ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Συνεχίζουν τον αγώνα οι αγρότες μετά την άκαρπη συνάντησή τους με 4 συναρμόδιους υπουργούς

Συνεχίζουν τον αγώνα οι αγρότες μετά την άκαρπη συνάντησή τους με 4 συναρμόδιους υπουργούς

-Σε καλό δρόμο, το θέμα με τα εργόσημα των αλλοδαπών

-Χωρίς αποδείξεις ΤΟΕΒ οι δηλώσεις ΟΣΔΕ


Από τις 6.00 το απόγεμα μέχρι τη 1.00 τα μεσάνυχτα, διήρκησε η συνάντηση της Πέμπτης μεταξύ εκπροσώπων των αγροτών από τα Πανελλαδικά μπλόκα και των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Οικονομίας και Περιβάλλοντος-Ενέργειας, στην Αθήνα.

Στο τραπέζι της συζήτησης συμμετείχε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας κ. Τάσος Χαλκίδης, ο οποίος μιλώντας στον «Λαό» για τα αποτελέσματα της συνάντησης, δήλωσε ότι οι αγρότες δεν έφυγαν ικανοποιημένοι και από χθες άρχιζαν να συντονίζονται για νέες μορφές διαμαρτυρίας. «Όλα είναι στο… ΘΑ, δεν κερδίσαμε τίποτα αλλά και κανένας αγώνας δεν χάνεται…» δηλώνει στο «Λαό» ο κ. Χαλκίδης. Ήδη, και στην Ημαθία άρχισε η τηλεφωνική επικοινωνία και ενημέρωση των αγροτών, για να συγκεντρωθούν εκ νέου σε γενική συνέλευση και να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.

…και δύο καλά

Ωστόσο, δύο θέματα που αφορούν και στην Ημαθία, φάνηκε να οδηγούνται σε κάποια λύση.

Το πρώτο αφορά τους αλλοδαπούς εργάτες γης από τρίτες χώρες, από την Αλβανία κυρίως, οι οποίοι παίρνουν χρήματα, χωρίς να φαίνονται πουθενά και οι αγρότες πληρώνουν τρίτους για εργόσημα, ώστε να μπορούν να δικαιολογήσουν τα έξοδά τους.

«Αφού έρχονται έτσι κι αλλιώς, -ως τουρίστες- ζητάμε να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μπορούμε να δικαιολογούμε τα χρήματα που δίνουμε αλλά κι αυτοί να αφήνουν κάτι στο Ελληνικό κράτος. Εάν λυθεί αυτό, εμάς ως αγρότες που απασχολούμε εργάτες γης, μας ανακουφίζει διότι δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα εργόσημα» επισημαίνει ο κ. Χαλκίδης, υπογραμμίζοντας την υπόσχεση της υφυπουργού κ. Τεληγιορίδου ότι η λύση υπάρχει και μάλιστα θα δοθεί από την φετινή περίοδο.

Οι αγρότες από τον ερχόμενο μήνα ξεκινούν το αραίωμα και άλλες γεωργικές δουλειές, άρα η νέα διαδικασία απασχόλησης των αλλοδαπών εργατών, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, σύμφωνα με την υπουργική δέσμευση.

ΤΟΕΒ και ΟΣΔΕ

Ένα δεύτερο θέμα που φαίνεται να έχει θετική εξέλιξη, αφορά τον διαχωρισμό της απόδειξης πληρωμής του ΤΟΕΒ, σε σχέση με τις διαδικασίες του ΟΣΔΕ.

Στη συνάντηση της Πέμπτης, μπήκε στο τραπέζι και αυτό το θέμα και οι συναρμόδιοι υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Οπότε οι αγρότες που δεν έχουν ξοφλήσει τον ΤΟΕΒ μπορούν να προχωρήσουμε κανονικά στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, χωρίς να καταθέτουν αποδείξεις, αρκεί να δηλώνεται ότι το χωράφι αρδεύεται.

Τι είπε ο υπουργός στη συνάντηση

Μεταξύ των παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο μετά τη συνάντηση είναι:

Η εισαγωγή της Φέτας ΠΟΠ στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», όπως είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων. Σε ένα μήνα αναμένεται να βγει η προκήρυξη για τη νέα σχολική χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, θα διανέμονται στους μαθητές:

• 153.000 μερίδες φέτας ΠΟΠ για το σχολικό έτος 2019-2020, 

• 300.000 μερίδες φέτας ΠΟΠ για το σχολικό έτος 2020-2021 και

• 600.000 μερίδες φέτας ΠΟΠ για το σχολικό έτος 2021-2022.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανακοινώθηκε και η διανομή ΠΟΠ τοπικών τυριών (γραβιέρα κ.λπ.) μέσω του ΤΕΒΑ και των 52 συμπράξεων.

 Η μείωση του κόστους στα λιπάσματα, ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις στα γεωργικά φάρμακα και στους σπόρους.

Τον  Δεκέμβριο ψηφίστηκε τροπολογία που έκανε το νόμο, για την εξόφληση των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων μέσα σε 60 ημέρες, πιο λειτουργικό, ενώ  υπογράφτηκε η σχετική υπουργική απόφαση και ξεκινάει η εφαρμογή της το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Σχετικά με το αίτημα της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των αγροτών για τη χρονιά που πέρασε, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, δήλωσε ότι «στη χρονιά που πέρασε είχαμε τη χορήγηση ενισχύσεων de minimis, σαν αναπλήρωση, σε κάποια είδη και κυρίως στην κτηνοτροφία για το γάλα, όπου υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα. Συνεχίζουμε με τα ροδάκινα, τα οποία πληρώθηκαν πριν λίγες μέρες και το επόμενο διάστημα θα έχουμε επίσης ενίσχυση με τη μορφή των de minimis για την αναπλήρωση του εισοδήματος και σε άλλα προϊόντα, μέσα στον Φλεβάρη και στον Μάρτη».

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα. Δεν έχουν επιλυθεί όλα. Ωστόσο αυτή η κυβέρνηση αφουγκράζεται τα προβλήματα, τα συζητά – σε μαραθώνιες συνεδριάσεις –  και προσπαθεί να δρομολογήσει τις λύσεις».

Να θυμίσουμε ότι στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης, εκτός από τον κ. Αραχωβίτη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, η Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος και οι βουλευτές Παναγιώτα Βράντζα και Νίκος Παπαδόπουλος.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φ. Αραμπατζή: Επενδύουμε πολιτικά στη δύναμη των αγροτών

Φ. Αραμπατζή: Επενδύουμε πολιτικά στη δύναμη των...

«Η δύναμή τους είναι η δύναμη της Ελλάδας μας»«Κάνουμε...

Τα αιτήματα του Αγροτικού  Συλλόγου Ημαθίας μετά τις καταστροφές από την χαλαζόπτωση και την ισχυρή ανεμοθύελλα

Τα αιτήματα του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας μετά τις...

Μετά την φονική κακοκαιρία που έπληξε το νομό μας και...

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας -80.000 στρέμματα, η πληγείσα έκταση στην Ημαθία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι Βέροιας,...

Κηρύχθηκαν  από την  Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας...

Μ. Βορίδης:

Μ. Βορίδης: "Τη Δευτέρα θα υπάρχει μια συνολικότερη...

Συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η καταγραφή των ζημιών...

Πέντε δέντρα για «μάρτυρες» να αφήσουν οι πληγέντες αγρότες σε κάθε χωράφι

Πέντε δέντρα για «μάρτυρες» να αφήσουν οι πληγέντες...

Από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ Δήμου Βέροιας ...

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Άμεση η κινητοποίηση για την καταγραφή των ζημιών  - Προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Άμεση η κινητοποίηση...

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του μηχανισμού του...

Επαφές της Φρόσως Καρασαρλίδου με ΕΛΓΑ και αγρότες για τις καταστροφές από τη θεομηνία - Άμεση στελέχωση του τοπικού ΕΛΓΑ με επιπλέον γεωπόνους

Επαφές της Φρόσως Καρασαρλίδου με ΕΛΓΑ και αγρότες για...

Τεράστιες καταστροφές προκάλεσε το βράδυ της Τετάρτης...

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΡΓΩΝ  ΒΕΡΟΙΑΣ: Να χαρακτηριστεί  η περιοχή της Ημαθίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΡΓΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ: Να χαρακτηριστεί ...

Σήμερα το πρωί μετά την χθεσινοβραδινή  Βιβλική...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

«Η δύναμή τους είναι η δύναμη της Ελλάδας μας»«Κάνουμε τη ρήξη με το παρελθόν, επενδύουμε στην πολιτική αξιοπιστία, με τολμηρές αλλαγές, με λιγότερα λόγια και υποσχέσεις, με πολύ δουλειά και μετρήσιμες...

Μετά την φονική κακοκαιρία που έπληξε το νομό μας και την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες από την χαλαζόπτωση και την ισχυρή ανεμοθύελλα και λαμβάνοντας υπόψη τις εξευτελιστικές...

Κηρύχθηκαν  από την  Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του αρμόδιου Υπουργείου, οι Δήμοι Αλεξάνδρειας, Βέροιας και Νάουσας, της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, για την...

Συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες σε όλες τις πληγείσες, από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, περιοχές. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης...