Ανοιχτή επιστολή προς τον  Φαρμακευτικό Σύλλογο Ημαθίας

Ανοιχτή επιστολή προς τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ημαθίας

Του Γ.Ξ.

Τροχόπουλου*


Αυτή η επιστολή μου αναφέρεται σε τρία θέματα με την δημόσια έκθεση των οποίων ευελπιστώ να ενημερωθούν οι φαρμακοποιοί συνάδελφοι και οι πολίτες της Ημαθίας για τα τεκταινόμενα στον χώρο του φαρμάκου στην Ημαθία και αυτό επειδή υπάρχει εσκεμμένη παραπληροφόρηση.

ΘΕΜΑ 1ο

Γίνεται πολύς λόγος για τα διευρυμένα φαρμακεία αυτά δηλαδή που ανοίγουν εκτός προγράμματος που εκδίδει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος και φυσικά μετά από άδεια της Περιφέρειας. Ο θεσμός αυτός του διευρυμένου φαρμακείου καθιερώθηκε από την πολιτεία με τελικό σκοπό να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση του πολίτη στο φάρμακο εφόσον ανοίγουν πολλά φαρμακεία. Εφαρμόζεται στην Ευρώπη εδώ και χρόνια όπου υπάρχουν και φαρμακεία που λειτουργούν σε 24ωρη βάση μέσα στα πλαίσια φυσικά που ορίζει ο νόμος που αφορά την λειτουργία του φαρμακείου του κάθε κράτους.

Πάνω από όλα λοιπόν είναι ο νόμος και ουδείς υπεράνω αυτού.

Ας αφήσουμε λοιπόν τα κουτσομπολιά και τις διάφορες αφελείς θεωρίες περί «παραβίασης της Φαρμακευτικής δεοντολογίας» από τα φαρμακεία που είναι διευρυμένα και που δυστυχώς αυτές οι θεωρίες εκπορεύονται και από Μέλη του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου. Άλλα γίνονται και μάλιστα από μέλη διοίκησης, τα οποία αποτελούν σαφή παράβαση της Φαρμακευτικής Δεοντολογίας, λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει.

Τελεία και Παύλα.

Άλλωστε με τα νέα δεδομένα, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι δεν είναι όπως παλιά επιστημονικοί Σύλλογοι Φαρμακοποιών με φαρμακείο αλλά και Σύλλογοι που συμπεριλαμβάνουν επαγγελματίες άλλων κλάδων -εφόσον φυσικά έχουν την ανάλογη οικονομική ευχέρεια- όπως Αγρότες, Ταξιτζίδες, Φορτοεκφορτωτές, Περιπτεράδες, Μικροπωλητές, Βιομηχάνους, Ζαχαροπλάστες και γενικά τον κάθε πικραμένο που έχει χρήματα και αυτό γιατί ο νέος νόμος τους δίνει το δικαίωμα να αγοράσουν ένα φαρμακείο και να το λειτουργούν με την άδεια του φαρμακοποιού ο οποίος τώρα θα είναι υπάλληλός τους. Με λίγα λόγια, έχει αλλοιωθεί το DNA των Φαρμακευτικών Συλλόγων και ύστερα μιλάμε για φαρμακευτική δεοντολογία.

ΘΕΜΑ 2ο

Με επιστολή μου στον Τοπικό Τύπο στις 9/1/18 (Εφημερίδα ΛΑΟΣ) είχα στηλιτεύσει το δυσάρεστο γεγονός της σχεδόν πλήρους απασχόλησης συνταξιούχων Φαρμακοποιών στα φαρμακεία των παιδιών τους και στις τρεις πόλεις του Νομού κατά παράβαση του νόμου. Μάλιστα είχα δώσει και την λύση γράφοντας ότι ένας συνταξιούχος Φαρμακοποιός κάλλιστα μπορεί να εργάζεται αν θέλει κιόλας επί 24ώρου βάσεως στο φαρμακείο του παιδιού του, αρκεί να κάνει αυτό που λέει ο νόμος, να παραιτηθεί δηλαδή του δικαιώματος της είσπραξης του 65% της σύνταξής του, δηλαδή με λίγα λόγια να λαμβάνει το 35% του ποσού της σύνταξης, για να μπορεί να είναι νόμιμος. Δυστυχώς ο Φ.Σ.Ημαθίας καλύπτει τους εν λόγω συνταξιούχους συναδέλφους και αυτό συνάγεται εκ του γεγονότος ότι όχι μόνο δεν έκανε έλεγχο στα φαρμακεία μέχρι τώρα που γράφεται αυτό το σημείωμα, αλλά ούτε καν μπήκε στον κόπο να αποστείλει στα φαρμακεία ένα αυστηρό προειδοποιητικό έγγραφο για την παράβαση που γίνεται. Όμως με τον τρόπο του αυτό ο Φ.Σ.Ημαθίας στην ουσία εκθέτει τους συναδέλφους και τους αφήνει ακάλυπτους σε περίπτωση ελέγχου από τον ΕΦΚΑ, γιατί τότε θα υπάρξει βαρύ πρόστιμο, περικοπή της σύνταξης κ.λ.π., αλλά κυρίως θα είναι εξευτελιστικό για τον φαρμακοποιό. 

Και να μην μιλήσω για την παρουσία ατόμων που δεν έχουν καμία δουλειά στο φαρμακείο και εκτελούν συνταγές, ενώ δεν έχουν αυτό το δικαίωμα (π.χ. συγγενείς άσχετοι με το επάγγελμα).

Καλά λοιπόν κάνουν αυτοί που λένε για μας, ότι είμαστε μια συντεχνία και όχι ένας Επιστημονικός Σύλλογος, αφού λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο και βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας με τα χέρια μας. 

Εγώ είπον και ελάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω.

ΘΕΜΑ 3ο 

Πληροφορήθηκα προσφάτως από την Πρόεδρο του Συλλόγου αλλά και από Συναδέλφους των Αθηνών ότι ένας εκ των τριών Αντιπροσώπων του Φαρμακευτικού Συλλογου Ημαθίας στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου το διήμερο 3-4 Νοεμβρίου 2018, απεβλήθη της αιθούσης με εντολή του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης για ανάρμοστη συμπεριφορά, γεγονός που συνέβη για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια λειτουργίας του Π.Φ.Σ. 

Το γεγονός εκθέτει τον Φ.Σ.Ημαθίας, λόγω της συμπεριφοράς του εκπροσώπου του και μάλιστα Πανελληνίως διότι στην Γενική Συνέλευση του Π.Φ.Σ. συμμετέχουν Φαρμακοποιοί από όλους τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας και άρα υπήρξαν μάρτυρες του γεγονότος.

Αφορά επίσης και τους Πολίτες της Ημαθίας επειδή ένας εκπρόσωπος Επιστημονικού Συλλόγου του Νομού υπέστη αυτή την εξευτελιστική τιμωρία. Εδώ και τώρα λοιπόν καλώ την Πρόεδρο να δημοσιοποιήσει το όνομα αυτού του Συναδέλφου καθώς και τους τρεις αντιπροσώπους να δώσουν λόγο δημόσια για το γεγονός. Μην προσπαθείτε, Πρόεδρε του Φ.Σ.Ημαθίας να αποκρύψετε τέτοια δυσάρεστα συμβάντα -απ’τους συναδέλφους και κατ’επέκταση απ’τους πολίτες της Ημαθίας- τα οποία μας εκθέτουν Πανελληνίως σαν Φαρμακευτικό Σύλλογο, αλλά και σαν Νομό Ημαθίας.  

*Πρώην Πρόεδρος Φαρμακευτικού 

Συλλόγου Ημαθίας

Πρώην Μέλος Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκλογές 2019: Τα τελικά αποτελέσματα στον Δήμο Βέροιας

Εκλογές 2019: Τα τελικά αποτελέσματα στον Δήμο Βέροιας

Ολοκληρώθηκε το πρωί της Δευτέρας η καταμέτρηση των...

Προβάδισμα Βοργιαζίδη – Στήθος με στήθος Παυλίδης –Μπατσαρά για τον β' γύρο

Προβάδισμα Βοργιαζίδη – Στήθος με στήθος Παυλίδης...

Άνετο προβάδισμα έχει ο νυν δήμαρχος Κώστας...

«Περίπατο» κάνει  στην Περιφέρεια ο Απ. Τζιτζικώστας

«Περίπατο» κάνει στην Περιφέρεια ο Απ. Τζιτζικώστας

«Σαρώνει» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο...

Συνεχίζεται η τετραπλή ψηφοφορία στα εκλογικά τμήματα της Βέροιας

Συνεχίζεται η τετραπλή ψηφοφορία στα εκλογικά τμήματα...

Για τους δήμους, τις περιφέρειες και τους εκπροσώπους...

Α. Τζιτζικώστας: «Με τη συμμετοχή και τη στήριξη των πολιτών, όλοι μαζί συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τη Μακεδονία»

Α. Τζιτζικώστας: «Με τη συμμετοχή και τη στήριξη των...

Στο Δημοτικό Σχολείο Βραχιάς του Δήμου Δέλτα...

Γεωργία Μπατσαρά: Να επιλέξουμε τους καλύτερους γιατί αξίζουμε καλύτερα…

Γεωργία Μπατσαρά: Να επιλέξουμε τους καλύτερους γιατί...

ΣΤΟ 139ο ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΣΚΗΣΕ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ...

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Υπουργός Τουρισμού Θανάσης Θεοχαρόπουλος στη Νάουσα

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Υπουργός Τουρισμού Θανάσης...

Στην  φωτογραφία, με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω...

Γιώργος Ουρσουζίδης: Τα σημαντικά και τα αυτονόητα στο επίκεντρο της πολιτικής

Γιώργος Ουρσουζίδης: Τα σημαντικά και τα αυτονόητα στο...

Αναντίρρητα το 2010 ήταν η χρονιά που πατρίδα μας βίωσε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Ολοκληρώθηκε το πρωί της Δευτέρας η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των δημοτικών εκλογών στα εκλογικά τμήματα του Δήμου Βέροιας.Την πρώτη θέση κατέλαβε ο νυν δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης με ποσοστό 36,87%, ενώ...

Άνετο προβάδισμα έχει ο νυν δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης- ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΓΝΩΣΗ, για τον Δήμο Βέροιας, ο οποίος σε 104 από τα 133 εκλογικά τμήματα (ποσοστό 78,20%) συγκέντρωσε το 36,52%  (10.358 ψήφους), ενώ σε  απόσταση αναπνοής...