Βιβλιοκριτική - Οι σαρακατσαναίοι  στους αγώνες του Έθνους

Βιβλιοκριτική - Οι σαρακατσαναίοι στους αγώνες του Έθνους

Είμασταν στο Γαρέφι, το ιστορικό χωριό της Αλμωπίας. Στην πλατεία, οι εκδηλώσεις με τις οποίες τιμήθηκε η μνήμη του γενναίου καπετάνιου του Μακεδονικού αγώνα Κώστα Γαρέφη, μόλις είχαν τελειώσει και οι επίσημοι προσκεκλημένοι αποχωρούσαν ένας-ένας.

Ήμουν ήδη συνεπαρμένος από την πατριωτική ομιλία του Γιώργου Σούρλα και συγκινημένος από την πληθωρική παρουσία του φίλου και συμπολίτη Χρίστου Φράγκου που λίγο πριν, απηύθυνε χαιρετισμό και κατέθεσε στεφάνι εκπροσωπώντας τους σαρακατσαναίους της Ημαθίας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

Χαιρόμουν την ατμόσφαιρα, όταν αντιλήφθηκα να με αγκαλιάζει χαμογελώντας ο δεύτερος των ομιλητών, ο Γιάννης Κοντοκώστας. Γνώριμος από συνεργασία μας σε παλαιότερη συνεδριακή εκδήλωση, με θυμήθηκε όταν με διέκρινε ανάμεσα στο πλήθος, παρόλο ότι από τότε πέρασαν περισσότερο από δέκα χρόνια.

Ο διακεκριμένος λόγιος της Πέλλας, σφράγισε την επαναγνωριμία μας, με κάτι πιο ουσιαστικό: Με ιδιόχειρη αφιέρωση, μου προσέφερε την τελευταία του πνευματική εργασία, ένα ογκώδες σύγγραμμα που αναφερόταν στη συμβολή των σαρακατσαναίων στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους.

Ξεφύλλισα το βιβλίο με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Αργότερα βυθίστηκα στην ανάγνωσή του. Με συνεπήρε. Από τις σελίδες του πέρασαν έξαφνα ένας-ένας, όλοι εκείνοι που υπήρξαν τα ινδάλματα της παιδικής και της εφηβικής μου ηλικίας: Ο Κατσαντώνης, ο Λεπενιώτης, ο Καραϊσκάκης, ο Χασιώτης, ο Λιάκατας, ο Τσίγκας, ο Γκούρος, ο Δίπλας, ο Κατσαρός, ο Γαρέφης και αμέτρητες άλλες ηρωικές μορφές της ιστορίας.

Το περιεχόμενο του βιβλίου, δείχνει τεχνίτη του λόγου και συναρπάζει με τις λεπτομερείς αναφορές του.

Ακούραστος ο συγγραφέας, δούλεψε με συνέπεια την πλούσια βιβλιογραφία που είχε στη διάθεσή του για να φτάσει σε αποτέλεσμα εξαίρετο και αλάνθαστο.

Οι λεπτομέρειες που καλύπτουν τις βιογραφίες των ηρώων, φανερώνουν πεπειραμένο τεχνίτη του λόγου, ανεβάζουν το επίπεδο του έργου του και το καθιστούν αναμφισβήτητο αριστούργημα.

Η τεχνική του λόγου απαράμιλλη. Ο συγγραφέας ξέρει να γράφει, ξέρει και να λέει αυτό που θέλει να πει.

Το βιβλίο πλαισιώνεται από άφθονες φωτογραφίες. Κάποιες από αυτές πρωτοτυπούν, όλες τους όμως έχουν ιστορική αξία.

Στον επίλογο του συγγράμματος ο συγγραφέας, παρασυρμένος από την παραδοσιακή πατριδολατρία των σαρακατσαναίων, επιδίδεται σε συστάσεις προς τους συμπατριώτες του προτρέποντάς τους να συνεχίσουν την προσφορά τους προς την πατρίδα. Θα έλεγε κανείς, ως εκ περισσού.

Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου θα συναντήσει ο προσεκτικός αναγνώστης τη σκηνική εργασία του συγγραφέα που αναφέρεται στην ηρωική δράση και το τραγικό τέλος του Κώστα Γαρέφη. Ευτύχησα να παρακολουθήσω το ερασιτεχνικό ανέβασμα του έργου που έγινε κατά τη διάρκεια του εφετινού ανταμώματος στο Περτούλι. Με όλες του τις ατέλειες το έργο συγκίνησε τις εκατοντάδες των παρισταμένων, πολλοί των οποίων προσπαθούσανε να κρύψουν τα δάκρυά τους.

Ορ. Σιδηρόπουλος

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά δυστυχώς δεν διδασκόμαστε από αυτή

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά δυστυχώς δεν...

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ     Όσο και αν κάποιος...

Ευχαριστήριο του Ομίλου Προστασίας Παιδιού

Ευχαριστήριο του Ομίλου Προστασίας Παιδιού

Ο Όμιλος Προστασίας Παιδιού Βέροιας ευχαριστεί θερμά...

Συνάντηση δικτύου Κοινωνικών Δομών Δήμου Νάουσας

Συνάντηση δικτύου Κοινωνικών Δομών Δήμου Νάουσας

Συνάντηση δικτύωσης και ενημέρωσης με τις Κοινωνικές...

Επιμορφωτικό πρόγραμμα “Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση” 3/10

Επιμορφωτικό πρόγραμμα “Εξειδίκευση στην Ειδική...

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2,Ε.ΚΕ.ΔΙ.Μ.2.ΒΕ-...

Ένας Βεροιώτης  διαπρέπει στο Βερολίνο

Ένας Βεροιώτης διαπρέπει στο Βερολίνο

Καλημέρα «ΛΑΕ», καλημέρα ωραία μου Βέροια. Αν και...

Συμπληρωματική  σύμβαση για την  ολοκλήρωση της μελέτης γεωλογικής  καταλληλότητας  περιοχών της Βέροιας

Συμπληρωματική σύμβαση για την ολοκλήρωση της...

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 υπογράφηκε...

Ενημερωτική  ημερίδα για  την στήριξη των ωφελούμενων  του ΤΕΒΑ

Ενημερωτική ημερίδα για την στήριξη των ωφελούμενων...

Σήμερα Τετάρτη στη Στέγη      Ο Δήμος Βέροιας στα...

Κάλεσμα μελών  στη συγκέντρωση  της Θεσσαλονίκης

Κάλεσμα μελών στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης

Το Σωματείο μας συμμετέχοντας στον αγώνα των...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ     Όσο και αν κάποιος θέλει να διατηρήσει την αισιοδοξία του και να αναζητήσει έστω μηδαμινά περιθώρια ελπίδας στην αέναη οικονομική και ηθική περιδίνηση που έχει...

Ο Όμιλος Προστασίας Παιδιού Βέροιας ευχαριστεί θερμά : 1) Τους κυρίους Γκόσκινο και  Κουκουτέγο για την προσφορά 65 κιλών τυριού για τις ανάγκες του Ομίλου μας. 2)  Την κα. Άλβο Λουίζα 100 € στη μνήμη του συζύγου...

Συνάντηση δικτύωσης και ενημέρωσης με τις Κοινωνικές Δομές και Υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας πραγματοποίησε την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου το Δίκτυο Κοινωνικών Δομών του Δήμου Νάουσας, σε συνεργασία με το Κέντρο...

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2,Ε.ΚΕ.ΔΙ.Μ.2.ΒΕ- ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, σε μια αποκλειστική συνεργασία με το εκπαιδευτικό δίκτυο ATHINA και το  Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο των...