ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ  ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Του Κωνσταντίνου Χρ. Ρούσου*


Βρισκόμαστε στο κατώφλι της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα και η διαχείριση των απορριμμάτων παραμένει ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα για την Ελλάδα , την ώρα που , εδώ και χρόνια , πολλές χώρες της ΕΕ έχουν καταφέρει όχι μόνο να βρουν λύση , αλλά και να εκμεταλλεύονται τα απορρίμματα προς όφελός τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Κομισιόν , χώρες όπως η Ολλανδία , η Σουηδία, η Δανία, η Αυστρία και η Γερμανία διαθέτουν δεκάδες μονάδες αποτέφρωσης , επεξεργασίας και ανακύκλωσης σκουπιδιών , δηλαδή υπερσύγχρονα εργοστάσια , τα οποία μετατρέπουν τα απορρίμματα σε ενέργεια και θέρμανση με τεράστια οφέλη για το περιβάλλον.

Ο φιλόδοξος στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή  Ένωση είναι το 2030 μόνο το 5% των αστικών αποβλήτων να καταλήγει για ταφή. Βέβαια, αυτός ο στόχος είναι υπερβολικά φιλόδοξος , αν αναλογιστούμε ότι υπάρχουν ακόμη χώρες ,όπως η  Ελλάδα, η Κύπρος , η Κροατία, η Λετονία και η Μάλτα, που στέλνουν σε χώρους υγειονομικής ταφής πάνω από τα τρία τέταρτα των αστικών αποβλήτων τους.

Είναι ενδιαφέρον να δούμε πως διαχειρίζονται, αναλυτικότερα, ορισμένες  από τις ισχυρότερες, οικονομικά, χώρες  της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, τα σκουπίδια τους .Στην Γερμανία έχουν , ουσιαστικά, καταργηθεί οι παραδοσιακές χωματερές και έχουν αντικατασταθεί με μερικά από τα πλέον προηγμένα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων στον κόσμο .Αυτά δέχονται μόνο ότι έχει απομείνει από τα απορρίμματα που έχουν , υποχρεωτικά, ανακυκλωθεί .Χαρακτηριστικά, μόνο το 1% των οικιακών απορριμμάτων καταλήγει σε ΧΥΤΑ, ενώ ανακυκλώνεται σχεδόν το 100% των μπαταριών και των λιπαντικών αυτοκινήτων.

Στην Γαλλία λειτουργούν ειδικές μονάδες αποτέφρωσης, όπου γίνεται η επεξεργασία των απορριμμάτων .Από το 2006, μάλιστα, οι Γάλλοι  κατάφεραν να παράξουν, μέσω της καύσης των σκουπιδιών τους, αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσουν ένα εκατομμύριο σπίτια με ηλεκτρισμό και 600.000 με θέρμανση.

Η Αυστρία είναι μια από τις πιο εξελιγμένες  χώρες στην Ευρώπη ,σε ότι αφορά τις πρακτικές  διαχείρισης  απορριμμάτων, με άρτια οργανωμένες μονάδες διαλογής και κομποστοποίησης απορριμμάτων, εργοστάσια σύνθετης επεξεργασίας πολλών, ταυτόχρονα, ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών και με εργοστάσια καύσης.

Στην Σουηδία παράγεται βιοαέριο από  δύο χώρους διαχείρισης αποβλήτων , που χρησιμοποιείται ως καύσιμο αυτοκινήτων. Από το 2007 η ταφή απορριμμάτων σχεδόν σταμάτησε.

Στην Ιταλία υπάρχουν 5 μονάδες υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, 12 μονάδες ανακύκλωσης και 7 μονάδες κομποστοποίησης. Η ανακύκλωση, εκεί, επιβραβεύεται με δωρεάν εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Γίνεται σαφές , λοιπόν, ότι τα σκουπίδια θα μπορούσαν, μέσω της επεξεργασίας τους σε σύγχρονες μονάδες, να προσφέρουν μια επιπλέον  λύση σε θέματα ηλεκτροδότησης και θέρμανσης  των ελληνικών νοικοκυριών  ενώ , ταυτόχρονα ,θα  άνοιγαν και  χιλιάδες νέες θέσεις  εργασίας .Έχουμε, δηλαδή ,μπροστά μας ένα  ακόμα  λαμπρό παράδειγμα της αειφόρου ανάπτυξης.


*Ιατρός Παθολόγος

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό 

«Δικαίωμα για Νέα Βέροια» του   Ι. Παπαγιάννη

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...