Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας - Οι σχολικές καθαρίστριες μονοπώλησαν για ακόμη μια φορά το ενδιαφέρον (φωτό)

Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας - Οι σχολικές καθαρίστριες μονοπώλησαν για ακόμη μια φορά το ενδιαφέρον (φωτό)

Με καθυστέρηση μισής ώρας, λόγω μη απαρτίας,

συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας


 

Με καθυστέρηση σαράντα λεπτών ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας, λόγο των πολλών απουσιών Δημοτικών Συμβούλων. Μάλιστα όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Ράπτης ξεπέρασε κατά 10 λεπτά τον προκαθορισμένο χρόνο αναμονής, θέλοντας να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση, σεβόμενος όπως είπε την παρουσία των διαμαρτυρόμενων καθαριστριών. 

 

Διαμαρτυρία των καθαριστριών


Οι καθαρίστριες βρέθηκαν στην αίθουσα διαμαρτυρόμενες για τα εργασιακά τους ζητήματα. Μάλιστα τις εκπροσώπησε και μίλησε στο Σώμα ο εκπρόσωπος του δευτεροβάθμιου οργάνου εργαζομένων και Πρόεδρος στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων κ. Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Αρχικά ο κ. Καραγεωργόπουλος έκανε μια γενική αναφορά για την «άγρια», όπως είπε, εκμετάλλευση των καθαριστριών όλα αυτά τα χρόνια τόσο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις όσο και από την Αυτοδιοίκηση.


Στη συνέχεια προχώρησε στην τοποθέτηση του, θέτοντας ερωτήματα προς τη διοίκηση του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Στο πρώτο του ερώτημα εξέφρασε την απορία, για το ποιος είναι ο λόγος, που μόνο ο Δήμος Αλεξάνδρειας, όπως ο ίδιος υποστήριξε, δεν προχώρησε σε υπογραφή συμβάσεων εργασίας διετούς διάρκειας με τις σχολικές καθαρίστριες;


Μάλιστα πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι οι λόγοι που δεν υπεγράφησαν διετής συμβάσεις ήταν καθαρά προσχηματικοί, αφού όπως τόνισε, η αιτιολογία της διοίκησης ότι δεν υπήρχε διασφάλισή της πληρωμή τους δεν μπορεί να υφίσταται κατά τον ίδιο, δεδομένου του ότι ο προϋπολογισμός όλων τον πληρωμών των ΟΤΑ κατατίθεται κάθε χρόνο, χωρίς ουσιαστικά ουδείς να διασφαλίζει εκ των προτέρων ότι όντως θα υπάρχουν οι πόροι.

Ρώτησε επίσης να μάθει για ποιο λόγο δεν έχουν χορηγηθεί ακόμη μέσα ατομικής προστασίας, παρά το γεγονός του ότι όπως είπε, «η πολιτεία με απόφαση της έχει αποφασίσει την αύξηση της χρηματοδότησης γι’ αυτό το λόγο;»…

Τέλος κατηγόρησε τη διοίκηση ότι απέστειλε πρόωρα έγγραφο για την αξιολόγηση των σχολικών καθαριστριών από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, με σκοπό τον εκφοβισμό τους. Μάλιστα πρόσθεσε ότι η αιτιολογία που αναφέρει το έγγραφο για την πρωιμότητα της κατάθεσης του στις σχολικές επιτροπές δεν ισχύει, διότι οι καθαρίστριες έχουν εξαιρεθεί από τη διαδικασία των προσλήψεων 1 μήνα προ των εκλογών.

 

Άμεση απάντηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου στις καταγγελίες των σχολικών καθαριστριών


Στα ερωτήματα και στις όποιες κατηγορίες των σχολικών καθαριστριών, κλήθηκε να απαντήσει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ως γνώστης του θέματος, σαν μέλος της σχολικής επιτροπής, κ. Δημήτρης Ράπτης.

Σ’ αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι και στην προηγούμενη συνεδρίαση ο κ. Ράπτης είχε απαντήσει και πάλι στο ίδιο θέμα όταν τέθηκε από συμβούλους της μειοψηφίας.

Στην απάντησή του τώρα, αρχικά για το θέμα των προσλήψεων 2 έτους διάρκειας τόνισε με σαφήνεια ότι τον Ιούνιο του 2018 η πολιτεία εξαίρεσε τις σχολικές καθαρίστριες από την απαγόρευση προσλήψεων. Ωστόσο 2,5 μήνες μετά έβγαλε υπουργική απόφαση, με την οποία όρισε τον Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ως φορέα χρηματοδότησης τους.

Το έγγραφο αυτό έφτασε στο Δήμο στις 4 Σεπτεμβρίου. Ήταν διαδικαστικά πολύ δύσκολο να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες. Ωστόσο όπως είπε θα μπορούσαν να γίνουν, όμως θα έπρεπε να γίνουν χωρίς προκήρυξη, γεγονός που ουσιαστικά θα απέκλειε από το δικαίωμα στην εργασία, της όποιας-ου ενδιαφερόμενης-ου, «δεν είχαμε το δικαίωμα να κάνουμε κάτι τέτοιο κύριοι…» είπε μεταξύ άλλων.


Σ’ ότι αφορά στην πληρωμή τους για το μήνα Σεπτέμβριο ξεκαθάρισε ότι το απογραφικό δελτίο είναι από 1-10 μέχρι 30-6 για το σχολικό έτος 2018-2019 και έχει σταλεί ακριβώς το ποσό που τους αντιστοιχεί, επομένως και πάλι δεν υφίσταται η κατηγορία ότι δεν έχει αποδοθεί ο μήνας Σεπτέμβριος.

Για το έγγραφο που απέστειλε η διοίκηση στις σχολικές επιτροπές για την άμεση αξιολόγηση των σχολικών καθαριστριών από τους εκάστοτε διευθυντές, ο κ. Ράπτης ξεκαθάρισε ότι μέριμνα της διοίκησης ήταν να προλάβει τις ημερομηνίες, ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα στο μέλλον στις προσλήψεις των καθαριστριών λόγο εκλογών. Ωστόσο μεταγενέστερα και ενώ είχε ήδη σταλεί το συγκεκριμένο έγγραφο,  ήρθε η εγκύκλιος που εξαίρει από την απαγόρευση των προσλήψεων τις καθαρίστριες των σχολικών μονάδων.  

Τέλος για τα είδη ατομικής προστασίας, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι η αύξηση των πόρων για την αγορά τους ήρθε τον Φεβρουάριο του 2018, ωστόσο από το νόμο όλες οι προμήθειες καυσίμων ειδών καθαριότητας κλπ, γίνονται συνολικά από το Δήμο για όλα τα νομικά πρόσωπα, επομένως δεν θα μπορούσε η διοίκηση να προχωρήσει σε μια ξεχωριστή διαδικασία αγοράς τους «εξάλλου εφόσον η κυβέρνηση το ήθελε θα μπορούσε να εξαιρέσει από αυτές τις διαδικασίες τουλάχιστον τις σχολικές επιτροπές…» είπε κλείνοντας το θέμα.

 

Υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης

Στα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας κ.κ. Μίχος και Αλευράς, επανέφεραν το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών και την ανακύκλωση

Στους δύο απάντησε ο Δήμαρχος κ. Π. Γκυρίνης, ο οποίος για ακόμη μια φορά παρουσίασε το ιστορικό του προβλήματος, που αφορά κυρίως στη μεταφόρτωση των απορριμμάτων, για την οποία δεν ευθύνεται ο Δήμος, αλλά άλλες δυσλειτουργίες, κυρίως γραφειοκρατικές,  ενώ για την ανακύκλωση τόνισε ότι η μη σωστή λειτουργία της ανακύκλωσης οφείλετε στην ελληνική εταιρεία ανακύκλωσης.

Συγκεκριμένα η εν λόγο εταιρεία οφείλει να δίνει τα εφόδια στους Δήμους για να μπορούν να κάνουν την ανακύκλωση, κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται. Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι το ότι ο κ. Γκυρίνης ανέφερε ότι τελευταία φορά δόθηκε απορριμματοφόρο για ανακύκλωση στο Δήμο Αλεξάνδρειας, περίπου το 1998, δείγμα της τραγικότητας της κατάστασης.

 

Κίτσιος Γεώργιος

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο...

 Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 η λογοτεχνική συντροφιά του...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...