ΕΛΛΑΔΑ

Ξεχωριστή υποβολή δήλωσης για συζύγους: Πότε συμφέρει και πότε όχι

Ξεχωριστή υποβολή δήλωσης για συζύγους: Πότε συμφέρει και πότε όχι

Όσα πρέπει να ξέρουν τα ζευγάρια πριν επιλέξουν

- Άνοιξε η εφαρμογή για τις χωριστές δηλώσεις

Άνοιξε και επισήμως η ηλεκτρονική «αυλαία» για την ξεχωριστή υποβολή από φέτος των φορολογικών δηλώσεων των συζύγων, καθώς από χθες ήδη τέθηκε σε λειτουργία η ειδική εφαρμογή μέσω της οποίας κάθε έγγαμος φορολογούμενος μπορεί για πρώτη φορά στα χρονικά να επιλέξει αν θα υποβάλει ατομικά την δήλωσή του και όχι ως νοικοκυριό, όπως ίσχυε ως τώρα για όλους.

Η επιλογή των χωριστών δηλώσεων είναι προαιρετική και όχι αναγκαστική. Θα πρέπει να γίνεται αίτηση από έναν εκ των δύο συζύγων έως τις 28 Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης, στην διεύθυνση https://www.aade.gr/polites/eisodema/gnostopoiese-choristes-deloses .
Η αίτηση μπορεί να γίνει μονομερώς, χωρίς να απαιτείται η συγκατάθεση του άλλου συζύγου. Εάν το επιλέξει ο ένας εκ των συζύγων, ο άλλος σύζυγος ενημερώνεται από την ΑΑΔΕ με e-mail στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει στη διάθεσή της.

Ωστόσο η ΑΑΔΕ προειδοποιεί: H γνωστοποίηση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης δεν μπορεί να ανακληθεί μετά τις 28 Φεβρουαρίου. «Διορθώσεις» μπορούν να γίνουν αποκλειστικά μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, δεν είναι δυνατή η ανάκληση της δήλωσης και η υποβολή κοινής δήλωσης. 

Διευκρινίζεται επίσης ότι η εφαρμογή αυτή δεν αφορά τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, ούτε φορολογούμενους σε διάσταση, πτώχευση και δικαστική συμπαράσταση.


Πότε συμφέρει και πότε όχι

Καθώς η δήλωση δεν ανακαλείται, μέχρι 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να σταθμίσουν όλα τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους από την χωριστή υποβολή δήλωσης.

Το κίνητρο για πολλούς θα είναι ότι αν ο ένας σύζυγος καλείται να πληρώσει ή χρωστά στην εφορία, ο άλλος θα εισπράττει κανονικά την επιστροφή φόρου που τυχόν δικαιούται και δεν θα την χάνει λόγω συμψηφισμού. Επιπλέον θα επιλέξουν την ξεχωριστή δήλωση τα ζευγάρια σε διάσταση ή όσοι δεν τηρούν «κοινό ταμείο» και έχουν λόγους να κρατούν την μυστικότητα για το ύψος των εισοδημάτων, των καταθέσεών ή άλλων περιουσιακών τους στοιχείων.

Από την άλλη πάντως, όπως επισημαίνει ο φοροτεχνικός κύριος Ηλίας Χατζηγεωργίου, ανακύπτουν και πολλαπλοί κίνδυνοι που μπορεί να συνεπάγονται επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις για το νοικοκυριό.

Ιδιαίτερα θα πρέπει να τους απασχολεί μην πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων, ειδικά στις περιπτώσεις όπου ένας ή μία σύζυγος είναι άνεργος ή έχει περιουσιακά στοιχεία που δεν καλύπτονται από τα εισοδήματά του/της. 
Και αυτό γιατί σε περίπτωση ξεχωριστής δήλωσης:
- Το ελάχιστο τεκμήριο του κάθε συζύγου καθορίζεται ατομικά στα 3.000 ευρώ για τον καθέναν, ενώ για το ζευγάρι συνολικά αυξάνεται στις 6.000 ευρώ, αντί για 5.000 ευρώ που ισχύει για το έγγαμο ζευγάρι.
- Τα τεκμήρια θα καλύπτονται από το ατομικό εισόδημα του καθενός και όχι από το οικογενειακό εισόδημα που δηλώνουν αθροιστικά.

Το ίδιο ισχύει και για την ανάλωση κεφαλαίου, την οποία επικαλούνται για να αποφύγουν να πληρώσουν φόρο όσοι δηλώνουν μειωμένα εισοδήματα.

Μέσω των τεκμηρίων μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ όχι μόνον ο φόρος αλλά και η εισφορά αλληλεγγύης (2,2%-10%).

Επίσης μπορεί να χαθούν ή να μειωθούν επιδόματα, αφού ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα.

Στην ατομική επιχείρηση χάνεται το δικαίωμα μεταφοράς της ζημιάς, αν προκύψει διαφορά τεκμηρίων.

Και όχι μόνον αυτά! Άλλα ζητήματα που θέλουν προσοχή είναι επίσης, εφόσον οι έγγαμοι επιλέξουν χωριστή δήλωση, είναι:
- Η κάλυψη των δαπανών για το χτίσιμο του αφορολογήτου θα γίνεται ατομικά και όχι οικογενειακά. Μέχρι πέρυσι αρκούσε το νοικοκυριό να καλύψει το 10% ή 15% ή 20% των εισοδημάτων του με «πλαστικό χρήμα». Από φέτος η απαίτηση αυτή αναμένεται να αυξηθεί έως και 50% (ανάλογα με το εισόδημα) καθώς το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να ορίσει νέα κλίμακα δαπανών 15%, 20% και 25% ή 30%. Οι δαπάνες αυτές πρέπει να έχουν γίνει ήδη μέσα στο 2018, γιατί αυτά θα ληφθούν στην επικείμενη νέα εκκαθάριση φόρου το 2019. Πριν τις 28 Φεβρουαρίου πάντως θα πρέπει να έχει κατατεθεί και το σχετικό φορολογικό νομοσχέδιο που θα ξεκαθαρίζει τα δεδομένα. 
- Το εισόδημα των ανήλικων τέκνων δηλώνεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει τα υψηλότερα εισοδήματα και όχι αυτού που ασκεί την γονική μέριμνα. Μπορεί να δημιουργήσει ελεγκτικά ζητήματα στο μέλλον.


Κανένα κέρδος σε ποσόν φόρου

Με τον νέο τρόπο υποβολής δηλώσεων, ο κάθε σύζυγος θα λαμβάνει την επιστροφή φόρου που δικαιούται χωρίς να γίνεται συμψηφισμός με τυχόν οφειλές του άλλου συζύγου. Αυτή είναι και η βασική αλλαγή, αφού ο κάθε σύζυγος θα είναι υπόχρεος μόνο για το δικό του ποσό. Αν πρέπει να πληρώσει, θα έχει στη διάθεσή του τις τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει ο νόμος, ενώ αν δικαιούται επιστροφή θα μπορεί να την εισπράξει (υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ληξιπρόθεσμα χρέη), ανεξάρτητα αν το εκκαθαριστικό του/της συζύγου είναι χρεωστικό. 

Από την άλλη, με το ατομικό εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος δεν θα μειωθεί το ύψος του φόρου, αφού και σήμερα υπολογίζεται ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο ανάλογα με τα εισοδήματά του, τα τεκμήρια, τις δαπάνες με πλαστικό χρήμα, τους φόρους που έχουν παρακρατηθεί. Δηλαδή, ο καθένας έχει το αφορολόγητό του, ενώ η κλίμακα ενεργοποιείται για τα εισοδήματα του καθενός ξεχωριστά (προστίθενται μόνο τα εισοδήματα των παιδιών, κάτι που ούτως ή άλλως θα εξακολουθήσει να συμβαίνει).

Με την εφαρμογή του μέτρου, τα εκκαθαριστικά φόρου θα φτάσουν στα 8,8 εκατομμύρια, καθώς οι παντρεμένοι θα κάνουν δύο δηλώσεις και όχι μία από κοινού. Μέχρι σήμερα, ατομικά εκκαθαριστικά εκδίδονται για την οφειλή του ΕΝΦΙΑ. Στις περιπτώσεις των συζύγων, ακόμα και αν υπάρχουν κοινές ιδιοκτησίες, αν δηλαδή σε ένα ακίνητο ο κάθε σύζυγος έχει για παράδειγμα το 50% της κυριότητας, ο κάθε ιδιοκτήτης πληρώνει αυτό που του αναλογεί κι αυτός είναι ο λόγος που εκδίδονται πάνω από 6,5 εκατομμύρια εκκαθαριστικά.

Η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή γνωστοποίησης της επιλογής για υποβολή χωριστής δήλωσης θα παραμείνει διαθέσιμη και μετά την 28η Φεβρουαρίου 2019 . Θα κλείσει την τελευταία ημέρα για την υποβολή εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αποκλειστικά και μόνον όμως για τους φορολογούμενους που συνάπτουν ή δηλώνουν γάμο μετά τις 28/2/2019.

Πηγή

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρουσία του Οικουμενικού  Πατριάρχη Βαρθολομαίου- Το όνομα του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου, δόθηκε στη νέα Έδρα του ΑΠΘ για την μελέτη της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και του πολιτισμού της καθ’ ημάς Ανατολής

Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου- Το...

Το όνομα του μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού...

Από τον Ιανουάριο 2026  Τις πρώτες αυξήσεις μισθών με βάση τη φορολογική μεταρρύθμιση θα δουν περίπου 2 εκατομμύρια μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα  -Ποιοι εργαζόμενοι ωφελούνται

Από τον Ιανουάριο 2026 Τις πρώτες αυξήσεις μισθών με...

Περίπου 2 εκατομμύρια μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα...

Ομαδικές αγωγές ετοιμάζεται  να καταθέσει το ΙΝΚΑ κατά  του ΔΕΔΔΗΕ για ρευματοκλοπές – Πάνω από 30.000 μόνο μέσα στο 2025

Ομαδικές αγωγές ετοιμάζεται να καταθέσει το ΙΝΚΑ κατά...

Στην κατάθεση ομαδικών αγωγών κατά του ΔΕΔΔΗΕ...

Προσλήψεις: Υποχρεωτική η αναγραφή της αμοιβής, στις αγγελίες εργασίας

Προσλήψεις: Υποχρεωτική η αναγραφή της αμοιβής, στις...

Μέχρι το καλοκαίρι του 2026, οι εργοδότες στην Ευρωπαϊκή...

Η Κική Τσακαλδήμη τα κατάφερε: κατέκτησε την κορυφή του Ακονκάγκουα - Το θερμό ευχαριστώ στον Γρηγόρη Δημητριάδη

Η Κική Τσακαλδήμη τα κατάφερε: κατέκτησε την κορυφή...

Η Ελληνίδα ορειβάτισσα Κική Τσακαλδήμη πέτυχε ακόμα...

Ξυλοδαρμός του εκδότη της ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ- Γρονθοκόπησαν τον Αρχιμήδη Καρεκλίδη έξω από το σπίτι του «Οι τραμπουκισμοί και ο εκφοβισμός δεν μας πτοούν», το μήνυμα του εκδότη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Ξυλοδαρμός του εκδότη της ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ- Γρονθοκόπησαν...

Άγρια επίθεση με γροθιές στο πρόσωπο και στο κεφάλι...

Επτά νεαροί οπαδοί του ΠΑΟΚ, νεκροί σε σοκαριστικό τροχαίο στη Ρουμανία – Οι τρεις, από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας -Έφυγαν με μίνι βαν απο Ελλάδα για Γαλλία, για τον αγώνα του ΠΑΟΚ με τη Λιόν

Επτά νεαροί οπαδοί του ΠΑΟΚ, νεκροί σε σοκαριστικό...

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα...

Τραγωδία με 5 νεκρές γυναίκες, από μεγάλη πυρκαγιά  στο εργοστάσιο «Βιολάντα» στα Τρίκαλα -Ανακοίνωση της εταιρείας, συλλυπητήρια μηνύματα από κυβέρνηση, κόμματα και φορείς

Τραγωδία με 5 νεκρές γυναίκες, από μεγάλη πυρκαγιά στο...

Χθες νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας έκλεισαν με τον...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...