Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Οι ψεύτικοι φίλοι είναι πιο επικίνδυνοι από τους αληθινούς εχθρούς…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Οι ψεύτικοι φίλοι είναι πιο επικίνδυνοι από τους αληθινούς εχθρούς…»

Της  Χρύσας Μπέκα,

Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια

«Η ιστορία που θα σας διηγηθώ είναι αληθινή και αφορά μία γυναίκα που ζούσε κάποτε στην Ινδία την εποχή του Μεσαίωνα και είχε για κατοικίδιο έναν πύθωνα, τον οποίο λάτρευε.

Το φίδι είχε τέσσερα μέτρα μήκος και φαινόταν υγιές μέχρι που μία μέρα ξαφνικά σταμάτησε να τρώει. Η ανορεξία του πύθωνα συνεχίστηκε και τις επόμενες εβδομάδες. Η απελπισμένη γυναίκα έκανε τα πάντα, αλλά τίποτα δεν βοήθησε το φίδι να ξαναβρεί την όρεξη του. Στο τέλος αποφάσισε να το πάει στον κτηνίατρο ως έσχατη λύση.

Ο κτηνίατρος άκουσε προσεκτικά όσα του είπε η γυναίκα και μετά τη ρώτησε: «Το φίδι σας κοιμάται μαζί σας τη νύχτα και τυλίγεται γύρω σας;».

 Η γυναίκα έκπληκτη από την ερώτησή του κτηνιάτρου και κυρίως από το πόσο μέσα είχε πέσει, απάντησε καταφατικά: «Ακριβώς έτσι, γιατρέ μου. Και λυπάμαι πολύ, γιατί δεν μπορώ να το βοηθήσω».

Ο κτηνίατρος τότε απάντησε:

«Κυρία μου, το φίδι σας δεν είναι άρρωστο. Ετοιμάζεται να σας φάει. Κάθε φορά που έρχεται δίπλα σας και νομίζετε ότι σας αγκαλιάζει τυλίγοντας το σώμα του γύρω σας απλά υπολογίζει το μέγεθος σας και προετοιμάζεται για να σας επιτεθεί. Δεν τρώει ώστε να έχει αρκετό χώρο να σας χωνέψει πιο εύκολα». 

Ινδικοί μύθοι

 

 

            Η φιλία είναι μια συναισθηματική σύνδεση, μια μορφή τυπικής και άτυπης επικοινωνίας ψυχών, που σε ιδανικές συνθήκες, είναι αμφίδρομη. Φίλος δεν είναι αυτός που σου κρατά το χέρι στις δύσκολες στιγμές, αλλά περισσότερο εκείνος που θα χαρεί ειλικρινά με την ευτυχία σου.

            Δυστυχώς, συχνά συναναστρεφόμαστε, χωρίς να το αντιληφθούμε με «τοξικούς» φίλους. Φίλους – φίδια που φιλοξενούμε στο «σπίτι» μας, ενώ εκείνοι προετοιμάζονται να αποκαλύψουν την αληθινή τους φύση: να τραφούν από την πληγή μας, να ρίξουν το δηλητήριο που κουβαλούν μέσα τους. Αυτοί οι «φίλοι», έχουν μάθει να ζουν παρασιτικά και να εκμεταλλεύονται τις ευάλωτες πλευρές των άλλων, με σκοπό να ενισχύσουν την αλαζονεία και τον υπερφίαλο εγωκεντρισμό τους. Κάθε γνωστός, είναι ένα υποψήφιο θύμα, που θα εξακολουθήσουν να καταδιώκουν, φορώντας τη μάσκα της συμπαράστασης.

            Είναι οι χειριστικοί «φίλοι», που παραβιάζουν τις ανάγκες μας και τα συναισθήματα μας, επιδιώκοντας να είναι πάντα στο επίκεντρο της προσοχής. Επιζητούν να παίρνουν, χωρίς να είναι πρόθυμοι να προσφέρουν. Μπαίνουν συνεχώς στο ρόλο του «θύματος», εκβιάζοντας συναισθηματικά τις υποχωρήσεις των άλλων στα χατίρια τους. Φορούν τη μάσκα του αβοήθητου και δημιουργούν ένα συναισθηματικό κλίμα μιζέριας και αρνητικότητας. Είναι επιδέξιοι στο να ρουφούν την ενέργειά σου και να περιορίζουν το «χώρο» και την ελευθερία σου, ελέγχοντας την κάθε σου κίνηση. Η επικοινωνία μαζί τους είναι ασφυκτική και η παρουσία τους στη ζωή σου εγκλωβίζει, αντί να αποτελεί χώρο δημιουργικής έκφρασης.

            Άλλοι «φίλοι» συναναστρέφονται μαζί μας με μοναδικό κίνητρο το προσωπικό όφελος. Αντιγράφουν τα χαρακτηριστικά μας, μιμούνται τις συμπεριφορές μας και, σταδιακά, υιοθετούν την ταυτότητά μας. Υποκινούνται από προσωπικές ελλείψεις και, ενώ φαίνονται οι πιο θερμοί υποστηρικτές μας, στην πραγματικότητα καραδοκούν να κλέψουν την επιτυχία μας. Είναι διπρόσωποι και επικίνδυνοι, επειδή σχεδιάζουν τη στρατηγική της προδοσίας τους μεθοδικά και ύπουλα.

            Υπάρχουν και εκείνοι οι «φίλοι» - κριτές που έχουν την τάση να υπογραμμίζουν συνεχώς τα λάθη σου, με το υποτιθέμενα αγαθό κίνητρο να σε κάνουν να βελτιωθείς. Εστιάζουν στις ατέλειές σου, επιδεικνύοντας το πόσο καλύτερα τα έχουν καταφέρει οι ίδιοι. Απορρίπτουν, αντί να ενθαρρύνουν και υποβαθμίζουν τους στόχους και τα όνειρά σου. Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι να μην τους ξεπεράσεις και μετατρέπουν τη συναναστροφή με μάχη αντιπάλων, στην οποία είναι διατεθειμένοι να κερδίσουν με κάθε κόστος. Συμπαραστέκονται με κρυμμένη ικανοποίηση στην αποτυχία σου, και είναι πάντα απόντες στη χαρά σου.

            Η φιλία είναι η ψυχική ταύτιση που ακολουθεί τη φυσική ροή της σύνδεσης. Είναι ένας δεσμός άφθαρτος στο χρόνο και αδιάσπαστος στις ξεχωριστές εμπειρίες της ζωής. Οι φίλοι μας εμπνέουν για να φέρουμε στην επιφάνεια την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Η φιλία είναι το πρότυπο των σχέσεων. Όταν είναι μονόπλευρη, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, επειδή επιλέγεις να προσφέρεις τον εαυτό σου ως θύμα στις κακόβουλες ορέξεις του άλλου. Ο φίλος είναι συνοδοιπόρος, αρωγός και βάση ασφάλειας και δεν απέκτησε αυτό το ρόλο στη ζωή σου με τα χρόνια που πέρασαν, αλλά με τις απτές αποδείξεις ότι η επιλογή να επενδύσεις την εμπιστοσύνη σου απέναντι του, επιβεβαιώθηκε. 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οργανισμός Υγείας: Μακριά από τις ηλεκτρονικές οθόνες τα παιδιά 2-4 ετών

Οργανισμός Υγείας: Μακριά από τις ηλεκτρονικές οθόνες...

Στα παιδιά ηλικίας δύο έως τεσσάρων ετών δεν πρέπει να...

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Επτά κινήσεις που το προλαμβάνουν

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Επτά κινήσεις που το...

Η γνώση είναι η δύναμή σας. Αν γνωρίζετε ποιος...

Έρευνα αποκαλύπτει πότε ζηλεύουμε περισσότερο

Έρευνα αποκαλύπτει πότε ζηλεύουμε περισσότερο

Πότε νιώθουμε τη ζήλια μας για όσα καλά βιώνουν οι...

Οι 5 χειρότερες ομάδες τροφών για όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν

Οι 5 χειρότερες ομάδες τροφών για όσους προσπαθούν να...

Η απώλεια βάρους είναι σύνθετη υπόθεση, καθώς τα...

Τips για να αδυνατίζεις ενώ δουλεύεις στο γραφείο

Τips για να αδυνατίζεις ενώ δουλεύεις στο γραφείο

Δεν έχεις χρόνο για γυμναστήρια και ούτε κέφι για...

Μειώνεται στο μισό η συμμετοχή στα φάρμακα

Μειώνεται στο μισό η συμμετοχή στα φάρμακα

Σε μείωση της συμμετοχής για την αγορά φαρμάκων...

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Η αγάπη είναι ανιδιοτελής υπέρβαση του εγωισμού σου…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Η αγάπη...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια   ...

ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ;

ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ;

Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα  μουσικοπαιδαγωγός-...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Στα παιδιά ηλικίας δύο έως τεσσάρων ετών δεν πρέπει να επιτρέπεται να μένουν περισσότερο από μια ώρα την ημέρα καθισμένα μπροστά σε οθόνες και τα μικρότερα του ενός έτους πρέπει να μην εκτίθενται καθόλου σε...

Η γνώση είναι η δύναμή σας. Αν γνωρίζετε ποιος παράγοντας κινδύνου αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, μπορείτε να ακολουθήσετε συγκεκριμένα βήματα για να μειώσετε τις επιπτώσεις του στην υγεία...

Πότε νιώθουμε τη ζήλια μας για όσα καλά βιώνουν οι άλλοι να φουντώνει και να ετοιμάζεται να μας πνίξει και πότε το συναίσθημα αυτό καταλαγιάζειΤο ταξίδι στην Καραϊβική που πάντα ονειρευόσασταν ετοιμάζεται...