Βιβλιοκριτική - Οι σαρακατσαναίοι   στους αγώνες του Έθνους

Βιβλιοκριτική - Οι σαρακατσαναίοι στους αγώνες του Έθνους

Είμασταν στο Γαρέφι, το ιστορικό χωριό της Αλμωπίας. Στην πλατεία, οι εκδηλώσεις με τις οποίες τιμήθηκε η μνήμη του γενναίου καπετάνιου του Μακεδονικού αγώνα Κώστα Γαρέφη, μόλις είχαν τελειώσει και οι επίσημοι προσκεκλημένοι αποχωρούσαν ένας-ένας.

Ήμουν ήδη συνεπαρμένος από την πατριωτική ομιλία του Γιώργου Σούρλα και συγκινημένος από την πληθωρική παρουσία του φίλου και συμπολίτη Χρίστου Φράγκου που λίγο πριν, απηύθυνε χαιρετισμό και κατέθεσε στεφάνι εκπροσωπώντας τους σαρακατσαναίους της Ημαθίας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

Χαιρόμουν την ατμόσφαιρα, όταν αντιλήφθηκα να με αγκαλιάζει χαμογελώντας ο δεύτερος των ομιλητών, ο Γιάννης Κοντοκώστας. Γνώριμος από συνεργασία μας σε παλαιότερη συνεδριακή εκδήλωση, με θυμήθηκε όταν με διέκρινε ανάμεσα στο πλήθος, παρόλο ότι από τότε πέρασαν περισσότερο από δέκα χρόνια.

Ο διακεκριμένος λόγιος της Πέλλας, σφράγισε την επαναγνωριμία μας, με κάτι πιο ουσιαστικό: Με ιδιόχειρη αφιέρωση, μου προσέφερε την τελευταία του πνευματική εργασία, ένα ογκώδες σύγγραμμα που αναφερόταν στη συμβολή των σαρακατσαναίων στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους.

Ξεφύλλισα το βιβλίο με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Αργότερα βυθίστηκα στην ανάγνωσή του. Με συνεπήρε. Από τις σελίδες του πέρασαν έξαφνα ένας-ένας, όλοι εκείνοι που υπήρξαν τα ινδάλματα της παιδικής και της εφηβικής μου ηλικίας: Ο Κατσαντώνης, ο Λεπενιώτης, ο Καραϊσκάκης, ο Χασιώτης, ο Λιάκατας, ο Τσίγκας, ο Γκούρος, ο Δίπλας, ο Κατσαρός, ο Γαρέφης και αμέτρητες άλλες ηρωικές μορφές της ιστορίας.

Το περιεχόμενο του βιβλίου, δείχνει τεχνίτη του λόγου και συναρπάζει με τις λεπτομερείς αναφορές του.

Ακούραστος ο συγγραφέας, δούλεψε με συνέπεια την πλούσια βιβλιογραφία που είχε στη διάθεσή του για να φτάσει σε αποτέλεσμα εξαίρετο και αλάνθαστο.

Οι λεπτομέρειες που καλύπτουν τις βιογραφίες των ηρώων, φανερώνουν πεπειραμένο τεχνίτη του λόγου, ανεβάζουν το επίπεδο του έργου του και το καθιστούν αναμφισβήτητο αριστούργημα.

Η τεχνική του λόγου απαράμιλλη. Ο συγγραφέας ξέρει να γράφει, ξέρει και να λέει αυτό που θέλει να πει.

Το βιβλίο πλαισιώνεται από άφθονες φωτογραφίες. Κάποιες από αυτές πρωτοτυπούν, όλες τους όμως έχουν ιστορική αξία.

Στον επίλογο του συγγράμματος ο συγγραφέας, παρασυρμένος από την παραδοσιακή πατριδολατρία των σαρακατσαναίων, επιδίδεται σε συστάσεις προς τους συμπατριώτες του προτρέποντάς τους να συνεχίσουν την προσφορά τους προς την πατρίδα. Θα έλεγε κανείς, ως εκ περισσού.

Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου θα συναντήσει ο προσεκτικός αναγνώστης τη σκηνική εργασία του συγγραφέα που αναφέρεται στην ηρωική δράση και το τραγικό τέλος του Κώστα Γαρέφη. Ευτύχησα να παρακολουθήσω το ερασιτεχνικό ανέβασμα του έργου που έγινε κατά τη διάρκεια του εφετινού ανταμώματος στο Περτούλι. Με όλες του τις ατέλειες το έργο συγκίνησε τις εκατοντάδες των παρισταμένων, πολλοί των οποίων προσπαθούσανε να κρύψουν τα δάκρυά τους.

Ορ. Σιδηρόπουλος

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έξυπνες Λύσεις για τη «Βέροια-Πρωτεύουσα πόλη»

Έξυπνες Λύσεις για τη «Βέροια-Πρωτεύουσα πόλη»

Ο απλός δημότης πέρα από υποσχέσεις ή μακροπρόθεσμα...

Τα “Παιδιά της Άνοιξης”   και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας επισκέφτηκε   κλιμάκιο της ομάδας γυναικών   της “Ώρας Ευθύνης”

Τα “Παιδιά της Άνοιξης” και το Ειδικό Δημοτικό...

Την Παρασκευή 19 Απριλίου κλιμάκιο της ομάδας γυναικών...

Η Ελένη Παναγιωταρέα στο εκλογικό κέντρο της Γεωργίας Μπατσαρά

Η Ελένη Παναγιωταρέα στο εκλογικό κέντρο της Γεωργίας...

Το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού «Βέροια ΠΡΩΤεύουσα...

Αντωνία Παπανδρώνη  Βιογραφικό της υποψήφιας δημοτικής συμβούλου   με τον συνδυασμό   του Παύλου Παυλίδη   «Συνδημότες»

Αντωνία Παπανδρώνη Βιογραφικό της υποψήφιας...

Γεννήθηκα στη Βέροια στις 18-05-80.Γονείς μου είναι ο...

Ελένη Παναγιωταρέα: «Πιστεύω απόλυτα ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. θα πάει τη χώρα μπροστά»

Ελένη Παναγιωταρέα: «Πιστεύω απόλυτα ότι το...

«Η πολιτική είναι ένα άγνωστο, αλλά ενδιαφέρον, για...

Ο αντιπεριφερειάρχης πήρε την πασχαλινή του λαμπάδα από Τα Παιδιά της Άνοιξης  (Φωτό - Βίντεο)

Ο αντιπεριφερειάρχης πήρε την πασχαλινή του λαμπάδα...

Μια ακόμη εξαιρετική πρωτοβουλία από τα «Παιδιά της...

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΑΤΣΕΑΣ!

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΑΤΣΕΑΣ!

Του Ιωάννη Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγος...

Απαγορεύεται η λήψη αποφάσεων από τα Δημοτικά Συμβούλια, ένα μήνα πριν από τις εκλογές και μέχρι   την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών

Απαγορεύεται η λήψη αποφάσεων από τα Δημοτικά...

-Από την Μεγάλη  Πέμπτη 25 Απριλίου-Για τον λόγο αυτό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Ο απλός δημότης πέρα από υποσχέσεις ή μακροπρόθεσμα σχέδια έχει σίγουρα ανάγκη από άμεσες και χειροπιαστές λύσεις που θα αλλάξουν από την επόμενη μέρα την καθημερινότητα του. Κάθε υποψήφιος οφείλει να...

Την Παρασκευή 19 Απριλίου κλιμάκιο της ομάδας γυναικών του συνδυασμού “Ώρα Ευθύνης” επισκέφθηκε το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας και Κατάρτισης ΑμΕΑ «Τα Παιδιά Της Άνοιξης» και το...