Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Οι ψεύτικοι φίλοι είναι πιο επικίνδυνοι από τους αληθινούς εχθρούς…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Οι ψεύτικοι φίλοι είναι πιο επικίνδυνοι από τους αληθινούς εχθρούς…»

Της  Χρύσας Μπέκα,

Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια

«Η ιστορία που θα σας διηγηθώ είναι αληθινή και αφορά μία γυναίκα που ζούσε κάποτε στην Ινδία την εποχή του Μεσαίωνα και είχε για κατοικίδιο έναν πύθωνα, τον οποίο λάτρευε.

Το φίδι είχε τέσσερα μέτρα μήκος και φαινόταν υγιές μέχρι που μία μέρα ξαφνικά σταμάτησε να τρώει. Η ανορεξία του πύθωνα συνεχίστηκε και τις επόμενες εβδομάδες. Η απελπισμένη γυναίκα έκανε τα πάντα, αλλά τίποτα δεν βοήθησε το φίδι να ξαναβρεί την όρεξη του. Στο τέλος αποφάσισε να το πάει στον κτηνίατρο ως έσχατη λύση.

Ο κτηνίατρος άκουσε προσεκτικά όσα του είπε η γυναίκα και μετά τη ρώτησε: «Το φίδι σας κοιμάται μαζί σας τη νύχτα και τυλίγεται γύρω σας;».

 Η γυναίκα έκπληκτη από την ερώτησή του κτηνιάτρου και κυρίως από το πόσο μέσα είχε πέσει, απάντησε καταφατικά: «Ακριβώς έτσι, γιατρέ μου. Και λυπάμαι πολύ, γιατί δεν μπορώ να το βοηθήσω».

Ο κτηνίατρος τότε απάντησε:

«Κυρία μου, το φίδι σας δεν είναι άρρωστο. Ετοιμάζεται να σας φάει. Κάθε φορά που έρχεται δίπλα σας και νομίζετε ότι σας αγκαλιάζει τυλίγοντας το σώμα του γύρω σας απλά υπολογίζει το μέγεθος σας και προετοιμάζεται για να σας επιτεθεί. Δεν τρώει ώστε να έχει αρκετό χώρο να σας χωνέψει πιο εύκολα». 

Ινδικοί μύθοι

 

 

            Η φιλία είναι μια συναισθηματική σύνδεση, μια μορφή τυπικής και άτυπης επικοινωνίας ψυχών, που σε ιδανικές συνθήκες, είναι αμφίδρομη. Φίλος δεν είναι αυτός που σου κρατά το χέρι στις δύσκολες στιγμές, αλλά περισσότερο εκείνος που θα χαρεί ειλικρινά με την ευτυχία σου.

            Δυστυχώς, συχνά συναναστρεφόμαστε, χωρίς να το αντιληφθούμε με «τοξικούς» φίλους. Φίλους – φίδια που φιλοξενούμε στο «σπίτι» μας, ενώ εκείνοι προετοιμάζονται να αποκαλύψουν την αληθινή τους φύση: να τραφούν από την πληγή μας, να ρίξουν το δηλητήριο που κουβαλούν μέσα τους. Αυτοί οι «φίλοι», έχουν μάθει να ζουν παρασιτικά και να εκμεταλλεύονται τις ευάλωτες πλευρές των άλλων, με σκοπό να ενισχύσουν την αλαζονεία και τον υπερφίαλο εγωκεντρισμό τους. Κάθε γνωστός, είναι ένα υποψήφιο θύμα, που θα εξακολουθήσουν να καταδιώκουν, φορώντας τη μάσκα της συμπαράστασης.

            Είναι οι χειριστικοί «φίλοι», που παραβιάζουν τις ανάγκες μας και τα συναισθήματα μας, επιδιώκοντας να είναι πάντα στο επίκεντρο της προσοχής. Επιζητούν να παίρνουν, χωρίς να είναι πρόθυμοι να προσφέρουν. Μπαίνουν συνεχώς στο ρόλο του «θύματος», εκβιάζοντας συναισθηματικά τις υποχωρήσεις των άλλων στα χατίρια τους. Φορούν τη μάσκα του αβοήθητου και δημιουργούν ένα συναισθηματικό κλίμα μιζέριας και αρνητικότητας. Είναι επιδέξιοι στο να ρουφούν την ενέργειά σου και να περιορίζουν το «χώρο» και την ελευθερία σου, ελέγχοντας την κάθε σου κίνηση. Η επικοινωνία μαζί τους είναι ασφυκτική και η παρουσία τους στη ζωή σου εγκλωβίζει, αντί να αποτελεί χώρο δημιουργικής έκφρασης.

            Άλλοι «φίλοι» συναναστρέφονται μαζί μας με μοναδικό κίνητρο το προσωπικό όφελος. Αντιγράφουν τα χαρακτηριστικά μας, μιμούνται τις συμπεριφορές μας και, σταδιακά, υιοθετούν την ταυτότητά μας. Υποκινούνται από προσωπικές ελλείψεις και, ενώ φαίνονται οι πιο θερμοί υποστηρικτές μας, στην πραγματικότητα καραδοκούν να κλέψουν την επιτυχία μας. Είναι διπρόσωποι και επικίνδυνοι, επειδή σχεδιάζουν τη στρατηγική της προδοσίας τους μεθοδικά και ύπουλα.

            Υπάρχουν και εκείνοι οι «φίλοι» - κριτές που έχουν την τάση να υπογραμμίζουν συνεχώς τα λάθη σου, με το υποτιθέμενα αγαθό κίνητρο να σε κάνουν να βελτιωθείς. Εστιάζουν στις ατέλειές σου, επιδεικνύοντας το πόσο καλύτερα τα έχουν καταφέρει οι ίδιοι. Απορρίπτουν, αντί να ενθαρρύνουν και υποβαθμίζουν τους στόχους και τα όνειρά σου. Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι να μην τους ξεπεράσεις και μετατρέπουν τη συναναστροφή με μάχη αντιπάλων, στην οποία είναι διατεθειμένοι να κερδίσουν με κάθε κόστος. Συμπαραστέκονται με κρυμμένη ικανοποίηση στην αποτυχία σου, και είναι πάντα απόντες στη χαρά σου.

            Η φιλία είναι η ψυχική ταύτιση που ακολουθεί τη φυσική ροή της σύνδεσης. Είναι ένας δεσμός άφθαρτος στο χρόνο και αδιάσπαστος στις ξεχωριστές εμπειρίες της ζωής. Οι φίλοι μας εμπνέουν για να φέρουμε στην επιφάνεια την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Η φιλία είναι το πρότυπο των σχέσεων. Όταν είναι μονόπλευρη, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, επειδή επιλέγεις να προσφέρεις τον εαυτό σου ως θύμα στις κακόβουλες ορέξεις του άλλου. Ο φίλος είναι συνοδοιπόρος, αρωγός και βάση ασφάλειας και δεν απέκτησε αυτό το ρόλο στη ζωή σου με τα χρόνια που πέρασαν, αλλά με τις απτές αποδείξεις ότι η επιλογή να επενδύσεις την εμπιστοσύνη σου απέναντι του, επιβεβαιώθηκε. 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δείτε πότε θα καθαρίσουν οι πνεύμονες αν κόψετε σήμερα το τσιγάρο

Δείτε πότε θα καθαρίσουν οι πνεύμονες αν κόψετε σήμερα...

Το κάπνισμα καταστρέφει τις μικροσκοπικές “τρίχες”...

Προσοχή! Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί πλαστική κουτάλα (ΦΩΤΟ)

Προσοχή! Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί πλαστική κουτάλα (ΦΩΤΟ)

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση...

Μία ώρα έκθεσης σ’ αυτό το φως ανοίγει την όρεξη για γλυκό

Μία ώρα έκθεσης σ’ αυτό το φως ανοίγει την όρεξη για...

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι έστω και μια ώρα...

Άνοια: Σε ποιους ασθενείς ο κίνδυνος αυξάνεται κατακόρυφα

Άνοια: Σε ποιους ασθενείς ο κίνδυνος αυξάνεται...

Οι ενήλικες που πάσχουν από στεφανιαία νόσο...

Σε επιφυλακή για τον ιό του Δυτικού Νείλου: Επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα - Τι συμβουλεύει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

Σε επιφυλακή για τον ιό του Δυτικού Νείλου:...

Ο ιός του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε ξανά στη χώρα μας....

Κουνούπια: Το κόλπο πριν βγείτε έξω για να μην σας τσιμπάνε

Κουνούπια: Το κόλπο πριν βγείτε έξω για να μην σας...

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τα τσιμπήματα των...

Αυτά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά με τις περισσότερες αντικαρκινικές ιδιότητες

Αυτά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά με τις...

Αντικαρκινικούς παράγοντες φαίνεται πως περιέχουν τα...

Τι πρέπει να προσέχετε για να αποφύγετε τις τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι

Τι πρέπει να προσέχετε για να αποφύγετε τις τροφικές...

Ανακοίνωση με την οποία παρέχει συμβουλές στους...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Το κάπνισμα καταστρέφει τις μικροσκοπικές “τρίχες” στους πνεύμονές σας στους ανώτερους αεραγωγούς. Η κύρια λειτουργία τους είναι να προστατεύσουν τους πνεύμονες από τις λοιμώξεις, είτε ιογενείς είτε...

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων "Παρακολούθησης Παραγόντων Ασφάλειας των Τροφίμων – Επίσημος Έλεγχος των Υλικών και Αντικειμένων που...

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι έστω και μια ώρα έκθεσης στο μπλε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο φως δηλαδή που εκπέμπουν οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών, αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου και την...