"Πολιτισμός 2030" - συνάντηση στην Ελευσίνα

Γράφει  ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Νίκος Μαυροκεφαλίδης*
 
Στις 8,9,10 και 11 Νοεμβρίου 2018 στην Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, πραγματοποιήθηκε  Συνάντηση με θέμα: «Πολιτισμός 2030, είναι η Τέχνη Πρωτεύουσα;»
Ένα τετραήμερο με θέματα πολιτισμού εφ’ όλης της ύλης, που αφορούσαν  στην αειφόρο πολιτιστική ανάπτυξη των πόλεων και των περιφερειών της χώρας κατά την επόμενη δεκαετία, καθώς και στις καλές πρακτικές σε επίπεδο πολιτιστικής αποκέντρωσης, που εμφανίζεται στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η διαμόρφωση των πολιτιστικών όρων ανάπτυξης της επόμενης δεκαετίας, με στόχο τη δημιουργία ενός χώρου συνάντησης μεταξύ καλλιτεχνών, επιμελητών και επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου, από τη μια μεριά, θεσμικών πολιτιστικών διοργανωτών, στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των περιφερειών, από την άλλη, καθώς και θεωρητικών και επιστημόνων, με στόχο να δημιουργήσουν το θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο για την ανάπτυξη της Περιφερειακής Πολιτιστικής Πολιτικής και την εμβάθυνση των σχέσεων του καλλιτεχνικού κόσμου με τους ανθρώπους, που διαχειρίζονται τα θέματα πολιτισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικότερα στην Περιφέρεια.
Στην  Κεντρική Ομιλία της πρώτης ημέρας της συνάντησης  η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά ανάλυσε το σύγχρονο μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης των πολιτισμικών φορέων  με σύγχρονα επιχειρησιακά σχέδια πολιτιστικής ανάπτυξης. Αναφέρθηκε στο βασικό πλαίσιο του σχεδίου του ΥΠΠΟ για την περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού. Μίλησε για ίδρυση Περιφερειακών Γραφείων Πολιτισμού (Π.Γ.Π.) που θα συντονίζουν μεγάλους και μικρότερους  οργανισμούς και φορείς πολιτισμού έως και τις άτυπες συλλογικότητες. Αναφέρθηκε στην ανίχνευση και καταγραφή περιφερειακών φορέων και δημιουργία μητρώου πολιτιστικών φορέων, σε περιφερειακά επιχειρησιακά σχέδια πολιτιστικής  ανάπτυξης. Στην αναγκαιότητα δημιουργίας Δικτύων και Ενώσεων Φορέων. Στην δημιουργία Ειδικής Γραμματείας Σύγχρονου Πολιτισμού. Ο ρόλος του  ΥΠΠΟ, τόνισε, πρέπει να έχει επιτελικό και συντονιστικό χαρακτήρα. Εστίασε στον κοινωνικό πολιτισμό, που αμβλύνει τις αντιθέσεις,  ανοίγει τους πνευματικούς ορίζοντες των ανθρώπων μακριά από ρατσισμούς, μισαλλοδοξίες, ξενοφοβίες και που εν τέλει πλαταίνει , βαθαίνει και διευρύνει τη δημοκρατία. Η χώρα μας πρέπει να σχεδιάζει με ορίζοντα το 2030 όχι για τους πολίτες αλλά με τους πολίτες, όχι για την κοινωνία αλλά με την κοινωνία.
Ανέφερε με έμφαση ότι ο πολιτισμός είναι ο τέταρτος αναπτυξιακός πυλώνας της χώρας μας και επόμενα οφείλουμε με δυναμικό τρόπο  να παράγουμε και να καταναλώνουμε τον πολιτισμό…
Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ελευσίνα 2021, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» Σοφία Αυγερινού-Κολώνια υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία του ότι η Ελευσίνα με τη μακρά ιστορία θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 τονίζοντας ότι «σήμερα είναι  μέρα ευφορίας και μεγάλης χαράς, γιατί ανοίγουμε  τον τετραήμερο  γιορτασμό, της δεύτερης επετείου από την απονομή του τίτλου της ΠΠΕ 2021 στην ιστορική  Πόλη της Ελευσίνας. Η παγκόσμια, μοναδική ιστορική αξία, της κληρονομιάς της αρχαιότητας, αλλά και η σημασία της συμβολής της Ελευσίνας στη νεώτερη ελληνική ιστορία και στην ανάπτυξη της χώρας  δεν μπορούν  να αμφισβητηθούν. Εκείνο όμως που κατακτήθηκε, η προστιθέμενη αξία, που έφερε η υποψηφιότητα της πόλης, η Μετάβαση στην EUphoria είναι η πρόταση και ένα πρόγραμμα, που έστειλαν σ’ ολόκληρη τη χώρα  και στην Ευρώπη, τα μηνύματα της ιστορίας, αλλά το κυριότερο, ένα όραμα για ένα ελπιδοφόρο αύριο. Ένα δημιουργικό αύριο, που θα συνδυάζει τις ιστορικές αφετηρίες με τις  σύγχρονες δυνατότητες. Αυτό το όραμα και ο σύγχρονος πολιτισμός, που ανθίζει χάρη στην τοπική κοινωνία, κέρδισαν τη σκέψη και τις καρδιές μας.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Τσουκαλάς στον χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία της Συνάντησης «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2030» για την ανάπτυξη των πολιτιστικών υποδομών των Δήμων και γενικότερα για τον πολλαπλασιασμό των δράσεων, που θα φέρουν πιο κοντά τους δημότες με τα πολιτιστικά δρώμενα. Αναφορικά με την «Ελευσίνα 2021 - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» υπογράμμισε ότι η Ελευσίνα μπορεί να γίνει μια πόλη Πολιτισμού και Καινοτομίας και εξέφρασε τη σιγουριά ότι η Πόλη θα αποτελέσει μια επιτυχημένη Πολιτιστική Πρωτεύουσα.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας Ευάγγελος Λίγγος μίλησε για τα οφέλη, που θα υπάρξουν για την πόλη και τη νέα γένια με την ανακήρυξη της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ζητώντας να δημιουργηθεί μετά από το 2021 το νέο πολιτισμικό αποτύπωμα της Ελευσίνας.
 Ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας Νίκος Μαυροκεφαλίδης, συμμετείχε ως εισηγητής σε δύο ολομέλειες,  ως σύνεδρος σε  έξι ομάδες εργασίας και σε τρεις βραδινές συναντήσεις.
Κατά την πρώτη  ημέρα των εργασιών, 08-11-2018, στην ολομέλεια των συνέδρων,  στη ενότητα « Δράσεις, που αλλάζουν την πόλη» εισηγήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Δημόσιος Αστικός Χώρος …και Graffiti: Τέχνη ή Βανδαλισμός;»  που ήδη έχει καταθέσει στο Δήμο Βέροιας και στους Εκπαιδευτικούς Φορείς της Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βέροιας και θα υλοποιηθεί  από τα Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Σχολεία του Δήμου Βέροιας κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους 2018-2019.
Κατά τη  δεύτερη ημέρα, 09-11-2018, στη Θεματική Ομάδα Εργασίας με θέμα: «Δίκτυα Πολιτισμικής Συνεργασίας Πόλεων» ο Νίκος Μαυροκεφαλίδης  ως εμπνευστής και συντονιστής του Δικτύου των επτά «ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Εγνατίας Οδού» παρουσίασε το παράδειγμα του Δικτύου, που δημιουργήθηκε με  πρωτοβουλία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας. Στις 20 Ιανουαρίου 2016 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας  συναντήθηκαν οι πρόεδροι των  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.: Βέροιας, Σερρών, Κοζάνης, Καβάλας (από τη Μακεδονία ), Ιωαννίνων (από την Ήπειρο), Κομοτηνής (από τη Θράκη) και υπέγραψαν το σχετικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας. Στην συνάντηση των προέδρων, 28 Απριλίου 2018, στη Βέροια, στο Δίκτυο προστέθηκε και το νέο, έβδομο, μέλος το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.της Κέρκυρας (Ιονίων νήσων).
 Αναφέρθηκαν τα πολύ θετικά αποτελέσματα, που επετεύχθησαν  κατά την τριετία, που διανύθηκε από της ιδρύσεως του Δικτύου,  στη βάση των σκοπών και των στόχων του Πρωτοκόλλου, διαμορφώνοντας  ένα Δίκτυο Πολιτισμικής Συνεργασίας Πόλεων των επτά ΔΗ,ΠΕ,ΘΕ και των Περιφερειών στις οποίες ανήκουν.
 Επί των εισηγήσεων τέθηκαν από τους συνέδρους και τους συντονιστές  ερωτήματα και διατυπώθηκαν άκρως θετικά σχόλια.
ΟΙ  ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ: Θ1: «Ζητήματα Πολιτικής του Πολιτισμού», Θ2: «Το πεδίο της καλλιτεχνικής παραγωγής», Θ3: «Το πεδίο της πολιτισμικής βιομηχανίας» και Θ4: «Η πόλη ως περιβάλλον, μνήμη και ζωντανή κοινωνία», έχουν αποφέρει  έναν πλούτο ιδεών και προτάσεων,  από έλληνες και ευρωπαίους εισηγητές και συνέδρους,  ως υλικό ζητούμενο του meetingς. 
Στη συνάντηση συμμετείχαν καλλιτέχνες, επιμελητές  και επαγγελματίες του πολιτισμικού χώρου, πολιτιστικοί διαχειριστές, θεωρητικοί και επιστήμονες του πολιτισμού από Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες,   στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού και  στελέχη του ΥΠΠΟ.
Ευνοήθηκε η γνωριμία και η επικοινωνία μας με πάρα πολλούς συνέδρους και στις τετ-α-τετ συναντήσεις, στα διαλείμματα, στα γεύματα και στα δείπνα,  στους περιπάτους, στα καλλιτεχνικά προγράμματα και στα «Συμπόσια».
Επέστρεψα στη πόλη μου με θετικές εντυπώσεις, σκέψεις και επιθυμίες  για τη δυνατότητα, που θα μπορούσε, να έχει και η  Βέροια:  να τολμήσει να ονειρευτεί, να σχεδιάσει, να προετοιμάσει, να υποβάλλει την υποψηφιότητά της και να διεκδικήσει  το ορισμό της ως  πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, στη μεθεπόμενη  δεκαετία!
  Η Ελευσίνα, ένας δήμος με παρεμφερή χαρακτηριστικά (ιστορικά, πολιτισμικά, οικονομικά, κοινωνικά)  το τόλμησε και τα κατάφερε. Εμείς γιατί όχι;
*Ο κ. Μαυροκεφαλίδης συμμετείχε στο meeting ως εισηγητής και σύνεδρος
 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιορτάστηκαν τα «Κούλουμα» στον Δήμο Νάουσας (ΦΩΤΟΣ)

Γιορτάστηκαν τα «Κούλουμα» στον Δήμο Νάουσας (ΦΩΤΟΣ)

Με άφθονη φασολάδα, λαγάνα και φυσικά σαρακοστιανά,...

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 | 10:30 πμ : S l a m    P o e t r y  από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας
Κορυφώθηκε η Αποκριά της Νάουσας  με επίκεντρο το μοναδικό δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» - Χιλιάδες κόσμου επισκέφθηκαν την Νάουσα (ΦΩΤΟΣ)

Κορυφώθηκε η Αποκριά της Νάουσας με επίκεντρο το...

Με επίκεντρο το μοναδικό δρώμενο «Γενίτσαροι και...

Απόψε μετά τις 9:30μμ 14ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΕΛΛΗΣ ΒΕΡΟΙΑ

Απόψε μετά τις 9:30μμ 14ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ...

14ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΕΛΛΗΣ ΒΕΡΟΙΑ Απόψε...

Αποκριάτικη εκδήλωση από την ΚΕΠΑ και τον Εμπορικό Σύλλογο Βέροιας χθες στην πλατεία Δημαρχείου

Αποκριάτικη εκδήλωση από την ΚΕΠΑ και τον Εμπορικό...

Αποκριάτικη εκδήλωση συνδιοργάνωσαν  η ΚΕΠΑ του Δήμου...

«Το βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια» της Μ.Α.μ.Α παρουσιάζεται στη Νάουσσα

«Το βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια» της Μ.Α.μ.Α...

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, στις 19:00 στην αίθουσα ...

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20/3 ΣΤΗΝ ΕΛΗΑ - 8 ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ  «ΔΙΗΛΘΟΜΕΝ ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΣ» - ΜΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20/3 ΣΤΗΝ ΕΛΗΑ - 8 ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: ¨Διήλθομεν διά πυρός και ...

Ολοήμερο γλέντι χθες σε όλη τη  Νάουσα (ΦΩΤΟΣ) - Σήμερα

Ολοήμερο γλέντι χθες σε όλη τη Νάουσα (ΦΩΤΟΣ) - Σήμερα...

Το θεσμοθετημένο εδώ και αρκετά χρόνια  ολοήμερο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...