Ο Γιώργης Μελίκης έκλεισε τον κύκλο του «Παραμυθένιου Δεκέμβρη» στο Δημοτικό σχολείο Κουλούρας

Ο Γιώργης Μελίκης έκλεισε τον κύκλο του «Παραμυθένιου Δεκέμβρη» στο Δημοτικό σχολείο Κουλούρας

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “Together We Can Do So Much” 

Έναν παραμυθένιο Δεκέμβρη έζησε η μικρή κοινότητα του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας. Με γενικό τίτλο «Στη γωνιά μας κόκκινο τ’ αναμμένο τζάκι …» και ενταγμένο στα πλαίσια και τη στοχοθεσία του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ “ Together We Can Do So Much” , δάσκαλοι, μαθητές, γονείς, γιαγιάδες, αφηγητές, συγγραφείς βρέθηκαν σ’ ένα γλυκό συναπάντημα ηλικιών, ηθών και εθίμων, με συνδετικό κρίκο το ΠΑΡΑΜΥΘΙ.

Παραφράζοντας τον τίτλο της γνωστής εκπομπής του Γιώργη Μελίκη στην Κρατική Τηλεόραση (ΕΡΤ), «Ο Τόπος και το τραγούδι του» θα μπορούσαμε να δώσουμε τον τίτλο «Ο Τόπος και το παραμύθι του» στην απογευματινή συνάντηση που έγινε στο Δημοτικό σχολείο Κουλούρας ανάμεσα στον Γιώργη Μελίκη και τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Αφορμή αυτής της συνάντησης υπήρξε ο «Παραμυθένιος Δεκέμβρης», ένας κύκλος αφήγησης παραμυθιών που υλοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Together We Can Do So Much»  και αιτία, η μεγάλη μας αγάπη για τον τόπο μας, για τις ρίζες μας, για το παρελθόν μας.


Και δεν θα μπορούσαμε να εμπιστευθούμε την επαφή και γνωριμία των μικρών μας μαθητών με το παρελθόν, με τα ήθη, τα έθιμα, τις ρίζες των προγόνων τους, των παππούδων, των γιαγιάδων και των γονιών τους, παρά μόνο στα χέρια του Γιώργη του Μελίκη, του δικού μας σημαντικού ανθρώπου, συγγραφέα, δημοσιογράφου,εθνογράφου, μα πάνω απ’ όλα λαογράφου, που χρόνια τώρα, πασχίζει να κρατήσει την παράδοσή μας ζώσα και διατηρητέα, μέσα από πολυεπίπεδες δραστηριότητες, πρωτοβουλίες, ενέργειες (εκπομπές, Εθνογραφικό και Λαογραφικό Μουσείο, Έρευνα κ.λ.π.).

Έτσι λοιπόν, αφού τα παιδιά του σχολείου είχαν την ευκαιρία ν’ ακούσουν συγγραφείς και παραμύθια με πλούσια εικονογράφηση και σύγχρονους προβληματισμούς και αναφορές από καταξιωμένους και βραβευμένους συγγραφείς παιδικών βιβλίων (Πυργελή, Τάρη, Νευροκοπλή ), ο ¨Παραμυθένιος Δεκέμβρης¨ έκλεισε με ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτρικο παραμύθι του τόπου μας, του Ρουμλουκιού, το παραμύθι του «Μυλωνά και των καλικαντζάρων».

Την αρχική αμηχανία των παιδιών (επειδή η αφήγηση έγινε στην ντοπιολαλιά μας και χωρίς,  φυσικά, πολύχρωμες και ελκυστικές εικόνες υποστήριξης) παρέσυραν και μετέτρεψαν σε έντονη παρουσία και συμμετοχή, τα γέλια και οι επιδοκιμασίες των παρευρισκόμενων ενηλίκων (γονιών και γιαγιάδων) , οι οποίοι άκουσαν και θυμήθηκαν τα παραμύθια που τους αφηγούνταν οι δικοί τους παππούδες και γιαγιάδες, έφεραν στο μυαλό τους μνήμες που λίγο λίγο ξεθωριάζουν και σβήνουν.

Το τελευταίο απόγευμα του «Παραμυθένιου Δεκέμβρη», τελικά, αποτέλεσε ένα ζεστό και γλυκό συναπάντημα ηλικιών, ηθών και εθίμων του τόπου μας, μέσα σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα μνήμης και νοσταλγίας, χάρη στην αυθεντική, ζωντανή και έντονα συναισθηματικά φορτισμένη αφήγηση του αγαπημένου μας Γιώργη Μελίκη

Η Διεύθυνση, οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, εκφράζουν τη βαθειά τους ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο του Γιώργη Μελίκη για την τιμή που τους έκανε με την παρουσία του, αλλά και για το γενικότερο ενδιαφέρον που εκδηλώνει εδώ και χρόνια για τα συμβαίνοντα στο συγκεκριμένο σχολείο και τον ευχαριστούν από καρδιάς.

Ευχαριστούν επίσης, για την παρουσία τους και την στήριξή τους τον Διευθυντή Π/θμιας Εκπ/σης κο Διαμαντόπουλο, τη συγγραφέα και Σχολική Σύμβουλο, κα Ελισάβετ Τάρη, τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού έργου κα Παπαγεωργίου, κο Ράπτη κ.α.

Η Διεύθυνση του σχολείου οφείλει επίσης, δημόσια να ευχαριστήσει τόσο τους γονείς για την παντός είδους τεχνική υποστήριξη όσο  και τις δασκάλες Αναγνώστη Σοφία και Σπυριδούλα Κωτούλα καθώς και τη θεατρολόγο Ματίνα Παγουλάτου, για την δουλειά και της υπηρεσίες που προσέφεραν για  την υλοποίηση του «Παραμυθένιου Δεκέμβρη».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού...

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...