Στρατηγική Αναβάθμιση Δήμου Βέροιας  και Συλλογική Ευθύνη

Στρατηγική Αναβάθμιση Δήμου Βέροιας και Συλλογική Ευθύνη

Της  Συρμούλας Τζήμα-Τόπη*                                              

Με πολύ μεγάλο, αλήθεια, ενδιαφέρον παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα δηλώσεις ή υποσχέσεις εμπλεκόμενων στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε σχέση με τα κακώς κείμενα της πόλης μας, τα έργα που δεν έγιναν και την ανάπτυξη που περιμένουμε. Ομολογουμένως η Βέροια είναι μια πόλη που παρουσιάζει μια μεγάλη  αντίφαση, μεταξύ της παγκόσμιας φήμης της και των οραμάτων των τοπικών αρχόντων και διαχειριστών της τα τελευταία χρόνια.

Κατά το παρελθόν υπήρξαν πολλές οικονομικές ευκαιρίες, μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά δεν ετέθησαν οι βάσεις για μια άλλη πόλη αντάξια του ονόματός της. Οι λόγοι γι’ αυτές τις χαμένες ευκαιρίες είναι πολλοί. Μπορεί, βεβαίως, κάποιος να ισχυριστεί ότι συμμαζεύτηκαν τα έξοδα και ότι έγιναν κάποια έργα υποδομών, αναγκαία μεν, αλλά όχι ικανά να προσφέρουν ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον της πόλης μας. Η περίσκεψη είναι μεγαλύτερη όταν συγκρίνουμε τη σημερινή  Βέροια με άλλες ελληνικές πόλεις, οι οποίες άλλαξαν τελείως την εικόνα τους και την ποιότητα ζωής των πολιτών τους (Τρίκαλα, Καρδίτσα, Χαλκίδα, Καλαμάτα κ.ά.).

Στρατηγική αναβάθμιση και αναγέννηση σημαίνει ότι πρέπει να αναδημιουργήσουμε την πόλη μας, εκ βάθρων, πατώντας στους βασικούς άξονες: Πολιτισμός – Ιστορία, Οικολογία – Ανάπλαση, Οικονομική αυτάρκεια – Μεγέθυνση.

Αν και στους επιμέρους ανωτέρω άξονες θα αναφερθώ αναλυτικά και στο επόμενο διάστημα, όσον αφορά τον τελευταίο άξονα, είναι ανάγκη να διευκρινιστεί πως η Βέροια οφείλει να επιβιώσει στα δύσκολα χρόνια και να μη μαραζώσει οικονομικά, να μη χάσει τους νέους της, να τους καλύψει, επαγγελματικά – οικονομικά, ώστε να μείνουν εδώ και να συμβάλουν δυναμικά στην ανάπτυξή της. Είναι αυτονόητο ότι μια πόλη για να αποκτήσει οικονομική αυτάρκεια πρέπει να αυξήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις οικονομικές δραστηριότητες, πχ τον πρωτογενή και το δευτερογενή τομέα, τον ποιοτικό τουρισμό, την οικοδομική δραστηριότητα, το εμπόριο, την τεχνολογία, την ενέργεια κλπ. Ως “όραμα” θα πρέπει να θέσουμε την ανάπτυξη της πόλης μας, αλλά με οργανωμένο σχέδιο και στα πλαίσια της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτισμικής κληρονομιάς . 

Ως αισιόδοξος άνθρωπος φρονώ πως πρέπει να απαντήσουμε εμπράκτως σε ερωτήματά όπως: Τι γίνεται με τη γέφυρα,την αστική ανάπλαση, την πλατεία Ωρολογίου, την κυκλοφοριακή μελέτη ,τα αδέσποτα, την καθαριότητα, το πρώην δικαστικό Μέγαρο, τις εκπαιδευτικές δομές, τις φυσικές ομορφιές.  Οι συμπολίτες μας κουράστηκαν να ακούν για λάθη και αστοχίες του παρελθόντος, πρόθυμοι ή όχι, να δώσουν άφεση. Το καίριο είναι, αφού ξεκαθαρίσουν τα λάθη του παρελθόντος, η ευθύνη να καταστεί κοινωνική και συλλογική. Να μπορέσει η νέα δημοτική αρχή, να παράγει έργο, εμπνέοντας τους πολίτες να μετέχουν ενεργά στις αποφάσεις και να εισακούγονται οι προτάσεις τους χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Η επιτροπή διαβούλευσης όπου μετέχουν φορείς της πόλης είναι θεσμός προς αυτή την κατεύθυνση.Το αίσθημα συλλογικής και κοινωνικής ευθύνης καθίσταται μείζον και αναγκαίο, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας όχι μόνο να μας ακούν και να μας κριτικάρουν, αλλά και να τους ακούμε και εμείς.     


*Υπ. Δημοτική Σύμβουλος Βέροιας με το συνδυασμό 

 «ΒΕΡΟΙΑ ΠΡΩΤεύουσα ΠΟΛΗ» με υπ. Δήμαρχο τη Γεωργία Μπατσαρά.


Απόφοιτη του Τμήματος Νομικής ΑΠΘ, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Ποινικών κ Εγκληματολογικών Επιστήμων ΑΠΘ και υπ. διδάκτορας Δημόσιας Διοίκησης. Ειδικευμένη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στην διοίκηση ολικής ποιότητας στην εκπαίδευση και στην ειδική αγωγή. 

Εκλεγμένη σύμβουλος στη Δημοτική Κοινότητα Βέροιας και Πρόεδρος ΔΗΜ.ΤΟ ΝΔ Βέροιας. 

Υπηρετεί ως Καθηγήτρια Νομικών κ Πολιτικών Επιστημών στη Β/θμια Εκπ/ση και ασκεί μάχιμη δικηγορία στη Βέροια. Είναι παντρεμένη με τον Αθανάσιο Τόπη Διαιτολόγο και έχει δύο γιους. 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανόραμα 45ετίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Πανόραμα 45ετίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

«Συμβούλους προκομμένους μὲ πατριωτισμὸν νὰ βάλωμεν...

«Ναοί - Ιερά» -  Έκθεση φωτογραφίας στο παλιό λεβητοστάσιο της Βέτλανς

«Ναοί - Ιερά» - Έκθεση φωτογραφίας στο παλιό...

Έκθεση φωτογραφίας με θέμα ‘Ιερά – Ναοί’ διοργανώνει...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ!

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Τακτική Γενική Συνέλευση Μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμαριάς «Η ΝΤΟΛΙΑΝΗ»

Τακτική Γενική Συνέλευση Μελών του Πολιτιστικού...

  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμαριάς «Η ΝΤΟΛΙΑΝΗ»...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων του 4ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Βέροια

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια...

Από την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα...

Συνάντηση της Πρωτοβουλίας για το Παιδί με τον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας

Συνάντηση της Πρωτοβουλίας για το Παιδί με τον...

Το πρωί της Πέμπτης, 22 Αυγούστου 2019, ο Πρόεδρος της...

Συγκέντρωση Σχολικών Ειδών από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αλεξάνδρειας

Συγκέντρωση Σχολικών Ειδών από το Κοινωνικό...

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Αυτοτελούς Τμήματος...

Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την τάφρο “66”

Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας...

Από τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στην αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικειου Βέροιας έγινε στις 12 το πρωί η κλήρωση για την ανάδειξη του προέδρου του Κάτω Βερμίου (Σελίου). Στην κληρωτίδα μπήκαν τα ονόματα των Αντωνη Πιτουλια και Γιώργου...

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς  διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, νωρίς το μεσημέρι, ο 60χρονος, συνταξιούχος  βεροιώτης, Απόστολος Χατζηλάμπρου. Το περιστατικό συνέβη στα Δικαστήρια της Βέροιας, όπου...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...