Μιλώντας στον ΑΚΟΥ 99.6  - Από χθες το πρωί ο Άγγελος Τόλκας προανήγγειλε την παραίτησή από τη θέση του Γραμματέα Αυτοδιοίκησης του «Κινήματος Αλλαγής»

Μιλώντας στον ΑΚΟΥ 99.6 - Από χθες το πρωί ο Άγγελος Τόλκας προανήγγειλε την παραίτησή από τη θέση του Γραμματέα Αυτοδιοίκησης του «Κινήματος Αλλαγής»

- «Όταν νιώθεις ότι προσβάλλεται η αξιοπρέπειά σου, τότε πρέπεινα υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου»,
τόνισε, με αναφορές στον πολιτικό του χώρο 

Την προαναγγελία της παραίτησής του από τη θέση του Γραμματέα Αυτοδιοίκησης του «Κινήματος Αλλαγής», έκανε ανοιχτά σχεδόν ο Άγγελος Τόλκας μιλώντας χθες το πρωί στον ΑΚΟΥ 99.6, όπου ήταν καλεσμένος με αφορμή τις διαδικασίες επιλογής του υποψήφιου του κόμματος για  την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ακόμα και στο κλείσιμο της συνέντευξης, ερωτηθείς για την επόμενη μέρα, είπε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω πρώτα τη θέση μου ως Γραμματέας του τομέα Αυτοδιοίκησης του ΚΙΝ.ΑΛ. κι όλα τα υπόλοιπα να τα δούμε μετά. Μέχρι αύριο μεσολαβούν πολλά και νομίζω θα υπάρξουν εξελίξεις».

@@ads

Και οι εξελίξεις ήρθαν μέχρι το βράδυ, με την είδηση της παραίτησής του την οποία γνωστοποίησε στη Φώφη Γεννηματά.  

Να θυμίσουμε ότι, το περασμένο Σάββατο έγινε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την επιλογή του υποψήφιου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής. Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος εξέφρασε ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης ο οποίος ζήτησε ένα χρονικό περιθώριο για τον  σχηματισμό ευρύτερου ψηφοδελτίου με άνοιγμα και σε άλλες προοδευτικές δυνάμεις, ενώ ο κ. Τόλκας μετά από πρόταση συνεργατών της Φώφης Γεννηματά, για υποψηφιότητα στην Κεντρική Μακεδονία, την  αποδέχτηκε, σχεδόν σίγουρος ότι στηρίζεται ως επιλογή του Κινήματος Αλλαγής. Προφανώς, όμως, υπήρξαν παράλληλα κι άλλες διεργασίες και τελικά γίνεται η ανατροπή και εκλέγεται ο κύριος Χρήστος Παπαστεργίου από την Θεσσαλονίκη, είναι γιατρός, δημοτικός σύμβουλος του Γ. Μπουτάρη και Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής της Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, ενώ ο κ. Τόλκας  απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας, πρ. υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργώ (Γιώργου Παπανδρέου) και Γραμματέας Αυτοδιοίκησης του «Κινήματος Αλλαγής», Αγγελος Τόλκας μίλησε χθες στον ΑΚΟΥ 99.6, στην εκπομπή της Σοφίας Γκαγκούση «πρωινές σημειώσεις» για τη διαδικασία, για την ανατροπή της τελευταίας στιγμής που τον άφησε έκθετο, όπως επισημαίνει, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του από τη θέση του Γραμματέα…

Είστε ακόμα γραμματέας φαντάζομαι…

Θα υπάρξουν διαδικασίες ούτως ή άλλως θεσμικές, όλο το επόμενο διάστημα, οι οποίες θα κρίνουν και την πορεία  αυτή. 

Δηλαδή τι εννοείτε;

Εννοώ ότι είμαστε σε ένα κόμμα, έχει γίνει μια μεγάλη δουλειά όλο αυτό το διάστημα, καθώς ήμουν υπεύθυνος από τη Θεσσαλία και πάνω, για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, για τα χρίσματα και τις διαδικασίες επιλογής υποψηφίων σε Δήμους και Περιφέρειες. Αυτή η δουλειά ολοκληρώθηκε και το επόμενο διάστημα θα φανεί, μετά από κάποια πράγματα που μεσολάβησαν, κατά πόσο αυτό μπορεί να εξυπηρετηθεί από εμένα, όσον αφορά και την πολιτική κάλυψη που υπάρχει, αλλά και την υπεράσπιση, αν θέλετε, της πολιτικής μου αξιοπρέπειας. 

Δηλαδή, αν καταλαβαίνω καλά, σκέφτεστε να παραιτηθείτε από τη θέση του Γραμματέα Αυτοδιοίκησης του κόμματος;

Ναι.

Κάτι «έπαιξε» προφανώς για να φτάσετε σε αυτό το σημείο, κάτι δεν σας καλύπτει πλέον στο κόμμα;

Κοιτάξτε, επειδή αναφερθήκατε σε γεγονότα που προηγήθηκαν και είναι γνωστά, έχουν ειπωθεί κι έχουν γραφτεί, κι εγώ προσωπικά έχω μιλήσει δημόσια για το τι συνέβη, θέλω να σας πω ότι αυτό το οποίο έχει σημασία είναι ότι όταν κάνεις επιλογές ή επιλέγεις ανθρώπους που πηγαίνουν να δώσουν δύσκολες μάχες και μάχες αυτοδιοίκησης, αυτό πρέπει να έχει και  πολιτικά χαρακτηριστικά. Άρα λοιπόν, όταν υπάρχουν συζητήσεις εν όψει των επόμενων εκλογών, οι οποίες προκρίνουν κάποια πολιτικά χαρακτηριστικά που αφορούν και την περιοχή μας εδώ την Κεντρική Μακεδονία, για κάποιον άνθρωπο ο οποίος έχει μια θεσμικότητα ως Γραμματέας του τομέα αυτοδιοίκησης ή του τίθενται ζητήματα που αφορούν σε νέα πολιτικά χαρακτηριστικά σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά κι όταν κι εσύ ο ίδιος είσαι υπεύθυνος να ακολουθήσεις αυτά που θεσμικά έχουν αποφασιστεί και πολιτικά έχουν μπει ως προτεραιότητες, καταλαβαίνετε πως όταν βλέπεις άλλου τύπου συσχετισμούς ή άλλου τύπου μηχανισμούς να επικρατούν της πολιτικής, είναι κάτι το οποίο συνολικά δεν μπορεί να προσφέρει ούτε στον χώρο μας, ούτε στη χώρα μας, ούτε στην πολιτική. Εξάλλου τα ζητήματα αιχμής και φθοράς, πρέπει να μπορούμε να τα προσπερνάμε κιόλας, αν θέλουμε να λέμε ότι πάμε σε μια καλύτερη προοπτική, σε μια καλύτερη στόχευση, να καταγράψουμε καλύτερα ποσοστά για τον χώρο. 

Το σημαντικό, που νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, είναι ότι θέλω να σας πω ότι για τον χρόνο, κατά πόσο κάποιος σκέφτεται ή όχι την υποψηφιότητά του, σαφώς έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων…Κι εγώ είχα ζητήσει τον χρόνο για να μπορέσω να το κάνω και το έκανα και τονίζω επίσης ότι δεν ήταν η πρώτη μου προτεραιότητα να είμαι υποψήφιος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αλλά όταν σου ζητείται να προχωρήσεις σε μια υπεράσπιση πολιτικών κι ενός θεσμικού ρόλου, πρέπει να μπορείς να ανταποκριθείς με όρους πραγματικά νικηφόρους. Άρα λοιπόν ο χρόνος υπάρχει και για να σκεφτείς και να κάνεις τις απαραίτητες κινήσεις και όλα τα υπόλοιπα που κανείς πρέπει να υπολογίσει. Εννοώ, λοιπόν, ότι καθένας ο οποίος δεν ζει από την πολιτική – κι εγώ δεν ζω από την πολιτική- πρέπει να δει τι υποχρεώσεις έχει με τη δουλειά του, με την οικογένειά του, με την εργασία του…Και φυσικά και μια πολιτική συνέπεια, μια πολιτική αξιοπρέπεια, διότι όταν συμμετέχεις σε ένα κόμμα, σου δημιουργούνται και υποχρεώσεις τέτοιου τύπου.

Νιώθετε ότι έχετε εκτεθεί;

Η έκθεση είναι ταυτόσημη με την πολιτική. Η πολιτική είναι έκθεση στον δημόσιο χώρο και συνολικά. Ξέρετε, όταν σε φτάνουν σε ένα σημείο που βλέπεις μια ασυνέπεια, πρέπει να υπερασπιστείς την προσωπική του αξιοπρέπεια. Εγώ υπερασπίζομαι την προσωπική μου αξιοπρέπεια, την πολιτική του πορεία… Μην ξεχνάτε ότι έχω ξεκινήσει από το 2006 ως υποψήφιος Νομαρχιακός Σύμβουλος, μετά υποψήφιος βουλευτής για 5 φορές σε επίπεδο Ημαθίας το 2007, 2009, 2012, 2015 κι αμέσως μετά, το 2015, με το που ανέλαβε η Φώφη Γεννηματά το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝ.ΑΛ. σε θέσεις ευθύνης. Άρα λοιπόν καταλαβαίνετε ότι όταν σε μια πορεία τέτοια όπου και έχω τιμηθεί από το κόμμα μου και έχω δουλέψει και έχω δώσει όσα μπορούσα για το κόμμα, όταν νιώθεις ότι προσβάλλεται η αξιοπρέπειά σου, ότι δεν μπορείς να στηρίξεις αυτά τα οποία πολιτικά έχεις συμφωνήσει, τότε πρέπει να υπερασπίζεσαι τον εαυτό του.

Πιστεύετε ότι κάτι «έπαιξε»; 

Ξέρετε πάντα στην πολιτική μας αρέσει να λέμε ότι κάτι παίζει ή ότι κάτι άλλο υπάρχει… Ο χώρος ο δικός μας, ο χώρος του κραταιού ΠΑΣΟΚ έχει φτάσει εδώ που έφτασε κυρίως από τέτοιες συμπεριφορές. Κι ο κόσμος έχει κρίνει κι έχει αποφασίσει κι έχει δυστυχώς απομακρυνθεί από εμάς, επειδή υπήρξαν τέτοιες συμπεριφορές. Όταν ξεκινούσαμε την προσπάθεια αυτή ανασύνταξης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, του χώρου της κεντροαριστεράς, ξέραμε και καταλαβαίναμε ότι θα υπάρχουν δυσκολίες, σε πάρα πολλά πράγματα υπήρξαν και πολλές υποχωρήσεις. Όπως π.χ. η μη εκλογή των οργάνων… Όταν έχεις αρχές και αξίες δυνατές και ζωντανές που εκφράζουν την κοινωνία και θεωρώ ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς έχει αυτές τις αξίες και τις αρχές, επάνω σ’ αυτές πρέπει να φτιάξεις ένα όραμα και μια πρόταση. Επάνω λοιπόν σε αυτή την πρόταση θα πρέπει να διατάξεις και το πολιτικό προσωπικό. Αφού κάνεις όλα τα υπόλοιπα, αφού δεις και φτιάξεις ένα πολιτικό πλαίσιο, ένα νέο αφήγημα, τα πρόσωπα έρχονται μετά. Θέλω να πω ότι όσο ο κόσμος δεν βλέπει να υπηρετούνται αυτές οι προτεραιότητες, όσο ο κόσμος βλέπει να υπάρχουν ή να ενισχύονται  ή να συγκεντρώνονται προσωπικοί μηχανισμοί  κι όσο βλέπει ότι δεν υπάρχουν χώροι που να του δώσουν τη δυνατότητα να εκφραστεί πολιτικά, απομακρύνεται από την πολιτική κι έχουμε φαινόμενα τέτοια, όπως αυτά που ζούμε σήμερα. 

Το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν φαίνεται να είναι μια εύκολη περίπτωση… θα βρει τελικά  τον βηματισμό του; 

Η επιτυχία μας θα είναι να μπορέσουμε να συσπειρώσουμε ξανά όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς Έλληνες που έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική. Να μπορέσουμε να γίνουμε ένας χώρος, ο οποίος θα είναι καθοριστικός να παίξει ρόλο στην επόμενη ημέρα της χώρας. Αυτό, όμως, θέλει δύναμη. Θέλει να ξαναφέρεις κόσμο. Θέλει να μιλήσεις ξανά στον κόσμο με ζωντανές ιδέες και προτάσεις, με προτάσεις οι οποίες προκαλούν την κοινωνία και έρχονται να ακούσουν συγκεκριμένα πράγματα και συγκεκριμένες απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα που έχουμε σήμερα. Να μην απομακρυνόμαστε από τον κόσμο αλλά και να μην απομακρύνεται κι ο κόσμος με πικρία και πόνο από τον χώρο του, τον χώρο που τον εξέφρασε έως πάρα πολύ πρόσφατα. Άρα, χρειάζεται να δυναμώσουμε για να μπορέσουμε να εκφράσουμε ξανά αυτό που υπάρχει σαν πολιτικό πρόταγμα. Όχι να δυναμώσουμε για να υπάρχει μια δομή εξουσίας… Αυτό που κάνει σήμερα, ο περίεργος δικομματισμός που έχουμε, «φύγε εσύ», «έλα εσύ», γιατί δεν έχουμε κάτι άλλο να προτείνουμε. Το ζήσαμε από το 2008 μέχρι σήμερα. Αυτόν πρέπει να αποφύγουμε στη χώρα, αυτά θέλουμε να ξεπεράσουμε.

Τώρα… τι γίνεται από εδώ και πέρα; 

Από εδώ και πέρα, νομίζω ότι με τη συγκρότηση των τοπικών ψηφοδελτίων , θέλω να σας πω ότι έχει μια καλή δυνατότητα και μια καλή δυναμική, μπορεί να έχει μια πολύ καλή δυναμική ο χώρος. Αν θυμάστε την προηγούμενη φορά, το 2014 είχαν κατέβει στην Κεντρική Μακεδονία δύο ψηφοδέλτια από τον χώρο μας, αυτό με επικεφαλής τον Μάρκο Μπόλαρη, ανεξάρτητου τότε βουλευτή που υποστηρίχθηκε από την ΔΗΜ.ΑΡ. κι αυτό που είχε υποστηριχτεί από τον τότε χώρο με επικεφαλής την Νιόβη Παυλίδη. Συνολικά αυτοί οι δύο χώροι είχαν πάρει περίπου 12%. Άρα λοιπόν σήμερα που και η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι στο ΚΙΝ.ΑΛ. και το ΠΑΣΟΚ είναι στο ΚΙΝ.ΑΛ. και άλλοι χώροι που το 2014 δεν ήταν κοντά είναι σήμερα στο ΚΙΝ. ΑΛ. , νομίζω ότι το 12% είναι μια πολύ καλή βάση για την Περιφέρεια για να μπορέσει από εκεί και πάνω ο συνδυασμός μας να χτίσει, να στηρίξει και να μπορέσει να διεκδικήσει την επόμενη ημέρα , ιδιαίτερα μάλιστα με το νέο σύστημα που έχει φέρει η κυβέρνηση της απλής αναλογικής. 

Κάνατε λόγο προηγουμένως, για… άλλου τύπου συσχετισμούς, μιλώντας για τη διαδικασία και την επιλογή του επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΙΝ.ΑΛ. για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία, τι εννοούσατε; 

Κοιτάξτε, εγώ ερμηνεία των παρασκηνίων δεν θέλω να κάνω. Κινήθηκα θεσμικά, κινήθηκα μέσα στη διαδικασία η οποία έγινε για την επιλογή του υποψήφιου περιφερειάρχη , εκεί είπα ανοιχτά όλα όσα είχαν συμβεί κι όλα όσα είχαν γίνει και με τη δική μου περίπτωση με την πρόταση που δέχθηκα, με την διαδικασία εξέλιξής της και με την απόφαση της απόσυρσης του ενδιαφέροντός μου. Τώρα, όσον αφορά σε μηχανισμούς και συσχετισμούς, σας είπα πριν λίγο ότι είναι αυτά τα οποία απομακρύνουν τον κόσμο, ο οποίος κόσμος όσο ακούει τις ίδιες και τις ίδιες διαδικασίες και τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα να είναι, ή δήθεν να είναι, από πίσω, τόσο περισσότερο χάνουμε οποιαδήποτε δυναμική, για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε την κατάσταση που μέχρι σήμερα υπάρχει. Και για να το συνδέσω αυτό και με το δικό σας το ερώτημα, να σας πω ότι εγώ ήμουν, είμαι και θα είμαι στην προοδευτική παράταξη για να ενισχύσω με όλες μου τις δυνάμεις την ενότητα την οποία έχει ανάγκη αυτός ο χώρος που ήταν πάντοτε ο χώρος,  ο οποίος κατά τη γνώμη μου προσέφερε στη χώρα. Δεν είμαι στην πολιτική για να βιοπορίζομαι, άρα συνεχίζω και επαγγελματικά με τα γραφεία μου τα δικηγορικά τόσο στη Βέροια όσο και στην Αθήνα με το επάγγελμά μου. Νομίζω ότι χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα κοινό προοδευτικό μέτωπο απέναντι στις σκληρές πολιτικές , τόσο της ευρωπαϊκής, όσο και της εγχώριας συντήρησης, αυτό δηλαδή το οποίο πάει να διαμορφωθεί ως λύση. 

Πώς βλέπετε την  προσωπική πολιτική  πορεία 

Θέλω να ξεκαθαρίσω πρώτα τη θέση μου ως Γραμματέας του τομέα Αυτοδιοίκησης του ΚΙΝ.ΑΛ. με το σκεπτικό που σας είπα και πιο πριν και με την ευθύνη μου απέναντι στον χώρο κι όλα τα υπόλοιπα να τα δούμε μετά. Μέχρι αύριο μεσολαβούν πολλά και νομίζω θα υπάρξουν εξελίξεις. 




Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευχαριστίες  του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ευχαριστίες του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ευχαριστεί θερμά...

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής για τον  «20ο  Δρόμο Θυσίας»

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής...

Συνεχίζονται με ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από...

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου Κοινότητας Νάουσας

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου...

 Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα 15/4/2024 το...

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με...

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ...

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας  Συνελήφθη ανήλικος για καλλιέργεια  δενδρυλλίων κάνναβης που καλλιεργούσαν με τον πατέρα του στο σπίτι τους

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας Συνελήφθη...

Στις 22 Απριλίου 2024 το μεσημέρι σε περιοχή της...

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή Φλόγα στην πορεία της για το Παρίσι

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή...

Παρά την βροχόπτωση και την χαμηλή θερμοκρασία...

Δήμαρχος Βέροιας: Ξεκάθαρη αδικία στην  χρηματοδότηση του Δήμου Βέροιας -Εμείς κ. Τζιτζικώστα δεν πρέπει να βαδίσουμε προς το 2030;  -Συνέντευξη Τύπου χθες, με απάντηση Βοργιαζίδη στην Περιφέρεια

Δήμαρχος Βέροιας: Ξεκάθαρη αδικία στην χρηματοδότηση...

«Ξεκάθαρα, μπορούμε να πούμε ότι ο Δήμος μας αδικήθηκε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...