ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ημαθίας με θέμα

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ημαθίας με θέμα "Αναγέννηση και Αναζωογόνηση του Ιστορικού Κέντρου Βέροιας"

 Πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κ. Αναστασίας Πάπαρη, Δρος Αρχιτέκτονα  Μηχανικού – Πολεοδόμου (Α.Π.Θ., U.C.L., M. Phil.), σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ημαθίας, στις 5 Απριλίου ε. ε., με θέμα ‘Αναγέννηση και Αναζωογόνηση του (διευρυμένου) Ιστορικού Κέντρου Βέροιας’. Παρόντες ήταν οι κ. κ. Κωνσταντίνος Σισμανίδης, Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου, Άρης Λαζαρίδης, Αντιδήμαρχος Δ. Βέροιας,  π. Αθηναγόρας, πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Δημήτρης Αράβας, ειδικός σύμβουλος Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, Ιωάννης Γραικός, εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας και η κ. Αθηνά Πλιάτσικα – Τριπουρίδου, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας. Την στήριξή τους στην πρωτοβουλία εξέφρασαν επίσης τα αρμόδια τμήματα των υπουργείων Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Εσωτερικών (υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης) και η Συνομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Βεροίας.


 

Η κ. Πάπαρη, υποδεχόμενη και προσφωνώντας τους παρευρισκόμενους, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, ιδιαίτερα το Επιμελητήριο Ημαθίας για την φιλοξενία στις εγκαταστάσεις του και την παραχώρηση της μεγάλης αίθουσας για την ηλεκτρονική παρουσίαση του θέματος.

 

Στην εισήγησή της έθεσε το ζήτημα της κατάστασης του (διευρυμένου) Ιστορικού κέντρου της πόλης ως ένα ζήτημα μείζον και επείγον, που θα πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς να το προσεγγίσουν με ενδιαφέρον, φροντίδα και συνεργασία, καθώς εδώ διαβιεί και εργάζεται ένα μεγάλο μέρος του αστικού πληθυσμού και καθώς επίσης εδώ λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής, πολιτισμικής / πολιτιστικής  και οικονομικής δραστηριότητας της πόλης. 

 

Παρουσίασε με τη βοήθεια εικόνων σε power-point τη δραματική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα αρκετές γειτονιές της πόλης, κηρυγμένες ως ‘παραδοσιακοί οικισμοί’ και μη, καθώς και γειτονιές ‘εκτός των Τειχών’, με κύρια χαρακτηριστικά την εγκατάλειψη, τη γήρανση του κτηριακού αποθέματος, την επικινδυνότητα των κατασκευών, την υπολειτουργία του ιστορικού εμπορικού κέντρου, την περιστασιακή εγκατάσταση και κινητικότητα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, την παύση λειτουργίας επαγγελματικών και βιοτεχνικών χώρων, τον αποκλεισμό από την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων σε μέρος του οδικού δικτύου των παραδοσιακών γειτονιών Κυριώτισσας, Μπαρμπούτας και Παναγίας Δεξιάς λόγω επικινδυνότητας, την υποβάθμιση του δημόσιου χώρου και την εικόνα εγκατάλειψης δομημένων και αδόμητων εκτάσεων, την έλλειψη  επαρκών κοινωνικών υποδομών, το χαμηλό επίπεδο των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής.

 

Αναφέρθηκε στο ιστορικό των ‘αστικών αναπλάσεων’ διεθνώς, στην αντικατάστασή τους από τους όρους ‘αναγέννηση’ και ‘αναζωογόνηση’, καθώς και στην κινητικότητα, που υφίσταται για την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου, αναφορικά με την αναβάθμιση υποβαθμισμένων αστικών περιοχών ανά την Επικράτεια.

 

Ανέλυσε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο χωρικής ανάπτυξης για τη Βέροια και την περιοχή αναφοράς και έδωσε, μέσα από μια σειρά διεθνών, ευρωπαϊκών και εθνικών, θεσμοθετημένων κειμένων, ένα όραμα – πλαίσιο για την διάσωση και επανάχρηση της περιοχής, συνοψίζοντάς το επιγραμματικά  μέσω μιας στρατηγικής με έννοιες – κλειδιά. Ως γενικός στόχος ορίσθηκε η ολοκληρωμένη αναγέννηση και αναζωογόνηση του (διευρυμένου) Ιστορικού Κέντρου, η επανακατοίκηση και αναβάθμιση των ανθρωπογενών και φυσικών οικοσυστημάτων του, η ‘έξυπνη’ και χωρίς αποκλεισμούς χωρική ανάπτυξη, με πολλαπλασιαστικά οφέλη  για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη του συνόλου της πόλης.

 

Ολοκληρώνοντας, πρότεινε προς συζήτηση τα επόμενα βήματα, με την ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και άλλων φορέων, που θα κληθούν να συμμετάσχουν, καθώς και νέων συλλογικοτήτων, που μπορούν να δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό.  Ακολούθησε συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων, που παρευρέθηκαν. Οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες. 

 

Η πρωτοβουλία δεν σχετίζεται με την συγκυρία των αυτο-διοικητικών εκλογών και στοχεύει στη συνθετική και μακρόπνοη ανάπτυξη της περιοχής και κατ’ επέκταση της πόλης, ενσωματώνοντας στο μέλλον το σημαντικό παρελθόν της.  

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΝΑΟΥΣΑΣ Πρόσκληση για τον εορτασμό 20 χρόνων από την ίδρυσή του

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΝΑΟΥΣΑΣ Πρόσκληση για τον εορτασμό 20 χρόνων...

Εκδήλωση εορτασμού για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την...

ΓΕΛ Πλατέος Κορυφής:  Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας,  στο Πνευματικό  Κέντρο Αλεξάνδρειας

ΓΕΛ Πλατέος Κορυφής: Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας, στο...

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στις 09.00 π.μ. στο Πνευματικό...

«Ερχόμενος ο Κύριος»: Μουσική παράσταση από τον Ερυθρό  Σταυρό Βέροιας

«Ερχόμενος ο Κύριος»: Μουσική παράσταση από τον Ερυθρό...

Το Περιφερειακό Τμήμα  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού...

Την Δευτέρα 22 Απριλίου:  Ομιλία  του π. Γεώργιου Σχοινά στον  Ι. Ναό   Αγίου Αντωνίου

Την Δευτέρα 22 Απριλίου: Ομιλία του π. Γεώργιου Σχοινά...

Η Ένωση Θεολόγων Νομού Ημαθίας σε συνεργασία με την...

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό: Παρουσιάζεται «Το βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό: Παρουσιάζεται...

Το παραμύθι της ΜΑμΑ «Το βάζο με τα μοναχικά...

Η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χ. Χιονίδη  «Ιστορία της Βέροιας: της πόλεως και της περιοχής»,  παρουσιάζεται αύριο Σάββατο στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χ. Χιονίδη ...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας σας...

 26, 27 και 28 Απριλίου στο Χώρο Τεχνών- Veria Dance για 7η χρονιά, με τη συμμετοχή  άνω των 400 χορευτών

26, 27 και 28 Απριλίου στο Χώρο Τεχνών- Veria Dance για 7η...

Για 7η χρονιά η Βέροια διοργανώνει το Veria Dance. Πρόκειται...

Το βιβλίο του Πάνου Δημάκη «Το ποτάμι των χιλίων τυφλών» παρουσιάζεται το Σάββατο 20 Απριλίου

Το βιβλίο του Πάνου Δημάκη «Το ποτάμι των χιλίων...

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...