβης εκτός της ΕΕ, όπως φαίνεται από την υψηλότερη δραστικότητα της ρητίνης κάνναβης που εισάγεται παράνομα στην Ευρώπη από το Μαρόκο. 

-Η κάνναβη παραμένει η πιο ευρέως διαδεδομένη παράνομη ουσία στην Ευρώπη.

-Περισσότερα από τα τρία τέταρτα (77%) των 800.000 αδικημάτων χρήσης ή κατοχής ναρκωτικών ουσιών που καταγράφηκαν στην ΕΕ το 2016 για τα οποία η κύρια ουσία χρήσης ήταν γνωστή αφορούσαν την κάνναβη.

-Τα νέα συνθετικά κανναβινοειδή, από τα οποία 179 εντοπίστηκαν από το 2008 και μετά, αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη ομάδα χημικών ουσιών που παρακολουθείται από το EMCDDA.Συνεχώς εντοπίζονται ολοένα και περισσότερα νέα συνθετικά οπιοειδή υψηλής δραστικότητας τα οποία μιμούνται την επίδραση των οπιούχων που παράγονται με φυσικό τρόπο (π.χ. ηρωίνη και μορφίνη). Μερικές φορές είναι διαθέσιμα σε νέες μορφές (π.χ. ρινικά σπρέι) ή πωλούνται ως παράνομες ουσίες ή αναμειγνύονται με άλλα ναρκωτικά, όπως ηρωίνη ή κοκαΐνη. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 38 νέα συνθετικά οπιοειδή στην αγορά ναρκωτικών της Ευρώπης από το 2009.

-Παρότι συνολικά, από άποψη όγκου, εξακολουθούν να κυριαρχούν οι παραδοσιακές μη διαδικτυακές αγορές ναρκωτικών, οι διαδικτυακές αγορές φαίνεται να αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη σημασία, θέτοντας μια νέα πρόκληση για τα μέτρα ελέγχου των ναρκωτικών.

-Η έκθεση εγείρει προβληματισμούς ως προς την εμφάνιση, τόσο στο δρόμο όσο και στο διαδίκτυο, νέων βενζοδιαζεπινών, οι οποίες δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας ως φάρμακα στην ΕΕ.  

-Στην έκθεση επισημαίνεται η ανησυχία σχετικά με τον μεγάλο αριθμό θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών στην Ευρώπη, ο οποίος καταγράφει άνοδο τα τελευταία τέσσερα έτη.


«Γίνεται δουλειά στον ΟΚΑΝΑ Ημαθίας»

Ο κ. Σιδηρόπουλος, αναφέρθηκε στη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ στην Ημαθία, δηλώνοντας ικανοποιημένος από τα όποια αποτελέσματα, δεδομένου ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει. «Γίνεται δουλειά στη μονάδα της Βέροιας, νέα μέλη ζητούν βοήθεια και όλο και περισσότεροι περνούν σε επόμενα στάδια με μικρότερες δόσεις σε μεγαλύτερο διάστημα, κατ’ οίκον» τόνισε.

Στη μονάδα της Βέροιας δέχονται αυτή τη στιγμή βοήθεια 150 χρήστες, ενώ γίνονται και νέες εισαγωγές, καθώς οι υπεύθυνοι δεν θέλουν να αφήσουν εκτός λίστας κανέναν, κάνοντας φιλότιμες προσπάθειες να ανταπεξέλθουν, όπως ανέφεραν, παρά τα υπαρκτά προβλήματα.

Ένα από τα προβλήματα είναι και η έλλειψη χώρων φιλοξενίας ανθρώπων που κάνουν χρήση και είναι άστεγοι, και προς αυτή την κατεύθυνση ζήτησαν τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Βίωσε τον εφιάλτη των ναρκωτικών

Απολύτως χρήσιμη αποδεικνύεται η προσωπική εμπειρία ανθρώπων που έχουν απεξαρτηθεί και μπορούν να στηρίξουν τους χρήστες γνωρίζοντας πολύ καλά το πρόβλημα, αφού έχουν βιώσει τον εφιάλτη των ναρκωτικών και κατάφεραν να βγουν στο φως.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Κατερίνα Μίγκα που μίλησε χθες από καρδιάς για την περιπέτειά της, για το πώς μπήκε στην παγίδα των ναρκωτικών αλλά και πώς κατάφερε να καθαρίσει και να ενταχθεί ξανά στην τοπική κοινωνία.

Το πρώτο καμπανάκι που χτύπησε, ήταν προς τους γονείς οι οποίοι θα πρέπει να δίνουν μεγάλη προσοχή στις συμπεριφορές των παιδιών τους και να αφουγκράζονται την καθημερινότητά τους. «Η χαλαρή επιτήρηση και η μεγάλη ελευθερία από πλευράς των γονιών μπορεί να οδηγήσει σε σκοτεινούς δρόμους τα παιδιά», επεσήμανε μιλώντας πλέον ανοιχτά για τη δική της «κόλαση», για την παραβατικότητα που μοιραία ακολουθεί τη χρήση ναρκωτικών, αλλά και την στήριξη που βρήκε από πρώην τοξικομανείς όταν αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή της. «Σήμερα μπορώ να μιλάω για το πριν, αλλά και για το μετά… Γιατί, υπάρχει μετά!» υποστήριξε με πίστη, στέλνοντας το προσωπικό της μήνυμα, σε όσους νομίζουν ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν…Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη φωτιά στο διαλογητήριο- επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων Polis Tracks

Μεγάλη φωτιά στο διαλογητήριο- επιχείρηση εμπορίας...

Μία μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο...

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός   στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο...

Θεμελιώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη...

«Πραγματική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση  από τον Κ. Μητσοτάκη»

«Πραγματική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση από τον Κ....

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Ο πρόεδρος της Νέας...

Eγγραφές για νέες ειδικότητες στην ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. Βέροιας

Eγγραφές για νέες ειδικότητες στην ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του...

Από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού...

Κέντρο Υποστήριξης Ενηλίκων   για την ψυχική υγεία, θα λειτουργήσει   για πρώτη φορά στην Ημαθία από τον ΣΟΦΨΥ

Κέντρο Υποστήριξης Ενηλίκων για την ψυχική υγεία, θα...

- Από τον ερχόμενο Δεκέμβριο- Ο πρόεδρος Γιώργος...

Διάλογος και συναντήσεις  του Τάσου Μπαρτζώκα με τους Εμπορικούς Συλλόγους της Ημαθίας

Διάλογος και συναντήσεις του Τάσου Μπαρτζώκα με τους...

Θέλοντας να ενημερωθεί για τα θέματα του εμπορικού...

Σύλληψη 41χρονου για απόπειρα κλοπής

Σύλληψη 41χρονου για απόπειρα κλοπής

Συνελήφθη στις 19 Σεπτεμβρίου, τα ξημερώματα, από...

Όπως ανακοινώνουν Γονείς και Κηδεμόνες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας για τα μαθητικά δρομολόγια…  Θα εξαντλήσουν πρώτα   τον διάλογο και την πίεση προς τους εμπλεκόμενους φορείς και μετά θα   στραφούν σε κινητοποιήσεις

Όπως ανακοινώνουν Γονείς και Κηδεμόνες του Μουσικού...

-Ζητούν συνάντηση με τον κ. ΑντιπεριφερειάρχηΟ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μία μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο διαλογητήριο και επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων POLIS TRUCKS στο δρόμο από την Πατρίδα προς τον Αγ. Γεώργιο.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για...

Θεμελιώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη, ο νέος τερματικός σταθμός. Πρόκειται για ένα έργο που θα επεκτείνει τη δυναμικότητα του υφιστάμενου αεροδρομίου, τη «ναυαρχίδα» των 14 περιφερειακών...

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 83ης ΔΕΘ εξήγγειλε τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους. Αυτό ασφαλώς δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τη δέσμευσή...

Από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοινώνεται ότι, για το σχολικό έτος 2018-2019  εγκρίθηκε η εισαγωγή 6.260 μαθητών και μαθητριών στις ΕΠΑ.Σ Μαθητείας του ΟΑΕΔ.Από την ΕΠΑΣ Μαθητείας Βέροιας...