«Εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» - Επιτυχημένη  η ημερίδα του «Έρασμου» με  ομιλήτρια την Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΑΠΘ κ.Ε. Συμεωνίδου – Καστανίδου

«Εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» - Επιτυχημένη η ημερίδα του «Έρασμου» με ομιλήτρια την Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΑΠΘ κ.Ε. Συμεωνίδου – Καστανίδου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», που διοργάνωσε  ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, με τη συμμετοχή του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας και του Συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Βέροιας, την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 στις 11.00π.μ. στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου. 

Κεντρική ομιλήτρια της ημερίδας ήταν  η Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ κ. Ε. Συμεωνίδου – Καστανίδου, που ανέπτυξε  το «ελληνικό νομικό πλαίσιο για την προστασία των γυναικών μετά την επικύρωση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης».
le:///C:/Users/B6B4~1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image003.jpg" o:title="kosmos">

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας κ. Φώτης Καραβασίλης, από πλευράς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας ο Υποδιευθυντής κ. Βάϊος Γούναρης, ως εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Ημαθίας ο κ. Νίκος Τσιούντας, και ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Βέροιας ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας κ. Θεόφιλος Κορωνάς.
Τον «Έρασμο» παρουσίασε αρχικά η Δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου και Πρόεδρος του ΛΕ.Α.ΔΙΒ. κ. Σοφία Ζεϊμπέκη η οποία συντόνισε και την όλη διαδικασία, ενώ εισηγήσεις  πραγματοποίησαν η Υπαστυνόμος Β’ κ. Ειρήνη Στάμκου σχετικά με το
trafficking, η Δικηγόρος κ. Φωτεινή Κύρτσιου σχετικά με την ενδο-οικογενειακή βία και την οικονομική κρίση, η Ψυχολόγος κ. Έφη Τσαπαροπούλου σχετικά με το ρόλο του Συμβουλευτικού Κέντρου στην τοπική κοινωνία και η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια  κ. Μαρία Ασλανίδου σχετικά με τη Δομή Φιλοξενίας  και την ψυχοκοινωνική στήριξη των θυμάτων κακοποίησης.

Η κ. Σοφία Ζεϊμπέκη μιλώντας για την ίδρυση του «Έρασμου» τη χαρακτήρισε ως ανάγκη σχεδιασμού και οργάνωσης μιας τοπικής δράσης απέναντι στο φαινόμενο της βίας και της κακοποίησης της γυναίκας, με τη δημιουργία της δομής φιλοξενίας, όπως και για κάθε άνθρωπο που βρίσκεται υπό καθεστώς κινδύνου και ανάγκης. 

Με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, με πίστη στη ισότητα όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκείας, καταγωγής, κοινωνικής και οικονομικής τάξης και γενικότερα πολιτικές και ιδεολογικές αντιλήψεις.

Η κ. Ε. Συμεωνίδου – Καστανίδου, αναφερόμενη ειδικότερα στο ελληνικό νομικό πλαίσιο για την προστασία των γυναικών αλλά και στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας και κακοποίησης γενικότερα, χαρακτήρισε τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης σημαντική μέσα από μια δέσμη μέτρων που αφορούν στο μηχανισμό παρακολούθησης του φαινομένου, στην πρόληψη, σε ειδικές διατάξεις σχετικά με το μεταναστευτικό,  όπως και σε ειδικές διατάξεις αλλαγής του ποινικού δικαίου. Αναπτύσσοντας διεξοδικά τις αλλαγές του ποινικού κώδικα μίλησε για τις εκφάνσεις όλων των μορφών βίας ως ποινικών αδικημάτων (ψυχολογική, σωματική), ενώ εστίασε σημαντικά στις διάφορες μορφές έκφρασης της σεξουαλικής βίας και των κοινωνικών της προεκτάσεων στο χώρο των διαπροσωπικών σχέσεων (έμφυλη βία), των εργασιακών (σεξουαλική παρενόχληση στις σχέσεις εργοδοσίας-εργαζομένου) και της παραοικονομίας των κυκλωμάτων σωματεμπορίας, περιγράφοντας τους τρόπους άσκησης της από την πορνική εκμετάλλευση, μέχρι την προώθηση καταναγκαστικών γάμων, εκτρώσεων, στειρώσεων και άλλων αξιόποινων πράξεων. 

Η κ. Συμεωνίδου – Καστανίδου επίσης έκανε ειδική αναφορά και στην ενδο-οικογενειακή βία, την κακοποίηση και τις μορφές εκδήλωσής της και ολοκλήρωσε την εισήγησή της υπογραμμίζοντας ότι το ελληνικό δίκαιο ενσωμάτωσε μεν θεωρητικά με πληρότητα τα ζητούμενα της σύμβασης, ωστόσο το πακέτο των ποινικών εφαρμογών στην πράξη δεν δείχνει να έχει επάρκεια και δεν εγγυάται μια καλύτερη επόμενη μέρα ως προς την εξάλειψη του φαινομένου της βίας, αφού δεν προχωρούν όπως προβλέπεται ούτε πολλές αυτεπάγγελτες διώξεις, ούτε και καταγγελίες όταν και όπου πρέπει να γίνονται κατά περιστατικό.

le:///C:/Users/B6B4~1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image006.jpg" o:title="stamkou">
Η κ. Ειρήνη Στάμκου στη συνέχεια αναπτύσσοντας το θέμα του trafficking, αφού αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία εκδήλωσης του φαινομένου, ανέλυσε το περιεχόμενο του όρου «εκμετάλλευση» και το πώς αυτή εκδηλώνεται σήμερα στην ελληνική κοινωνία, επιφέροντας τεράστια κέρδη μέσα από την πορνεία και τη δουλεία, ως την εργασιακή εκμετάλλευση (επαιτεία) και την σωματεμπορία με την συνεργία  παραγόντων εκμετάλλευσης σε κυκλώματα αφαίρεσης και πώλησης οργάνων. Κυκλώματα που, όπως είπε, κατέχουν την τρίτη θέση μετά των ναρκωτικών και των όπλων παγκοσμίως.
Επίσης ανέπτυξε τις διαφορές σωματεμπορίας και λαθρομετανάστευσης μιλώντας για τις ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες παθογένειας (φτώχεια-πόλεμοι κλπ), που εντείνουν την «επώαση» του προβλήματος, τονίζοντας ότι στη δίνη της αυξανόμενης εκμετάλλευσης ο στόχος είναι το υπέρογκο κέρδος με εμπόρευμα το ανθρώπινο πρόσωπο.

le:///C:/Users/B6B4~1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image007.jpg" o:title="kyrtsiou">
Η κ. Φωτεινή Κύρτσιου ακολούθως έκανε εκτενή αναφορά στις μορφές ενδο-οικογενειακής βίας στην ελληνική κοινωνία, σε σχέση ιδιαίτερα με την οικονομική κρίση, τα συναισθήματα και τις διαπροσωπικές και κοινωνικές συγκρούσεις που αυτή γεννά, ως βασικά γενεσιουργά αίτια της εκδήλωσης της βίας.
Οργή, θυμός, απελπισία, φόβος είναι κάποια καίρια συναισθηματικά συμπτώματα του κοινωνικού ψυχισμού ενός οικονομικά εξαντλημένου πληθυσμού, γηγενούς και μεταναστευτικού, που σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας και τον συνεχή περιορισμό των οικονομικών πόρων, τροφοδοτούν πολλές εκρήξεις που εκδηλώνονται ως μορφές σωματικής, συναισθηματικής και οικονομικής κακοποίησης και βίας, που πολλές φορές ενδο-οικογενειακά εκδηλώνεται μεταξύ συζύγων ή και κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών από γονείς και αντιστρόφως.

le:///C:/Users/B6B4~1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image008.jpg" o:title="tsaparopoulou">
Η κ. Έφη Τσαπαροπούλου μιλώντας σχετικά με το ρόλο του Συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Βέροιας από το 2013 έως σήμερα, έκανε λόγο για την κάλυψη περισσοτέρων από 400 περιστατικών από όλη την Ημαθία, που στην πλειονότητά τους είχαν να κάνουν με κακοποιημένες γυναίκες, ενώ 2 από αυτά ήταν περιστατικά trafficking, κάτι που στατιστικά, όπως είπε, σπανίζει για τα τοπικά δεδομένα. Εξήρε τον σημαντικότατο ρόλο της ενεργού δράσης, μέσα από τη σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας   του Κέντρου με ομόλογες,  ως προς το αντικείμενο αντιμετώπισης περιστατικών βίας και κακοποίησης, δομές όπως τον «Έρασμο», την «Πρωτοβουλία για το παιδί» κλπ, αλλά και της πρόληψης μέσα από την ενημέρωση που πραγματοποιεί το Κέντρο τόσο στην Α/θμια, όσο και στη Β/θμια Εκπαίδευση. Επίσης πρόσθεσε ότι από το 2015 το Συμβουλευτικό Κέντρο αναλαμβάνει και περιστατικά κοινωνικά ευπαθών ομάδων, όπως ανέργους, ΑΜΕΑ, πρόσφυγες κ.α.

le:///C:/Users/B6B4~1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image009.jpg" o:title="aslanidou">
Τέλος η  κ. Μαρία Ασλανίδου  μίλησε ειδικότερα για τον Ξενώνα Φιλοξενίας του «Έρασμου», για την πληρότητα του σύγχρονου εξοπλισμού κάλυψης των αναγκών των ωφελούμενων, για μια άνετη και αξιοπρεπή διαμονή.
Τόνισε τη σημασία ένταξης του Συλλόγου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) που έφερε την πρόσληψη προσωπικού υπαλλήλων και μεταξύ  αυτών δύο ψυχολόγων και μιας κοινωνικής λειτουργού, γεγονός που υποβοήθησε την καθημερινή επαφή των ειδικών με τις κακοποιημένες γυναίκες, οδηγώντας τις με μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά στην ενδυνάμωση, την κοινωνική και εργασιακή επανένταξή τους και  μέσα από την ψυχοθεραπεία.
Η κ. Ασλανίδου ανέφερε παραδείγματα από συγκεκριμένα περιστατικά φιλοξενίας και ανακοίνωσε τις νέες δράσεις του Συλλόγου, τα βιωματικά σεμινάρια που ήδη διεξάγονται, καθώς και τις Σχολές Γονέων που ξεκινούν, με σκοπό να θωρακίσουν το «αύριο» της τοπικής κοινωνίας μας απέναντι στη βία, μέσα από την Αυτογνωσία και την ανάπτυξη της σωστής γονεϊκής συμπεριφοράς, που αποτελούν σημαντικές παραμέτρους πρόληψης.
le:///C:/Users/B6B4~1/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image010.jpg" o:title="fostiropoulou">


Η Πρόεδρος του ΔΣ του «Έρασμου» κ. Γεωργία Φωστηροπούλου ευχαρίστησε την προσκεκλημένη κεντρική ομιλήτρια κ. Ε. Συμεωνίδου – Καστανίδου, για την εμπεριστατωμένη  εισήγησή της, τους συνδιοργανωτές και συμμετέχοντες στην ημερίδα, καθώς και όλους, όσοι στηρίζουν το σημαντικό κοινωνικό έργου του Συλλόγου, με την καθημερινή τους ανιδιοτελή συμπαράσταση και με κάθε τρόπο. 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού...

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...