«Χριστός Ανέστη – Αληθώς Ανέστη» - Του ιερέως   Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

«Χριστός Ανέστη – Αληθώς Ανέστη» - Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Όλος ο Ορθόδοξος χριστιανικός κόσμος, φίλοι αναγνώστες, γιορτάζει τη μεγάλη και λαμπρή γιορτή της Αναστάσεως του Κυρίου μας. Και μια απέραντη νικηφόρα ιαχή «Χριστός Ανέστη – Αληθώς Ανέστη» δονεί τις ψυχές μας και τις καρδιές όλων των πιστών. Είναι η κορυφαία γιορτή της Ορθοδοξίας και του χριστιανισμού, η ανάσταση του κάθε ανθρώπου, το φως και η ζωή όλου του κόσμου.

Η Εκκλησία παρέλαβε το γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου, χωρίς καμία πρωτοβουλία, νοθεία ή παραποίηση και έτσι το βιώνει και το διατηρεί καθημερινά μέσα στην ιστορία και στη ζωή, μέχρι της συντελείας των αιώνων.

Στην εποχή μας, το γεγονός και η αλήθεια της Αναστάσεως, δεν συγκινεί όσο πρέπει τον άνθρωπο. Δεν γίνεται αποδεκτό, γιατί θεωρείται εκτός πραγματικότητας, έξω από το σκοπό και το νόημα της ζωής. Και τούτο, γιατί η εποχή μας είναι υλιστική, γεμάτη από είδωλα, από τη θεοποίηση άλλων αξιών, ψεύτικων και απατηλών, από την αλαζονεία της επιστήμης και της γνώσεως, από τη μέθη της τεχνολογίας και από τη λατρεία του χρήματος και γενικότερα  των υλικών αναγκών. Όλα αυτά, βεβαίως, τα προσέφερε ο Θεός για να τον προσεγγίσουμε και να τον γνωρίσουμε. Αλλά, δυστυχώς, απομάκρυναν τον άνθρωπο και τον υπέταξαν στη δουλεία της απιστίας και του μηδενισμού. Παρ’ όλα αυτά, πολυμερώς και πολυτρόπως ο Θεός λαλεί στην ψυχή του ανθρώπου, συνεργάζεται μαζί του και δεν τον εγκαταλείπει ποτέ.

Μπροστά σ’ αυτή την πραγματικότητα, την οποίαν κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ο σημερινός χριστιανός του 21ου αιώνα καλείται να επιδείξει προσωπική ευθύνη, τόλμη και αντίσταση, να μην περιμένει ανώτερες πνευματικές δυνάμεις να αναλάβουν αυτές τις ευθύνες. Η προσωπική ευθύνη του ανθρώπου αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη αντιστάσεως εναντίον της αρνήσεως και της απιστίας. Ούτε να περιμένουμε από πνευματικούς ανθρώπους θεσμούς της κοινωνίας να παίξουν το ρόλο της ιστορίας και του πολιτισμού.

Ας θυμηθούμε όλοι τους πιστούς των πρωτοχριστιανικών χρόνων, οι οποίοι προέβαλαν συνεχή αντίσταση κατά του ρωμαϊκού κράτους. Σύνθημα των πιστών της εποχής εκείνης ήταν η αντίσταση σ’ όλες τις εξωτερικές πιέσεις και καταναγκασμούς. Το μεγαλύτερο όπλο της Εκκλησίας ήταν και τότε και σήμερα το αντιστασιακό φρόνημα των πιστών, το οποίον εκφραζόταν  με τις ακατάλυτες φράσεις: «Χριστός Ανέστη – Αληθώς Ανέστη». Γιατί και τότε και τώρα, το μήνυμα τούτο είναι το μόνο που λυτρώνει και απελευθερώνει τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει πως ο άνθρωπος ό,τι και αν πετύχει, παραμένει αδύνατος, κενός από νόημα ζωής και υπάρξεως. Το υπαρξιακό κενό δεν καλύπτεται, παρά μόνο με τη χριστιανική πίστη. Το μεγαλύτερο και βαθύτερο κενό που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος είναι το υπαρξιακό δηλαδή η σχέση του με το Θεό.

Αυτό το κενό προσπαθούν να εκμεταλλευθούν διάφοροι θεατρίνοι της επιστήμης και της πολιτικής, της φιλοσοφίας, της τέχνης και της κουλτούρας, ρίχνοντας στο ψυχικό κενό του ανθρώπου διάφορα «μπάζα» από ερείπια και χαλάσματα του παρελθόντος. Οργανωμένα αθεϊστικά και υλιστικά συστήματα με αρχηγούς και εκπροσώπους ανθρώπους της απιστίας και του ξεπεσμού, «ων ο Θεός η κοιλία», προσφέρουν στον ανύποπτο και απλοϊκό κόσμο μια ειδωλολατρική πίστη, μια πρωτόγονη ηθικολογία, για να μεταβάλουν την κοινωνία σε μάζα και αγέλη… Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση καλείται ο Χριστιανός της σημερινής εποχής να πλησιάσει περισσότερο τον αληθινό Θεό, να ενωθεί πιο συνειδητά με τη χριστιανική πίστη και να απορρίψει κάθε είδωλο, ψεύδος και απάτη.

Δεν αγνοούμε ότι το κακό οφείλεται στην αδράνεια του καλού, το ψεύδος επικρατεί από αδιαφορία της αλήθειας, το σκότος κυριαρχεί από έλλειψη φωτός. Γι’ αυτό και οι πρώτοι χριστιανοί καλλιεργούσαν ιδιαιτέρως το αγωνιστικό φρόνημα, το θάρρος και την τόλμη και ήσαν πάντοτε ενεργά και ζωντανά μέλη της Εκκλησίας.

Ας θυμηθούμε, για να μιμηθούμε το θαρραλέο παράδειγμα του Ιωσήφ του από Αριμαθαίας, ο οποίος υπερνικώντας τη ρωμαϊκή τρομοκρατία «τολμήσας εισήλθεν εις τον Πιλάτον και ητήσατο το Σώμα Του Ιησού», για να το ενταφιάσει.

Αυτό είναι το μήνυμα της μεγάλης και λαμπρής ημέρας του Πάσχα: Αγωνιστικό και αντιστασιακό φρόνημα. Το πιστεύουμε και το διαλαλούμε ως τα πέρατα του ουρανού και της γης με πίστη στην Ανάσταση του Χριστού και στη δική μας ανάσταση και αναφωνούμε:

«ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ – ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ».


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Φίλιππος Τολιόπουλος σε ηλικία 85...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 26...

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης Απ. Νιώπας σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 27 Απριλίου 2024...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...