Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας - Κατά πλειοψηφία ο ισολογισμός του Δήμου για το 2017

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας - Κατά πλειοψηφία ο ισολογισμός του Δήμου για το 2017

-Τοποθετήσεις Κουτσογιάννη, Καραμπατζού, Ρίζου, Καρτσιούνη


Σημαντική αύξηση των εισπράξεων βεβαιωμένων εσόδων, δείκτη ρευστότητας 3,2 από 1,8 που παρέλαβε, και δάνεια στα 682.000 ευρώ από 2,3 εκατ. που παρέλαβε, ήταν τα στοιχεία που κατέθεσε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας, ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης. 

Στοιχεία του ορκωτού ελεγκτή

Με 10.000 ευρώ ζημία έκλεισε ο ισολογισμός του δήμου Νάουσας για το 2017, σύμφωνα με τον εισηγητή Θωμά Τσιαμούλο (περίπου 12 εκατ. έσοδα-έξοδα). Σημειώνοντας τους λόγους που ο ισολογισμός δεν ήταν πλεονασματικός όπως αυτός του 2016 (περίπου 500.000 ευρώ για πρώτη φορά επί ‘Καλλικράτη’), ο κ. Τσιαμούλος απάντησε ότι αυτό συνέβη κυρίως λόγω της διακοπής της επιχορήγησης του άρθρου 27 που κόπηκε μετά από 8 χρόνια (660.000 ευρώ) και λόγω της μείωσης των εσόδων από δασικά μισθώματα κατά περίπου 400.000 λόγω μικρού αγοραστικού ενδιαφέροντος, όπως είπε.

 Ολοκληρώνεται η εκκαθάριση της ΕΤΑ

Ευχάριστα νέα για την εκκαθάριση της ΕΤΑ Α.Ε., συνεπώς και για την πορεία του ξενοδοχείου ‘Βέρμιον’, μετέφερε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας ο εκ των εκκαθαριστών Θωμάς Τσιαμούλος. Τόνισε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της εκκαθάρισης λόγω γραφειοκρατίας (στην κυριολεξία κόλλησε σε μια λέξη! όπως είπε), γεγονός που ξεπεράστηκε μέσω ψήφισης τροπολογίας μετά από τιτάνιο αγώνα που έγινε από τη διοίκηση και έχουμε μια οριστική λύση.

«Τελειώνει το αργότερο στις αρχές του έτους η εκκαθάριση της ΕΤΑ, για να προχωρήσει ο δήμος στα επόμενα βήματα…» σημείωσε κλείνοντας ο κ. Τσιαμούλος.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της επιχείρησης σήμερα, ο κ. Τσιαμούλος ανέφερε ότι από τα 2 εκατ. που χρωστούσε ο δήμος κατάφερε να πληρώνει ένα κομμάτι προς εργαζόμενους, ΙΚΑ και εφορία, αξίας 800.000 ευρώ, χωρίς καμία επιβάρυνση του δήμου («αναίμακτα» όπως είπε αργότερα η αντιδήμαρχος Νάντια Τζέπου). Το 1,5 εκατ. που απομένει (90.000 προς πιστωτές, εφορία 120.000, ΙΚΑ 790.000, εργαζόμενοι 600.000) θα κληθεί να το απορροφήσει ο δήμος εντός του 2019 και έγκειται στη διαχείριση να το πράξει χωρίς να προξενηθούν προβλήματα στον δήμο.

Ο κ. Τσιαμούλος είπε κλείνοντας ότι η όλη διαδικασία της ΕΤΑ αφήνει λογιστικό όφελος 1,5-2 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι υπάρχει εκτίμηση της αξίας του ακινήτου στα 4,5 εκατ. ευρώ.

 Στη δικαιοσύνη ΤΑΒ και ΚΕΠΑΠ

Μιλώντας για την ΤΑΒ ο κ. Τσιαμούλος σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε σχέση με τα όσα είχαν ειπωθεί στη συνεδρίαση της εκκαθάρισης, ούτε αναμένεται καμία.

«Ο δήμος πρέπει να αναλάβει τα χρέη όπως απεικονίστηκαν, στα 1,6 εκατ. ευρώ, και να προχωρήσει με διαλεύκανση όλων των υποθέσεων μέσω της δικαιοσύνης» υπογράμμισε.

Τέλος, μιλώντας για την ΚΕΠΑΠ ανέφερε ότι είναι ο 7ος χρόνος εκκαθάρισης, με εκθέσεις, έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο, ελλείψεις 3,3 εκατ. για το 2010-11 και σε αναμονή της κρίσης του ελεγκτικού συνεδρίου.

«Εκκρεμεί, αλλά αναμένεται σύντομα…» είπε κλείνοντας.

 Κουτσογιάννης: Η οικονομική κατάσταση στον δήμο αποπνέει υγεία

Για έναν ισολογισμό του 2017 που αποπνέει υγεία, μίλησε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας της Τετάρτης ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης. Τόνισε ότι σε μια τριετία ο μέσος όρος αποτελεσμάτων έχει ανεπαίσθητη ζημία 58.000 ευρώ, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Με σημαντική αύξηση των εισπράξεων βεβαιωμένων εσόδων στα τρία χρόνια, έχοντας δείκτη 58% από 39% την περίοδο 2011-14.

Για τον δανεισμό του δήμου ο κ. Κουτσογιάννης υπογράμμισε ότι ανέλαβε τον δήμο με δανεισμό 2,3 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα έχει γίνει 682.000 ευρώ. Ενώ ο δείκτης ρευστότητας του δήμου έγινε από 1,8 σε 3,2 μέσα σε τρία χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη άνεση για τη λήψη δανείων και την αποπληρωμή τους.

«Έτσι θα συνεχίσουμε, με υγεία στα οικονομικά του δήμου, με διαχρονικότητα και αντοχή στον χρόνο, ώστε ο δήμος να είναι ενεργός και δραστήριος, με εξαιρετική εικόνα διαχείρισης και λειτουργίας…» είπε κλείνοντας ο κ. Κουτσογιάννης.

 Τεράστιο βήμα στην ΕΤΑ

Για τις πρώην δημοτικές επιχειρήσεις, ο δήμαρχος ανέφερε ότι κάποιοι μαζί με τον ίδιο τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκαν πάρα πολύ για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα.

«Κάναμε ένα τεράστιο βήμα με το κλείσιμο εντός ολίγου της εκκαθάρισης της ΕΤΑ, αλλά ακόμη δεν λύθηκε το πρόβλημά μας. Είμαι περήφανος με την ψήφιση της τροπολογίας, για την οποία εργάστηκα πάρα πολύ, κι ευχαριστώ όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την από κοινού κατάθεση της τροπολογίας» τόνισε ο δήμαρχος, σημειώνοντας ότι ειδικά για την ΕΤΑ επιτεύχθηκε εξόφληση υποχρεώσεων 700.000 ευρώ, χωρίς καμία επιβάρυνση, και κάτι τέτοιο θα επιδιωχθεί και στο μέλλον για προμηθευτές και προσωπικό. Ο κ. Κουτσογιάννης πρόσθεσε ότι παράλληλα έγιναν πληρωμές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για οφειλές σε προμηθευτές για παλιά χρέη της ΚΕΠΑΠ και της ΤΑΒ.

«Στόχος μας είναι το κλείσιμο των εκκαθαρίσεων, για να μπορούμε να ολοκληρώσουμε έναν σωστό σχεδιασμό για το μέλλον» τόνισε.

 Τοποθετήσεις συμβούλων

Καραμπατζός: Στόχος του ισολογισμού είναι η διόρθωση κάποιων παρατηρήσεων. Δεν το βλέπω. Να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες για τα έσοδα από τα φωτοβολταϊκά. Να τα διεκδικήσουμε ως δήμος. Να τακτοποιηθούν όλες οι εκκαθαρίσεις των δημοτικών επιχειρήσεων. Πιέστε! Σε βουλευτικές εκλογές πηγαίνουμε, κάτι θα πάρουμε αν διεκδικήσουμε. Κόπηκε το άρθρο 27, ήλθε όμως το πρόγραμμα ‘Φιλόδημος΄. Ασάφειες και ερωτήματα που εδώ και 4 χρόνια χρονίζουν. Δεν θα ψηφίσουμε τον ισολογισμό.

Ρίζος: Το περιουσιακό στοιχείο των επιχειρήσεων για εμένα δεν λέει τίποτε. Στα χαρτιά. Πόσο θα αξιοποιηθεί είναι το θέμα και πόσο θα ωφεληθεί ο τόπος. Λουκέτο σε επιχειρήσεις που ήταν κάποτε πρωτοποριακές. Είναι πολιτικό το θέμα. Κλείνουμε τη θητεία μας με κλειστές τις δημοτικές επιχειρήσεις. Να αναλογιστούμε γιατί φτάσαμε εδώ. Ψηφίζουμε λευκό.

Καρτσιούνης: Αντιλαϊκή πολιτική συνεχίζεται και από τον δήμο. Δεν ψηφίζουμε.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευχαριστίες  του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ευχαριστίες του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ευχαριστεί θερμά...

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής για τον  «20ο  Δρόμο Θυσίας»

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής...

Συνεχίζονται με ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από...

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου Κοινότητας Νάουσας

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου...

 Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα 15/4/2024 το...

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με...

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ...

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας  Συνελήφθη ανήλικος για καλλιέργεια  δενδρυλλίων κάνναβης που καλλιεργούσαν με τον πατέρα του στο σπίτι τους

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας Συνελήφθη...

Στις 22 Απριλίου 2024 το μεσημέρι σε περιοχή της...

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή Φλόγα στην πορεία της για το Παρίσι

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή...

Παρά την βροχόπτωση και την χαμηλή θερμοκρασία...

Δήμαρχος Βέροιας: Ξεκάθαρη αδικία στην  χρηματοδότηση του Δήμου Βέροιας -Εμείς κ. Τζιτζικώστα δεν πρέπει να βαδίσουμε προς το 2030;  -Συνέντευξη Τύπου χθες, με απάντηση Βοργιαζίδη στην Περιφέρεια

Δήμαρχος Βέροιας: Ξεκάθαρη αδικία στην χρηματοδότηση...

«Ξεκάθαρα, μπορούμε να πούμε ότι ο Δήμος μας αδικήθηκε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...