Συνεχίζουν τον αγώνα οι αγρότες μετά την άκαρπη συνάντησή τους με 4 συναρμόδιους υπουργούς

Συνεχίζουν τον αγώνα οι αγρότες μετά την άκαρπη συνάντησή τους με 4 συναρμόδιους υπουργούς

-Σε καλό δρόμο, το θέμα με τα εργόσημα των αλλοδαπών

-Χωρίς αποδείξεις ΤΟΕΒ οι δηλώσεις ΟΣΔΕ


Από τις 6.00 το απόγεμα μέχρι τη 1.00 τα μεσάνυχτα, διήρκησε η συνάντηση της Πέμπτης μεταξύ εκπροσώπων των αγροτών από τα Πανελλαδικά μπλόκα και των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Οικονομίας και Περιβάλλοντος-Ενέργειας, στην Αθήνα.

Στο τραπέζι της συζήτησης συμμετείχε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας κ. Τάσος Χαλκίδης, ο οποίος μιλώντας στον «Λαό» για τα αποτελέσματα της συνάντησης, δήλωσε ότι οι αγρότες δεν έφυγαν ικανοποιημένοι και από χθες άρχιζαν να συντονίζονται για νέες μορφές διαμαρτυρίας. «Όλα είναι στο… ΘΑ, δεν κερδίσαμε τίποτα αλλά και κανένας αγώνας δεν χάνεται…» δηλώνει στο «Λαό» ο κ. Χαλκίδης. Ήδη, και στην Ημαθία άρχισε η τηλεφωνική επικοινωνία και ενημέρωση των αγροτών, για να συγκεντρωθούν εκ νέου σε γενική συνέλευση και να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.

…και δύο καλά

Ωστόσο, δύο θέματα που αφορούν και στην Ημαθία, φάνηκε να οδηγούνται σε κάποια λύση.

Το πρώτο αφορά τους αλλοδαπούς εργάτες γης από τρίτες χώρες, από την Αλβανία κυρίως, οι οποίοι παίρνουν χρήματα, χωρίς να φαίνονται πουθενά και οι αγρότες πληρώνουν τρίτους για εργόσημα, ώστε να μπορούν να δικαιολογήσουν τα έξοδά τους.

«Αφού έρχονται έτσι κι αλλιώς, -ως τουρίστες- ζητάμε να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μπορούμε να δικαιολογούμε τα χρήματα που δίνουμε αλλά κι αυτοί να αφήνουν κάτι στο Ελληνικό κράτος. Εάν λυθεί αυτό, εμάς ως αγρότες που απασχολούμε εργάτες γης, μας ανακουφίζει διότι δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα εργόσημα» επισημαίνει ο κ. Χαλκίδης, υπογραμμίζοντας την υπόσχεση της υφυπουργού κ. Τεληγιορίδου ότι η λύση υπάρχει και μάλιστα θα δοθεί από την φετινή περίοδο.

Οι αγρότες από τον ερχόμενο μήνα ξεκινούν το αραίωμα και άλλες γεωργικές δουλειές, άρα η νέα διαδικασία απασχόλησης των αλλοδαπών εργατών, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, σύμφωνα με την υπουργική δέσμευση.

ΤΟΕΒ και ΟΣΔΕ

Ένα δεύτερο θέμα που φαίνεται να έχει θετική εξέλιξη, αφορά τον διαχωρισμό της απόδειξης πληρωμής του ΤΟΕΒ, σε σχέση με τις διαδικασίες του ΟΣΔΕ.

Στη συνάντηση της Πέμπτης, μπήκε στο τραπέζι και αυτό το θέμα και οι συναρμόδιοι υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Οπότε οι αγρότες που δεν έχουν ξοφλήσει τον ΤΟΕΒ μπορούν να προχωρήσουμε κανονικά στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, χωρίς να καταθέτουν αποδείξεις, αρκεί να δηλώνεται ότι το χωράφι αρδεύεται.

Τι είπε ο υπουργός στη συνάντηση

Μεταξύ των παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο μετά τη συνάντηση είναι:

Η εισαγωγή της Φέτας ΠΟΠ στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», όπως είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων. Σε ένα μήνα αναμένεται να βγει η προκήρυξη για τη νέα σχολική χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, θα διανέμονται στους μαθητές:

• 153.000 μερίδες φέτας ΠΟΠ για το σχολικό έτος 2019-2020, 

• 300.000 μερίδες φέτας ΠΟΠ για το σχολικό έτος 2020-2021 και

• 600.000 μερίδες φέτας ΠΟΠ για το σχολικό έτος 2021-2022.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανακοινώθηκε και η διανομή ΠΟΠ τοπικών τυριών (γραβιέρα κ.λπ.) μέσω του ΤΕΒΑ και των 52 συμπράξεων.

 Η μείωση του κόστους στα λιπάσματα, ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις στα γεωργικά φάρμακα και στους σπόρους.

Τον  Δεκέμβριο ψηφίστηκε τροπολογία που έκανε το νόμο, για την εξόφληση των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων μέσα σε 60 ημέρες, πιο λειτουργικό, ενώ  υπογράφτηκε η σχετική υπουργική απόφαση και ξεκινάει η εφαρμογή της το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Σχετικά με το αίτημα της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των αγροτών για τη χρονιά που πέρασε, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, δήλωσε ότι «στη χρονιά που πέρασε είχαμε τη χορήγηση ενισχύσεων de minimis, σαν αναπλήρωση, σε κάποια είδη και κυρίως στην κτηνοτροφία για το γάλα, όπου υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα. Συνεχίζουμε με τα ροδάκινα, τα οποία πληρώθηκαν πριν λίγες μέρες και το επόμενο διάστημα θα έχουμε επίσης ενίσχυση με τη μορφή των de minimis για την αναπλήρωση του εισοδήματος και σε άλλα προϊόντα, μέσα στον Φλεβάρη και στον Μάρτη».

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα. Δεν έχουν επιλυθεί όλα. Ωστόσο αυτή η κυβέρνηση αφουγκράζεται τα προβλήματα, τα συζητά – σε μαραθώνιες συνεδριάσεις –  και προσπαθεί να δρομολογήσει τις λύσεις».

Να θυμίσουμε ότι στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης, εκτός από τον κ. Αραχωβίτη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, η Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος και οι βουλευτές Παναγιώτα Βράντζα και Νίκος Παπαδόπουλος.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο  λειτουργίας των Συνεταιρισμών

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Αλλάζει το θεσμικό...

Την πρόθεσή του να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο που...

Αυξημένο ενδιαφέρον της Κίνας για εισαγωγές ελληνικών ΠΟΠ και άλλων αγροτικών προϊόντων

Αυξημένο ενδιαφέρον της Κίνας για εισαγωγές ελληνικών...

Ιδιαίτερα εποικοδομητική και σε πολύ καλό κλίμα...

Νέα Αριστερά: Το απόλυτο μπάχαλο  στις πληρωμές των αγροτών

Νέα Αριστερά: Το απόλυτο μπάχαλο στις πληρωμές των...

Aπό το Κόμμα της Νέας Αριστεράς ανακοινώνονται τα...

Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι, στην Κορυφή

Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από χαλάζι, στην Κορυφή

O ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε χθες Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, τους...

Αυξημένος κατά 125 εκατ. ευρώ Αυγενάκης: Στα 305 εκατομμύρια ο νέος προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης

Αυξημένος κατά 125 εκατ. ευρώ Αυγενάκης: Στα 305...

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης...

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Από σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου, μέχρι και τον...

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση σε  Νάουσα και Στενημάχο

Εκτιμήσεις ζημιών από βροχόπτωση σε Νάουσα και...

Αναγγελία κοινοποίησης πίνακα εκτιμήσεων ζημιών...

Στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών FRESKON 2024 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών...

Στο Διεθνές Εμπορικό Γεγονός Φρούτων και Λαχανικών...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...