Ενημερωτική σύσκεψη χθες στο Δημαρχείο Βέροιας - S.O.S για τα κουνούπια στο Νομό Ημαθίας

Ενημερωτική σύσκεψη χθες στο Δημαρχείο Βέροιας - S.O.S για τα κουνούπια στο Νομό Ημαθίας

-Από μολυσμένα κουνούπια η μετάδοση

του ιού του δυτικού Νείλου 
-Τέσσερα κρούσματα στην Ημαθία


Το μεσημέρι της Τετάρτης (χθες) πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βέροιας ενημερωτική συνάντηση από το Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, για την αντιμετώπιση της απειλής από τα κουνούπια. Η συνάντηση απευθυνόταν στους Προέδρους των Συμβουλίων Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου, αλλά και σε όποιον πολίτη επιθυμούσε να ενημερωθεί.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί κατά το πρόσφατο διάστημα με τις βροχοπτώσεις και την έντονη υγρασία, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, έκριναν ως επείγουσα την κινητοποίηση και τη συνεργασία όλων.

Αρχικά, ο αντιδήμαρχος Βέροιας κ. Θεόφιλος Κορωνάς, ανακοίνωσε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νομό Ημαθίας, που έχουν προσβληθεί από τον ιό του δυτικού Νείλου, αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 4, τα 3 εκ των οποίων βρίσκονται στο νομό Αλεξάνδρειας και το ένα στη Βέροια. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Προϊστάμενος της αρμόδιας  Διεύθυνσης της Π.Ε Ημαθίας, κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως ήδη από τα τέλη Απριλίου είχαν ξεκινήσει οι ψεκασμοί για τα κουνούπια, σε συνεργασία με την αρμόδια εταιρεία, τόσο επίγειοι, όσο και αεροψεκασμοί. Οι ψεκασμοί αυτοί, όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος, είχαν καλό αποτέλεσμα, παρά τις συχνές βροχοπτώσεις. Με τους επίγειους ψεκασμούς, ψεκάζονται τα σημεία ανάπτυξης των κουνουπιών , όπως τα αποστραγγιστικά κανάλια και σε αστικό επίπεδο και κοινόχρηστους χώρους, ψεκάζονται φρεάτια, συντριβάνια, σχολεία και πλατείες. 

Πολύ σημαντικά είναι τα μέτρα πρόληψης, τα οποία απαρίθμησε η κα. Βούλα Δαμιανίδου και στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Αρχικά, πρέπει να καθαρίζονται οι αγωγοί και τα κανάλια και να κόβονται τα αγριόχορτα, και γενικότερα η πυκνή βλάστηση. Όσον αφορά στις κατοικίες, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση των σημείων ανάπτυξης, πρέπει να απομακρύνεται το στάσιμο νερό, καθώς και οι βρεγμένες χωμάτινες επιφάνειες. Πρέπει να τοποθετούνται σίτες και ειδικά φίλτρα σε βόθρους, πισίνες κλπ. Το γρασίδι στους κήπους και τις αυλές των σπιτιών θα πρέπει να κουρεύεται, καθώς αποτελεί καταφύγιο για τα κουνούπια. Επίσης, συνίσταται η χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων, αφού ο δροσερός αέρας απωθεί τα κουνούπια και το πότισμα θα πρέπει να πραγματοποιείται κατά τις πρωινές ώρες, ώστε να μη μένουν στάσιμα νερά και υγρές επιφάνειες. Απαγορεύεται η ρίψη λυμάτων σε αυλάκια και βόθρους, ενώ τυχόν γλάστρες ή κουβάδες στα μπαλκόνια των σπιτιών πρέπει να απομακρύνονται ή να βρίσκονται από την ανάποδη πλευρά τους, γιατί αποτελούν εστίες ανάπτυξης.

Εκτός από τους ανθρώπους, όμως, ο ιός του δυτικού Νείλου προσβάλλει και τα ζώα, είτε οικόσιτα, είτε ζώα σε στάβλους, οι οποίοι πρέπει να καθαρίζονται συχνά, όπως και να ανανεώνεται το νερό στις ποτίστρες.

Πιο σημαντικά από όλα είναι τα ατομικά μέτρα πρόληψης. Αρχικά, προτιμούμε τα μακριά ρούχα- ειδικά το βράδυ και χρησιμοποιούμε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά, ενώ κάνουμε συχνά ντους και χρησιμοποιούμε κουνουπιέρες σε περίπτωση που έχουμε μικρά παιδιά. 

Έπειτα, ο γιατρός κ. Στέργιος Παπαδημητρίου, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως ο τρόπος μετάδοσης του ιού του δυτικού Νείλου είναι από μολυσμένο κουνούπι. Από αυτούς που θα προσβάλλει ο ιός, το 80% δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα, το 20% εμφανίζει αρθραλγίες, χαμηλό πυρετό κλπ, ενώ λιγότερο από 1% εμφανίζει υψηλό πυρετό και νευρολογικά συμπτώματα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα. Συνήθως- αλλά όχι πάντα- ο ιός προσβάλλει άτομα άνω των 50 ετών και δεν μεταδίδεται με την κοινωνική επαφή.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο δημοτικός σύμβουλος,

 γιατρός και διευθυντής της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας, κ. Χρήστος Κούτρας, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν 37 διαφορετικά είδη κουνουπιών που μεταδίδουν τη νόσο και ο χρόνος επώασης είναι από 5 έως 12 ημέρες. Θεραπεία αποκλειστικά για τον ιό του δυτικού Νείλου δεν υπάρχει. «Ένας στους 150 θα εμφανίσει οξεία νευρολογική νόσο κι αυτό είναι καλό, γιατί στην περίπτωση αυτή υπάρχει ένα 10% θνητότητας. Ο ιός ήρθε για να μείνει με σταδιακά κρούσματα και είναι απαραίτητη η δημιουργία εμβολίου», ανέφερε ο κ. Κούτρας. 

Παρόντες στην χθεσινή σύσκεψη ήταν κάποιοι πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και αρμόδια στελέχη της Αντιπεριφέρειας και του Δήμου.

Έλλη Πολάκη

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη:  Ερώτηση στη Βουλή για την δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη: Ερώτηση στη...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...