Γιόρτασαν τα 30 χρόνια τους  τα «Παιδιά της Άνοιξης»

Γιόρτασαν τα 30 χρόνια τους τα «Παιδιά της Άνοιξης»

30 χρόνια λειτουργίας συμπληρώνουν φέτος ‘’Τα παιδιά της Άνοιξης’’ και τα γιόρτασαν με μία θεατρική, μουσικοχορευτική εκδήλωση  το πρωί της Παρασκευής, 7 Δεκέμβρη 2018, στο Χώρο Τεχνών Βεροίας.

30 δύσκολα χρόνια με την έλλειψη προνοιακής πολιτικής να απαγορεύει σε μέγιστο βαθμό την πρόσβαση των ΑμΕΑ στο αναφαίρετο δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην αξιοπρέπεια. Η τριαντάχρονη πορεία του Φιλανθρωπικού Μη Κερδοσκοπικού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Ημαθίας και του ΚΔΗΦ ΑμΕΑ ‘’Τα Παιδιά της Άνοιξης’’, αποτυπώθηκε σε μια σειρά φωτογραφιών, που επιμελήθηκαν η κα. Αικατερίνη Στογιάννη, Διοικητική Δ/ντρια των ‘’Παιδιών της Άνοιξης’’ και ο κ. Βασίλης Ταξιαρχόπουλος, εθελοντής του ΚΔΗΦ, και οι οποίες προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.


Παρουσιάζοντας την εκδήλωση, ο εικαστικός Αργύρης Μπαντής που είχε την ευθύνη του συντονισμού, υπογράμμισε πως ‘’Τα Παιδιά της Άνοιξης’’ είναι πρωτοπόρος Σύλλογος καθώς είναι ο πρώτος Σύλλογος ΑμΕΑ που ιδρύθηκε στην Ελλάδα.

Στην έναρξη της εκδήλωσης εκπρόσωποι θεσμών απηύθυναν χαιρετισμό, εκφράζοντας την στήριξή τους στα ‘’Παιδιά της Άνοιξης’’. Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης χειροκροτήθηκε ιδιαίτερα όταν ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Βέροιας, κατόπιν απόφασης του Δ.Σ., παραχωρεί οικόπεδο για τη δημιουργία ΚΔΗΦ (Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία) και στη Βέροια, καθώς ένας μεγάλος αριθμός παιδιών προέρχεται από την περιοχή.

Στη δύσκολη πορεία των ‘’Παιδιών της Άνοιξης’’ αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Φιλανθρωπικού μη Κερδοσκοπικού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Ν. Ημαθίας, Εμμανουήλ Νικολάου. Όπως είπε ‘’η κινητήριος δύναμη για την ίδρυση του Συλλόγου εδράζεται στους προβληματισμούς των γονέων σχετικά με τη συνέχιση της φοίτησης των παιδιών τους και την ανάγκη τους για δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση, μετά την τυπική εκπαίδευση’’. Η βασικότερη δράση που κλήθηκε να υλοποιήσει ο Σύλλογος ήταν η δημιουργία ενός χώρου, όπου τα παιδιά θα απασχολούνται και παράλληλα θα υπάρχει δυνατότητα για επαγγελματική κατάρτιση και δια βίου εκπαίδευση. Έτσι, το 1990, δημιουργήθηκε το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Απασχόλησης και Κατάρτισης ΑμΕΑ, με την επωνυμία ‘’Τα Παιδιά της Άνοιξης’’, που βασίστηκε σε ευρωπαϊκά προγράμματα, κρατικές επιχορηγήσεις, δωρεές ιδιωτών και έσοδα από πωλήσεις προϊόντων των εργαστηρίων. Το 1997 ο  ευαισθητοποιημένος Δήμος Αλεξάνδρειας παραχώρησε οικόπεδο, έκτασης 4 στρεμμάτων, όπου τοποθετήθηκε το πρώτο λυόμενο κτίριο που παραχώρησε η ΔΕΗ, καλύπτοντας τις πρώτες βασικές ανάγκες λειτουργίας του.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που με τις χορηγίες του έδωσε λύσεις, αποφασίζοντας τη χρηματοδότηση ανέγερσης νέου κτιρίου 1280 τ.μ. στην Αλεξάνδρεια και την αγορά 2 λεωφορείων για τη μετακίνηση των παιδιών. Το έργο ανέγερσης του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 2014 και έδωσε τη δυνατότητα φοίτησης και απασχόλησης σε ακόμα περισσότερα παιδιά ενώ παράλληλα αναβαθμίστηκαν και οι υπηρεσίες που προσφέρει. ‘’Η ίδρυση του Συλλόγου ξεκίνησε με στόχο την προσφορά για όλους αυτούς που βιώνουν μια τόσο πιο δύσκολη και τόσο πιο διαφορετική πραγματικότητα από αυτή των περισσότερων ανθρώπων’’, υπογράμμισε ο κ. Νικολάου, προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα για το μέλλον των παιδιών ήταν το κίνητρο για τη δημιουργία ενός προστατευμένου, ασφαλούς και εποικοδομητικού περιβάλλοντος, με ανθρώπους ευαίσθητους και υπεύθυνους για την καθημερινή διαβίωση, φροντίδα και απασχόληση των παιδιών αλλά και για την κοινωνική και εργασιακή τους ένταξη.

Επόμενος, λοιπόν, στόχος του Συλλόγου, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος, είναι η δημιουργία Κέντρου Στεγαζόμενης και Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Χαρακτήρισε μάλιστα το έργο απαραίτητο, καθώς πολλοί γονείς έχουν υπερβεί το μέσο όρο ζωής καθιστώντας έτσι αβέβαιο το μέλλον των παιδιών τους. Όπως έκανε γνωστό ο κ, Νικολάου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνεχίζει να στηρίζει ‘’Τα Παιδιά της Άνοιξης’’, εγκρίνοντας το ποσό των 300.000 ευρώ για τη δημιουργία του Κέντρου. Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Συλλόγου ευχαρίστησε και το Δήμο Βέροιας για την παραχώρηση οικοπέδου, όπου προβλέπεται η ανέγερση της νέας δομής.

Στη συνέχεια απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στον εκπαιδευτικό Αναστάσιο Αποστολίδη, πρωτοπόρο στη δημιουργία σχολείου Ειδικής Αγωγής στην Ημαθία και στην πρόεδρο του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης ‘’Έρασμος’’, Γιούλη Φωστηροπούλου, καθώς από τα πρώτα χρόνια ίδρυσής του ο Σύλλογος αγκάλιασε ‘’Τα Παιδιά της Άνοιξης’’, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τη φροντίδα και ψυχαγωγία, τους σε θερινές διακοπές σε νησιά και ορεινούς προορισμούς.

Ακολούθησε ένα πλούσιο θεατρικό, μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, που τα παιδιά προετοίμασαν σε διάστημα 2 μηνών, έχοντας την πολύτιμη βοήθεια του εκπαιδευτικού προσωπικού. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση στο φουαγιέ του Χώρου Τεχνών.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2023- 2024     Έναρξη μαθητικών εκδηλώσεων με συναυλία μαθητών τμήματος πιάνου

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ...

Οι μαθητικές εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...