Ο Μανόλης Ξεξάκης και το βιβλίο του

Ο Μανόλης Ξεξάκης και το βιβλίο του "ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ", παρουσιάζονται στο ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, ΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥΣ


 Στο ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ  στις 13 Απριλίου στις 19:00

 Στον κύκλο των συναντήσεων με συγγραφείς,ποιητές και τα βιβλία τους, το ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ και οι Εκδόσεις ΙΑΝΟSσε συνεργασία και με τον ΣΟΦΨΥ Ημαθίας, παρουσιάζουν το Σάββατο 13 Απριλίου και ώρα 19 τον Μανόλη Ξεξάκη και το βιβλίο τουΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ Τόμος Α!

Με τον ΜΑΝΟΛΗ ΞΕΞΑΚΗ, θα συνομιλήσει ο γνωστός αρχιτέκτονας, εικαστικός και συγγραφέας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΩΝΗΣ και αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η συγγραφέας και σκηνοθέτης ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΥΛΩΝΑ.

Ένας αφηγητής των εσωτερικών στιγμών, ένας μαέστρος της Συμφωνίας των εκπλήξεων είναι ο Ξεξάκης. Με μια γραφή λεωφόρο, πάνω στην οποία μπορεί να περπατήσει το ενδιαφέρον και τα ερωτήματα του αναγνώστη.

Ο Ξεξάκης, μέλος της Πνευματικής Παρέας της Θεσσαλονίκης διηγείται περιπλανώμενες στιγμές, σ’ ένα τοπίο βαθειάς ευαισθησίας και διορατικότητας.

Όταν έγραφα το βιβλίο, - λέει σε συνέντευξή του- ήθελα να περιέχει ιστορίες απλών ανθρώπων, μεγάλα γεγονότα της κοινωνίας στην οποία ζω, και μεγάλα ερωτήματα για τη φύση και τον άνθρωπο. Να είναι και λίγο περιβόλι σοφίας με φυτά τις μεγάλες στιγμές της σκέψης, των τεχνών, των επιστημών και της Ιστορίας.

Έτσι μπήκαν στη σύγχρονη ιστορία μου, -με τη μορφή διηγήσεων, τηλεφωνημάτων, ονείρων- ο πόλεμος του 1940, οι Αιγές, τα Ίμια, η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου και τα οράματά του για τον Ελληνισμό, η ιδέα των παραδόξων στα μαθηματικά, η τέταρτη διάσταση, τα νοητικά πειράματα του Αϊνστάιν και πολλά άλλα. Κι ανάμεσα σ’ αυτά συζητήσεις για σπουδαία έργα ζωγραφικής, μουσικής κι άλλων τεχνών και πρόσωπα που διακρίθηκαν στις επιστήμες.

 

 Στο ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ, στις 13 Απριλίου στις 19:00, ο Ξεξάκης «ξεντύνει» τη σκέψη του, τις ιδέες και τις συλλήψεις του, πλουτίζοντας το Σάββατο με την γοητεία της λογοτεχνίας.

 Τηλ. 6972440721 / fb ΕκκοκκιστήριοΙΔΕΩΝ

 Μανόλης Ξεξάκης - Βιογραφικό σημείωμα

 Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1948, σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή της Θεσσαλονίκης, αλλά παρακολούθησε και μαθήματα εμπνευσμένων καθηγητών στη Φιλοσοφική Σχολή. Πιστεύει πως ήταν καθοριστικά για τη διαμόρφωση του λογοτεχνικού προσανατολισμού του, όσα άκουσε από τους καθηγητές Γιώργο Σαββίδη, Άλκη Κυριακίδου και Δημήτρη Μαρωνίτη στο πανεπιστήμιο, κι αρκετά χρόνια αργότερα σε γκρουπ ιδιωτικών μαθημάτων, πάλι από τον Δημήτρη Μαρωνίτη.

Ετοίμαζε και παρουσίαζε από το 1982 έως το 1987 την εκπομπή «Ο κόσμος του βιβλίου» για το ραδιόφωνο της ΕΤ3, του οποίου για 2 χρόνια είχε και τη διεύθυνση του προγράμματος.
Εργάστηκε για 2 χρόνια ως καθηγητής μαθηματικών στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ως δημοσιογράφος σε ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά, στο ιδιωτικό κολλέγιο ICBS ως καθηγητής στο τμήμα δημοσιογραφίας και ως κειμενογράφος στην πολυεθνική Olympic DDB Needham, κι άλλες διαφημιστικές εταιρείες.

Βιβλία του:
«Ο θάνατος του ιππικού», αφηγήματα, α' έκδοση με εικονογράφηση Γιώργου Λαζόγκα, Πλειάς1977, β΄ έκδοση με εικονογράφηση Αλέκου Φασιανού και σχεδιασμό Ηλία Πετρόπουλου, Μπαρμπουνάκης 1981, γ' έκδοση, Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2001 με την ίδια εικονογράφηση και επεξεργασμένα τα κείμενα.
«Ασκήσεις Μαθηματικών», ποιήματα,

«Πλόες Ερωτικοί», ποιήματα,
«Κάτοπτρα Μελαγχολικού Λόγου» », ποιήματα,

«Ανθολογία Ποιητών της Θεσσαλονίκης», παραγγελία Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη 1987.
«Πού κούκος; Πού άνεμος;», μυθιστόρημα, με εξώφυλλο Νίκου Χουλιαρά,

«Σονάτα Κομπολογιών», διηγήματα και μικρά πεζά, με εξώφυλλο Νίκου Χουλιαρά, «Ποιήματα 1972 – 2006», με εικονογράφηση Αλέκου Φασιανού.

 

Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά, στο περιοδικό για την παγκόσμια ποίηση The Bitter Oleander της Νέας Υόρκης, στο γαλλικό Asylum, στηνPoesie Grecgue Contemporaine κ. α.
Το 2015, κυκλοφόρησε στη Γαλλία το A little tour through European Poetry με μελέτημα του John Taylorγια το έργο του, και αποσπάσματα.
Ποιήματα του επίσης δημοσιεύτηκαν σε αμερικανικό site.
Κείμενα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, σερβικά, ρουμανικά, αλβανικά και στη γλώσσα των Σκοπίων.

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού...

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...