Συνεχίζουν τον αγώνα οι αγρότες μετά την άκαρπη συνάντησή τους με 4 συναρμόδιους υπουργούς

Συνεχίζουν τον αγώνα οι αγρότες μετά την άκαρπη συνάντησή τους με 4 συναρμόδιους υπουργούς

-Σε καλό δρόμο, το θέμα με τα εργόσημα των αλλοδαπών

-Χωρίς αποδείξεις ΤΟΕΒ οι δηλώσεις ΟΣΔΕ


Από τις 6.00 το απόγεμα μέχρι τη 1.00 τα μεσάνυχτα, διήρκησε η συνάντηση της Πέμπτης μεταξύ εκπροσώπων των αγροτών από τα Πανελλαδικά μπλόκα και των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Οικονομίας και Περιβάλλοντος-Ενέργειας, στην Αθήνα.

Στο τραπέζι της συζήτησης συμμετείχε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας κ. Τάσος Χαλκίδης, ο οποίος μιλώντας στον «Λαό» για τα αποτελέσματα της συνάντησης, δήλωσε ότι οι αγρότες δεν έφυγαν ικανοποιημένοι και από χθες άρχιζαν να συντονίζονται για νέες μορφές διαμαρτυρίας. «Όλα είναι στο… ΘΑ, δεν κερδίσαμε τίποτα αλλά και κανένας αγώνας δεν χάνεται…» δηλώνει στο «Λαό» ο κ. Χαλκίδης. Ήδη, και στην Ημαθία άρχισε η τηλεφωνική επικοινωνία και ενημέρωση των αγροτών, για να συγκεντρωθούν εκ νέου σε γενική συνέλευση και να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.

…και δύο καλά

Ωστόσο, δύο θέματα που αφορούν και στην Ημαθία, φάνηκε να οδηγούνται σε κάποια λύση.

Το πρώτο αφορά τους αλλοδαπούς εργάτες γης από τρίτες χώρες, από την Αλβανία κυρίως, οι οποίοι παίρνουν χρήματα, χωρίς να φαίνονται πουθενά και οι αγρότες πληρώνουν τρίτους για εργόσημα, ώστε να μπορούν να δικαιολογήσουν τα έξοδά τους.

«Αφού έρχονται έτσι κι αλλιώς, -ως τουρίστες- ζητάμε να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μπορούμε να δικαιολογούμε τα χρήματα που δίνουμε αλλά κι αυτοί να αφήνουν κάτι στο Ελληνικό κράτος. Εάν λυθεί αυτό, εμάς ως αγρότες που απασχολούμε εργάτες γης, μας ανακουφίζει διότι δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα εργόσημα» επισημαίνει ο κ. Χαλκίδης, υπογραμμίζοντας την υπόσχεση της υφυπουργού κ. Τεληγιορίδου ότι η λύση υπάρχει και μάλιστα θα δοθεί από την φετινή περίοδο.

Οι αγρότες από τον ερχόμενο μήνα ξεκινούν το αραίωμα και άλλες γεωργικές δουλειές, άρα η νέα διαδικασία απασχόλησης των αλλοδαπών εργατών, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, σύμφωνα με την υπουργική δέσμευση.

ΤΟΕΒ και ΟΣΔΕ

Ένα δεύτερο θέμα που φαίνεται να έχει θετική εξέλιξη, αφορά τον διαχωρισμό της απόδειξης πληρωμής του ΤΟΕΒ, σε σχέση με τις διαδικασίες του ΟΣΔΕ.

Στη συνάντηση της Πέμπτης, μπήκε στο τραπέζι και αυτό το θέμα και οι συναρμόδιοι υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Οπότε οι αγρότες που δεν έχουν ξοφλήσει τον ΤΟΕΒ μπορούν να προχωρήσουμε κανονικά στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, χωρίς να καταθέτουν αποδείξεις, αρκεί να δηλώνεται ότι το χωράφι αρδεύεται.

Τι είπε ο υπουργός στη συνάντηση

Μεταξύ των παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο μετά τη συνάντηση είναι:

Η εισαγωγή της Φέτας ΠΟΠ στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», όπως είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων. Σε ένα μήνα αναμένεται να βγει η προκήρυξη για τη νέα σχολική χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, θα διανέμονται στους μαθητές:

• 153.000 μερίδες φέτας ΠΟΠ για το σχολικό έτος 2019-2020, 

• 300.000 μερίδες φέτας ΠΟΠ για το σχολικό έτος 2020-2021 και

• 600.000 μερίδες φέτας ΠΟΠ για το σχολικό έτος 2021-2022.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανακοινώθηκε και η διανομή ΠΟΠ τοπικών τυριών (γραβιέρα κ.λπ.) μέσω του ΤΕΒΑ και των 52 συμπράξεων.

 Η μείωση του κόστους στα λιπάσματα, ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις στα γεωργικά φάρμακα και στους σπόρους.

Τον  Δεκέμβριο ψηφίστηκε τροπολογία που έκανε το νόμο, για την εξόφληση των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων μέσα σε 60 ημέρες, πιο λειτουργικό, ενώ  υπογράφτηκε η σχετική υπουργική απόφαση και ξεκινάει η εφαρμογή της το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Σχετικά με το αίτημα της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των αγροτών για τη χρονιά που πέρασε, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, δήλωσε ότι «στη χρονιά που πέρασε είχαμε τη χορήγηση ενισχύσεων de minimis, σαν αναπλήρωση, σε κάποια είδη και κυρίως στην κτηνοτροφία για το γάλα, όπου υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα. Συνεχίζουμε με τα ροδάκινα, τα οποία πληρώθηκαν πριν λίγες μέρες και το επόμενο διάστημα θα έχουμε επίσης ενίσχυση με τη μορφή των de minimis για την αναπλήρωση του εισοδήματος και σε άλλα προϊόντα, μέσα στον Φλεβάρη και στον Μάρτη».

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα. Δεν έχουν επιλυθεί όλα. Ωστόσο αυτή η κυβέρνηση αφουγκράζεται τα προβλήματα, τα συζητά – σε μαραθώνιες συνεδριάσεις –  και προσπαθεί να δρομολογήσει τις λύσεις».

Να θυμίσουμε ότι στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης, εκτός από τον κ. Αραχωβίτη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, η Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος και οι βουλευτές Παναγιώτα Βράντζα και Νίκος Παπαδόπουλος.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας για την επίσκεψη του  Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης: «O κ. Αραχωβίτης ήρθε, είδε και απήλθε»

Ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας για την επίσκεψη του ...

Οι οικονομικά εξαθλιωμένοι και αδικημένοι από τη...

Ανακοίνωση - κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας για τη νέα δίκη  των μελών του Προεδρείου τους

Ανακοίνωση - κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας...

Σε νέα δίκη οδηγούνται τα μέλη του προεδρείου του...

Μέχρι 18 Ιουνίου οι αιτήσεις για την Εξισωτική Αποζημίωση έτους 2019

Μέχρι 18 Ιουνίου οι αιτήσεις για την Εξισωτική...

Παράλληλα με τη διαδικασία υποβολής της Ενιαίας...

Βέροια: Αποζημιώσεις από το τέλος του χρόνου στους πληγέντες από το χαλάζι

Βέροια: Αποζημιώσεις από το τέλος του χρόνου στους...

Στο τέλος του 2019 θα ξεκινήσει η αποζημίωση των αγροτών...

Θερίζει ο δολοφόνος των δέντρων στη νότια Ευρώπη – Σκοτώνει τις ελιές της Μεσογείου!

Θερίζει ο δολοφόνος των δέντρων στη νότια Ευρώπη –...

Ένα βακτήριο που σκοτώνει τις ελιές σε αρκετές...

Αναγγελία ζημιάς από βροχόπτωση στο Δήμο Βέροιας

Αναγγελία ζημιάς από βροχόπτωση στο Δήμο Βέροιας

Τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019 σημειώθηκε βροχόπτωση που...

Το πρόγραμμα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τριφίμων Σταύρου Αραχωβίτη στην Ημαθία

Το πρόγραμμα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και...

Αύριο Τετάρτη 15/5/2019 θα επισκεφθεί το νομό Ημαθίας ο...

Σύσκεψη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας είχε ο Υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης - Τα θέματα που συζητήθηκαν

Σύσκεψη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας είχε ο...

Την Παρασκευή 10.5.2019 πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Οι οικονομικά εξαθλιωμένοι και αδικημένοι από τη σημερινή κυβέρνηση ροδακινοπαραγωγοί είδαν για ακόμη μια φορά το ίδιο έργο να επαναλαμβάνεται. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Μαϊου 2019 ...

Σε νέα δίκη οδηγούνται τα μέλη του προεδρείου του Συλλόγου μας Παπακωνσταντίνου Θεόδωρος, Χαλκίδης Αναστάσιος και Βράνας Ιωάννης την Τρίτη 21/05/2019  στις 09.00 το πρωί στις αίθουσες του Δικαστικού μεγάρου της...

Παράλληλα με τη διαδικασία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (δήλωση ΟΣΔΕ) ξεκίνησε και η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στο Μέτρο 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα...

Στο τέλος του 2019 θα ξεκινήσει η αποζημίωση των αγροτών για τις ζημιές που υπέστη η φετινή τους παραγωγή από το χαλάζι που έπεσε στο "πέταλο" Πέλλας-Ημαθίας στα μέσα Απριλίου ενώ με την κατάθεση των...