Ο «κυκλώνας» ΕΝΦΙΑ,  οι εξαγγελίες και  η απόδοσή του στους Δήμους

Ο «κυκλώνας» ΕΝΦΙΑ, οι εξαγγελίες και η απόδοσή του στους Δήμους

Της Ιφιγένειας  Βλαχογιάννη*


Σε αδιέξοδο οδηγούνται καθημερινά χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς λόγω της εξοντωτικής φορολογίας στα ακίνητα οδηγούνται σταδιακά σε δήμευση της ίδιας τους της περιουσίας. Πρόκειται στην ουσία για ένα ‘κυκλώνα’ που πλήττει τη χώρα και κατά συνέπεια τους Έλληνες φορολογούμενους ο οποίος συνεχίζει να χτυπά με πολλά μποφόρ τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με φουσκωμένα και δυσβάσταχτα εκκαθαριστικά. 

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν παράνομη και αντισυνταγματική την παράλειψη του κράτους να προσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες στην πραγματικότητα δεν γίνονται σεβαστές από το κράτος, με αποτέλεσμα η ύφεση στην οικονομία να αυξάνει λαμβάνοντας πλέον ανησυχητικές διαστάσεις.  

Εφιαλτικό επίσης φαντάζει και το σενάριο που εξήγγειλε στη φετινή ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. 

Η μείωση του φόρου κατά 30-50%, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, δεν θα αφορά τους μεσαίους ιδιοκτήτες, που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες θυσίες στα χρόνια της κρίσης. Αντίθετα, αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσια προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια εσόδων από την «ελάφρυνση» των μικρότερων ιδιοκτησιών κατά έως και 70€ ετησίως!

Το χειρότερο όμως είναι ότι επανέρχεται το παράλογο και εφιαλτικό σενάριο της μετατροπής του ΕΝΦΙΑ σε ΦΑΠ με εξαπλάσια δημοσιονομική απόδοση, χρεώνοντας ποσά που δεν θα υπάρχει ούτε τρόπος, αλλά ούτε και λόγος πλέον να καταβληθούν, γεγονός που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ανάγκη επιβολής νέων φόρων.

Η Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. από την πλευρά της επαναλαμβάνει τις πάγιες αλλά ρεαλιστικές θέσεις της: 

-Σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ζητούμενου από τον ΕΝΦΙΑ στο 50%  του σημερινού, σε μια τετραετία, κατά  ποσοστό 20% το πρώτο έτος (που ισοδυναμεί με διαγραφή της τελευταίας δόσης) και μετά κατά 10% ετησίως!

-«ΕRGA OMNES» μείωση του ΕΝΦΙΑ!  Όποια μείωση υιοθετηθεί, να είναι αληθινή και να αφορά εξ ίσου ποσοστιαία όλους τους φορολογουμένους, χωρίς αποκλεισμό ή δυσμενή μεταχείριση καμιάς  κατηγορίας τους, και ιδιαίτερα εκείνων που πλήρωσαν τα περισσότερα κατά τα χρόνια της κρίσης.

-Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και της σκανδαλώδους φοροασυλίας της εκτός σχεδίου γης.

Ως εκ τούτου λοιπόν, μιλάμε για μια οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να μπορούμε κάποια στιγμή να μιλάμε για ανάκαμψη της οικονομίας και της κτηματαγοράς. 

Από την άλλη αξίζει να αναφερθούμε και στα όσα αυτονόητα επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία, με κύριο στοιχείο της φορολογικές ελαφρύνσεις σε όλα τα επίπεδα. Συγκεκριμένα, μείωση του ΕΝΦΙΑ, και μείωση του εταιρικού φόρου, όπως και του φόρου στα μερίσματα, έτσι ώστε ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη να μειωθεί στο 24%, από 40% που είναι σήμερα.


Επίσης σημαντική τομή στην οικονομία, είναι η μεταφορά είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους γιατί θα επιτρέψει έτσι στους πολίτες τον έλεγχο στα χρηματοικονομικά των ΟΤΑ σχετικά με την ανταποδοτικότητα των χρημάτων τους. 


Από την άλλη μεριά βέβαια, υπάρχει διάχυτη και η αντίληψη πως αυτό από μόνο του απαιτεί μια επίπονη πορεία στον τρόπο δηλαδή που ο κάθε Δήμος θα είναι σε θέση να διαλέξει τον δρόμο της ορθολογικής χρέωσης στα ακίνητα της περιοχής του, όταν υπάρχει ο ξέγνοιαστος δρόμος των χρεώσεων μέσω της ΔEH.

Αξίζει μόνο να επισημάνουμε, πως ίσως τελικά, η σκυτάλη βρίσκεται στους ίδιους τους πολίτες οι οποίοι και θα κληθούν σύντομα να επιλέξουν ποιος πολιτικός αρχηγός διαθέτει περισσότερη αξιοπιστία για να οδηγήσει τη χώρα σε επενδύσεις, θεσπίζοντας και εφαρμόζοντας πολιτικές οι οποίες θα παροτρύνουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, θα εστιάζουν στην κανονικότητα του συστήματος και θα δημιουργούν δουλειές.

*Οικονομολόγος, Πρόεδρος 

του παραρτήματος Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. Ημαθίας 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Σπυρ. Πασσιά σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Σπυρ. Πασσιά σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 20 Απριλίου 2024...

Έφυγε από τη ζωή η Ολυμπία Καμπούρογλου σε ηλικία 76 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ολυμπία Καμπούρογλου σε ηλικία 76...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 20 Απριλίου 2024...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...