Εκτακτο εφάπαξ επίδομα 5.000 ευρώ στους πληγέντες  Αναλυτικά η δέσμη μέτρων

Εκτακτο εφάπαξ επίδομα 5.000 ευρώ στους πληγέντες Αναλυτικά η δέσμη μέτρων

«Ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και την τάχιστη αποκατάσταση των υλικών ζημιών» αποφάσισε να προωθήσει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε τις αποφάσεις που σχεδιάστηκαν έπειτα από έκτακτες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργών.

Αυτά χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις:

Η δέσμη μέτρων για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές

Η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του παράλληλου σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Πυρκαγιάς που έπληξε την Ανατολική και Δυτική Αττική και μετά από έκτακτες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων Υπουργών αποφάσισε να προωθήσει μια ολοκληρώμένη δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και την τάχιστη αποκατάσταση των υλικών ζημιών.Τα μέτρα αυτά δεν αντικαθιστούν αλλά προστίθενται σε όσα ήδη προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Ειδικότερα τα πρόσθετα μέτρα είναι τα εξής:

Α.  Μέτρα για την άμεση αρωγή και ενίσχυση των πληγέντων

1. Χορήγηση εφάπαξ έκτακτου επιδόματος στους πληγέντες μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των υλικών ζημιών από τα συνεργεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Το επίδομα σε οικογένειες ή φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν θα είναι ύψους 5.000 Ευρώ. Για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες  το ποσό ανέρχεται στις 6.000 Ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν η ενίσχυση ανέρχεται στα 8.000 Ευρώ.

2.  Χορήγηση επιδόματος ανεργίας συν εφάπαξ ποσό 45 ημερήσιων επιδομάτων (650 Ευρώ) ανεργίας σε όσους ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών.

3. Εφάπαξ καταβολή έκτακτου βοηθήματος, ίσου με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο (2) μηνιαίων συντάξεων, στους πυρόπληκτους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ

4. Επίσπευση, άνευ χρονολογικής σειράς, των αιτήσεων συνταξιοδότησης εκείνων που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν ως 31.09.2018 ,των οποίων η ασφαλιστική τους περιοχή ή η μόνιμη κατοικία τους βρίσκεται εντός των πληγεισών περιοχών.

5. Μέτρα άμεσης φορολογικής ελάφρυνσης:

Για τους φορολογούμενους, που υπάγονται στη Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και στη Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας

Παράταση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 έως και 30 Οκτωβρίου 2018.

Καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 σε τρεις μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση έως 31 Οκτωβρίου 2018, δεύτερη δόση έως και 30 Νοεμβρίου 2018 και τρίτη και τελευταία δόση έως και 31 Δεκεμβρίου 2018,

Παράταση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 έως και 30 Οκτωβρίου 2018.

Καταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 σε τρεις μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση έως και 31 Οκτωβρίου 2018, δεύτερη δόση έως και 30 Νοεμβρίου 2018 και τρίτη και τελευταία δόση έως και 31 Δεκεμβρίου 2018.

Επιπλέον, για τους φορολογούμενους που υπάγονται στις δύο παραπάνω ΔΟΥ, προωθούνται αποφάσεις για:

Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 31 Ιουλίου 2018, έως και 30 Οκτωβρίου 2018, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.

Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 31 Οκτωβρίου 2018.

Παράταση για την υποβολή μεταβολών στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), τα οποία επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές έως τέλος του τρέχοντος έτους.

Επίσης, για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, που έληξαν ή θα λήξουν εντός εξαμήνου από την έκδοσή της.

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του έτους για τα ακίνητα, που βρίσκονται στις πληγείσες  περιοχές, και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές, που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

6. Μέτρα άμεσης ασφαλιστικής ελάφρυνσης για τις επιχειρήσεις και τους ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις πυρόπληκτες περιοχές,

Αναστολή πληρωμής τρεχουσών εισφορών - δόσεων εκκαθαρίσεων - δόσεων ρυθμίσεων:

Ειδικότερα:

Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών, δόσεων εκκαθάρισης και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/12/2018.

Για τις δόσεις εκκαθαρίσεων που τίθενται σε αναστολή εξοφλούνται μετά την 1/1/2019 σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.

Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.

Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες μέχρι το τέλος του προηγούμενου της καταστροφής μήνα ασφαλιστικές εισφορές μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής, διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων.

Αναστέλλεται η υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) και καταβολή τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα της καταστροφής, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.

Οι παραπάνω εισφορές εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

Στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ και στα εξαρτώμενα μέλη χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα μέχρι 31/12/2018 χωρίς προϋποθέσεις, η δε χορήγηση των  προβλεπομένων παροχών-επιδομάτων  καταβάλλεται άμεσα, χωρίς την τήρηση χρονολογικής σειράς.

Επιμήκυνση των δόσεων οφειλετών συνταξιούχων που ρυθμίζονται-αποπληρώνονται  μέσω της σύνταξης τους από τις 40 δόσεις, που ισχύει σήμερα, στις 60 δόσεις. Το μέτρο αυτό θα αφορά τους υποψήφιους συνταξιούχους που δεν έχει απονεμηθεί ακόμα η σύνταξη τους αλλά και τους υφιστάμενους συνταξιούχους που εμπίπτουν στην εν’ λόγω ρύθμιση.

7. Μέτρα στήριξης δανειοληπτών ΟΕΚ

Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων για δανειολήπτες εξ’ ιδίων κεφαλαίων του τ. ΟΕΚ για χρονικό διάστημα έως 36 μήνες, χωρίς επιβάρυνση.

Παράταση του χρόνου υποβολής των αιτήσεων για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις των δανειοληπτών εξ’ ιδίων κεφαλαίων του τ. ΟΕΚ, όπως έχουν ορισθεί με βάση τη σχετική Υ.Α., για χρονικό διάστημα έως 12 μήνες, με έναρξη παράτασης από τις 19/12/2018.

8. Αναστολή πλειστηριασμών για τους πληγέντες από την πυρκαγιά από σήμερα  μέχρι την 30.9.2019

9. Παροχή ετήσιας επιχορήγησης 1200 Ευρώ σε κάθε πληγείσα οικογένεια για την κάλυψη των πάσης φύσεως τηλεπικοινωνιακών της αναγκών ανεξαρτήτως παρόχου.

10. Έκτακτες Οικονομικές Ενισχύσεις των Δήμων Μαραθώνα, Ραφήνας - Πικερμίου και Μαραθώνα ύψους 2.000.000 Ευρώ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη άμεσων έκτακτων αναγκών όπως η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, αγορά τροφίμων, φαρμακευτικού υλικού αλλά και για την άμεση και τάχιστη αποκατάσταση ζημιών σε βασικές υποδομές.

11. Άνοιγμα των διοδίων στις πληγείσες περιοχές μέχρι την αντιμετώπιση της κρίσης από την πυρκαγιά.

12. Διαγραφή αδειών κυκλοφορίας οχημάτων που καταστράφηκαν ώστε να μην χρεωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, τα τέλη διαγραφής ή άλλο διοικητικό πρόστιμο.

13. Η ΔΕΗ ήδη αποφάσισε την διαγραφή των οφειλών για ηλεκτρική ενέργεια σε πελάτες της η οποία έχει καταναλωθεί από 01.01.2018 έως και σήμερα για οικείες και καταστήματα που καταστράφηκαν καθώς και για τις οικείες των οικογενειών των θυμάτων και θα προχωρήσει σε γενναίες ρυθμίσεις για παλαιότερες οφειλές στις ίδιες κατηγορίες καταναλωτών.

14. Αυτονοήτως ο ΕΟΠΥΥ θα αντικαταστήσει όλο τον ιατρικό εξοπλισμό και τα τεχνικά βοηθήματα που καταστράφηκαν από τη φωτιά σε άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση με μηδενική συμμετοχή των δικαιούχων.

15. Τέκνα πληγεισών οικογενειών που φοιτούν ή θα εισαχθούν φέτος σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα αποκτούν αυτοδικαίως δικαίωμα μεταγραφής στο Ίδρυμα που είναι πλησιέστερο στην οικεία τους. Το μέτρο αυτό δύναται να παραταθεί και για επόμενα έτη με απόφαση του Υπουργού Παιδείας.

16. Επίσης ο βαθμός των μαθητών οικογενειών που έχουν πληγεί και οι οποίοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2017-2018 προσαυξάνεται κατά 20% και εισάγονται στις αντίστοιχες σχολές ως υπεράριθμοι.

17. Τέλος ειδικά έκτακτα μέτρα αρμοδιότητας του έχει ανακοινώσει και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διά του αρμόδιου Υπουργού.

Β. Μέτρα αποζημίωσης και ενίσχυσης των οικογενειών των θυμάτων

1. Οικονομική ενίσχυση στον ή στην σύζυγο ή αν δεν υπάρχει στον πλησιέστερο συγγενή θανόντος εξαιτίας της πυρκαγιάς ύψους 10.000 ευρώ.

2. Χορήγηση μηνιαίου επιδόματος στα ανήλικα τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές ύψους 1000 ευρώ ανά τέκνο έως την ενηλικίωση τους ή εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερο ή ανώτατο ίδρυμα του εσωτερικού έως την συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

3. Τα τέκνα αυτά εάν εισαχθούν φέτος ή εάν ήδη φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας μεταγράφονται στο ίδρυμα που είναι πλησιέστερο στην οικογενειακή κατοικία τους. Το μέτρο αυτό δύναται να παραταθεί με σχετική απόφαση του Υπουργού Παιδείας και για τα επόμενα έτη.

4. Όσα από τα τέκνα αυτά συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2017-2018 ο βαθμός τους προσαυξάνεται κατα 20% και εισάγονται στις σχολές τους ως υπεράριθμοι. Η ρύθμιση αυτή μπορεί να επαναληφθεί με απόφαση του Υπουργού Παιδείας.


5. Ένα συγγενικό πρόσωπο α’ ή β’ βαθμού ή σύζυγος θύματος από την πυρκαγιά αποκτά δικαίωμα διορισμού σε φορείς της γενικής κυβέρνησης. Δικαίωμα διορισμού αποκτούν και τα άτομα που υπέστησαν αναπηρία ποσοστού 67% και άνω λόγω της πυρκαγιάς.

Επίσης η ελληνική Βουλή αποφάσισε ομόφωνα στην διάσκεψη των προέδρων τη χορήγηση εφάπαξ ειδικού βοηθήματος στο λογαριασμό κάθε παιδιού που έχει πληγεί από τις πυρκαγιές. Το ύψος του ποσού θα αποφασιστεί όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταγραφής.

Γ. Η Τρίτη δέσμη μέτρων αφορά την αποκατάσταση των υλικών ζημιών των ιδιωτών αλλά των Δημόσιων Υποδομών

1. Με δεδομένο το διεθνές και εσωτερικό κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που έχει εκδηλωθεί προς τη χώρα μας αλλά και τους πληγέντες στις περιοχές της ανατολικής και δυτικής αττικής η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος με σκοπό τη χρηματοδότηση κάθε είδους δράσης για την αρωγή των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Ανατολική και Δυτική Αττική και κυρίως για την ανακατασκευή και αποζημίωση των  κατοικιών που καταστράφηκαν και την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών και των Υποδομών τους.

Όργανο διαχείρισης του λογαριασμού είναι τριμελής επιτροπή με την συμμετοχή του Προέδρου της Βουλής,του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και του Υπουργού Οικονομικών.

Τη διαχείριση του λογαριασμού ελέγχουν ετησίως ορκωτοί λογιστές που τοποθετούνται από τον Υπουργό Οικονομικών το πόρισμα των οποίων κατατίθεται ακολούθως στο ελεγκτικό συνέδριο για τον έλεγχο της σύννομης εκτέλεσης του ειδικού λογαριασμού.

Το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει στο λογαριασμό αυτό με εισφορές 20 εκ. Ευρώ από τον ΟΑΕΔ, 10 εκ. Ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών ενώ ήδη η Ελληνική Βουλή έχει αποφασίσει τη συμμετοχή της με επιπλέον 10 εκ. Ευρώ.

Στο λογαριασμό αυτό θα έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν ξένα κράτη, επιχειρήσεις αλλά και πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στόχος μας είναι η αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών και των δημόσιων Υποδομών τους καθώς και οι αποζημιώσεις και ανακατασκευές για τις κατοικίες να ολοκληρωθούν τάχιστα και για το λόγο αυτό θα αξιοποιηθούν όλες ειδικές ρυθμίσεις που προβλέπουν fast track διαδικασίες αδειοδότησης όλων των σχετικών έργων ενώ όπου χρειαστεί θα υπάρξουν συπληρωματικές νομοθετικές παρεμβάσεις.

Ο αριθμός του λογαριασμού είναι 23/2341195169 με IBAN GR4601000230000002341195169

Η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου είναι αρχική και η ελληνική Πολιτεία δεσμεύεται ότι τα επιπλέον έξοδα που απαιτούνται για την πλήρη αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών θα καλυφθούν στο σύνολό τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με τις ίδιες ειδικές διαδικασίες.

2. Με ειδικές διατάξεις θα δοθούν για πρώτη φορά επιδοτήσεις και για τους περιβάλλοντες χώρους κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές.

3. Με ειδική ρύθμιση το Υπουργείο Υποδομών θα αναλάβει την δωρεάν εκπόνηση των μελετών για την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων.».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οριστικά αποτελέσματα  για το κατασκηνωτικό  πρόγραμμα της ΔΥΠΑ

Οριστικά αποτελέσματα για το κατασκηνωτικό ...

Αναρτήθηκαν την Τρίτη 10 Ιουνίου, τα οριστικά μητρώα...

Η Lidl φέρνει το Lidl Youth Camp στο UEFA Women’s EURO 2025™

Η Lidl φέρνει το Lidl Youth Camp στο UEFA Women’s EURO 2025™

Η Lidl ενδυναμώνει τη νέα γενιά γυναικών με ένα νέο...

Πάνω από 900 άνεργοι με αναπηρία προσλήφθηκαν σε Δήμους –  Μέχρι τη Δευτέρα οι αιτήσεις για τη δράση της ΔΥΠΑ με επιδότηση 75%

Πάνω από 900 άνεργοι με αναπηρία προσλήφθηκαν σε Δήμους...

Συνολικά 976 άνεργοι με αναπηρία έχουν ήδη προσληφθεί...

Με χθεσινή απόφαση του Εκλογοδικείου Χάνουν την βουλευτική ιδιότητα  οι «Σπαρτιάτες», Βασίλης Στίγκας,  Πέτρος Δημητριάδης και Αλέξανδρος Ζερβέας  - Με 297 βουλευτές πλέον,  για πρώτη φορά, η Βουλή

Με χθεσινή απόφαση του Εκλογοδικείου Χάνουν την...

Με 297 βουλευτές, θα λειτουργεί πλέον η Βουλή, καθώς, με...

Σύντομη αξιολόγηση των θεμάτων  των Πανελλαδικών 2025 (ΓΕΛ)

Σύντομη αξιολόγηση των θεμάτων των Πανελλαδικών 2025...

Συνολικά, τα φετινά θέματα κινήθηκαν σε αναμενόμενα...

Η Lidl Ελλάς αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί για το περιβάλλον

Η Lidl Ελλάς αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί για...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Lidl...

Oι  επιλογές του Τράμπ, δημιουργούν επικίνδυνες ανισορροπίες

Oι επιλογές του Τράμπ, δημιουργούν επικίνδυνες...

Του Γιάννη ΜαγκριώτηΤα βασικά μέτωπα των ανοικτών ή...

Παρουσιάστηκαν χθες τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών από τους πολίτες -Χαμηλότερη βαθμολογία σε Αυτοδιοίκηση και υπηρεσίες αιχμής, υψηλότερη στις ψηφιακές υπηρεσίες

Παρουσιάστηκαν χθες τα αποτελέσματα της αξιολόγησης...

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των υπηρεσιών του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...