Υπάρχει κρίση ηγεσίας; *Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Υπάρχει κρίση ηγεσίας; *Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Αυτή τη χρονιά, φίλοι αναγνώστες, που, εκτός απροόπτου, θα γίνουν δημοτικές και βουλευτικές εκλογές, διερωτώμαι: Υπάρχει ή όχι, στην εποχή μας, κρίση ηγεσίας;

Όταν λέμε ηγεσία εννοούμε πως: πρώτα χρειάζονται ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Γιατί ο ηγέτης, πάνω απ’ όλα, πρέπει να είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ σωστός, ολοκληρωμένος, προσωπικότητα αληθινή. Και όταν λέμε πως δεν υπάρχουν ηγέτες, δεν κάνουμε τίποτε άλλο, παρά να υπογραμμίζουμε την απουσία ανθρώπων πνευματικών, ανιδιοτελών, μαχητών, που πιστεύουν σε ιδανικά και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν και, εν ανάγκη, να θυσιαστούν γι’ αυτά.

Κρίση ηγεσίας σημαίνει: κρίση ανθρώπων. Και χωρίς ανθρώπους και τα καλύτερα συστήματα είναι καταδικασμένα σε αποτυχία. Και ανθρώπους δεν μορφώνουν υλιστικά ή αθεϊστικά συστήματα, χωρίς πνευματικές βάσεις και ηθικές αρχές.

Ο υλισμός, είναι φυσικό να φτιάχνει ανθρώπους στα χαμηλά μέτρα του, που τρέφονται με χώμα και αρέσκονται στη λάσπη. Άνθρωπος χωρίς πνευματικές διαστάσεις, μπορεί να αγωνισθεί για πνευματικές αρχές, για δικαιοσύνη και αγάπη, αφού δεν πιστεύει σ’ αυτές; Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ασυνέπεια και ανακολουθία με το υλιστικό πιστεύω του.

Τι μεγάλο και ανώτερο μπορεί να περιμένει κανείς από έναν υλιστή, από έναν μαμωνολάτρη; Τι μπορεί να δημιουργήσει εκείνος, που έχει ως ιδανικό του το; «φάγωμεν και πίωμεν, αύριον γαρ αποθνήσκομεν;». Γι’ αυτόν φιλοσοφία του ο ηδονισμός και ο επικουρισμός. Δίκαιό του η βία και το δίκαιο του ισχυροτέρου, ιδεατή κοινωνία του: η ζούγκλα.

Να γιατί αποτελούν χίμαιρα και ουτοπία τα διάφορα δήθεν ανορθωτικά κοινωνικά προγράμματα, οι πολυδιαφημισμένες μεταρρυθμίσεις, οι εκσυγχρονισμοί και οι μεγαλόστομες διακηρύξεις από διεθνείς οργανισμούς, χωρίς πνευματικές αρχές.

Τι τα θέλουμε; Μπορεί η σύγχρονη πνευματικά ηγεσία να φλυαρεί περί ανθρώπου και ανθρωπισμού, περί ειρήνης και ειρηνοφιλίας, περί δικαιοσύνης και ισότητας και τα παρόμοια, με το αζημίωτο. Όταν, όμως, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, όταν δεν υπάρχει ο σωστός πνευματικός και κοσμοθεωριακός προσανατολισμός, όλα αυτά αποδεικνύονται ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό. Ούτε η επιστήμη, ούτε η φιλοσοφία, ούτε η τέχνη ή η τεχνική μπορούν τότε να προσφέρουν τίποτε.

Έγραφε, πριν από χρόνια, σ’ ένα εμπεριστατωμένο άρθρο του ο διαπρεπής καθηγητής Αλέξανδρος Τσιριντάνης: «Ο χυδαίος, ο μηδενιστικός υλισμός δεν υπερνικάται ούτε με την επιστημονική έρευνα, ούτε με το φιλοσοφικό στοχασμό και τη συζήτηση. Υπερνικάται με την παλικαρίσια αγωνιστική στάση του ανθρώπου, ο οποίος  δεν δέχεται να φέρεται από το ρεύμα της κάθε μόδας, όπως το κούτσουρο φέρεται από το ρεύμα του ποταμού, αλλά θέλει να πορεύεται κατ’ επίγνωση, να ξέρει τι κάνει, γιατί το κάνει και να ξέρει ακόμη τι πρέπει να περιμένει για το αύριο από αυτό που κάνει σήμερα. Ο επιστημονικός υλισμός υπερνικήθηκε από την επιστήμη. Το χυδαίο υλισμό πρέπει να τον υπερνικήσει με τη ζωή του ο κάθε άνθρωπος και προ παντός ο κάθε νέος».

Έτσι είναι. Δεν μπορείς να χαράξεις οδηγητικές γραμμές, να μπεις στην πρωτοπορία και να αγωνιστείς για ιδέες και για ιδανικά, για πνευματικές αξίες, αν εσύ δεν είσαι αξία πνευματική, αν δεν πιστεύεις με πάθος και συνέπεια στις αξίες και δεν είσαι πρόθυμος να πέσεις γι’ αυτές.

Αν δεν είσαι αποφασισμένος να πας αντίθετα στο ρεύμα, σε κάθε ιδεολογικό ρεύμα, σε κάθε νεοφανή θεωρία του συρμού, δεν είσαι ζωντανός άνθρωπος, δεν είσαι αγωνιστής. Δεν ξέρεις ούτε τι είσαι, ούτε τι θέλεις, ούτε τι επιδιώκεις. Θέλεις αυτό που θέλουν οι πολλοί, η μάζα, το κοπάδι, που άγεται και φέρεται και έχασε την ανθρώπινη ταυτότητά του. Όσοι δεν πηγαίνουν αντίθετα στο ρεύμα, τους παίρνει το ρεύμα, όπως τα κούτσουρα και τα ψοφίμια. Ο υλισμός, η ύπουλη αυτή αποπροσωποιητική δύναμη κάθε δημιουργικής προσπάθειας «υπερνικάται με την παλικαρίσια αγωνιστική στάση».

Αυτό ακριβώς, που μας παρουσίασε, δύο και πλέον χιλιάδες τώρα χρόνια ο Χριστιανισμός, η θρησκεία του ηρωισμού. Ένας ηρωισμός ισόβιος, που αντιμετωπίζει με το ίδιο σθένος τα πεινασμένα θηρία, τους τρομερούς δημίους, τις αναμμένες φωτιές, τα ακονισμένα ξίφη, αλλά και τους σύγχρονους διωγμούς της νεοειδωλολατρείας.

Τέτοιοι άνθρωποι θυσίας και αυταπάρνησης, αγνοί αγωνιστές, δημιουργούν πολιτισμό. Κρατάνε όρθια την ανθρωπότητα. Δεν την αφήνουν να αποκτηνωθεί. Είναι ελπίδα στην απελπισία. Φως στο σκοτάδι. Γίνονται αληθινοί δρομοδείχτες για μία νέα κοινωνία, όπου θα κατοικεί η ειρήνη, η δικαιοσύνη και η αγάπη.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έξυπνες Λύσεις για τη «Βέροια-Πρωτεύουσα πόλη»

Έξυπνες Λύσεις για τη «Βέροια-Πρωτεύουσα πόλη»

Ο απλός δημότης πέρα από υποσχέσεις ή μακροπρόθεσμα...

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΑΤΣΕΑΣ!

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΦΑΤΣΕΑΣ!

Του Ιωάννη Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγος...

Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ

Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ

Γράφει η  Ευδοξία Δαβόρα  μουσικοπαιδαγωγός-...

Σήμερα διανυκτερεύει το ποίημα - Ακριβές μου μνήμες…

Σήμερα διανυκτερεύει το ποίημα - Ακριβές μου μνήμες…

Εκκλησάκι ερημικό και φτωχικόόπου εκκλησιάζονται  οι...

Περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας κατά τη διεξαγωγή αγώνων αυτοκινήτων του 25ου «RALLY SPRINT ΦΙΛΙΠΠΟΣ»

Περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας κατά τη διεξαγωγή...

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, αποβλέποντες στην...

Σύσκεψη φορέων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών

Σύσκεψη φορέων για την αντιμετώπιση του προβλήματος...

Τη Μεγάλη Τετάρτη στις 10:00π.μ. στην αίθουσα του...

Με τον Γιώργο Σοφιανίδη συναντήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ

Με τον Γιώργο Σοφιανίδη συναντήθηκε το νέο Διοικητικό...

 Με τον αναπληρωτή Δημάρχου Βέροιας (ο Δήμαρχος ...

 Κώστας Βοργιαζίδης:  «Ίδιες ευκαιρίες και δικαιώματα σε κάθε γωνιά του δήμου»

Κώστας Βοργιαζίδης: «Ίδιες ευκαιρίες και δικαιώματα...

Το μήνυμα του κ. Βοργιαζίδη από τους Γεωργιανούς, τη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Ο απλός δημότης πέρα από υποσχέσεις ή μακροπρόθεσμα σχέδια έχει σίγουρα ανάγκη από άμεσες και χειροπιαστές λύσεις που θα αλλάξουν από την επόμενη μέρα την καθημερινότητα του. Κάθε υποψήφιος οφείλει να...

Του Ιωάννη Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Φίλοι μου, καλή σας ημέρα, Τυμβωθηρία φίλοι μου, μάλλον ο Αλέκσης είχε στο μυαλό του ότι πρώτα θα επισκεφθεί τον τύμβο Καστά και στη συνέχεια θα πάει στη...