Η ΑΜΑΡΤΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΙΣ ΣΥΜΦΟΡΕΣ!

Η ΑΜΑΡΤΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΙΣ ΣΥΜΦΟΡΕΣ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού

Φίλοι μου, καλή σας ημέρα,

 η εβδομάδα που έφυγε δύσκολη, φρικτή για αρκετούς συμπολίτες μας και πέρα βρέχει για τους κυβερνώντες.

Όλα καλά καμωμένα, οι νεκροί θα μπορούσε να ήταν περισσότεροι, οικοδομικές αυθαιρεσίες υπήρχαν, οι φλόγες δυστυχώς δεν τρέχανε όπως εγώ, οπότε καλό θα ήταν να τους ζητήσουμε και συγνώμη που τους απασχολήσαμε!

Ο κατήφορος και η ξεφτίλα δεν έχει όρια και σταματώ εδώ με την κατάντια των κυβερνώντων, αφού όμως επισημάνω, το οφείλω, την αγάπη τους για τους φτωχούς και τους απλούς εργαζομένους. Προσπαθήσανε να αυξήσουν τις μηνιαίες αποδοχές μιας ομάδας δημοσίων υπαλλήλων από 4.500 ευρώ σε 7.500 περίπου.

Ο Ιησούς Χριστός νικά και όλα τα κακά σκορπά!

 

Μία φορά και έναν καιρό, πριν από λίγα χρόνια, αρχή της κρίσης, επισκέφθηκα το Άγιο 'Ορος.

Ετοιμαστείτε κάποιοι να γελάσετε, να χλευάσετε, να με αποκαλέσετε καθυστερημένο, οπισθοδρομικό και όλα τα συναφή! Μην ξεχνάτε είμαι παχύδερμο και δεν καταλαβαίνω!

Πρέπει όμως να ακουστεί και αυτή η άποψη, διότι καλός είναι ο Χριστός αγαπουλίτσας αλλά μάλλον δεν υπάρχει, ή για να είμαι ακριβής, με βάση τις Γραφές δεν υπάρχει σίγουρα. Δικό μας επίτευγμα, διότι έτσι μας βολεύει.

Κυριακή που λέτε, είχε ολοκληρωθεί η Θεία λειτουργία στο Κυριακό και αρκετοί γέροντες βρεθήκανε στο "κελί", που με φιλοξενούσε.

Απέναντί μου καθόταν ένα γέροντας με δυναμικό παρουσιαστικό και λευκή γενειάδα, κάτι σαν τον δεσπότη Καλαβρύτων.

Τι νέα από τον έξω κόσμο, λεβέντη μου, με ρώτησε.

Ξεθάρεψα, με τον χαρακτηρισμό λεβέντης, ξέχασα ότι ήμουν αρκουδίτσος και άρχισα να αγορεύω, ως Αλέξης και να τους λέω τον πόνο μου, για την κρίση που μας έχει βρει και ισοπεδώνει τα πάντα. Τσουνάμι κατέληξα!

Φαίνεται απαντά ο γέροντας, δεν έχω λόγια να σας κλάψω!

Ο τρόπος που το είπε, με εκνεύρισε τόσο πολύ, που ήθελα να τον αρπάξω από τα γένια.

Ο διάλογος έγινε σε υψηλούς τόνους και αποχώρησε.

Χαρούμενος, είχα επιτύχει τον στόχο μου.

 Όχι και να μας την πει, το γερόντι που δεν ήξερε τι του γινότανε!

 

Γιαννάκο, έλα εδώ είπε ο γέροντας υπεύθυνος της Σκήτης, η αγάπη του οποίου με φιλοξενούσε και με ανέχετο!

Έλα πες μου, τι σε απασχολεί.

Άρχισα πάλι την αγόρευση, ως Γιάννης με ένα νι αυτή τη φορά, και κάποια στιγμή με απίστευτη ηρεμία, ο γέροντας με διέκοψε και μου είπε.

Από ότι καταλαβαίνω, ούτε να φας δεν έχεις και συνέχισε με χαμόγελο, με τη ζυγαριά μιλάς;

Ναι του είπα, μου λέει ότι δεν με αντέχει και άρχισα να γελώ και εγώ.

Και δε μου λες ορέ Γιαννάκο, είσαι και καλός Χριστιανός και τηρείς και τις νηστείες, που πρέπει;

Κοίταξε να δεις γέροντα του είπα.

Την Παρασκευή με τηλεφωνεί ο φίλος ο Γιωρίκας και με καλεί σε γεύμα εργασίας στην καντίνα, με μπιφτεκάκι και σουβλάκι. Τι να κάνω!

Και εάν σε ρωτήσει ο Μεγάλος από πάνω, όταν έλθει εκείνη η ώρα, τι έκανες με τις νηστείες, τι θα Του πεις.

Γέροντα, ο Θεός είναι αγάπη και θα καταλάβει. Δηλαδή να πω όχι στον φίλο μου τον Γιωρίκα και να τον στενοχωρήσω! Δεν γίνεται, Μεγάλος είναι θα καταλάβει! Άλλωστε τη Μ. Παρασκευή είμαι τυπικός, απέχω από καντίνες!

 

Θέλω να σας πω, φίλοι μου ότι ο τρόπος έκφρασης ενός ανθρώπου, παίζει μεγάλο ρόλο, στο να δεχθούμε κάτι, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην χάνουμε την ουσία, την αλήθεια!

 

Ο συγκεκριμένος Μητροπολίτης, ο Αμβρόσιος, έχει προκαλέσει πολλάκις  με τα λεγόμενά του και γενικά η όλη "εμφάνισή" του δεν με ελκύει, μου είναι κάτι "ξένο"!

Ο κακός χαμός, λες και φταίει ο συγκεκριμένος επίσκοπος για τις φωτιές. Ποιος ξέρει ίσως!

 

Και αμέσως ήλθε η απάντηση από άλλο επίσκοπο. Ως εδώ του είπε και προφανώς να αναμένουμε και τα εύσημα και τι καλός και τι προοδευτικός, και όχι συντηρητικός και σκάσε είπε κάποιος άλλος ιερωμένος και καλά του έκανε, είπαμε εμείς και τελικά λίγο έλλειψε τα φώτα της δημοσιότητας να πέσουνε στην Ιερά Σύνοδο, η οποία θα πρέπει και να ξηλωθεί και να πλερώσει, διότι έχει αυτή.

Δεν είδα βέβαια κάποιο φωστήρα της ενημέρωσης να προτείνει, δεν λέω να απαιτεί, να δοθούν όλα τα υπερπλεονάσματα της οικονομίας μας, στους πληγέντες.

 

Και συνεχίζει ο επίσκοπος, ο Θεός θρηνεί μαζί μας, θρηνεί για μία μεγάλη καταστροφή, δεν τιμωρεί, δεν ξέρει να τιμωρεί, πονάει μαζί μας, δακρύζει μαζί μας, …

 

Και γιατί το επέτρεψε. Γιατί δεν το σταμάτησε. Δεν μπορούσε, δεν ήθελε, τι έγινε τέλος πάντων.

Δηλαδή, ξύπνησε ο γλυκύτατος Χριστούλης και είπε σήμερα θα δακρύσω, θα κλάψω, μαζί με τους ανθρώπους;

Και ποιος Θεός είναι αυτός που επιτρέπει αυτές τις σκηνές της Αποκάλυψης.

Άλλος είναι; Σε τελική ανάλυση πόσοι Θεοί υπάρχουν. Μήπως δώδεκα!

Καλή η αγαπολογία και οι αγκαλίτσες αλλά να μας την αποδεικνύεται κιόλας. Όχι λόγια του αέρα, όχι κοσμικά πρέπει.

Επιτέλους την αλήθεια! Υπάρχει αμαρτία; Απαιτείται μετάνοια; Απλά και ξεκάθαρα. Αληθινά!

 

Όχι Κύριε, εγώ δεν ήξερα, η Εύα μου έδωσε τον απαγορευμένο καρπό, εγώ έχω πρόβλημα με τα μάτια, δεν έβλεπα καλά, νόμιζα ότι πορτοκάλι έτρωγα, όχι μήλο, σε παρακαλώ Μεγάλε, δεν έκανα και τίποτα κακό. Κάπως έτσι ο πρωτόπλαστος Αδάμ, θα παρακαλούσε τον Κύριο.

Και τι έγινε, ποιο το αποτέλεσμα της αγάπης.

Δεν τους είπε ουστ από τον Παράδεισο και επήλθε έτσι ο πνευματικός και ο σωματικός θάνατος!

Και δεν μου λέτε, ορέ λεβέντες, η κόλαση υπάρχει ναι ή όχι; Αποτέλεσμα της αγαπολογίας και αυτή;

 

Δηλαδή ρε σκουληκιασμένε χοντρέ, ο Θεός δεν είναι αγάπη και τιμωρεί;

Όχι φίλοι μου, αγάπη είναι και εξαιτίας αυτής της αγάπης ανέβηκε και στο Σταυρό και θανατώθηκε. Αυτόν τον Σταυρό, που σε συναυλία, που έγινε πρόσφατα στην πατρίδα μας, τον πετάξανε κάτω και 40.000 λεβέντες χειροκροτούσανε και χορεύανε. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Ο Θεός φίλοι μου είναι αγάπη, αλλά όχι μόνο αυτό. Είναι και δίκαιος κριτής και όταν αφαιρείς (με ποιο δικαίωμα άραγε!) κάποια ιδιότητά του, τότε το λιγότερο, βλασφημία. Τι δεν καταλαβαίνεις;

 

Καλός ο Θεός αγκαλίτσας, αλλά δεν προκύπτει από πουθενά. Υπάρχει η τιμωρία, όπως και εγώ ως γονιός τιμωρώ τα παιδιά μου. Τι πάει να πει, ότι δεν τα αγαπάω. Τη ζωή μου δίνω, αλλά η τιμωρία ως μέσο διαπαιδαγώγησης είναι απαραίτητη, άσχετα εάν δε μας βολεύει!

 

Δυστυχώς για κάποιους, και ο Μητροπολίτης Γόρτυνος, Ιερεμίας, ο οποίος είναι και συγγραφέας αρκετών συγγραμμάτων Θεολογικού και ερμηνευτικού περιεχομένου, τόνισε μεταξύ άλλων:

 

"αλλά κατά την Αγία Γραφή, γενικά κάθε κακό πού συμβαίνει στον κόσμο, είτε κοινωνικό είτε οικονομικό και αυτό ακόμη το φυσικό κακό, αιτία έχει την αμαρτία" και συνέχισε:

 

"γι᾽ αυτό και οι προφήτες ήδη στην Παλαιά Διαθήκη, αλλά και όλοι οι Άγιοι Πατέρες, κάθε κακό που συνέβαινε, είτε απρόοπτες καταστροφές, είτε ανομβρίες είτε οποιοδήποτε άλλο συμβάν, το λάμβαναν ως αφορμή να κηρύξουν μετάνοια στο λαό"  και:

 

"Βαθιά αιτία του κακού αυτού είναι η αμαρτία. Όχι η αμαρτία των θανατωθέντων ή των οικογενειών τους, αλλά η αμαρτία όλων μας γενικά. Των αρχόντων πρώτα τα αμαρτήματα, εκκλησιαστικών και πολιτικών αρχόντων, και του λαού έπειτα".

 

Τα παραπάνω λόγια φίλοι μου, δεν είναι του Καλαβρύτων, αλλά του Γόρτυνος, τι δεν καταλαβαίνεις;

 

Όταν καημένο ανθρωπάκι, επιλέγεις να ζήσεις στο σκοτάδι, απαρνιέσαι το Φως και τη Ζωή, όταν θεωρείς την αμαρτία μόδα και το ηθικό κατεστημένο, τότε να είσαι έτοιμος και για τις συνέπειες. Ο Θεός δίπλα μας είναι, αλλά εάν του πούμε ούστ, τότε στα πλαίσια του αυτεξούσιου, θα αποστρέψει το πρόσωπό του από εμάς και έτσι επιτρέπονται οι συμφορές.

Εμείς του γυρνάμε την πλάτη και ζητάμε και τα ρέστα.

Και επειδή δεν καταλαβαίνουμε και συνεχίζουμε ακάθεκτοι, να αναμένουμε και άλλες καταστροφές, χειρότερες.

Εάν ανοίξεις την πόρτα, στο κακό, τότε για να έλθει ο πορτιέρης και να το διώξει, πρέπει να μετανοήσουμε, για αυτό και ο Γόρτυνος καταλήγει:

"πάντως ως Εκκλησία, νομίζω και πιστεύω, ότι ακολουθούντες το παράδειγμα των Προφητών και των Πατέρων της Εκκλησίας μας, μαζί με τον παρηγορητικό και τονωτικό λόγο στους θλιμμένους και την αδελφική μας βοήθεια προς αυτούς, πρέπει, με αφορμή το συμβάν, να μιλάμε στον λαό και για μετάνοια και επιστροφή στον Θεό των Πατέρων μας, τονίζοντες την βιβλική αλήθεια ότι ἡ αμαρτία είναι η αιτία όλων των κακών, φυσικών και ηθικών".

 

Και για να τελειώνουμε.

Ο Θεός μας αγαπά, αλλά πρέπει και εμείς να αγαπήσουμε και Αυτόν και τον διπλανό μας.

Εάν επιλέξουμε ως τρόπο ζωής, τη

βλασφημία, αισχρολογία, αδικία, εγκλήματα πάσης φύσεως, πορνεία, μοιχεία, διαζύγια, τηλεοπτικά απορρίμματα, άκρατος ευδαιμονισμός, κλοπές, αμβλώσεις, πολιτικοί εθνομηδενιστές, "κατάργηση δογμάτων", εκκοσμίκευση εκκλησιαστικού βίου, μη τεκνογονία, νομοθετήματα διαστροφικά, παρελάσεις "περίεργες" με διακωμώδηση Αγίων, απίστευτη προσβολή της δημοσίας αιδούς, προδοσία πατρίδας, γελιοποίηση εθνικών θεμάτων, …

τότε , παραπομπή στο κεφάλαιο 6 από τα γνωστά βιβλία του Αγίου Παισίου (διατίθενται ελεύθερα και στο διαδίκτυο!), με τίτλο η αμαρτία φέρνει τις συμφορές!

 

ΥΓ.

Εάν τα παραπάνω ενοχλήσανε επειδή δεν συμβαδίζουν με το πνεύμα των Χριστουγέννων, συγνώμη της αγαπολογίας-αγκαλίτσας ήθελα να πω, δεν πειράζει μακαρόνια με κιμά και καλή χώνεψη!

 

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΠΑΤΡΙΔΑ!

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

"Το κόκκινο ποτάμι" του Μανούσου Μανουσάκη θα...

Από τις 10 μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου θα...

Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμαριάς «Η Ντόλιανη»

Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του Πολιτιστικού...

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμαριάς «Η ΝΤΟΛΙΑΝΗ» καλεί...

Πανόραμα 45ετίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Πανόραμα 45ετίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

«Συμβούλους προκομμένους μὲ πατριωτισμὸν νὰ βάλωμεν...

«Ναοί - Ιερά» -  Έκθεση φωτογραφίας στο παλιό λεβητοστάσιο της Βέτλανς

«Ναοί - Ιερά» - Έκθεση φωτογραφίας στο παλιό...

Έκθεση φωτογραφίας με θέμα ‘Ιερά – Ναοί’ διοργανώνει...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ!

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Τακτική Γενική Συνέλευση Μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμαριάς «Η ΝΤΟΛΙΑΝΗ»

Τακτική Γενική Συνέλευση Μελών του Πολιτιστικού...

  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμαριάς «Η ΝΤΟΛΙΑΝΗ»...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων του 4ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Βέροια

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια...

Από την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα...

Συνάντηση της Πρωτοβουλίας για το Παιδί με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας

Συνάντηση της Πρωτοβουλίας για το Παιδί με τον...

Το πρωί της Πέμπτης, 22 Αυγούστου 2019, ο Πρόεδρος της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στην αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικειου Βέροιας έγινε στις 12 το πρωί η κλήρωση για την ανάδειξη του προέδρου του Κάτω Βερμίου (Σελίου). Στην κληρωτίδα μπήκαν τα ονόματα των Αντωνη Πιτουλια και Γιώργου...

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς  διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, νωρίς το μεσημέρι, ο 60χρονος, συνταξιούχος  βεροιώτης, Απόστολος Χατζηλάμπρου. Το περιστατικό συνέβη στα Δικαστήρια της Βέροιας, όπου...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...