Συνεχίζουν τον αγώνα οι αγρότες μετά την άκαρπη συνάντησή τους με 4 συναρμόδιους υπουργούς

Συνεχίζουν τον αγώνα οι αγρότες μετά την άκαρπη συνάντησή τους με 4 συναρμόδιους υπουργούς

-Σε καλό δρόμο, το θέμα με τα εργόσημα των αλλοδαπών

-Χωρίς αποδείξεις ΤΟΕΒ οι δηλώσεις ΟΣΔΕ


Από τις 6.00 το απόγεμα μέχρι τη 1.00 τα μεσάνυχτα, διήρκησε η συνάντηση της Πέμπτης μεταξύ εκπροσώπων των αγροτών από τα Πανελλαδικά μπλόκα και των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Οικονομίας και Περιβάλλοντος-Ενέργειας, στην Αθήνα.

Στο τραπέζι της συζήτησης συμμετείχε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας κ. Τάσος Χαλκίδης, ο οποίος μιλώντας στον «Λαό» για τα αποτελέσματα της συνάντησης, δήλωσε ότι οι αγρότες δεν έφυγαν ικανοποιημένοι και από χθες άρχιζαν να συντονίζονται για νέες μορφές διαμαρτυρίας. «Όλα είναι στο… ΘΑ, δεν κερδίσαμε τίποτα αλλά και κανένας αγώνας δεν χάνεται…» δηλώνει στο «Λαό» ο κ. Χαλκίδης. Ήδη, και στην Ημαθία άρχισε η τηλεφωνική επικοινωνία και ενημέρωση των αγροτών, για να συγκεντρωθούν εκ νέου σε γενική συνέλευση και να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.

…και δύο καλά

Ωστόσο, δύο θέματα που αφορούν και στην Ημαθία, φάνηκε να οδηγούνται σε κάποια λύση.

Το πρώτο αφορά τους αλλοδαπούς εργάτες γης από τρίτες χώρες, από την Αλβανία κυρίως, οι οποίοι παίρνουν χρήματα, χωρίς να φαίνονται πουθενά και οι αγρότες πληρώνουν τρίτους για εργόσημα, ώστε να μπορούν να δικαιολογήσουν τα έξοδά τους.

«Αφού έρχονται έτσι κι αλλιώς, -ως τουρίστες- ζητάμε να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μπορούμε να δικαιολογούμε τα χρήματα που δίνουμε αλλά κι αυτοί να αφήνουν κάτι στο Ελληνικό κράτος. Εάν λυθεί αυτό, εμάς ως αγρότες που απασχολούμε εργάτες γης, μας ανακουφίζει διότι δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα εργόσημα» επισημαίνει ο κ. Χαλκίδης, υπογραμμίζοντας την υπόσχεση της υφυπουργού κ. Τεληγιορίδου ότι η λύση υπάρχει και μάλιστα θα δοθεί από την φετινή περίοδο.

Οι αγρότες από τον ερχόμενο μήνα ξεκινούν το αραίωμα και άλλες γεωργικές δουλειές, άρα η νέα διαδικασία απασχόλησης των αλλοδαπών εργατών, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, σύμφωνα με την υπουργική δέσμευση.

ΤΟΕΒ και ΟΣΔΕ

Ένα δεύτερο θέμα που φαίνεται να έχει θετική εξέλιξη, αφορά τον διαχωρισμό της απόδειξης πληρωμής του ΤΟΕΒ, σε σχέση με τις διαδικασίες του ΟΣΔΕ.

Στη συνάντηση της Πέμπτης, μπήκε στο τραπέζι και αυτό το θέμα και οι συναρμόδιοι υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Οπότε οι αγρότες που δεν έχουν ξοφλήσει τον ΤΟΕΒ μπορούν να προχωρήσουμε κανονικά στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, χωρίς να καταθέτουν αποδείξεις, αρκεί να δηλώνεται ότι το χωράφι αρδεύεται.

Τι είπε ο υπουργός στη συνάντηση

Μεταξύ των παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο μετά τη συνάντηση είναι:

Η εισαγωγή της Φέτας ΠΟΠ στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», όπως είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων. Σε ένα μήνα αναμένεται να βγει η προκήρυξη για τη νέα σχολική χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, θα διανέμονται στους μαθητές:

• 153.000 μερίδες φέτας ΠΟΠ για το σχολικό έτος 2019-2020, 

• 300.000 μερίδες φέτας ΠΟΠ για το σχολικό έτος 2020-2021 και

• 600.000 μερίδες φέτας ΠΟΠ για το σχολικό έτος 2021-2022.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανακοινώθηκε και η διανομή ΠΟΠ τοπικών τυριών (γραβιέρα κ.λπ.) μέσω του ΤΕΒΑ και των 52 συμπράξεων.

 Η μείωση του κόστους στα λιπάσματα, ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις στα γεωργικά φάρμακα και στους σπόρους.

Τον  Δεκέμβριο ψηφίστηκε τροπολογία που έκανε το νόμο, για την εξόφληση των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων μέσα σε 60 ημέρες, πιο λειτουργικό, ενώ  υπογράφτηκε η σχετική υπουργική απόφαση και ξεκινάει η εφαρμογή της το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Σχετικά με το αίτημα της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των αγροτών για τη χρονιά που πέρασε, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, δήλωσε ότι «στη χρονιά που πέρασε είχαμε τη χορήγηση ενισχύσεων de minimis, σαν αναπλήρωση, σε κάποια είδη και κυρίως στην κτηνοτροφία για το γάλα, όπου υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα. Συνεχίζουμε με τα ροδάκινα, τα οποία πληρώθηκαν πριν λίγες μέρες και το επόμενο διάστημα θα έχουμε επίσης ενίσχυση με τη μορφή των de minimis για την αναπλήρωση του εισοδήματος και σε άλλα προϊόντα, μέσα στον Φλεβάρη και στον Μάρτη».

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα. Δεν έχουν επιλυθεί όλα. Ωστόσο αυτή η κυβέρνηση αφουγκράζεται τα προβλήματα, τα συζητά – σε μαραθώνιες συνεδριάσεις –  και προσπαθεί να δρομολογήσει τις λύσεις».

Να θυμίσουμε ότι στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης, εκτός από τον κ. Αραχωβίτη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, η Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος και οι βουλευτές Παναγιώτα Βράντζα και Νίκος Παπαδόπουλος.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε πλήρη εφαρμογή το πρόγραμμα επιμόρφωσης  των Γεωργικών Συμβούλων

Σε πλήρη εφαρμογή το πρόγραμμα επιμόρφωσης των...

Με απόλυτη επιτυχία και σε σύντομο χρονικό διάστημα...

ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης: Κάναμε σε 10 μήνες  όσα δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σε 4,5 χρόνια - Βίντεο

ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης: Κάναμε σε 10 μήνες όσα δεν έκανε ο...

Την ιδιαίτερη σημασία την οποία επιδεικνύει η...

Ακυρώνονται οι διήμερες εκδηλώσεις της Ευξείνου Λέσχη Βέροιας στο Κομνήνιο Βέροιας

Ακυρώνονται οι διήμερες εκδηλώσεις της Ευξείνου Λέσχη...

Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας με λύπη της ανακοινώνει ότι...

ΕΛ.Γ.Ο.

ΕΛ.Γ.Ο. "ΔΗΜΗΤΡΑ" - Δράσεις εύρεσης, αξιολόγησης...

Οι τοπικές ποικιλίες οπωροφόρων δένδρων έχουν το...

Υποβολή των οριστικών δηλώσεων για την αναγγελία ζημίας για Νάουσα, Στενήμαχο και Αρκοχώρι από παγετό

Υποβολή των οριστικών δηλώσεων για την αναγγελία...

Υποβολή των οριστικών δηλώσεων για την αναγγελία...

Επί τάπητος τα αγροτικά θέματα της Ημαθίας στη χθεσινή συνάντηση του Συλλόγου Γεωργών Βέροιας με Βορίδη και Λυκουρέντζο

Επί τάπητος τα αγροτικά θέματα της Ημαθίας στη χθεσινή...

--Αναμένεται επίσκεψη του Υπουργού στη Βέροια, στο...

Ο ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης ενθαρρύνει τις επενδύσεις στο πεδίο των αντιχαλαζικών μέτρων

Ο ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης ενθαρρύνει τις επενδύσεις στο πεδίο...

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης...

ΕΝΑΡΞΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΕΝΑΡΞΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ...

Με ψηφιακό τρόπο o Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας σε υλοποίηση του προγραμματισμού των δράσεων του, με συνδιοργανωτές την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας και την Αντιδημαρχία Αγροτικού του Δήμου Βέροιας  οργανώνει σύσκεψη...

Με απόλυτη επιτυχία και σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκε από τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» το εισαγωγικό πρόγραμμα επιμόρφωσης των υποψηφίων Γεωργικών Συμβούλων, έπειτα από συντονισμένες κινήσεις του...

Την ιδιαίτερη σημασία την οποία επιδεικνύει η Κυβέρνηση στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της πατρίδας μας μέσα από τη συνεχή στήριξη που παρέχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέδειξε...