Γιόρτασαν τα 30 χρόνια τους  τα «Παιδιά της Άνοιξης»

Γιόρτασαν τα 30 χρόνια τους τα «Παιδιά της Άνοιξης»

30 χρόνια λειτουργίας συμπληρώνουν φέτος ‘’Τα παιδιά της Άνοιξης’’ και τα γιόρτασαν με μία θεατρική, μουσικοχορευτική εκδήλωση  το πρωί της Παρασκευής, 7 Δεκέμβρη 2018, στο Χώρο Τεχνών Βεροίας.

30 δύσκολα χρόνια με την έλλειψη προνοιακής πολιτικής να απαγορεύει σε μέγιστο βαθμό την πρόσβαση των ΑμΕΑ στο αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην αξιοπρέπεια. Η τριαντάχρονη πορεία του Φιλανθρωπικού Μη Κερδοσκοπικού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Ημαθίας και του ΚΔΗΦ ΑμΕΑ ‘’Τα Παιδιά της Άνοιξης’’, αποτυπώθηκε σε μια σειρά φωτογραφιών, που επιμελήθηκαν η κα. Αικατερίνη Στογιάννη, Διοικητική Δ/ντρια των ‘’Παιδιών της Άνοιξης’’ και ο κ. Βασίλης Ταξιαρχόπουλος, εθελοντής του ΚΔΗΦ, και οι οποίες προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.


Παρουσιάζοντας την εκδήλωση, ο εικαστικός Αργύρης Μπαντής που είχε την ευθύνη του συντονισμού, υπογράμμισε πως ‘’Τα Παιδιά της Άνοιξης’’ είναι πρωτοπόρος Σύλλογος καθώς είναι ο πρώτος Σύλλογος ΑμΕΑ που ιδρύθηκε στην Ελλάδα.

Στην έναρξη της εκδήλωσης εκπρόσωποι θεσμών απηύθυναν χαιρετισμό, εκφράζοντας την στήριξή τους στα ‘’Παιδιά της Άνοιξης’’. Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης χειροκροτήθηκε ιδιαίτερα όταν ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Βέροιας, κατόπιν απόφασης του Δ.Σ., παραχωρεί οικόπεδο για τη δημιουργία ΚΔΗΦ (Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία) και στη Βέροια, καθώς ένας μεγάλος αριθμός παιδιών προέρχεται από την περιοχή.

Στη δύσκολη πορεία των ‘’Παιδιών της Άνοιξης’’ αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Φιλανθρωπικού μη Κερδοσκοπικού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Ν. Ημαθίας, Εμμανουήλ Νικολάου. Όπως είπε ‘’η κινητήριος δύναμη για την ίδρυση του Συλλόγου εδράζεται στους προβληματισμούς των γονέων σχετικά με τη συνέχιση της φοίτησης των παιδιών τους και την ανάγκη τους για δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση, μετά την τυπική εκπαίδευση’’. Η βασικότερη δράση που κλήθηκε να υλοποιήσει ο Σύλλογος ήταν η δημιουργία ενός χώρου, όπου τα παιδιά θα απασχολούνται και παράλληλα θα υπάρχει δυνατότητα για επαγγελματική κατάρτιση και δια βίου εκπαίδευση. Έτσι, το 1990, δημιουργήθηκε το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Απασχόλησης και Κατάρτισης ΑμΕΑ, με την επωνυμία ‘’Τα Παιδιά της Άνοιξης’’, που βασίστηκε σε ευρωπαϊκά προγράμματα, κρατικές επιχορηγήσεις, δωρεές ιδιωτών και έσοδα από πωλήσεις προϊόντων των εργαστηρίων. Το 1997 ο  ευαισθητοποιημένος Δήμος Αλεξάνδρειας παραχώρησε οικόπεδο, έκτασης 4 στρεμμάτων, όπου τοποθετήθηκε το πρώτο λυόμενο κτίριο που παραχώρησε η ΔΕΗ, καλύπτοντας τις πρώτες βασικές ανάγκες λειτουργίας του.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που με τις χορηγίες του έδωσε λύσεις, αποφασίζοντας τη χρηματοδότηση ανέγερσης νέου κτιρίου 1280 τ.μ. στην Αλεξάνδρεια και την αγορά 2 λεωφορείων για τη μετακίνηση των παιδιών. Το έργο ανέγερσης του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 2014 και έδωσε τη δυνατότητα φοίτησης και απασχόλησης σε ακόμα περισσότερα παιδιά ενώ παράλληλα αναβαθμίστηκαν και οι υπηρεσίες που προσφέρει. ‘’Η ίδρυση του Συλλόγου ξεκίνησε με στόχο την προσφορά για όλους αυτούς που βιώνουν μια τόσο πιο δύσκολη και τόσο πιο διαφορετική πραγματικότητα από αυτή των περισσότερων ανθρώπων’’, υπογράμμισε ο κ. Νικολάου, προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα για το μέλλον των παιδιών ήταν το κίνητρο για τη δημιουργία ενός προστατευμένου, ασφαλούς και εποικοδομητικού περιβάλλοντος, με ανθρώπους ευαίσθητους και υπεύθυνους για την καθημερινή διαβίωση, φροντίδα και απασχόληση των παιδιών αλλά και για την κοινωνική και εργασιακή τους ένταξη.

Επόμενος, λοιπόν, στόχος του Συλλόγου, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος, είναι η δημιουργία Κέντρου Στεγαζόμενης και Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Χαρακτήρισε μάλιστα το έργο απαραίτητο, καθώς πολλοί γονείς έχουν υπερβεί το μέσο όρο ζωής καθιστώντας έτσι αβέβαιο το μέλλον των παιδιών τους. Όπως έκανε γνωστό ο κ, Νικολάου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνεχίζει να στηρίζει ‘’Τα Παιδιά της Άνοιξης’’, εγκρίνοντας το ποσό των 300.000 ευρώ για τη δημιουργία του Κέντρου. Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Συλλόγου ευχαρίστησε και το Δήμο Βέροιας για την παραχώρηση οικοπέδου, όπου προβλέπεται η ανέγερση της νέας δομής.

Στη συνέχεια απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στον εκπαιδευτικό Αναστάσιο Αποστολίδη, πρωτοπόρο στη δημιουργία σχολείου Ειδικής Αγωγής στην Ημαθία και στην πρόεδρο του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης ‘’Έρασμος’’, Γιούλη Φωστηροπούλου, καθώς από τα πρώτα χρόνια ίδρυσής του ο Σύλλογος αγκάλιασε ‘’Τα Παιδιά της Άνοιξης’’, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τη φροντίδα και ψυχαγωγία, τους σε θερινές διακοπές σε νησιά και ορεινούς προορισμούς.

Ακολούθησε ένα πλούσιο θεατρικό, μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, που τα παιδιά προετοίμασαν σε διάστημα 2 μηνών, έχοντας την πολύτιμη βοήθεια του εκπαιδευτικού προσωπικού. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση στο φουαγιέ του Χώρου Τεχνών.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Πρόγραμμα εκδηλώσεων "Απόκριες 2019" στη Βέροια

Η πιο χρωματιστή περίοδος του έτους κατέφθασε. Ο Δήμος...

Σήμερα Σάββατο 23 Φεβρουαρίου - Η «ΔΑΝΑΗ» στο Δημοτικό  Θέατρο Νάουσας

Σήμερα Σάββατο 23 Φεβρουαρίου - Η «ΔΑΝΑΗ» στο Δημοτικό ...

Η «ΔΑΝΑΗ» το Σάββατο στο  Δημοτικό θέατρο Νάουσας Τη...

Kανονικά  θα διεξαχθεί Το Φεστιβάλ Χορωδιών

Kανονικά θα διεξαχθεί Το Φεστιβάλ Χορωδιών "Φωνές...

Το Φεστιβάλ Χορωδιών "Φωνές εν Χορώ" θα διεξαχθεί...

"Ομάδα συνύπαρξης" από "Τα Παιδιά της...

Την Πέμπτη 21/2/2019 «Τα Παιδιά της Άνοιξης» και το 1ο ΕΠΑΛ...

Η Ημαθία σε διεθνή έκθεση Τουρισμού στο Βελιγράδι, παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη

Η Ημαθία σε διεθνή έκθεση Τουρισμού στο Βελιγράδι,...

Στην 41η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού “IFT Beligrade 2019”...

Η Αποκριάτικη εκδήλωση του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Η Αποκριάτικη εκδήλωση του Ομίλου Προστασίας Παιδιού...

Τη θερμότερη ανταπόκριση των τελευταίων ετών είχε το...

Με προοπτική να γίνει θεσμός, διοργανώνεται από την ΚΕΠΑ το Φεστιβάλ χορωδιών «Φωνές εν Χορώ»  -Η Μαέστρος Δήμητρα Ζησέκα μιλάει για το όραμά της

Με προοπτική να γίνει θεσμός, διοργανώνεται από την...

Σήμερα και αύριο στη «Στέγη»Σήμερα Παρασκευή και...

Νάουσα-Αποκριά 2019, «μια πόλη, ένα δρώμενο, εμπειρία ζωής» - Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Νάουσα-Αποκριά 2019, «μια πόλη, ένα δρώμενο, εμπειρία...

O Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας διοργανώνει τις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Οι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 1η Ενότηταhttps://www.youtube.com/watch?v=LhYHKBT_Up8&feature=youtu.beΟι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 2η...

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

Η πιο χρωματιστή περίοδος του έτους κατέφθασε. Ο Δήμος Βέροιας και η ΚΕΠΑ δίνουν το παρών με ένα γεμάτο τετραήμερο εκδηλώσεων, δωρεάν ευκαιρία γιορτής για μικρούς και μεγάλους, που θα λάβει χώρα στην...

Η «ΔΑΝΑΗ» το Σάββατο στο  Δημοτικό θέατρο Νάουσας Τη σπουδαία προσωπικότητα της Δανάης Στρατηγοπούλου, της δυναμικής γυναίκας που χάραξε την εποχή της, ως τραγουδίστρια, μουσικός, συγγραφέας, ποιήτρια,...