Ανοιχτή επιστολή προς τον  Φαρμακευτικό Σύλλογο Ημαθίας

Ανοιχτή επιστολή προς τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ημαθίας

Του Γ.Ξ.

Τροχόπουλου*


Αυτή η επιστολή μου αναφέρεται σε τρία θέματα με την δημόσια έκθεση των οποίων ευελπιστώ να ενημερωθούν οι φαρμακοποιοί συνάδελφοι και οι πολίτες της Ημαθίας για τα τεκταινόμενα στον χώρο του φαρμάκου στην Ημαθία και αυτό επειδή υπάρχει εσκεμμένη παραπληροφόρηση.

ΘΕΜΑ 1ο

Γίνεται πολύς λόγος για τα διευρυμένα φαρμακεία αυτά δηλαδή που ανοίγουν εκτός προγράμματος που εκδίδει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος και φυσικά μετά από άδεια της Περιφέρειας. Ο θεσμός αυτός του διευρυμένου φαρμακείου καθιερώθηκε από την πολιτεία με τελικό σκοπό να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση του πολίτη στο φάρμακο εφόσον ανοίγουν πολλά φαρμακεία. Εφαρμόζεται στην Ευρώπη εδώ και χρόνια όπου υπάρχουν και φαρμακεία που λειτουργούν σε 24ωρη βάση μέσα στα πλαίσια φυσικά που ορίζει ο νόμος που αφορά την λειτουργία του φαρμακείου του κάθε κράτους.

Πάνω από όλα λοιπόν είναι ο νόμος και ουδείς υπεράνω αυτού.

Ας αφήσουμε λοιπόν τα κουτσομπολιά και τις διάφορες αφελείς θεωρίες περί «παραβίασης της Φαρμακευτικής δεοντολογίας» από τα φαρμακεία που είναι διευρυμένα και που δυστυχώς αυτές οι θεωρίες εκπορεύονται και από Μέλη του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου. Άλλα γίνονται και μάλιστα από μέλη διοίκησης, τα οποία αποτελούν σαφή παράβαση της Φαρμακευτικής Δεοντολογίας, λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει.

Τελεία και Παύλα.

Άλλωστε με τα νέα δεδομένα, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι δεν είναι όπως παλιά επιστημονικοί Σύλλογοι Φαρμακοποιών με φαρμακείο αλλά και Σύλλογοι που συμπεριλαμβάνουν επαγγελματίες άλλων κλάδων -εφόσον φυσικά έχουν την ανάλογη οικονομική ευχέρεια- όπως Αγρότες, Ταξιτζίδες, Φορτοεκφορτωτές, Περιπτεράδες, Μικροπωλητές, Βιομηχάνους, Ζαχαροπλάστες και γενικά τον κάθε πικραμένο που έχει χρήματα και αυτό γιατί ο νέος νόμος τους δίνει το δικαίωμα να αγοράσουν ένα φαρμακείο και να το λειτουργούν με την άδεια του φαρμακοποιού ο οποίος τώρα θα είναι υπάλληλός τους. Με λίγα λόγια, έχει αλλοιωθεί το DNA των Φαρμακευτικών Συλλόγων και ύστερα μιλάμε για φαρμακευτική δεοντολογία.

ΘΕΜΑ 2ο

Με επιστολή μου στον Τοπικό Τύπο στις 9/1/18 (Εφημερίδα ΛΑΟΣ) είχα στηλιτεύσει το δυσάρεστο γεγονός της σχεδόν πλήρους απασχόλησης συνταξιούχων Φαρμακοποιών στα φαρμακεία των παιδιών τους και στις τρεις πόλεις του Νομού κατά παράβαση του νόμου. Μάλιστα είχα δώσει και την λύση γράφοντας ότι ένας συνταξιούχος Φαρμακοποιός κάλλιστα μπορεί να εργάζεται αν θέλει κιόλας επί 24ώρου βάσεως στο φαρμακείο του παιδιού του, αρκεί να κάνει αυτό που λέει ο νόμος, να παραιτηθεί δηλαδή του δικαιώματος της είσπραξης του 65% της σύνταξής του, δηλαδή με λίγα λόγια να λαμβάνει το 35% του ποσού της σύνταξης, για να μπορεί να είναι νόμιμος. Δυστυχώς ο Φ.Σ.Ημαθίας καλύπτει τους εν λόγω συνταξιούχους συναδέλφους και αυτό συνάγεται εκ του γεγονότος ότι όχι μόνο δεν έκανε έλεγχο στα φαρμακεία μέχρι τώρα που γράφεται αυτό το σημείωμα, αλλά ούτε καν μπήκε στον κόπο να αποστείλει στα φαρμακεία ένα αυστηρό προειδοποιητικό έγγραφο για την παράβαση που γίνεται. Όμως με τον τρόπο του αυτό ο Φ.Σ.Ημαθίας στην ουσία εκθέτει τους συναδέλφους και τους αφήνει ακάλυπτους σε περίπτωση ελέγχου από τον ΕΦΚΑ, γιατί τότε θα υπάρξει βαρύ πρόστιμο, περικοπή της σύνταξης κ.λ.π., αλλά κυρίως θα είναι εξευτελιστικό για τον φαρμακοποιό. 

Και να μην μιλήσω για την παρουσία ατόμων που δεν έχουν καμία δουλειά στο φαρμακείο και εκτελούν συνταγές, ενώ δεν έχουν αυτό το δικαίωμα (π.χ. συγγενείς άσχετοι με το επάγγελμα).

Καλά λοιπόν κάνουν αυτοί που λένε για μας, ότι είμαστε μια συντεχνία και όχι ένας Επιστημονικός Σύλλογος, αφού λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο και βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας με τα χέρια μας. 

Εγώ είπον και ελάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω.

ΘΕΜΑ 3ο 

Πληροφορήθηκα προσφάτως από την Πρόεδρο του Συλλόγου αλλά και από Συναδέλφους των Αθηνών ότι ένας εκ των τριών Αντιπροσώπων του Φαρμακευτικού Συλλογου Ημαθίας στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου το διήμερο 3-4 Νοεμβρίου 2018, απεβλήθη της αιθούσης με εντολή του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης για ανάρμοστη συμπεριφορά, γεγονός που συνέβη για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια λειτουργίας του Π.Φ.Σ. 

Το γεγονός εκθέτει τον Φ.Σ.Ημαθίας, λόγω της συμπεριφοράς του εκπροσώπου του και μάλιστα Πανελληνίως διότι στην Γενική Συνέλευση του Π.Φ.Σ. συμμετέχουν Φαρμακοποιοί από όλους τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας και άρα υπήρξαν μάρτυρες του γεγονότος.

Αφορά επίσης και τους Πολίτες της Ημαθίας επειδή ένας εκπρόσωπος Επιστημονικού Συλλόγου του Νομού υπέστη αυτή την εξευτελιστική τιμωρία. Εδώ και τώρα λοιπόν καλώ την Πρόεδρο να δημοσιοποιήσει το όνομα αυτού του Συναδέλφου καθώς και τους τρεις αντιπροσώπους να δώσουν λόγο δημόσια για το γεγονός. Μην προσπαθείτε, Πρόεδρε του Φ.Σ.Ημαθίας να αποκρύψετε τέτοια δυσάρεστα συμβάντα -απ’τους συναδέλφους και κατ’επέκταση απ’τους πολίτες της Ημαθίας- τα οποία μας εκθέτουν Πανελληνίως σαν Φαρμακευτικό Σύλλογο, αλλά και σαν Νομό Ημαθίας.  

*Πρώην Πρόεδρος Φαρμακευτικού 

Συλλόγου Ημαθίας

Πρώην Μέλος Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο και Εξελεγκτική Επιτροπή  στο Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο και Εξελεγκτική Επιτροπή ...

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο και Εξελεγκτική Επιτροπή...

Μπ. Γκιόνογλου, Φ. Καραβασίλης, Ν. Μπρουσκέλης και Θ. Παπακωνσταντίνου υποψήφιοι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. στην Ημαθία

Μπ. Γκιόνογλου, Φ. Καραβασίλης, Ν. Μπρουσκέλης και Θ....

Τις Λίστες των υποψηφίων βουλευτών ανα τη χώρα...

"Ούτε σαράντα λέξεις" Γράφει η Πόπη Φιρτινίδου,...

Κύριε Αποστολίδη,δεν σας γνωρίζω, παρά το γεγονός πως ...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ   Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσικερδάνος-εκπαιδευτικός

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ Γράφει ο Κωνσταντίνος...

Ανήκω στην κατηγορία των «τυχερών» που η ομόφωνη...

Διαβάστε στην εφημερίδα

Διαβάστε στην εφημερίδα "ΒΕΡΟΙΑ" 17/12

Υπέκυψε ο «Ήρωας παππούς»- Ο ΒΕΡΟΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΗΣ...

ΜΟΡΦΕΣ ΗΡΩΩΝ  ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ  Οι πρωταγωνιστές της Βέροιας  στον Μακεδονικό Αγώνα

ΜΟΡΦΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ Οι πρωταγωνιστές...

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογος ΜΕΡΟΣ ΙΑ ...

Ειδική συνεδρίαση   του Δημοτικού   Συμβουλίου Αλεξάνδρειας

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

Ειδική συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου...

Προς κάθε αρμόδιο -  Τα ανθρώπινα δικαιώματα  στην καθημερινότητα

Προς κάθε αρμόδιο - Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην...

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΤα δραματικά γεγονότα που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο και Εξελεγκτική Επιτροπή προέκυψε μετά από τις αρχαιρεσίες στο «Σπίτι των Βλάχων» Βέροιας στις 9 Δεκεμβρίου 2018. Η ανταπόκριση των μελών του Συλλόγου υπήρξε εντυπωσιακά μεγάλη,...

Τις Λίστες των υποψηφίων βουλευτών ανα τη χώρα ανακοίνωσε το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ. Για την Ημαθία δόθηκαν οι υποψηφιότητες 4 στελεχών: Γκιόνογλου Μπάμπης (πολιτικός μηχανικός), Καραβασίλης Φώτης (δικηγόρος,...

Κύριε Αποστολίδη,δεν σας γνωρίζω, παρά το γεγονός πως είμαστε γείτονες και περίπου συνομήλικοι. Το μόνο που γνώριζα μέχρι προχθές για σας είναι η ντροπαλή, σχεδόν αποστασιοποιημένη «καλησπέρα» σας στα...

Ανήκω στην κατηγορία των «τυχερών» που η ομόφωνη παρέμβαση του ΔΗΠΕΘΕ προστάτεψε από την αισθητική κατρακύλα που θα είχα υποστεί αν έβλεπα την παράσταση Μήδεια της ομάδας Έκφραση Β’. Πρέπει λοιπόν να...