Το πλεόνασμα

Το πλεόνασμα

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει για το φιλολαϊκό της προφίλ, διαμοιράζοντας το περίσσευμα του προϋπολογισμού, δεν αποτελεί πρωτοτυπία του Τσίπρα. Στο παρελθόν, πολλοί άλλοi πρωθυπουργοί επιχείρησαν ματαίως να δελεάσουn τους ψηφοφόρους, προσφέροντάς τους κάποια μικρά ποσά υπό μορφή δώρου ή μερίσματος. Αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα εκφράζει το χρονογράφημα του Ορέστη Σιδηρόπουλου, που αντλήσαμε από παλαιότερο φύλλο της εφημερίδας μας (19-2-2014) και που εξαιτίας της επικαιρότητάς του, επαναφέρουμε στις στήλες της εφημερίδας μας).

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

Από στιγμή σε στιγμή περιμέναμε τους εκατό κανονιοβολισμούς. Κι αν όχι από το λόφο του Βικέλα, οπωσδήποτε από το Σέϊχ-Σου της Θεσσαλονίκης, ή από το Λυκαβηττό της Αθήνας.

Λίγο το έχετε; Πρωτογενές πλεόνασμα είναι αυτό!

Τελευταία φορά που η χώρα μας είχε αναδείξει τέτοια οικονομικά μεγέθη ήταν επί κυβέρνησης Γεωργίου Ράλλη. Οι ελάχιστα εφοδιασμένοι με οικονομικές σπουδές πολιτικοί της εποχής εκείνης, αλλά και οι στρατιωτικοί τους οποίους διαδέχθηκαν οι επιλογές του Καραμανλή, είχα εγκαταστήσει μόνιμο και αξιόλογο πλεόνασμα. Τέτοιο που τους επέτρεπε να κάνουν δημόσια έργα και επενδύσεις, χωρίς να εξαρτώνται από τα Ευρωπαϊκά ταμεία και τα «πακέτα» των Βρυξελών. Κι όταν έφθασαν το υπερατλαντικά σαίνια μας, όταν πλάκωσαν οι… καθηγητές των Αμερικάνικων Πανεπιστημίων, όταν ενέσκηψαν οι μάνατζερ και οικονομολόγοι της Σορβόννης, οι Παπανδρέηδες και οι Σημίτιδες και οι Σαμαράδες, βάλαν το κράτος στον αυτόματο πιλότο του χρέους και της ρεμούλας. Βάλαν την οικονομία μας στα Ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα και στο ΔΝΤ για να οδηγηθεί ο λαός της Ελλάδας στην αθλιότητα.

Και μου λέτε τώρα να μην πανηγυρίσω! Τώρα που επιτέλους αποκτήσαμε σωτήριο πλεόνασμα, μου λέτε να μην απαιτήσω κανονιοβολισμούς!

Κανόνια να θέλεις, θα μου πείτε. Βλέπαμε τίποτε άλλο από κανόνια τόσα χρόνια; Βιοτέχνες, έμποροι, επιχειρηματίες, εργολάβοι! Χιλιάδες και εκατοντάδες χιλιάδες τα κλειστά μαγαζιά. Εκατομμύρια οι άνεργοι και οι απελπισμένοι. Και να σου λέει από πάνω το κράτος: Δώσε! Περικοπές, χαράτσια, εισφορές! Φορολογικά τερτίπια ανελέητα! Συρφετός τα νομοσχέδια. Να μην ξέρεις από πού να φυλαχθείς. Να σου λεν και από πάνω πως τόσα παίρνουν και οι Βούλγαροι.

Όμως τα ψέματα τελείωσαν. Το περιβόητο «πρωτογενές πλεόνασμα» μας χτυπά την πόρτα. Το ευτυχές γεγονός αποτελεί πραγματικότητα. Μικρό βεβαίως το περίσσευμα, όμως περίσσευμα! Με θυσίες άπειρες του λαού, όμως περίσσευμα! Με την αφαίμαξη και της τελευταίας ρανίδας του αίματός μας, όμως περίσσευμα! Να μην αντιλαλήσει το χαρμόσυνο γεγονός σ’ όλες τις άκρες της χώρας; Σε βουνά, πολιτείες, χωριά; Να μην το ακούσουν νηστικοί και χορτάτοι στα δάση και τα λαγκάδια; Στις ερημιές της υπαίθρου και στην πολυκοσμία των μεγαλουπόλεων;

Μπορεί να πεινάνε οι άνθρωποι και να μην μπορούν να βρουν ένα πιάτο φαγητό. Μπορεί να κρεβατώνονται και να μην βρίσκουν ούτε γιατρό ούτε νοσοκόμο. Μπορεί να ξυλιάζουν οι άνεργοι και να μην έχουν λεφτά ούτε για ένα μπετόνι πετρέλαιο. Μπορεί να μην έχουν τα παιδιά ούτε φως στο σπίτι τους γιατί τους έκοψε η ΔΕΗ το ρεύμα. Μπορεί να στερούνται όλα τα αγαθά της ζωής. Έχουν όμως υπομονή και κουράγιο.

Και νά που έρχεται ο υπουργός και αναγγέλλει τη χαρμόσυνη είδηση. Και ξεσηκώνονται της γης οι πονεμένοι. Και ξεφωνίζουν, αλλαλάζοντας πανευτυχείς! «Έχουμε πλεόνασμα!».

Αλλά και όλοι εκείνοι που δε ζουν πλέον, εκείνοι που τους γονάτισε η πείνα, η απαντοχή, ο ασήκωτος καημός της άδειας τσέπης τους, εκείνοι που δεν αντέξανε τον εξευτελισμό του επαίτη, θα ακούνε απ’ τον κάτω κόσμο τις χαρές και τα πανηγύρια και θα ρωτάνε να μάθουν τις καλές ειδήσεις. Θα δουν και το ιλαρό πρόσωπο των αρχόντων και θα πουν ευτυχισμένοι: «Πεθάναμε, ναι μεν. Αποκτήσαμε όμως πρωτογενές πλεόνασμα!».

Κι έπειτα θα γυρίσουν στον αιώνιο ύπνο τους.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Πέμπτη 25 Απριλίου: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας

Την Πέμπτη 25 Απριλίου: Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού...

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67Α του Ν. 3852/2010,...

Δήμος Νάουσας: Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής

Δήμος Νάουσας: Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της...

Ειδική δημόσια συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής...

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Παιδαγωγικό Συνέδριο Ημαθίας, με θέμα «Νέοι Γραμματισμοί στη Σχολική Πράξη» (ΦΩΤΟΣ)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Παιδαγωγικό Συνέδριο...

Την Παρασκευή 12 Απριλίου και το Σάββατο 13 Απριλίου 2024...

 Μ.Α.μ.Α :Βιωματική δράση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας:

Μ.Α.μ.Α :Βιωματική δράση στο 5ο Δημοτικό Σχολείο...

Στα πλαίσια των επισκέψεων της Μ.Α.μ.Α. σε σχολεία...

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών συμμετέχει η εικαστικός Δήμητρα Κούλα

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών συμμετέχει η εικαστικός...

Σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών, με τίτλο: «freedom to say what I...

Παρέμβαση-επιστολή του Επιμελητηρίου  Ημαθίας στο ΥΠΑΑΤ για τις επικείμενες απεργίες των Γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων

Παρέμβαση-επιστολή του Επιμελητηρίου Ημαθίας στο...

Επιστολή – παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής...

Συνελήφθη στην Ημαθία  για ναρκωτικά

Συνελήφθη στην Ημαθία για ναρκωτικά

Συνελήφθη στις 13 Απριλίου 2024 το μεσημέρι, σε περιοχή...

Η Γ. Γρ. Εμπορίου απαντά στην Ερώτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ: «Η λειτουργία ενός cargo αεροδρομίου στην Ημαθία  θα είναι μία από τις προτάσεις  που θα εξεταστούν προσεκτικά»

Η Γ. Γρ. Εμπορίου απαντά στην Ερώτηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ...

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...