Πτώση των βάσεων ακόμα και στα υψηλόβαθμα τμήματα «δείχνει» η πρώτη ανάγνωση των βαθμολογικών στοιχείων

Πτώση των βάσεων ακόμα και στα υψηλόβαθμα τμήματα «δείχνει» η πρώτη ανάγνωση των βαθμολογικών στοιχείων

- Μέχρι τις 17 Ιουλίου η οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου


Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, ανακοινώθηκαν χθες οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων. Τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, όπου ο συνωστισμός των χρηστών δημιούργησε πρόσκαιρα προβλήματα φόρτωσης της σελίδας, αλλά και στις σχολικές μονάδες όπου για πρώτη φορά και για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων οι εκτυπωμένες καταστάσεις δεν περιλαμβάνουν τα ονόματα των υποψηφίων αλλά μόνο τους κωδικούς τους.

Για τους υποψήφιους θα ακολουθήσει η συμπλήρωση και ολοκλήρωση του μηχανογραφικού. 

Όπως σημείωνε το υπουργείο Παιδείας σε σχετική εγκύκλιο, οι υποψήφιοι μπορούν να κάνουν όσες τροποποιήσεις θέλουν μέχρι την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, ενώ μετά τις 16 Ιουλίου δεν μπορεί να γίνει καμία τροποποίηση αλλά ούτε και οριστικοποίηση. Με την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό δελτίο αποκτά πλέον αριθμό πρωτοκόλλου. Αυτό το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό δελτίο θα πρέπει να εκτυπώσουν ή να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους και βέβαια να περιμένουν στη συνέχεια την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής περί τις 20 Αυγούστου.

 Γενική πτώση των βάσεων δείχνει η στατιστική 

ανάλυση της βαθμολογίας

Πτώση των βάσεων εισαγωγής στην πλειονότητα των τμημάτων αλλά και στα περισσότερα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα «δείχνει» η πρώτη ανάγνωση των φετινών στατιστικών βαθμολογικών στοιχείων και η σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα περσινά.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας, στα μαθήματα που αφορούν το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Πολυτεχνεία κλπ) είναι σαφές ότι θα υπάρχει πτώση των βάσεων των υψηλόβαθμων Πολυτεχνικών Σχολών τόσο των κεντρικών Πανεπιστημίων όσο και των Περιφερειακών.

Πτώση των βάσεων θα έχουν και οι υψηλόβαθμες Ιατρικές Σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου καθώς στην κλίμακα βαθμολογίας 18-20 «άριστα», βαθμολογία που απαιτείται για την εισαγωγή στις Ιατρικές, έχουμε σαφώς μικρότερα ποσοστά από πέρσι.

Στο 2ο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες) και 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας) αναμένεται πτώση των βάσεων εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα και στα υψηλόβαθμα.

Πτώση αναμένεται και στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) η οποία όμως δεν φαίνεται να έχει την ένταση της πτώσης του 2ου Επιστημονικού Πεδίου. Και αυτό καθώς στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα με υψηλό συντελεστή), το ποσοστό των μαθητών που έχουν επίδοση στην κλίμακα της βαθμολογίας 18-20 είναι υψηλότερο από πέρσι γεγονός που φρενάρει την επιρροή που έχουν στην κίνηση των βάσεων οι χειρότερες επιδόσεις στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας.

Για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές και Νομικές Επιστήμες) η κίνηση των βάσεων εισαγωγής κρίνεται «θολή». Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένονται μικρές αυξομειώσεις των βάσεων εισαγωγής με βασική τάση την πτώση, ενώ για τα Παιδαγωγικά τμήματα που κατανέμονται σε όλα τα Πεδία η κίνηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι διαφοροποιημένη.

«Να σημειωθεί ότι αναμένουμε ότι πάνω από 60 τμήματα συνολικά θα ανοίξουν την είσοδό τους με βαθμολογία κάτω από 10.000 μόρια» παρατηρεί ο Χρήστος Κάτσικας. Επισημαίνει ακόμη ότι παρά την αύξηση των εισακτέων κατά 3.966 θέσεις, στην πραγματικότητα η αύξηση για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων είναι περίπου 2.000 θέσεις καθώς οι 1.866 αποτελούν το επιπλέον ποσοστό που δίνεται στους υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ.

«Σαφώς ακόμη και αυτή η αύξηση θέσεων εισακτέων δεν είναι μικρή ωστόσο δεν αφορά τις σχολές υψηλής ζήτησης, πχ τις Ιατρικές στις οποίες τελικά έχουμε μία μικρή μείωση των εισακτέων από το Γενικό Λύκειο. Παράλληλα στην επίδραση των επιδόσεων των φετινών υποψηφίων στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής παρεμβάλλονται φέτος και άλλοι διαταρακτικοί παράγοντες, όπως η παρουσία των παιδαγωγικών τμημάτων σε όλα τα πεδία, η παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και η εξαφάνιση των δυο ΤΕΙ του λεκανοπεδίου (Αθήνας και Πειραιά) καθώς και ο παράγοντας μετεγγραφές» καταλήγει.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των 38 Δημάρχων ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop” στην Κοπεγχάγη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and...

Στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop”, στην Κοπεγχάγη της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...