ΚΕΔΕ: Η αποκέντρωση πόρων  και αρμοδιοτήτων, βασική  προϋπόθεση για την αυτονομία  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

ΚΕΔΕ: Η αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, βασική προϋπόθεση για την αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα διασφαλίσει την αυτονομία της,  προσδιόρισε ως απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προώθηση της Περιφερειακής  και Τοπικής ανάπτυξης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Πατούλης παρακολούθησε την ομιλία του Προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη και ακολούθως τοποθετήθηκε στη θεματική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με θέμα «Προκλήσεις μίας ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς».

Όπως υπογράμμισε με δεδομένο ότι  το συγκεντρωτικό κράτος έχει αφαιρέσει το «οξυγόνο» από τις τοπικές κοινωνίες και αποτελεί τροχοπέδη σε κάθε αναπτυξιακή τους προοπτική, πρέπει να φύγουμε από τις διαπιστώσεις και να περάσουμε σε πολιτικές πρωτοβουλίες που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο.

«Πρέπει να γίνει εδώ και τώρα η μεγάλη αλλαγή. Απαιτούνται ριζικές  μεταρρυθμίσεις που θα έχουν στον πυρήνα τους την παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων προς την Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσέλκυση επενδύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη θεματική συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Γ. Γραμματέας του υπ. Ανάπτυξης  Αλ. Κρητικός, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Ελλάδας Φ. Σπανός και ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων ΕΣΠΑ του υπουργείου Υποδομών.


Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε επίσης πως αυτή τη στιγμή τα όρια στις σχέσεις μεταξύ του κράτους με τις Περιφέρειες, των Περιφερειών με τους Δήμους αλλά και του κράτους με τους Δήμους, είναι δυσδιάκριτα και ενισχύουν τις παθογένειες και τόνισε πως πολιτεία και Αυτοδιοίκηση πρέπει να ομονοήσουν ότι απαιτείται ένα κράτος πολυεπίπεδο και επιτελικό, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας  των πολιτών.

Κληθείς να σχολιάσει τους ρυθμούς απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων σημείωσε πως πρέπει να επιταχυνθούν και υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ισότιμη ανάπτυξη σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, εξαιτίας της καθυστέρησης σε πολλές περιπτώσεις, ωρίμανσης των σχετικών μελετών, συνέπεια της έλλειψης προσωπικού.

Ολοκληρώνοντας την εισήγηση του ο κ. Πατούλης επισήμανε: «Δεν θα επιτρέψουμε να πληρώνουν άλλο οι πολίτες τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες. Οφείλουμε να απελευθερώσουμε τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας και να ενισχύσουμε το επιχειρείν, αν θέλουμε να μην χάσει η Ελλάδα τον τρένο της ανάπτυξης».

Στο περιθώριο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ομάδας της ΕΤΕπ  κ. Γιάννη Καλτσά , Διευθυντή της Διεύθυνσης για τις Δραστηριότητες της ΕΤΕπ σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η επικείμενη συνάντηση του κ. Πατούλη  με στελέχη της Τράπεζας η οποία θα λάβει χώρα τις προσεχείς ημέρες, στο Λουξεμβούργο.

Όπως επισημάνθηκε στη συζήτηση, η χρηματοδότηση δράσεων για ζητήματα νευραλγικά που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση μέσω της ΕΤΕπ θα είναι από τα κύρια  στοιχήματα που θα κληθεί να κερδίσει η Περιφέρεια Αττικής από τις πρώτες κιόλας μέρες της διακυβέρνησής της.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...