Βιβλιοκριτική - Οι σαρακατσαναίοι   στους αγώνες του Έθνους

Βιβλιοκριτική - Οι σαρακατσαναίοι στους αγώνες του Έθνους

Είμασταν στο Γαρέφι, το ιστορικό χωριό της Αλμωπίας. Στην πλατεία, οι εκδηλώσεις με τις οποίες τιμήθηκε η μνήμη του γενναίου καπετάνιου του Μακεδονικού αγώνα Κώστα Γαρέφη, μόλις είχαν τελειώσει και οι επίσημοι προσκεκλημένοι αποχωρούσαν ένας-ένας.

Ήμουν ήδη συνεπαρμένος από την πατριωτική ομιλία του Γιώργου Σούρλα και συγκινημένος από την πληθωρική παρουσία του φίλου και συμπολίτη Χρίστου Φράγκου που λίγο πριν, απηύθυνε χαιρετισμό και κατέθεσε στεφάνι εκπροσωπώντας τους σαρακατσαναίους της Ημαθίας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

Χαιρόμουν την ατμόσφαιρα, όταν αντιλήφθηκα να με αγκαλιάζει χαμογελώντας ο δεύτερος των ομιλητών, ο Γιάννης Κοντοκώστας. Γνώριμος από συνεργασία μας σε παλαιότερη συνεδριακή εκδήλωση, με θυμήθηκε όταν με διέκρινε ανάμεσα στο πλήθος, παρόλο ότι από τότε πέρασαν περισσότερο από δέκα χρόνια.

Ο διακεκριμένος λόγιος της Πέλλας, σφράγισε την επαναγνωριμία μας, με κάτι πιο ουσιαστικό: Με ιδιόχειρη αφιέρωση, μου προσέφερε την τελευταία του πνευματική εργασία, ένα ογκώδες σύγγραμμα που αναφερόταν στη συμβολή των σαρακατσαναίων στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους.

Ξεφύλλισα το βιβλίο με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Αργότερα βυθίστηκα στην ανάγνωσή του. Με συνεπήρε. Από τις σελίδες του πέρασαν έξαφνα ένας-ένας, όλοι εκείνοι που υπήρξαν τα ινδάλματα της παιδικής και της εφηβικής μου ηλικίας: Ο Κατσαντώνης, ο Λεπενιώτης, ο Καραϊσκάκης, ο Χασιώτης, ο Λιάκατας, ο Τσίγκας, ο Γκούρος, ο Δίπλας, ο Κατσαρός, ο Γαρέφης και αμέτρητες άλλες ηρωικές μορφές της ιστορίας.

Το περιεχόμενο του βιβλίου, δείχνει τεχνίτη του λόγου και συναρπάζει με τις λεπτομερείς αναφορές του.

Ακούραστος ο συγγραφέας, δούλεψε με συνέπεια την πλούσια βιβλιογραφία που είχε στη διάθεσή του για να φτάσει σε αποτέλεσμα εξαίρετο και αλάνθαστο.

Οι λεπτομέρειες που καλύπτουν τις βιογραφίες των ηρώων, φανερώνουν πεπειραμένο τεχνίτη του λόγου, ανεβάζουν το επίπεδο του έργου του και το καθιστούν αναμφισβήτητο αριστούργημα.

Η τεχνική του λόγου απαράμιλλη. Ο συγγραφέας ξέρει να γράφει, ξέρει και να λέει αυτό που θέλει να πει.

Το βιβλίο πλαισιώνεται από άφθονες φωτογραφίες. Κάποιες από αυτές πρωτοτυπούν, όλες τους όμως έχουν ιστορική αξία.

Στον επίλογο του συγγράμματος ο συγγραφέας, παρασυρμένος από την παραδοσιακή πατριδολατρία των σαρακατσαναίων, επιδίδεται σε συστάσεις προς τους συμπατριώτες του προτρέποντάς τους να συνεχίσουν την προσφορά τους προς την πατρίδα. Θα έλεγε κανείς, ως εκ περισσού.

Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου θα συναντήσει ο προσεκτικός αναγνώστης τη σκηνική εργασία του συγγραφέα που αναφέρεται στην ηρωική δράση και το τραγικό τέλος του Κώστα Γαρέφη. Ευτύχησα να παρακολουθήσω το ερασιτεχνικό ανέβασμα του έργου που έγινε κατά τη διάρκεια του εφετινού ανταμώματος στο Περτούλι. Με όλες του τις ατέλειες το έργο συγκίνησε τις εκατοντάδες των παρισταμένων, πολλοί των οποίων προσπαθούσανε να κρύψουν τα δάκρυά τους.

Ορ. Σιδηρόπουλος

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ OFFICE ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ OFFICE ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ

Η «ΔΙΚΤΥΩΣΗ», πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης...

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου - Εθελοντική αιμοδοσία από το Κέντρο Υγείας Βέροιας

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου - Εθελοντική αιμοδοσία από το...

 Το Κέντρο Υγείας Βέροιας, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018...

Ο ποδηλάτης   Βασίλης Καρυοφιλλίδης στην Εύξεινο Λέσχη Χαρίεσσας

Ο ποδηλάτης Βασίλης Καρυοφιλλίδης στην Εύξεινο Λέσχη...

Η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας είχε την χαρά και την τιμή...

Έτοιμες προς   παραλαβή οι νέες   ταυτότητες των εφέδρων αξιωματικών Ημαθίας

Έτοιμες προς παραλαβή οι νέες ταυτότητες των...

Παρακαλούνται οι έφεδροι αξιωματικοί που υπέβαλλαν...

Εκπαίδευση ειδικών ομάδων της Κεντρικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκπαίδευση ειδικών ομάδων της Κεντρικής Μακεδονίας,...

Από τον Ελληνοαυστρολό Άγγελο Γιαννάκαρο, ιδρυτή της...

Σοφίας Παρασκευόπουλου το ανάγνωσμα...

Σοφίας Παρασκευόπουλου το ανάγνωσμα...

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου*Αν τα φαινόμενα ανομίας στα...

Εργασίες βελτίωσης   και αναβάθμισης   των σχολικών   μονάδων στη Νάουσα

Εργασίες βελτίωσης και αναβάθμισης των σχολικών ...

Συνεχίζονται οι εργασίες βελτίωσης και αισθητικής...

Δικτύωση κοινωνικών φορέων - Το Κέντρο Συμβουλευτικής  του Δήμου Βέροιας συναντήθηκε  με φορείς της Αλεξάνδρειας

Δικτύωση κοινωνικών φορέων - Το Κέντρο Συμβουλευτικής ...

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η «ΔΙΚΤΥΩΣΗ», πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης επιπέδου ΙΙ από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) Κε.Δι.Βι.Μ.2 με Αριθμό Αδείας 2000440 ξεκινάει...

 Το Κέντρο Υγείας Βέροιας, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 9:00 πμ - 13:00μμ επί της οδού Μοράβα 2, θα πραγματοποιήσει Εθελοντική Αιμοδοσία για τους υπαλλήλους του και το κοινό της περιοχής μας  που επιθυμεί να...

Η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας είχε την χαρά και την τιμή να υποδεχτεί την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018, τον ποδηλάτη Βασίλη Καρυοφιλλίδη, ο οποίος ξεκίνησε ένα μεγάλο στοίχημα ποδηλατώντας από την Αθήνα προς τον...

Παρακαλούνται οι έφεδροι αξιωματικοί που υπέβαλλαν στη δικαιολογητικά έκδοσης νέας ταυτότητας όπως προσέλθουν στα γραφεία για την παραλαβή αυτής. Ημέρες : Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 10.00 π.μ. έως 13.00 ....