Ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος επισιτιστικής βοήθειας  στην Ημαθία, με περισσότερα χρήματα και ωφελούμενους

Ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος επισιτιστικής βοήθειας στην Ημαθία, με περισσότερα χρήματα και ωφελούμενους

Συνέντευξη Τύπου χθες από Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας 


Τον απολογισμό της πρώτης φάσης και την έναρξη του δεύτερου κύκλου υλοποίησης του  προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς απόρους, έκαναν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας και ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης σε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι στη Βέροια, παρουσία των περιφερειακών συμβούλων Νίκης Καρατζιούλα και Θεόφιλου Τεληγιαννίδη, του Διευθυντή Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Ημαθίας και της Ελένης Σιαμίδου από το Δήμο Νάουσας.


Την συνέντευξη άνοιξε ο Κ. Καλαϊτζίδης καλωσορίζοντας τον Περιφερειάρχη, τονίζοντας ότι «ο Απ. Τζιτζικώστας θα είναι συνεχώς στον τόπο μας, στην πράξη κι όχι στα λόγια». Δήλωσε δικαιωμένος για το έργο που έγινε στην Ημαθία, το οποίο, όπως είπε, «θα συνεχιστεί, μετά τη νίκη στις περιφερειακές εκλογές» και πρόσθεσε: «Εγώ μπήκα μπροστά στον αγώνα για την Περιφέρεια, επειδή ήταν μπροστά ο Τζιτζικώστας από τον οποίο αντλούμε τη δύναμη για την παρουσία και το έργο μας…

 Κι αυτό είναι υπόσχεση και δέσμευση όχι μόνο δική μου ως Κώστας Καλαϊτζίδης, που  σηκώνω το βάρος ως αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας. 

Αυτό είναι διαρκής δέσμευση και του Απόστολου Τζιτζικώστα, από τον οποίο αντλούμε τη δύναμη για την παρουσία και το έργο μας.

Όπως τότε ήμασταν μαζί, έτσι και τώρα είμαστε μαζί κι έτσι θα συνεχίσουμε μαζί, για να κάνουμε τον τόπο καλύτερο. Αυτό το καλύτερο μπορείς να το φέρεις μόνο εσύ Απόστολε, εσένα εμπιστευόμαστε, εσένα στηρίζουμε και μαζί σου προχωράμε αταλάντευτα και ανυποχώρητα.

Στη συνέχεια ο κ. Καλαϊτζίδης αναφέρθηκε στις δράσεις της Κοινωνικής Σύμπραξης Ημαθίας με επικεφαλής την Αντιπεριφέρεια και την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας της περιόδου 2015-2018, ξεπερνώντας τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες που προέκυψαν στη χώρα με την οικονομική κρίση που ανέτρεψε τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας. «Εκεί σταθήκαμε δίπλα τους, διακριτικά, χωρίς να προσβάλουμε κανένα, χωρίς να ξεχωρίζουμε κανένα. Οι ευχαριστίες που ακούσαμε και τα μηδενικά παράπονα από την πλευρά των πολιτών και των φορέων, είναι για εμάς η καλύτερη απάντηση, για το αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάναμε. Με την άψογη συνεργασία που είχαμε και φαίνεται από τα αποτελέσματα, με τους τρείς Δήμους της Ημαθίας και τους τοπικούς φορείς, καταφέραμε και ενισχύσαμε το διάστημα 2015 – 2016 περίπου 8.500 ωφελούμενους συμπολίτες μας με τρόφιμα, βασική υλική συνδρομή, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας συνολικού ύψους  1.700.000 ευρώ περίπου. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με απόλυτη διαφάνεια, ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν όλα τα στοιχεία του και τα πάντα είναι στη διάθεση όλων. Για τη νέα περίοδο  2018-2019 οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε 9.500 και  το ποσό σε 3.750.000 ευρώ».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας ευχαρίστησε για τη συνεργασία στην υλοποίηση του προγράμματος, τους Δημάρχους και τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες της Ημαθίας, τους φορείς που συνεργάστηκαν μαζί, τους εθελοντές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που πρόβαλλαν την προσπάθεια. 

Ξεχωριστά ευχαρίστησε τους προϊστάμενους και τους υπαλλήλους των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας που εργάστηκαν με κόπο για το πρόγραμμα και την επιτυχία του, όπως και την υπεύθυνη υλοποίησης του Τ.Ε.Β.Α στην Ημαθία, την περιφερειακή σύμβουλο Νίκη Καρατζιούλα για το θετικό αποτέλεσμα των προσπαθειών της. 

Απ. Τζιτζικώστας

Σε λεπτομέρειες του προγράμματος και του κοινωνικού έργου της Π.Κ.Μ. αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι ο στόχος είναι «…να μην αφήσουμε κανένα συμπολίτη μας μόνο, όσο υπάρχει ανάγκη, όσο υπάρχουν ευάλωτοι και αδύναμοι πολίτες, υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας…Μία από τις πιο σημαντικές δράσεις υποστήριξης και ενίσχυσης των συμπολιτών μας, που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, είναι το Πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους, το οποίο φροντίσαμε να αξιοποιήσουμε έγκαιρα και σωστά, παρέχοντας άμεσα τα τρόφιμα και τα βασικά είδη ανάγκης σε εκείνους που τα χρειάζονταν. Δημιουργήσαμε σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα ισχυρές Κοινωνικές Συμπράξεις, και μαζί με τους εταίρους μας ολοκληρώσαμε πρώτοι σε όλη την Ελλάδα το Πρόγραμμα για τα δύο προηγούμενα έτη»

Η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως επικεφαλής της Κοινωνικής Σύμπραξης, με το Δήμο Βέροιας, το Δήμο Αλεξάνδρειας και το Δήμο Νάουσας, σχεδίασε και υλοποίησε το πρόγραμμα με βάση αποκλειστικά και μόνο τις τοπικές ανάγκες και προτεραιότητες, του νομού Ημαθίας.

Κάθε οικογένεια, έλαβε τρόφιμα, βρεφική τροφή και βασικά είδη ατομικής υγιεινής, καθώς και είδη οικιακής καθαριότητας, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική οικογενειακού προϋπολογισμού.


Το αμέσως επόμενο διάστημα, ο προγραμματισμός σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη , αφορά σε ακόμα περισσότερες δράσεις υποστήριξης των οικογενειών, των παιδιών και των ευάλωτων πολιτών, τις οποίες απαρίθμησε ο κ. Τζιτζικώστας:

• Ημερίδες από ειδικούς επιστήμονες του κλάδου υγείας.

• Λειτουργία Τηλεφωνικού Κέντρου για εξειδικευμένες συμβουλές από επιστημονικό προσωπικό.

• Λειτουργία Κινητής Μονάδας Ενημέρωσης, ειδικά εξοπλισμένης και στελεχωμένης με ειδικούς επιστήμονες του κλάδου υγείας.

• Κοινωνικά Φροντιστήρια και Ενισχυτική Διδασκαλία για παιδιά και ενηλίκους.

• Εκπαιδευτικά Σεμινάρια και Δράσεις Δημιουργικής Απασχόλησης.

«Ένας και μόνο ένας, είναι ο στόχος και σε αυτή τη δεύτερη φάση του Προγράμματος ΤΕΒΑ: Να αξιοποιηθούν γρήγορα και σωστά οι πόροι που εξασφαλίσθηκαν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» τόνισε και πρόσθεσε ότι παράλληλα, με τις δράσεις του ΤΕΒΑ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:

• Εξασφάλισε τους απαραίτητους πόρους για τη λειτουργία 8 «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» και τη λειτουργία των Ανοικτών Κέντρων Ημέρας και των Υπνωτηρίων αστέγων.

• Χρηματοδότησε 7 δομές «συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων κακοποιημένων γυναικών», 

• Δημιούργησε 38 Κέντρα Κοινότητας, ένα σε κάθε Δήμο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

• Στήριξε και ενίσχυσε τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία.

• Υποστήριξε 14.000 γονείς με διάθεση θέσεων για τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, όπως επίσης και 450 γονείς παιδιών με αναπηρία, με θέσεις σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας.

• Ξεκίνησε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα για τους συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας, την Παροχή Υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων.

• Χρηματοδότησε την κατασκευή του κτηρίου για τα παιδιά με σύνδρομο down.

• Ολοκλήρωσε παρεμβάσεις σε 351 ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης που εξυπηρετούν 4.000 παιδιά με αναπηρία.

• Υποστήριξε τη «Σχολή Γονέων» και το «Κέντρο Θηλασμού» και τα προγράμματα επανένταξης πρώην κρατουμένων, την εκστρατεία ενημέρωσης για την Υιοθεσία, αλλά και την εκστρατεία ενημέρωσης ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση.

«Η αλληλεγγύη ήταν και είναι ο πυρήνας της πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» δήλωσε, τέλος, ο κ. Τζιτζικώστας. 

Στην ετοιμότητα της Διεύθυνσης Υγείας - Κοινωνικής μέριμνας της Π.Ε. Ημαθίας, για τον νέο κύκλο διανομής βοήθειας σε συμπολίτες που βιώνουν σε συνθήκες φτώχειας, αναφέρθηκε ο διευθυντής κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ιδιαίτερα την σημαντική δουλειά εργαζόμενων και εθελοντών και την συνεργασία των φορέων στην οποία αναφέρθηκε και η κ. Σιαμίδου.

«Μακάρι να μην χρειαζόταν αυτή η βοήθεια σε συμπολίτες μας που χτυπήθηκαν από την κρίση» τόνισαν η Ν. Καρατζιούλα και ο Θ. Τεληγιαννίδης, διαβεβαιώνοντας «ότι θα είναι παρόντες όλοι μαζί και πιο έτοιμοι, στην επόμενη διανομή».

Κλείνοντας τη συνέντευξη ο κ. Τζιτζικώστας, πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια είναι εκεί, όπου, οι πολίτες την χρειάζονται... «Στηρίζουμε όσους γονάτισαν στα χρόνια της κρίσης για να ξανασταθούν στα πόδια τους, με έργα υποδομής και αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων... Δίνουμε απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις των ανθρώπων που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση... Ολοι μαζί, οι φορείς με συνεργασίες και ισχυρές κοινωνικές συμπράξεις». 

Ο Περιφερειάρχης απάντησε επίσης σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την δήλωση του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφο Χρήστο Γιαννούλη ότι η Περιφέρεια «διαφημίζει» την ευρωπαϊκή βοήθεια αφήνοντας αναξιοποίητα 59,7 εκ. ευρώ (βλ. σελ. 5), για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Το Καρφί» για το οποίο απάντησε ότι «δεν υφίσταται καν το θέμα», αλλά και για εκλογικά και υποψηφιότητες, για τα οποία όμως διαβεβαίωσε ότι θα λύσει όλες τις απορίες στην ώρα τους, με το που θα κυρηχτούν επίσημα οι εκλογές στις 26 Μαρτίου.


Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Η Νάουσα μπαίνει στον χάρτη της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας  Δημιουργείται Παράρτημα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης

Η Νάουσα μπαίνει στον χάρτη της έρευνας, της...

Μια σπουδαία εξέλιξη η οποία βάζει τον Δήμο μας...

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Ντουμάνη σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Ντουμάνη σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 27 Απριλίου 2024...

Ιερατική Σύναξη  ενόψει της εορτής του Πάσχα στη Βέροια

Ιερατική Σύναξη ενόψει της εορτής του Πάσχα στη...

Το πρωί της Πέμπτης, 25ης Απριλίου, στο Παύλειο...

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο αγροτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Αλεξάνδρειας – Δηλώσεις του Δημάρχου, Παναγιώτη Γκυρίνη

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο αγροτικό οδικό...

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο αγροτικό οδικό...

Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων: «Είναι προνόμιο να κατοικεί κανείς στο Ρουμλούκι» Παρουσία του Μητροπολίτη η ημερίδα τοπικής ιστορίας του ΓΕΛ Πλατέος – Κορυφής

Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων: «Είναι προνόμιο να...

Το πρωί της Παρασκευής, 26ης Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος...

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...