ΥΓΕΙΑ

Η Διακήρυξη της Μάλτας για Καθολική Ψυχική Υγεία:  μια διακήρυξη για ψυχική υγεία  με ισότητα στη θεραπεία και αξιοπρέπεια στην εμπειρία.

Η Διακήρυξη της Μάλτας για Καθολική Ψυχική Υγεία: μια διακήρυξη για ψυχική υγεία με ισότητα στη θεραπεία και αξιοπρέπεια στην εμπειρία.

Στο Συνέδριο «Καθολική Κάλυψη Υγείας και Ψυχικής Υγεία για όλους» το Δεκέμβριο 2018 στη Μάλτα δημοσιεύτηκε από το World Dignity Project η Διακήρυξη της Μάλτας για Καθολική Ψυχική Υγεία με τη συμμετοχή και υποστήριξη διεθνών εταίρων (WPA, Wonca, WFMH, mapn, World Dignity Project, World Association of Social Psychiatry).

  Ένας στους τέσσερις κάποια στιγμή θα βιώσει δυσκολίες ψυχικής υγείας. Πάνω από 450 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας κάθε χρόνο. Κανένας δεν είναι άτρωτος! Κι ενώ κάθε ανθρώπινη αλληλεπίδραση αποτελεί ευκαιρία για κάποιον να μεταχειριστεί τον άλλο με αξιοπρέπεια δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει για όλους. Τα άτομα με ψυχικές ασθένειες και οι οικογένειές τους νιώθουν ότι το στίγμα και οι συνεπάγουσες διακρίσεις έχουν ως αποτέλεσμα την παραβίαση της αξιοπρέπειάς τους. Το «στίγμα της ψυχικής ασθένειας» αποτελεί μια «δεύτερη ασθένεια» η  οποία αποτελεί το κυριότερο εμπόδιο για την ανάρρωση από την ψυχική ασθένεια. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί !  Η «ρετσινιά» της ψυχικής ασθένειας δεν μπορεί πλέον να γίνεται ανεκτή. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να είμαστε παρατηρητές. Πρέπει να δράσουμε!

Ένας στους τέσσερις κάποια στιγμή θα βιώσει δυσκολίες ψυχικής υγείας. Σήμερα ίσως δεν είμαστε ένας στους τέσσερις. Αύριο;;;;;;

Η Διακήρυξη της Μάλτας για Καθολικές Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας:

«Πολίτες του κόσμου, λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, οικογένειες, φροντιστές,  και επαγγελματίες με ενδιαφέρον για την ψυχική υγεία επιβεβαιώνουμε την πεποίθησή μας ότι οι υπηρεσίες και οι ευκαιρίες για τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας και τις οικογένειες και φροντιστές τους μπορούν και πρέπει να είναι καλύτερες.

  Μαχόμαστε για ψυχική υγεία και ευεξία για όλους με ισότητα στη θεραπεία και αξιοπρέπεια στην εμπειρία, ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές παγκόσμιες πρωτοβουλίες που κατάφεραν την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και την καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες του κόσμου και μετά λύπης διαπιστώνουμε ότι αυτό δεν ισχύει για τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας. Αναγνωρίζουμε την ψυχική υγεία ως ανθρώπινο δικαίωμα.

  Υποστηρίζουμε τη Διακήρυξη της Astana για την πρωτοβάθμια φροντίδα επιβεβαιώνοντας το θεμελιώδες δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να απολαμβάνει το υψηλότερο επίπεδο υγείας χωρίς καμία διάκριση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας καθώς και της κοινωνικής ευεξίας, και ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο ενός βιώσιμου συστήματος υγείας για την επίτευξη της καθολικής υγειονομικής κάλυψης και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που σχετίζονται με την υγεία. Η φροντίδα ψυχικής υγείας και η ένταξη των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους πρέπει να είναι ένας από τους πυλώνες για την επίτευξη αυτού του στόχου.

 

-          Καλούμε τις αρχές σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο να διασφαλίσουν ότι η ψυχική υγεία περιλαμβάνεται στις πολιτικές και στρατηγικές τους για καθολική υγειονομική κάλυψη και ότι τα άτομα με ψυχικές ασθένειες και οι οικογένειές τους συμμετέχουν στο σχεδιασμό και εφαρμογή αυτών των πολιτικών και στρατηγικών.

-          Καλούμε τις αρχές σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο να διασφαλίσουν ότι οι δημόσιες πολιτικές και οι νόμοι που θα στηρίξουν την καθολική υγειονομική κάλυψη θα επιβάλλουν την αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας σε ισότιμη βάση με τη σωματική υγεία διασφαλίζοντας τη συμμετοχή των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, των οικογενειών τους και των επαγγελματιών που δουλεύουν μαζί τους.

-          Καλούμε τις αρχές σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο να διασφαλίσουν την ισότητα σε επίπεδο χρηματοδότησης για την υποστήριξη της προαγωγής της ψυχικής υγείας και την πρόληψη και διαχείριση των ψυχικών ασθενειών.

Υποστηρίζουμε και συνηγορούμε για τη συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και κοινωνικής φροντίδας, ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών/φροντιστών τους, κοινωνίας, κυβέρνησης και μη κυβερνητικών οργανώσεων ως εργαλεία για την επίσπευση υλοποίησης της καθολικής υγειονομικής κάλυψης.

Καλούμε τα ιδρύματα εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας να περιλάβουν την εκπαίδευση σε θέματα ψυχικής υγείας ως υποχρεωτικό μάθημα.»

 Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ !

ΣΟΦΨΥ ΗΜΑΘΙΑΣ

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ από το  Ταμείο Ανάκαμψης για την πραγματοποίηση άνω των 50.000 χειρουργείων

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ...

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία...

Κωνσταντίνος Λυκοστράτης,  Διοικητής Νοσοκομείου Νάουσας: Ικανοποίηση και ευχαριστίες για την έγκριση 5 οργανικών θέσεων Ιατρών

Κωνσταντίνος Λυκοστράτης, Διοικητής Νοσοκομείου...

Από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Νάουσας, κ....

Με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου της Νάουσας συναντήθηκε η περιφερειακή σύμβουλος Συρμούλα Τζήμα

Με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου της Νάουσας...

Ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του σωματείου των...

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑ ΝΑΟΥΣΑΣ: Νέο σύστημα  εξυπηρέτησης με ραντεβού, από την  1η Μαρτίου 2024

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΜΑΘΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑ ΝΑΟΥΣΑΣ: Νέο σύστημα ...

Στο πλαίσιο της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών...

Γυαλιά οράσεως με voucher έως 220 ευρώ: Οι δυο τρόποι για να ωφεληθείτε από την παροχή

Γυαλιά οράσεως με voucher έως 220 ευρώ: Οι δυο τρόποι για να...

Δύο οργανισμοί περίθαλψης, ο ΕΟΠΥΥ και ο ΕΔΟΕΑΠ...

Αυξάνονται οι τιμές σε χιλιάδες φάρμακα, μεγαλύτερη συμμετοχή των ασφαλισμένων

Αυξάνονται οι τιμές σε χιλιάδες φάρμακα, μεγαλύτερη...

Το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων στα φαρμακεία, τέθηκε σε...

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα 11+1 πρώιμα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα 11+1 πρώιμα συμπτώματα που...

Τα κύρια συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ)...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Καθημερινή μέτρηση αρτηριακής πίεσης για όλους τους δημότες, στο Κοινωνικό Φαρμακείο

Δήμος Αλεξάνδρειας: Καθημερινή μέτρηση αρτηριακής...

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος του Τμήματος Κοινωνικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...