Εγκεφαλοπάθεια, μια τρομακτική λέξη

Εγκεφαλοπάθεια, μια τρομακτική λέξη

Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα  

μουσκοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια 

www.sonatal.gr

 Η εγκεφαλοπάθεια είναι μια ασθένεια, διαταραχή ή βλάβη του συστήματος του εγκεφάλου. Ο όρος αναφέρεται σε προσωρινές ή μόνιμες καταστάσεις που επηρεάζουν τη δομή ή τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η λέξη εγκεφαλοπάθεια μπορεί να αναφέρεται σε όλα τα είδη εγκεφαλικών βλαβών και ασθενειών, με πολλούς τύπους και μορφές, που μπορούν να ομαδοποιηθούν ανάλογα με την αιτία τους. Αίτια πολλά. Από μια απλή έλλειψη της βιταμίνης Β1, κάποιον φυσικό τραυματισμό, υψηλή πίεση του αίματος, τοξίνες, έλλειψη οξυγόνου συχνά κατά τη διάρκεια του τοκετού, ασθένειες Prion, ή κάποια άλλα κληρονομικά νοσήματα που συνδέονται όμως με την εγκεφαλική παράλυση.


Τα συμπτώματα, δύσκολα να αντιμετωπιστούν τις περισσότερες φορές. Αλλοιωμένη ψυχική και ψυχολογική κατάσταση, κενά μνήμης, αποπροσανατολισμός, ακούσιες μυϊκές συσπάσεις, ακούσιες κινήσεις των ματιών, νευρικός κλονισμός, μυϊκή ατονία, προβλήματα κατάποσης ή ομιλίας, επιληπτικές κρίσεις.

 

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την εγκεφαλοπάθεια, μια σωστή θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα του ασθενούς και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του. Οι επιστήμονες εφαρμόζουν διάφορες μορφές θεραπείας για να βοηθήσουν τους ασθενείς να ξεπεράσουν τους προσωπικούς περιορισμούς που σχετίζονται με την ασθένεια.

Κάθε πρόγραμμα προσαρμοσμένης θεραπείας αντλείται από κατάλληλους κλάδους, με βάση τις ατομικές ανάγκες του ασθενούς. Ο τύπος της εγκεφαλοπάθειας, η σοβαρότητα και το πεδίο εφαρμογής του, καθώς και οι υπάρχουσες συνειρμικές συνθήκες, λαμβάνονται υπόψη όταν συμβουλευόμαστε για μια θεραπεία.

Ως μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου θεραπείας, η φυσικοθεραπεία, η και η λογοθεραπεία είναι από τις πιο κοινές και ευεργετικές παρεμβάσεις, με τις πιο εναλλακτικές θεραπευτικές μεθόδους να κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Η θεραπεία επικεντρώνεται στον περιορισμό της βλάβης, αλλά και της ενεργοποίησης του εγκεφάλου, ενισχύοντας την ικανότητα των ασθενών να επικοινωνούν, να παίζουν, να περπατούν και να βοηθούν στην προσωπική φροντίδα.

Η στοχευμένη θεραπεία σε μεμονωμένους τομείς συντονίζοντας τους ασθενείς, τους φροντιστές και τους θεραπευτές από πολλαπλούς κλάδους και η συντονισμένη προσπάθεια, βοηθά το ασθενή, να συνειδητοποιήσει το προσωπικό του δυναμικό. Η διαχείριση του πόνου, της σπαστικότητας, των γλωσσικών δυσκολιών και άλλων συμπτωμάτων της εγκεφαλικής παράλυσης, ενισχύει την ανεξαρτησία και την εμπιστοσύνη, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της κινητικότητας και στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής.

 

Τα θεραπευτικά οφέλη φυσικά, ενισχύονται όταν οι ασθενείς με την όποιοι μορφή εγκεφαλοπάθειας είναι άνετοι και ήρεμοι με το περιβάλλον γύρω τους. Η μουσική παρέχει μια φυσική γέφυρα, ηρεμώντας τους ασθενείς και ενισχύοντας τις σχέσεις τους με τους θεραπευτές. Η ενσωμάτωση της μουσικής σε θεραπευτικά προγράμματα ενισχύει τις βελτιώσεις της επικοινωνίας και την κοινωνική ανάπτυξη, καθώς οι ασθενείς εκφράζονται με το τραγούδι, δοκιμάζοντας τη δυνατότητα της φωνής τους, παίζοντας ένα όργανο ή απλά ακούγοντας μουσική παθητικά.

Μελέτες για τη χρόνια αγγειακή εγκεφαλοπάθεια σε σχέση με την ενεργή μουσικοθεραπεία, είχαν εμφανή αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η εφαρμογή έγινε σε ενήλικους ασθενείς με έλλειψη μνήμης, προσοχής και λεκτικής ευχέρειας που σχετίζεται με αγγειακή νοητική δυσλειτουργία. Σε ένα διάστημα τεσσάρων μηνών, η μέθοδος της μουσκοθεραπείας, βασίστηκε σε δημιουργικό και διαδραστικό παιχνίδι, ταυτόχρονα με τη φαρμακολογική θεραπεία. Οι αρχικές νευροψυχολογικές εξετάσεις, έδειξαν ελλείμματα στην ονομασία αντικειμένων και αριθμών, τη λεκτική ευελιξία, τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη λεκτική μνήμη, τη βραχυχρόνια χωρική μνήμη, την επιλεκτική προσοχή και τον οπισθοκινητικό συντονισμό. Μετά τις συνεδρίες μουσικοθεραπείας, το γνωστικό προφίλ βελτίωσε σημαντικά την προσοχή, τον οπισθοκινητικό συντονισμό και τη λεκτική και χωρική μνήμη. Τέτοιες θετικές αλλαγές επιβεβαιώθηκαν και από άλλες παρόμοιες μελέτες, ενώ παρατηρήθηκε ταυτόχρονα και η αύξηση των διαπροσωπικών αλληλεπιδράσεων, καθώς και η σταθερή μείωση του άγχους των ασθενών αλλά και των φροντιστών τους.

Σε επιλεγμένους ασθενείς λοιπόν, μια καλά δομημένη επέμβαση που προστίθεται στην τυποποιημένη θεραπεία μπορεί να συμβάλει στον προσδιορισμό μιας σταθερής βελτίωσης των γνωστικών και ψυχοσυμπεριφορικών πτυχών του ασθεν. Απαιτούνται βέβαια ακόμη περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν αυτά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στον τόσο ευαίσθητο τομέα των εγκεφαλικών παθήσεων.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ  ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ...

Από την δρ. ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ – ΚΕΛΕΠΟΥΡΗ     ...

Στέβια: Τα υπέρ και τα κατά της κατανάλωσης

Στέβια: Τα υπέρ και τα κατά της κατανάλωσης

Η αντικατάσταση των τεχνητών γλυκαντικών από φυσικές...

Ανακλήσεις τριών φαρμακευτικών προϊόντων από τον ΕΟΦ

Ανακλήσεις τριών φαρμακευτικών προϊόντων από τον ΕΟΦ

Την ανάκληση παρτίδων των φαρμακευτικών προϊόντων...

Οργανισμός Υγείας: Μακριά από τις ηλεκτρονικές οθόνες τα παιδιά 2-4 ετών

Οργανισμός Υγείας: Μακριά από τις ηλεκτρονικές οθόνες...

Στα παιδιά ηλικίας δύο έως τεσσάρων ετών δεν πρέπει να...

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Επτά κινήσεις που το προλαμβάνουν

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Επτά κινήσεις που το...

Η γνώση είναι η δύναμή σας. Αν γνωρίζετε ποιος...

Έρευνα αποκαλύπτει πότε ζηλεύουμε περισσότερο

Έρευνα αποκαλύπτει πότε ζηλεύουμε περισσότερο

Πότε νιώθουμε τη ζήλια μας για όσα καλά βιώνουν οι...

Οι 5 χειρότερες ομάδες τροφών για όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν

Οι 5 χειρότερες ομάδες τροφών για όσους προσπαθούν να...

Η απώλεια βάρους είναι σύνθετη υπόθεση, καθώς τα...

Τips για να αδυνατίζεις ενώ δουλεύεις στο γραφείο

Τips για να αδυνατίζεις ενώ δουλεύεις στο γραφείο

Δεν έχεις χρόνο για γυμναστήρια και ούτε κέφι για...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Από την δρ. ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ – ΚΕΛΕΠΟΥΡΗ       Σχολική ψυχολόγοΤι είναι άγχος:Είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά το μυαλό και το σώμα σας σε κάθε νέα απειλητική ή συγκινησιακή ( συναρπαστική )...

Η αντικατάσταση των τεχνητών γλυκαντικών από φυσικές γλυκαντικές ουσίες δεν είναι πάντα η ασφαλέστερη επιλογή,καθώς δίνουν και αυτές αρκετές θερμίδες. Για παράδειγμα, ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι δίνει 64...

Την ανάκληση παρτίδων των φαρμακευτικών προϊόντων MUCOSOLVAN SYR 15MG/5ML & MUCOSOLVAN SYR 30MG/5ML, αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, διότι, ενώ το προϊόν αντενδείκνυται σε παιδιά κάτω των 2 ετών, στην εξωτερική του...