Τα 100 χρόνια προσκοπισμού γιορτάζουν με εκδηλώσεις οι πρόσκοποι Βέροιας

Τα 100 χρόνια προσκοπισμού γιορτάζουν με εκδηλώσεις οι πρόσκοποι Βέροιας

Με σειρά εκδηλώσεων που θα ξεκινήσουν στις 25 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2019 οι πρόσκοποι της Βέροιας θα τιμήσουν τα 100 χρόνια προσκοπισμού. Για τις εκδηλώσεις αλλά και το ρόλο του προσκοπισμού μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου στην «Εληά» το απόγευμα της Δευτέρας 25 Ιουνίου, οι Παντελής Ζωγράφου, Ματθαίος Πιστοφίδης, Θανάσης Στάντζος, Δημήτρης Τόλιος, Αλέξανδρος Τρομπούκης και Μερώπη Τσέλιου.

Ο Προσκοπισμός είναι μια παιδαγωγική εθελοντική, πολιτική, μη κομματική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους χωρίς διακρίσεις. Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συμβάλει στη διαπαιδαγώγηση των νέων, μέσω ενός συστήματος Αξιών και να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου. Για την επίτευξη της Αποστολής, η Προσκοπική Κίνηση στηρίζεται στην εθελοντική, υπεύθυνη προσφορά ενηλίκων καταρτισμένων στελεχών.

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων συστάθηκε με το Νόμο 1066/1917, και όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον 440/76 , εδρεύει στην Αθήνα και αποτελεί ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.). Έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Το Σ.Ε.Π. συνεχίζει την Προσκοπική Κίνηση που άρχισε στην Ελλάδα το 1910 και αποτελεί τη μόνη αναγνωρισμένη Προσκοπική Οργάνωση για την Ελλάδα. Το Σ.Ε.Π. είναι ιδρυτικό μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού της Προσκοπικής Κίνησης που συνεστήθη το 1920.

Ο Προσκοπισμός  στην Ημαθία ιδρύθηκε το 1918 και από τις  τάξεις του έχουν περάσει  περισσότεροι από 100000 χιλιάδες συντοπίτες  μας. Οι Πρόσκοποι της Ημαθίας έχουν  φιλοξενήσει και διοργανώσει  Πανελλήνιες και Διεθνείς δράσεις, Σχολές  Εκπαιδεύσεις Ενηλίκων Στελεχών, Συναντήσεις, Συσσίτια, Εράνους, Συναυλίες, Διαλέξεις Ημερίδες, Εκθέσεις, Αερομοντελικούς  Αγώνες. Οι Πρόσκοποι της Ημαθίας ήταν παρόντες σε δύσκολες στιγμές του τόπου μας σε πολέμους  & φυσικές καταστροφές. 

Η Σημαία των Πρόσκοπων Βέροιας έχει τιμηθεί με τα παράσημα Ανδρείας Α τάξεως και Γ τάξεως από το ΣΕΠ και την Πολιτεία και δεν έχει παραδοθεί ποτέ μέσα στην εκατοντάχρονη ιστορία του περνώντας πολέμους και δύο δικτατορίες. Σήμερα λειτουργούν τρία Συστήματα Προσκόπων στην Βέροια και ένα στην Αλεξάνδρεια, στην Καστανιά Βερμίου λειτουργεί για περισσότερες από 6 δεκαετίες Προσκοπικό Κέντρο πρότυπο για τα Προσκοπικά κέντρα όλης της Ελλάδος. Επίσης στην Βέροια λειτουργεί από το 1972 Ένωση Παλαιών Προσκόπων (η αρχαιότερη στην Βόρειο Ελλάδα) και στο γραφείο αυτής, το οποίο αποτελεί δωρεά του Γεώργιοu Μωυσιάδη Παλαιού Προσκόπου, υπάρχει Προσκοπική Συλλογή Ενθυμάτων & Αναμνηστικων. Με το παρόν δελτίο τύπου καλούμε όλους τους συντοπίτες μας να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις μας και όσους έχουν διατελέσει μέλη μας να φορέσουν το Προσκοπικό Μαντήλι, να συμμετέχουν και να γιορτάσουμε όλοι μαζί γιατί: 

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΡΟΣΚΟΠΟΣ

ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣΚΟΠΟΣ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας υποδέχεται το 2019 με μύηση στην αρχαία ζωγραφική

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας υποδέχεται το 2019 με...

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας εύχεται σε όλους μία ...

Η «Βάντα»   του Γ.Ξ.Τροχόπουλου   παρουσιάζεται την Κυριακή στην Sala της Ελιάς

Η «Βάντα» του Γ.Ξ.Τροχόπουλου παρουσιάζεται την...

Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, ώρα 11.30 π.μ. στον πολυχώρο...

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο ετήσιος χορός της Ευξείνου Λέσχης Επισκοπής

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο ετήσιος χορός της Ευξείνου...

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του ετήσιου χορού της...

Μαθητική επίσκεψη   στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας   στο πλαίσιο του   προγράμματος Erasmus+

Μαθητική επίσκεψη στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας στο...

Τη Δευτέρα 14-1-2018 ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας υποδέχτηκε...

Ευχές για μία ακόμα δημιουργική χρονιά στην πίτα του Ομίλου Φίλων Θεάτρου και Τεχνών

Ευχές για μία ακόμα δημιουργική χρονιά στην πίτα του...

Με ευχές για ακόμα μία δημιουργική χρονιά με πολλές...

Πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας του ΑΣ JUDO ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΛΠΙΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας του ΑΣ JUDO ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ...

Την Κυριακή 13 Ιανουαρίου, στην αίθουσα «SALA» του...

Έκοψε την πίτα της η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας

Έκοψε την πίτα της η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας

Με πλήθος φίλων και μελών πραγματοποιήθηκε η κοπή της...

Διάθεση λεωφορείου απο την ΕΑΑΣ για τη συμμετοχή των μελών του στο συλλαλητήριο της Αθήνας

Διάθεση λεωφορείου απο την ΕΑΑΣ για τη συμμετοχή των...

Ανακοινώνεται ότι η ΕΑΑΣ θα διαθέσει λεωφορείο για τη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Οι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 1η Ενότηταhttps://www.youtube.com/watch?v=LhYHKBT_Up8&feature=youtu.beΟι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 2η...

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας εύχεται σε όλους μία  δημιουργική χρονιά, με υγεία, ηρεμία και ευημερία. Κάθε νέα αρχή  σηματοδοτεί την σχέση μας με το παλιό, με αυτό που ήδη υπήρξε και  εξακολουθεί να υπάρχει....

Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, ώρα 11.30 π.μ. στον πολυχώρο ΕΛΙΑ αίθουσα Sala, θα γίνει η παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Γ.Ξ.Τροχόπουλου, που εκδόθηκε πρόσφατα και συγκεκριμένα μιας νουβέλας υπό τον τίτλο...