Τα 100 χρόνια προσκοπισμού γιορτάζουν με εκδηλώσεις οι πρόσκοποι Βέροιας

Τα 100 χρόνια προσκοπισμού γιορτάζουν με εκδηλώσεις οι πρόσκοποι Βέροιας

Με σειρά εκδηλώσεων που θα ξεκινήσουν στις 25 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2019 οι πρόσκοποι της Βέροιας θα τιμήσουν τα 100 χρόνια προσκοπισμού. Για τις εκδηλώσεις αλλά και το ρόλο του προσκοπισμού μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου στην «Εληά» το απόγευμα της Δευτέρας 25 Ιουνίου, οι Παντελής Ζωγράφου, Ματθαίος Πιστοφίδης, Θανάσης Στάντζος, Δημήτρης Τόλιος, Αλέξανδρος Τρομπούκης και Μερώπη Τσέλιου.

Ο Προσκοπισμός είναι μια παιδαγωγική εθελοντική, πολιτική, μη κομματική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις. Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων, μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου. Για την επίτευξη της Αποστολής, η Προσκοπική Κίνηση στηρίζεται στην εθελοντική, υπεύθυνη προσφορά ενηλίκων καταρτισμένων στελεχών.

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917, και όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον 440/76 , εδρεύει στην Αθήνα και αποτελεί ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.). Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Το Σ.Ε.Π. συνεχίζει την Προσκοπική Κίνηση που άρχισε στην Ελλάδα το 1910 και αποτελεί τη μόνη αναγνωρισμένη Προσκοπική Οργάνωση για την Ελλάδα. Το Σ.Ε.Π. είναι ιδρυτικό μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού της Προσκοπικής Κίνησης που συνεστήθη το 1920.

Ο Προσκοπισμός  στην Ημαθία ιδρύθηκε το 1918 και από τις  τάξεις του έχουν περάσει  περισσότεροι από 100000 χιλιάδες συντοπίτες  μας. Οι Πρόσκοποι της Ημαθίας έχουν  φιλοξενήσει και διοργανώσει  Πανελλήνιες και Διεθνείς δράσεις, Σχολές  Εκπαιδεύσεις Ενηλίκων Στελεχών, Συναντήσεις, Συσσίτια, Εράνους, Συναυλίες, Διαλέξεις Ημερίδες, Εκθέσεις, Αερομοντελικούς  Αγώνες. Οι Πρόσκοποι της Ημαθίας ήταν παρόντες σε δύσκολες στιγμές του τόπου μας σε πολέμους  & φυσικές καταστροφές. 

Η Σημαία των Πρόσκοπων Βέροιας έχει τιμηθεί με τα παράσημα Ανδρείας Α τάξεως και Γ τάξεως από το ΣΕΠ και την Πολιτεία και δεν έχει παραδοθεί ποτέ μέσα στην εκατοντάχρονη ιστορία του περνώντας πολέμους και δύο δικτατορίες. Σήμερα λειτουργούν τρία Συστήματα Προσκόπων στην Βέροια και ένα στην Αλεξάνδρεια, στην Καστανιά Βερμίου λειτουργεί για περισσότερες από 6 δεκαετίες Προσκοπικό Κέντρο πρότυπο για τα Προσκοπικά κέντρα όλης της Ελλάδος. Επίσης στην Βέροια λειτουργεί από το 1972 Ένωση Παλαιών Προσκόπων (η αρχαιότερη στην Βόρειο Ελλάδα) και στο γραφείο αυτής, το οποίο αποτελεί δωρεά του Γεώργιοu Μωυσιάδη Παλαιού Προσκόπου, υπάρχει Προσκοπική Συλλογή Ενθυμάτων & Αναμνηστικων. Με το παρόν δελτίο τύπου καλούμε όλους τους συντοπίτες μας να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις μας και όσους έχουν διατελέσει μέλη μας να φορέσουν το Προσκοπικό Μαντήλι, να συμμετέχουν και να γιορτάσουμε όλοι μαζί γιατί: 

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΡΟΣΚΟΠΟΣ

ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣΚΟΠΟΣ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To νέο βιβλίο της   Φιλομήλας Λαπατά «Ο Διχασμός» παρουσιάζεται στη Βέροια

To νέο βιβλίο της Φιλομήλας Λαπατά «Ο Διχασμός»...

Το νέο βιβλίο της Φιλομήλας Λαπατά «Ο Διχασμός» από...

Αύριο Παρασκευή 16 Νοεμβρίου  «Ο Αττίκ στο Παρίσι… κι άλλες   ιστορίες» με τον   Γιώργη Χριστοδούλου, στη Βέροια

Αύριο Παρασκευή 16 Νοεμβρίου «Ο Αττίκ στο Παρίσι… κι...

Η  Μικρή Άρκτος  παρουσιάζει την  παράσταση  «Ο Αττίκ...

Το νέο πρόγραμμα του κινηματοΘέατρου ΣΤΑΡ από Πέμπτη 15/11/18 έως 21/11/18

Το νέο πρόγραμμα του κινηματοΘέατρου ΣΤΑΡ από Πέμπτη...

Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ...

ΚΚΕ: Προβολή της ταινίας «Παιδαγωγικό Ποίημα»  στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

ΚΚΕ: Προβολή της ταινίας «Παιδαγωγικό Ποίημα» στην...

Η ΚΟΒ εκπαιδευτικών της Τ.Ο Ημαθίας του ΚΚΕ, με αφορμή...

Πανηγυρική εκδήλωση  της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για τον  Μακεδονικό Αγώνα

Πανηγυρική εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών...

Εικονίζονται από αριστερά: Δρ Βασίλειος Ν. Πάππας...

 Παρουσιάζεται το παραμύθι τη Μαρίας Ποπκιώση    «Η μάγισσα Φαφούτα   και τα γλυκά της φίλτρα»

Παρουσιάζεται το παραμύθι τη Μαρίας Ποπκιώση «Η...

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ΑλεξάνδρειαςΗ Δημοτική...

Το προσκλητήριο των Προσκόπων

Το προσκλητήριο των Προσκόπων

Όλοι οι Βεροιώτες – Βεροιώτισσες και όχι μόνο, που...

Στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας το Κέντρο Συμβουλευτικής Δήμου Βέροιας

Στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας...

Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Συμβουλευτικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

Το νέο βιβλίο της Φιλομήλας Λαπατά «Ο Διχασμός» από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, παρουσιάζεται στη Βέροια, την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, στο Art  - Gallery book and Cofee «Εκτός χάρτη», στις 7.00 μ.μ.Για το βιβλίο θα μιλήσει ο...

Η  Μικρή Άρκτος  παρουσιάζει την  παράσταση  «Ο Αττίκ στο Παρίσι… κι άλλες ιστορίες» με τον Γιώργη Χριστοδούλου, την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στη  Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Βέροιας, στις 9.00 μ.μ.Μία...

Ο ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ (ΜΕΤΑΓΛ.)Προβολές : Παρασκευή 16/11 – Σάββατο 17/11 – Κυριακή 18/11  στις 17.30 Σκηνοθεσία:    ΛΑΣΕ ΧΑΛΣΤΡΟΜΣενάριο:          ΣΑΪΜΟΝ ΜΠΟΥΦΟΪΗθοποιοί:        ΜΟΡΓΚΑΝ ΦΡΙΜΑΝ,...