Εγκεφαλοπάθεια, μια τρομακτική λέξη

Εγκεφαλοπάθεια, μια τρομακτική λέξη

Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα  

μουσκοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια 

www.sonatal.gr

 Η εγκεφαλοπάθεια είναι μια ασθένεια, διαταραχή ή βλάβη του συστήματος του εγκεφάλου. Ο όρος αναφέρεται σε προσωρινές ή μόνιμες καταστάσεις που επηρεάζουν τη δομή ή τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η λέξη εγκεφαλοπάθεια μπορεί να αναφέρεται σε όλα τα είδη εγκεφαλικών βλαβών και ασθενειών, με πολλούς τύπους και μορφές, που μπορούν να ομαδοποιηθούν ανάλογα με την αιτία τους. Αίτια πολλά. Από μια απλή έλλειψη της βιταμίνης Β1, κάποιον φυσικό τραυματισμό, υψηλή πίεση του αίματος, τοξίνες, έλλειψη οξυγόνου συχνά κατά τη διάρκεια του τοκετού, ασθένειες Prion, ή κάποια άλλα κληρονομικά νοσήματα που συνδέονται όμως με την εγκεφαλική παράλυση.


Τα συμπτώματα, δύσκολα να αντιμετωπιστούν τις περισσότερες φορές. Αλλοιωμένη ψυχική και ψυχολογική κατάσταση, κενά μνήμης, αποπροσανατολισμός, ακούσιες μυϊκές συσπάσεις, ακούσιες κινήσεις των ματιών, νευρικός κλονισμός, μυϊκή ατονία, προβλήματα κατάποσης ή ομιλίας, επιληπτικές κρίσεις.

 

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την εγκεφαλοπάθεια, μια σωστή θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα του ασθενούς και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του. Οι επιστήμονες εφαρμόζουν διάφορες μορφές θεραπείας για να βοηθήσουν τους ασθενείς να ξεπεράσουν τους προσωπικούς περιορισμούς που σχετίζονται με την ασθένεια.

Κάθε πρόγραμμα προσαρμοσμένης θεραπείας αντλείται από κατάλληλους κλάδους, με βάση τις ατομικές ανάγκες του ασθενούς. Ο τύπος της εγκεφαλοπάθειας, η σοβαρότητα και το πεδίο εφαρμογής του, καθώς και οι υπάρχουσες συνειρμικές συνθήκες, λαμβάνονται υπόψη όταν συμβουλευόμαστε για μια θεραπεία.

Ως μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου θεραπείας, η φυσικοθεραπεία, η και η λογοθεραπεία είναι από τις πιο κοινές και ευεργετικές παρεμβάσεις, με τις πιο εναλλακτικές θεραπευτικές μεθόδους να κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Η θεραπεία επικεντρώνεται στον περιορισμό της βλάβης, αλλά και της ενεργοποίησης του εγκεφάλου, ενισχύοντας την ικανότητα των ασθενών να επικοινωνούν, να παίζουν, να περπατούν και να βοηθούν στην προσωπική φροντίδα.

Η στοχευμένη θεραπεία σε μεμονωμένους τομείς συντονίζοντας τους ασθενείς, τους φροντιστές και τους θεραπευτές από πολλαπλούς κλάδους και η συντονισμένη προσπάθεια, βοηθά το ασθενή, να συνειδητοποιήσει το προσωπικό του δυναμικό. Η διαχείριση του πόνου, της σπαστικότητας, των γλωσσικών δυσκολιών και άλλων συμπτωμάτων της εγκεφαλικής παράλυσης, ενισχύει την ανεξαρτησία και την εμπιστοσύνη, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της κινητικότητας και στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής.

 

Τα θεραπευτικά οφέλη φυσικά, ενισχύονται όταν οι ασθενείς με την όποιοι μορφή εγκεφαλοπάθειας είναι άνετοι και ήρεμοι με το περιβάλλον γύρω τους. Η μουσική παρέχει μια φυσική γέφυρα, ηρεμώντας τους ασθενείς και ενισχύοντας τις σχέσεις τους με τους θεραπευτές. Η ενσωμάτωση της μουσικής σε θεραπευτικά προγράμματα ενισχύει τις βελτιώσεις της επικοινωνίας και την κοινωνική ανάπτυξη, καθώς οι ασθενείς εκφράζονται με το τραγούδι, δοκιμάζοντας τη δυνατότητα της φωνής τους, παίζοντας ένα όργανο ή απλά ακούγοντας μουσική παθητικά.

Μελέτες για τη χρόνια αγγειακή εγκεφαλοπάθεια σε σχέση με την ενεργή μουσικοθεραπεία, είχαν εμφανή αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η εφαρμογή έγινε σε ενήλικους ασθενείς με έλλειψη μνήμης, προσοχής και λεκτικής ευχέρειας που σχετίζεται με αγγειακή νοητική δυσλειτουργία. Σε ένα διάστημα τεσσάρων μηνών, η μέθοδος της μουσκοθεραπείας, βασίστηκε σε δημιουργικό και διαδραστικό παιχνίδι, ταυτόχρονα με τη φαρμακολογική θεραπεία. Οι αρχικές νευροψυχολογικές εξετάσεις, έδειξαν ελλείμματα στην ονομασία αντικειμένων και αριθμών, τη λεκτική ευελιξία, τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη λεκτική μνήμη, τη βραχυχρόνια χωρική μνήμη, την επιλεκτική προσοχή και τον οπισθοκινητικό συντονισμό. Μετά τις συνεδρίες μουσικοθεραπείας, το γνωστικό προφίλ βελτίωσε σημαντικά την προσοχή, τον οπισθοκινητικό συντονισμό και τη λεκτική και χωρική μνήμη. Τέτοιες θετικές αλλαγές επιβεβαιώθηκαν και από άλλες παρόμοιες μελέτες, ενώ παρατηρήθηκε ταυτόχρονα και η αύξηση των διαπροσωπικών αλληλεπιδράσεων, καθώς και η σταθερή μείωση του άγχους των ασθενών αλλά και των φροντιστών τους.

Σε επιλεγμένους ασθενείς λοιπόν, μια καλά δομημένη επέμβαση που προστίθεται στην τυποποιημένη θεραπεία μπορεί να συμβάλει στον προσδιορισμό μιας σταθερής βελτίωσης των γνωστικών και ψυχοσυμπεριφορικών πτυχών του ασθεν. Απαιτούνται βέβαια ακόμη περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν αυτά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στον τόσο ευαίσθητο τομέα των εγκεφαλικών παθήσεων.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Α. Τζιτζικώστας για το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού: Το μόνο που χρειάζεται σε αυτή τη φάση είναι ψυχραιμία

Α. Τζιτζικώστας για το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού: Το...

Ψυχραιμία και όχι πανικό συνέστησαν σε όλους μετά το...

Η ετοιμότητα και η προετοιμασία της Ημαθίας για τις εξελίξεις με την εξάπλωση του κορονοϊού

Η ετοιμότητα και η προετοιμασία της Ημαθίας για τις...

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ...

Οι τελευταίες οδηγίες του υπουργείου Υγείας για τον νέο κοροναϊό

Οι τελευταίες οδηγίες του υπουργείου Υγείας για τον...

Όσο τα κρούσματα και οι νεκροί αυξάνονται λόγω της...

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για τον κορονοϊό: Οδηγίες προφύλαξης και διαχείρισης πιθανού κρούσματος

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για τον κορονοϊό:...

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γιατροίΑυξημένη...

Το κρασί στην υγεία  των ανθρώπων

Το κρασί στην υγεία των ανθρώπων

Το κρασί είναι το γάλα των γερόντων. Μια μέρα χωρίς...

10 tips για να γίνει η διατροφή σας καλύτερη

10 tips για να γίνει η διατροφή σας καλύτερη

«Ο ερχομός του νέου χρόνου μας γεμίζει αισιοδοξία και...

3η ΥΠΕ Κ. Μακεδονίας: Η Νάουσα σύντομα θα έχει αξονικό τομογράφο για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια

3η ΥΠΕ Κ. Μακεδονίας: Η Νάουσα σύντομα θα έχει αξονικό...

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για τη λειτουργία του...

22 κανόνες που θα αλλάξουν την ζωή σας! Από τον ψυχίατρο Mikhail Litvak

22 κανόνες που θα αλλάξουν την ζωή σας! Από τον ψυχίατρο...

Με συνολικά 30 βιβλία για το θέμα της πρακτικής και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...