Ψηφίστηκε ομόφωνα η εκκαθάριση της ΕΤΑ Α.Ε.  - Νίκος Κουτσογιάννης: «Το άλσος θα συνεχίσει να είναι η ψυχή της Νάουσας…»

Ψηφίστηκε ομόφωνα η εκκαθάριση της ΕΤΑ Α.Ε. - Νίκος Κουτσογιάννης: «Το άλσος θα συνεχίσει να είναι η ψυχή της Νάουσας…»

-Απουσίαζε σύσσωμη η παράταξη Καραμπατζού

και οι ανεξαρτητοποιημένοι της παράταξης Κουτσογιάννη


Η εκκαθάριση της ΕΤΑ Α.Ε., και μέσω αυτής η διάσωση του ακινήτου και του άλσους Αγίου Νικολάου, όπως ειπώθηκε από τους εκκαθαριστές Θάνο Τσιαμούλο και δήμαρχο Νίκο Κουτσογιάννη, ψηφίστηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας, στη Νάουσα.

«Οι Ναουσαίοι δεν πρέπει πλέον να ανησυχούν. Η δημοτική περιουσία έχει σωθεί για να τη χαίρονται όλοι. Το άλσος θα συνεχίσει να είναι η ψυχή της Νάουσας…» είπε φανερά φορτισμένος ο δήμαρχος κλείνοντας την εισήγησή του.

«Το θέμα της ΕΤΑ το κληρονόμησα, δεν το δημιούργησα. Αντί οι δημιουργοί του προκάτοχοί μου να συμπράξουν για τη λύση του, στάθηκαν απέναντι. Αλλά ο λαϊκισμός είναι ασθένεια που δεν θεραπεύεται. Στην προσπάθεια επίλυσής του υπήρξε ταλαιπωρία όλων μας μέχρι εκεί που δεν πάει. Με τεράστια ψυχολογική πίεση, δεσμεύσεις περιουσίας, στέρηση της μισθοδοσίας μου και 120 μήνες φυλάκισης. Εμείς όμως τιμήσαμε την ψήφο των συνδημοτών μας, θυσιάσαμε σχεδόν τα πάντα. Και σήμερα, οι παρόντες και παρούσες δημοτικοί σύμβουλοι επέλεξαν να είναι στη θέση τους για να τιμήσουν αυτούς που τους ψήφισαν. Κάποιοι άλλοι όχι. Είναι πάλι απόντες…» τόνισε ο δήμαρχος, δεδομένου από τη συνεδρίαση απουσίαζαν όλοι οι σύμβουλοι της παράταξης Καραμπατζού και οι ανεξαρτητοποιημένοι του συνδυασμού της πλειοψηφίας.

Κουτσογιάννης: Ιστορική μέρα

Αναφερόμενος στο ιστορικό της επιχείρησης ο κ. Κουτσογιάννης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι μια ιστορική μέρα.

«Μετά από πολύ μεγάλη ταλαιπωρία ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση. Το ακίνητο κινδύνευε να κατασχεθεί ακόμη και για λογαριασμό 30.000 ευρώ για αρακάδες, φασολάκια και λοιπά κατεψυγμένα είδη! Λαϊκιστές από τότε στόχευαν στο πρόσωπο του δημάρχου. Η ΕΤΑ ήταν η μόνη δημοτική επιχείρηση στην Ελλάδα με περιουσιακά στοιχεία. Με απεμπόληση δημοτικής περιουσίας, αφού εγκληματικά το 2010 έγινε Α.Ε. Είχε ζημίες από το 2008. Το 2010 οι ζημίες ήταν 500.000. Η επιχείρηση παρανόμως επιχορηγούσε άλλα νομικά πρόσωπα και έκανε πλακόστρωτα για πολιτικά οφέλη, λειτουργώντας πάντα με υπερβολικό αριθμό εργαζομένων. Οδηγούνταν στην κατάρρευση με μαθηματική ακρίβεια. Εκ του νόμου είναι υποχρεωτική η λύση Α.Ε. ΟΤΑ με τρεις ζημιογόνες χρήσεις, η ΕΤΑ είχε πέντε. Αλήθεια, ποιος φταίει που έκλεισε η ΕΤΑ; Αυτός που δημιούργησε αυτό το πρόβλημα ή αυτός που το κληρονόμησε;» τόνισε ο δήμαρχος και συνέχισε:


«Το 2015 ήταν 1 εκατ. ευρώ το άνοιγμα, με προνομιακό καθεστώς εργασίας, μηδενικό ταμείο και τους εργαζόμενους σε επίσχεση. Βάσει νόμου έπρεπε να εκποιηθούν τα 20 στρέμματα του άλσους για να πληρώσει τους εργαζόμενους και τους πιστωτές. Θα χάναμε οριστικά τη δημοτική περιουσία. Αναλάβαμε το φορτίο με τον κ. Μάντσιο, κατασχέσεις, και 120 μήνες φυλακή για τα χρέη και τις υποχρεώσεις της δημοτικής επιχείρησης με επιχείρημα της έδρας ‘ποιος σου είπε να κατέβεις για δήμαρχος;’ Την ώρα που κάποιοι τυχάρπαστοι κυκλοφορούν ακόμη με ψηλά το κεφάλι, ο Κουτσογιάννης πήγε πάνω από 25 φορές στην Αθήνα για το θέμα, να μιλήσει με υπουργούς, ακόμη και να μπουκάρει στην ΑΑΔΕ…»

Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Κουτσογιάννης σημείωσε:

«Σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα τελείωσε η εκκαθάριση. Με απόλυτη διαφάνεια και ειλικρίνεια, στο πλαίσιο των νόμων και των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Θυμίζω ότι οι εκκαθαρίσεις της ΚΕΠΑΠ και της ΤΑΒ που ακόμη ολοκληρώνονται…» είπε κλείνοντας ο δήμαρχος.

Θ.Τσιαμούλος: Οι στόχοι επιτεύχθηκαν

Ο εκκαθαριστής Θάνος Τσιαμούλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δύο χρόνια μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ολοκληρώνεται η εκκαθάριση.

«Μετά από πολλή δουλειά και εμπόδια, πολλές φορές πρωτόγνωρα. Οι στόχοι επιτεύχθηκαν για την πολιτική διάσωσης του ακινήτου και των θέσεων εργασίας. Ακολουθεί διαδικασία μεταβίβασης του ακινήτου στον δήμο αμέσως μετά, και μετά η αξιοποίηση…» ανέφερε, υπογραμμίζοντας την άψογη συνεργασία και συνεννόηση που είχε με τον έτερο εκκαθαριστή δήμαρχο.

Το υπόλοιπο των χρεών της επιχείρησης είναι 2,5 εκατ. ευρώ.

Ρίζος: Ζητώ συγνώμη από τους Ναουσαίους

Στις τοποθετήσεις τους οι σύμβουλοι τόνισαν μεταξύ άλλων τα εξής:

Ρίζος: Ιστορική στιγμή, αλλά επειδή τελειώνει μια ιστορία χρόνων, μια επιχείρηση κόσμημα, όταν έγινε. Έγκλημα πράγματι το ότι το 2010 έγινε η ΕΤΑ ανώνυμη εταιρεία. Δυσάρεστο που παίρνουμε την απόφαση. Να δούμε τα λάθη όλων, ώστε οι επόμενες γενιές να αξιοποιούν καλύτερα τη δημοτική περιουσία. Δεν έγιναν προσπάθειες λειτουργίας από τη σημερινή διοίκηση. Ευθύνες και κάποιων εργαζομένων, με τη μία επίσχεση μετά την άλλη. Είναι μονόδρομος η έγκριση του ισολογισμού εκκαθάρισης. Οι προσπάθειες όμως ευοδώθηκαν χάριν στην αλλαγή του πολιτικού πλαισίου, με τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Ζητώ συγνώμη από τους Ναουσαίους γιατί δεν κρατήσαμε σε λειτουργία την επιχείρηση. Πιστεύω οι επόμενες γενιές και διοικήσεις να το αξιοποιήσουν ιδανικά και να πάρει ζωή η περιοχή, χωρίς λάθη. Ας μην ψάχνουμε τους μεγάλους επενδυτές, δεν θα έλθει κανένας.

Λακηνάνος: Εμείς θα διαχειριστούμε την ΕΤΑ ως δήμος

Λακηνάνος: Γίνεται προσπάθεια στηλίτευσης των εργαζομένων και των υψηλών μισθών τους. αυτοί ήτα που δέχθηκαν την εκ περιτροπής εργασία και την περικοπή μισθών, ενώ φύλαγαν το κτήριο. Αντιθέτως, τι παραλάβαμε από την ΤΑΒ; Εμείς ως ΛΑΣ είχαμε προβλέψει τις περιπέτειες από νωρίς. Εμείς θα προσπαθήσουμε να το διαχειριστούμε ως δήμος και όχι από ιδιώτη.

Βαλσαμίδης: Ευθύνες με ονοματεπώνυμο

Βαλσαμίδης. Η συζήτηση γίνεται στο δημοτικό συμβούλιο και όχι στο facebook και στις εφημερίδες με μονομερείς δηλώσεις. Η προηγούενη διοίκηση ήταν απερίσκεπτη (παράδοση δημοτικής περιουσίας σε Α.Ε. το 2010, τι θα γινόταν αν πτώχευε; Ακόμη και η ίδρυση της εταιρείας βασίστηκε σε ψευδή δεδομένα, μελέτη βιωσιμότητας βασισμένη σε πλασματικά και ψεύτικα στοιχεία), με παρωπίδες (δημοτική επιχείρηση Καταρρακτών στην Έδεσσα έγινε επίσης Α.Ε. το 2010, χωρίς όμως παραχώρηση ιδιοκτησίας αλλά μόνο τη χρήση του, παραμύθια λένε όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο. Έκανε διαγωνισμό η Έδεσσα με μακροχρόνια εκμίσθωση, εκτεταμένες εργασίες και σε λίγο λειτουργεί. Εμείς θα ήμασταν στο ίδιο σημείο αν δεν υπήρχε η δέσμευση του ακινήτου, πολιτικό έγκλημα το 2010, άρα δεν μπορούσε να εκμισθωθεί. Όχι άλλο σανό!) και ευθύνες με ονοματεπώνυμο (αποφάσεις του 2010, μελέτες βιωσιμότητας, δεν θα δεχθώ ευθύνες από άδειες καρέκλες).

«Περάσαμε μια πενταετία για να ξαναφέρουμε τα πράγματα σε ισορροπία και να έλθει ξανά η ανάπτυξη. Νέα προοπτική ανοίγεται, δεδομένων των συνθηκών…» είπε κλείνοντας ο αντιδήμαρχος.

Μάντσιος. Με νούμερα, στα χρόνια μη λειτουργίας του ξενοδοχείου οι κρατήσεις όλων των ξενοδοχείων έχουν πέσει δραματικά.

Τάκη-Τζέπου. Ευχαριστώ τον δήμαρχο για τη γενναία πολιτική απόφαση και τον αγώνα που έδωσε για να μην χαθεί το ακίνητο. Εύχομαι το στολίδι να πάρει ξανά ζωή.

Δάγγας. Ο Βασίλης Γώγος ως επικεφαλής της μειοψηφίας στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ζητούσε τους ισολογισμούς της ΕΤΑ από το 2013. Δεν έγινε ποτέ. Καμία η ευθύνη της διοίκησής μας, που προσπάθησε να συμμαζέψει και να νοικοκυρέψει.

Παντζαρτζίδης. Ψηφίζω με την επιφύλαξη ότι θα έχουμε και άλλα μπερδέματα.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...