Α. Τζιτζικώστας: «Στόχος μας να καταστεί η Κεντρική Μακεδονία Εθνικό Κέντρο του CERN για όλη την Ελλάδα»

Α. Τζιτζικώστας: «Στόχος μας να καταστεί η Κεντρική Μακεδονία Εθνικό Κέντρο του CERN για όλη την Ελλάδα»

 -Από σήμερα 20 εταιρίες της Κεντρικής Μακεδονίας

πιστοποιημένοι προμηθευτές του CERN

Πλήρη εικόνα για τους διαγωνισμούς και τις προμήθειες που έχει προγραμματίσει ο κορυφαίος ερευνητικός οργανισμός 

CERN για το 2019 έχουν πλέον οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας, που συμμετείχαν στην επιχειρηματική αποστολή στις εγκαταστάσεις του ευρωπαϊκού ερευνητικού οργανισμού στη Γενεύη. Αποστολή η οποία διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας και άλλους φορείς της περιοχής.

Στη διήμερη αποστολή, συμμετείχαν 20 επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, από διαφορετικούς κλάδους (υπηρεσίες, εμπόριο, βιομηχανία, έρευνα, νέες τεχνολογίες, καινοτομία κτλ.), που έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν με αξιώσεις έναν ή περισσότερους διαγωνισμούς και προμήθειες του CERN, για το 2019, με εξαιρετικά σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα συνολικά για την περιοχή.

Η αποστολή εντάσσεται στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που υπέγραψε πέρσι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας με το CERN.

Στην πρώτη μέρα της ενημέρωσης στις εγκαταστάσεις του CERN, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την πορεία της συνεργασίας του CERN με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από την Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του CERN Charlotte Lindberg Warakaulle«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά και οι φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως η Τεχνόπολη και το ΑΠΘ, με τη συνεπή δέσμευσή τους στο σύμφωνο συνεργασίας μαζί μας τα τελευταία χρόνια έχουν πετύχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ήδη μια σειρά από ερευνητές, επιστήμονες και φοιτητές από την Κεντρική Μακεδονία συμμετέχουν στις δράσεις του CERN, ενώ σε επίπεδο επιχειρήσεων, ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν μέρος στους διαγωνισμούς και τις προμήθειές μας, οι πρώτες από αυτές. Ειδικά αυτή η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη για τις συνεργασίες, καθώς ανοίγει ο κατάλογος των ευκαιριών για το 2019 για τους βιομηχανικούς συνεργάτες και οι επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας που βρέθηκαν εδώ θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στον κατάλογο των πιστοποιημένων προμηθευτών του Οργανισμού», τόνισε η κ. Warakaulle.

Ο κ. Τζιτζικώστας στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι «πριν από δυο χρόνια αποφασίσαμε ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να επενδύσουμε στη συνεργασία με το CERN. Πολλοί τότε απόρησαν για την επιμονή μας να διαμορφώσουμε μια τόσο στενή σχέση με έναν παγκόσμιο οργανισμό. Η απάντηση δίνεται σήμερα, καθώς έπειτα από σκληρή δουλειά και μεθοδευμένη προσπάθεια, 20 επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας εντάσσονται στους πιστοποιημένους συνεργάτες του CERN, ανοίγοντας νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα της περιοχής μας».

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε όμως και στους άλλους δύο από τους άξονες της συνεργασίας Περιφέρειας – CERN:

1.Παροχή τεχνογνωσίας από το CERN σε επιχειρήσεις και φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας.

2.Δυνατότητα σε φοιτητές από τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας να συμμετέχουν σε σεμινάρια του CERN στη Γενεύη και να συνεργαστούν με το CERN.

«Είμαστε ο ένας από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς οργανισμούς παγκοσμίως, που υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με το CERN. Ήδη δημιουργήσαμε θερμοκοιτίδα στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Τεχνόπολη για τη διάχυση των τεχνολογιών τουCERN σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, χρηματοδοτούμε το αμέσως επόμενο διάστημα τη δημιουργία ενός cluster εταιριών τεχνητής νοημοσύνης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η Κεντρική Μακεδονία μετατρέπεται σταδιακά, με τις προσπάθειές μας, σε συνεργασία με τους φορείς και τις επιχειρήσεις μας, σε κόμβο νέων τεχνολογιών και καινοτομίας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης, αναφερόμενος στο δεύτερο άξονα για τη συμμετοχή ερευνητών και επιστημόνων στο CERN δήλωσε ότι «από τη συνεργασία μας με το CERN, αυξήθηκαν οι συμμετοχές Ελλήνων φοιτητών σε σεμινάρια του CERN, ενώ δημιουργήθηκε στο ΑΠΘ Σχολή Επιταχυντών του CERN, μια σταθερή μόνιμη ακαδημαϊκή δομή, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, στην αναβάθμιση του κορυφαίου επιστημονικού πειράματος που εξελίσσεται στο CERN, του ‘ΑΤΛΑΣ’, συμμετέχει και το ΑΠΘ».

Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε μάλιστα ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «διεκδικεί τη δημιουργία μιας μόνιμης δομής του CERN στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα αξιοποιεί τις τεχνολογίες του Οργανισμού , με τελικό στόχο να καταστεί η Κεντρική Μακεδονία Εθνικό Κέντρο του CERN για όλη την Ελλάδα».

O Αναπληρωτής Επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων του CERN και Επικεφαλής της Συνεργασίας της Ελλάδας με το CERN Μανώλης Τσεσμελής και ο Επικεφαλής Προμηθειών και Βιομηχανικών Υπηρεσιών του CERN Anders Unnervik παρουσίασαν τις διαδικασίες που ακολουθεί ο Οργανισμός στους διαγωνισμούς και τις προμήθειές του, ώστε οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να καταθέσουν πλήρεις φακέλους και να διεκδικήσουν με αξιώσεις επικερδείς συμβάσεις. «Προσπαθούμε στο CERN να αγοράζουμε οτιδήποτε μας χρειάζεται, από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο, από τα μέλη μας και η Ελλάδα σαφώς πρέπει να έχει θέση και μάλιστα ισχυρή στις προμήθειες και τους διαγωνισμούς μας», τόνισαν.

Ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Τάσος Τζήκας έκανε εκτενή αναφορά στη συνεργασία των δυο φορέων (Τεχνόπολης και CERN), που μετά την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έλαβε σάρκα και οστά και επισήμανε ότι «στόχος μας είναι να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία του CERN με τη Θεσσαλονίκη, σε πανελλαδικό επίπεδο, ώστε ως χώρα σταδιακά να κερδίσουμε την ανταποδοτικότητα που πρέπει να έχει η συμμετοχή μας ως ιδρυτικά μέλη του CERN. Η σημερινή αποστολή είναι εξαιρετικά σημαντική και χάρις στον Απόστολο Τζιτζικώστα αντιλαμβάνεται ο καθένας το στρατηγικό ρόλο που μπορεί να έχει η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες για τη χώρα μας. Δικτυωνόμαστε με στελέχη του CERN και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε υπό την ομπρέλα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μακάρι να μπορέσουμε να πείσουμε και άλλους πολιτικούς για την αξία αυτής της συνεργασίας».

Ο Επικεφαλής Μεταφοράς Τεχνογνωσίας στον Τομέα Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του CERN Νίκος Ζιώγας, αναφέρθηκε σε παραδείγματα επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο, που συνεργάζονται με το CERN αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη, αλλά και τους τομείς στους οποίους δίνει βαρύτητα στις προμήθειές του ο Οργανισμός.

Στόχος της φετινής αποστολής είναι η εγγραφή των 20 επιχειρήσεων στον κατάλογο των πιστοποιημένων προμηθευτών του CERN. Οι ομιλητές υπογράμμισαν το γεγονός ότι βελτιώθηκε η θέση της Ελλάδας στο CERN τα τελευταία δύο χρόνια κυρίως σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού (εργαζόμενοι και ερευνητές).

Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής έγιναν στοχευμένες Β2Β συναντήσεις των επιχειρήσεων που συμμετέχουν, παρουσίαση του προφίλ τους για πρώτη φορά στο CERN και ξενάγηση στο κύριο πείραμα του CERN, το «ΑΤΛΑΣ».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαλύεται ''το Ποτάμι''. Αποχώρησαν δύο βουλευτές και δεν θα ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών

Διαλύεται ''το Ποτάμι''. Αποχώρησαν δύο...

Οι δύο βουλευτές έχουν ταχθεί κατά της Συμφωνίας των...

Το πρόστιμο για όσους δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες του σκύλου από τους δρόμους και τα πάρκα

Το πρόστιμο για όσους δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες του...

Ποια όργανα είναι αρμόδια για την τήρηση του...

Νέα πρόκληση: Τουρκικά F-16 παρενόχλησαν ελληνικό ελικόπτερο

Νέα πρόκληση: Τουρκικά F-16 παρενόχλησαν ελληνικό...

Για μια ακόμη φορά οι Τούρκοι προκαλούν, καθώς χθες ...

Κατατέθηκε στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών

Κατατέθηκε στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών

Κατατέθηκε πριν από λίγες ώρες στη Βουλή το σχέδιο...

Θεοδωράκης σε βουλευτές: Μην κάνετε έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας

Θεοδωράκης σε βουλευτές: Μην κάνετε έγκλημα σε βάρος...

Έκκληση προς τους βουλευτές να μην ψηφίσουν...

Κατώτατος μισθός: Πότε αυξάνεται - Μέχρι τι ποσό θα ανέβει

Κατώτατος μισθός: Πότε αυξάνεται - Μέχρι τι ποσό θα...

«Προχωράμε άμεσα, εντός Ιανουαρίου, στην αύξηση του...

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Πάνω από 3.000 λεωφορεία από Β. Ελλάδα

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Πάνω από 3.000 λεωφορεία...

Τεράστια είναι η κινητοποίηση του κόσμου στη Βόρεια...

Καλλιτέχνες ζητούν δημοψήφισμα για τις Πρέσπες

Καλλιτέχνες ζητούν δημοψήφισμα για τις Πρέσπες

Ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, ο ηθοποιός Τάσος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

Οι δύο βουλευτές έχουν ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία θα καταψηφίσουν όπως έχουν πει, όταν έλθει στη Βουλή, σε αντίθεση με τους άλλους τρεις βουλευτές του κόμματος, τον Στ. Θεοδωράκη, τον Γ....

Ποια όργανα είναι αρμόδια για την τήρηση του νόμουΠολλά είναι τα πρόστιμα για όσους ιδιοκτήτες ζώων που παραβιάζουν τις νέες υποχρεώσεις τους, όπως ορίζονται από το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς αλλά και...

Για μια ακόμη φορά οι Τούρκοι προκαλούν, καθώς χθες Παρασκευή, τουρκικά F-16 παρενόχλησαν ελληνικό Super Puma θέτοντας σε κίνδυνο την ευστάθειά του και άρα και τη ζωή των χειριστών του.Να σημειωθεί ότι η...